Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, desprea finanțarea europeană a ”Variantei de ocolire Bacău”: Moldova nu este uitată

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută decizia Comisiei Europene de a aproba proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău”, prima porțiune de autostradă pentru Moldova. 

„Moldova nu este uitată. Guvernul PNL a obținut de la Comisia Europeană finanțarea proiectului «Construcția variantei de ocolire Bacău», primul pas pentru autostrada Moldovei. Este al doilea proiect de asemenea anvergură depus de Guvernul PNL care obține finanțare europeană, după ce Comisia a aprobat 875 de milioane de euro pentru Autostrada Sibiu – Pitești”, a transmis eurodeputatul liberal într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, la data de 22 noiembrie 2019.

La acea dată, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuție din partea Fondului de Coeziune pentru „Construcția variantei de ocolire Bacău”, selectat de către Autoritatea de Management pentru axa prioritară 1, „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T si a metroului” din cadrul programului operațional „Infrastructura Mare”.

Valoarea totală a proiectului este de 968.781.763,34 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811.102.174,82 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 689.436.848,61 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121.665.326,21 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier și 7 intersecții. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile și pentru autovehiculele grele.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană, a transmis eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), fost primar al Aradului, în cadrul Conferinței “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică”.

Conferința “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică” a fost organizată sâmbătă, 21 noiembrie, de Consiliul Județean Arad, cu participarea eurodeputaților Cristian Bușoi și Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului timp de 15 ani, a directorilor DSP și ai Casei de Asigurări de Sănătate, a directorilor de spitale și a experților din domeniul medical arădean.

 

„Trebuie să folosim această criză de sănătate pentru a moderniza sistemul. Pentru acest lucru este nevoie de viziune și de capacitatea de a implementa corect banii europeni prognozați pentru România” a declarat eurodeputatul PNL. Astfel, acesta a subliniat că „primăvara anului viitor, când Guvernul va pune la bătaie bugetul pe anul 2021 și administrațiile locale își definesc bugetele, va fi momentul în care studiile pentru reabilitarea acestor clădiri trebuie să fie prioritare în toate administrațiile locale pentru că în baza lor vor fi primiți rapid bani europeni pentru izolarea termică”. 

Gheorghe Falcă a menționat că banii europeni 2021-2027 la nivel de investiții pentru sistemul de sănătate există și în alte zone în afara resurselor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență și a Programului Operațional Sănătate, care pot merge spre spitale sub forma fondurilor pentru izolarea termică a clădirilor prin care clădirile vechi pot fi reabilitate. 

Cristian Bușoi explica anterior, în cadrul aceluiași eveniment, că „datorită negocierilor purtate de președintele Klaus Iohannis la summitul european din luna iulie”, România are o oportunitate „cum nu a existat în România după 1990” de a investi 5 mld. de euro în modernizarea și consolidarea sistemului sanitar și a cercetării din domeniul sănătății în următorii șapte ani. Fondurile europene care sunt dedicate României sunt împărțite pe două direcții majore și anume, Mecanismul de Redresare și Reziliență (la nivel de țară transpus în Planul Național de Redresare și Reziliență) și Programul Operațional Sănătate, aflat în consultare publică la Ministerul Fondurilor Europene. 

Amintim, în context, că Ministerul Fondurilor Europene a organizat pe 20 noiembrie prima dezbatere publică pe tema investițiilor în reformarea sistemului de sănătate, din a doua rundă de consultări desfășurate în cel mai amplu proces de dialog transparent de până acum.

Derulată sub titlul „Sănătatea, o prioritate în noile Programe 2021-2027”, dezbaterea a abordat investițiile în sistemul de sănătate, propuse prin viitorul Program Operațional Sănătate (2021-2027) și prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniile prevenției, sănătății mamei și a copilului, oncologiei, bolilor cardiovasculare, paliației și cercetării în domeniul medical.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România are șansa valorificării potențialului energetic din zona Mării Negre

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, membru în Comisia pentru industrie și cercetare din Parlamentul European, salută Strategia UE privind energia regenerabilă prezentată de Comisia Europeană și reiterează șansa pe care România o are cu această ocazie.

Potentialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagră trebuie valorificat cu viziune și profesionalism, în interesul României. Odată cu asigurarea unei majorități stabile, Parlamentul trebuie să adopte o legislaţie offshore îmbunătățită, astfel încât investitorii să aibă posibilitatea să dezvolte acest proiect atât de important pentru țara noastră. Proiectul Neptun Deep are un mare potenţial şi poate ajuta la redresarea economică a României. Trebuie să subliniem că este vorba despre finanţare privată, nu publică, dar nu ar fi înţelept să îl abandonăm”, a transmis deputatul european într-un comