Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, despre noul director român al Agenției Europene a Muncii: România a arătat că are oameni ce pot conduce instituții europene

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), membru al Comisiei de muncă din Parlamentul European, salută noul director ales a Agenției Europene pentru Muncă, diplomatul român Cosmin Boiangiu.

„Astăzi, România a arătat că are oameni de valoare, oameni care pot conduce instituții europene. Ca membru în comisia de muncă din Parlamentul European am participat la audierea cu succes a primului director executiv al noii Agenții Europene pentru Muncă (ELA)”, a scris deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului liberal, Cosmin Boiangiu a fost cel care, în calitate de Reprezentant Permanent adjunct al țării noastre a coordonat negocierile purtate la nivelul instituțiilor europene pentru crearea cadrului legislativ al acestei noi Agenții: „Sunt mândru că această poziție va fi ocupată de un român valoros, Cosmin Boiangiu, un diplomat de carieră.”

„Românii valoroși sunt apreciați și promovați în structurile de conducere ale instituțiilor europene. Îi doresc mult succes și îl asigur că vom avea o colaborarea eficientă și profesionistă în vederea găsirii unor soluții și evaluarea riscurilor cu privire la problemele mobilității transfrontaliere a forței de muncă”, a mai transmis acesta.

Diplomat de carieră, Boiangiu este, din anul 2016, reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană. În această calitate a prezidat reuniunile COREPER I pe durata Președinției române a Consiliului UE (semestrul I 2019) și a negociat numeroase acte legislative europene în domeniul social. Anterior, în perioada 2012-2016, Cosmin Boiangiu a deținut funcția de ambasador al României în Slovenia. CV-ul său este disponibil aici.

Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) și-a început activitatea în octombrie 2019 , la doi ani după ce președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța ideea înființării unei astfel de autorității în discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European. 

Autoritatea Europeană a Muncii are următoarele obiective: facilitarea accesului cetățenilor și al întreprinderilor la informații referitoare la drepturile și obligațiile lor; înlesnirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației Uniunii care intră în domeniul său de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune și concertate și prin combaterea muncii nedeclarate; medierea și facilitarea demersurilor pentru soluționarea cazurilor de litigii transfrontaliere.

Citiți și: România a câștigat șefia Autorității Europene a Muncii: Diplomatul Cosmin Boiangiu a fost ales în funcția de director executiv

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană, a transmis eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), fost primar al Aradului, în cadrul Conferinței “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică”.

Conferința “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică” a fost organizată sâmbătă, 21 noiembrie, de Consiliul Județean Arad, cu participarea eurodeputaților Cristian Bușoi și Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului timp de 15 ani, a directorilor DSP și ai Casei de Asigurări de Sănătate, a directorilor de spitale și a experților din domeniul medical arădean.

 

„Trebuie să folosim această criză de sănătate pentru a moderniza sistemul. Pentru acest lucru este nevoie de viziune și de capacitatea de a implementa corect banii europeni prognozați pentru România” a declarat eurodeputatul PNL. Astfel, acesta a subliniat că „primăvara anului viitor, când Guvernul va pune la bătaie bugetul pe anul 2021 și administrațiile locale își definesc bugetele, va fi momentul în care studiile pentru reabilitarea acestor clădiri trebuie să fie prioritare în toate administrațiile locale pentru că în baza lor vor fi primiți rapid bani europeni pentru izolarea termică”. 

Gheorghe Falcă a menționat că banii europeni 2021-2027 la nivel de investiții pentru sistemul de sănătate există și în alte zone în afara resurselor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență și a Programului Operațional Sănătate, care pot merge spre spitale sub forma fondurilor pentru izolarea termică a clădirilor prin care clădirile vechi pot fi reabilitate. 

Cristian Bușoi explica anterior, în cadrul aceluiași eveniment, că „datorită negocierilor purtate de președintele Klaus Iohannis la summitul european din luna iulie”, România are o oportunitate „cum nu a existat în România după 1990” de a investi 5 mld. de euro în modernizarea și consolidarea sistemului sanitar și a cercetării din domeniul sănătății în următorii șapte ani. Fondurile europene care sunt dedicate României sunt împărțite pe două direcții majore și anume, Mecanismul de Redresare și Reziliență (la nivel de țară transpus în Planul Național de Redresare și Reziliență) și Programul Operațional Sănătate, aflat în consultare publică la Ministerul Fondurilor Europene. 

Amintim, în context, că Ministerul Fondurilor Europene a organizat pe 20 noiembrie prima dezbatere publică pe tema investițiilor în reformarea sistemului de sănătate, din a doua rundă de consultări desfășurate în cel mai amplu proces de dialog transparent de până acum.

Derulată sub titlul „Sănătatea, o prioritate în noile Programe 2021-2027”, dezbaterea a abordat investițiile în sistemul de sănătate, propuse prin viitorul Program Operațional Sănătate (2021-2027) și prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniile prevenției, sănătății mamei și a copilului, oncologiei, bolilor cardiovasculare, paliației și cercetării în domeniul medical.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România are șansa valorificării potențialului energetic din zona Mării Negre

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, membru în Comisia pentru industrie și cercetare din Parlamentul European, salută Strategia UE privind energia regenerabilă prezentată de Comisia Europeană și reiterează șansa pe care România o are cu această ocazie.

Potentialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagră trebuie valorificat cu viziune și profesionalism, în interesul României. Odată cu asigurarea unei majorități stabile, Parlamentul trebuie să adopte o legislaţie offshore îmbunătățită, astfel încât investitorii să aibă posibilitatea să dezvolte acest proiect atât de important pentru țara noastră. Proiectul Neptun Deep are un mare potenţial şi poate ajuta la redresarea economică a României. Trebuie să subliniem că este vorba despre finanţare privată, nu publică, dar nu ar fi înţelept să îl abandonăm”, a transmis deputatul european într-un comunicat oficial, remis Calea Europeană.

Potrivit eurodeputatului PNL, în acest moment, marile exploatări au rămas în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii: „Astfel că deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică, din cauza guvernului PSD, care a blocat adoptarea legislației favorabile pentru continuarea proiectului”, mai reamintește Gheorghe Falcă.

De asemenea, „prin adoptarea unei strategii privind energia din surse regenerabile offshore se stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.”

Nu în ultimul rând, Gherghe Falcă atrage atenția că în acest moment România are un adversar foarte puternic în Marea Neagră, Turcia, anunțând descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale „din istoria sa”.

Citiți: Neutralitate climatică: Comisia Europeană prezintă Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Mecanismul React-EU, o ”gură de oxigen” pentru toate țările europene 

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută acordul inter-instituțional privind REACT-EU și speră ca diviziunile interne din Consiliu să fie depășite pentru a permite distribuirea fluxului de fonduri de redresare în UE. 

„React-EU este un exemplu al politicii de coeziune care face parte din redresare. Această finanțare va veni ca o gură de oxigen pentru toate țările europene”, a transmis Ghoerghe Falcă într-un comunicat oficial, remis Calea Europeană.

Reamintim faptul că eurodeputatul Gheorghe Falcă a lucrat în calitate de raportor din partea grupului politic PPE în comisia pentru muncă a Parlamentului European, la acordul privind React-EU: „Acum, instituțiile europene au ajuns la un acord provizoriu privind acest mecanism de sprijin.”

Miercuri, 18 noiembrie, Parlamentul European și Consiliul au încheiat negocierile privind acordarea de asistență pentru stimularea pierderilor economice, ca răspuns la pandemia COVID-19 și consecințele sale sociale. De asemenea se are în vederea și pregătirea unei redresări ecologice, digitale și rezistente a economiei Uniunii Europene.

Totodată, deputatul european are în vedere implementarea de resurse UE suplimentare și măsuri pentru atenuarea efectelor imediate ale crizei COVID-19: „În următorii doi ani, prin instrumentul React-EU vor fi furnizate 47,5 miliarde EUR. Resursele vor fi puse la dispoziție prin intermediul fondurilor structurale ale UE, cu 37,5 miliarde EUR alocate pentru 2021 și 10 miliarde EUR pentru 2022”, a mai adăugat acesta.

„Operațiunile acoperite de acord ar trebui să fie eligibile de la 1 februarie 2020, de când a început criza pandemică. Un aspect pentru care am insistat în cadrul negocierilor între grupurile politice din comisia pentru muncă. Mai mult, țărilor din Uniunea Europeană li se va permite să utilizeze aceste resurse suplimentare până la sfârșitul anului 2023, dincolo de propunerea inițială a Comisiei care prevedea ca termen finalul anului 2022. Resursele vor fi alocate în conformitate cu principiul parteneriatului, implicând autoritățile locale și regionale, precum și organismele relevante care reprezintă societatea civilă și partenerii sociali. Investițiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de impactul economic al pandemiei, fiind disponibilă o rată de prefinanțare de 11% din resursele suplimentare alocate programelor pentru anul 2021. Cert este că sprijinul UE trebuie să fie mai vizibil, iar activitățile legate de utilizarea resurselor suplimentare să conțină o referință privind finanțarea ca parte a răspunsului Uniunii la pandemia COVID-19”, a mai explicat eurodeputatul PNL.

Potrivit deputatului european, anul 2020 este „fără îndoială anul de întrerupere al UE, dar și anul reparațiilor.”

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 mins ago

Premierul Ludovic Orban: Strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 va fi prezentată vineri

ROMÂNIA21 mins ago

Ministerul Educației și Cercetării, acord de colaborare cu LSRS pentru promovarea imaginii României și a identității românești în rândul studenților  români din străinătate

Daniel Buda31 mins ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: Legislația din România privind transportul animalelor vii, exemplu de bune practici la nivel european

INTERNAȚIONAL36 mins ago

OSCE își alege viitorul secretar general, poziție pentru care se duelează Cristian Diaconescu și Helga Maria Schmid. O decizie va fi luată joi și vineri de miniștrii de externe din țările participante

Corina Crețu59 mins ago

Corina Crețu: UE va deveni mai puternică dacă va aduce fondurile europene mai aproape de nevoile reale ale oamenilor

U.E.1 hour ago

Franța: A murit fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing, sub auspiciile căruia au fost create G7 și Consiliul European și cel care a prezidat Convenția Europeană pentru Tratatul Constituțional

U.E.13 hours ago

Comisia Europeană solicită ca Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi să fie operațional la 1 martie 2021

NATO13 hours ago

Jens Stoltenberg, despre creșterea prezenței NATO pe flancul estic și la Marea Neagră: Plănuiesc să prezint recomandări strategice pentru liderii aliați la summitul de anul viitor

NATO14 hours ago

Jens Stoltenberg, despre intenția României de a înființa un Centru euro-atlantic pentru reziliență: NATO trebuie să evalueze consecințele investițiilor Chinei în infrastructura noastră critică

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

COVID-19: Comisia Europeană a prezent strategia privind rămânerea în siguranță în cursul iernii: În acest an, salvarea de vieți omenești trebuie să aibă prioritate față de sărbătoriri

Cristian Bușoi18 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA5 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE1 week ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Advertisement
Advertisement

Trending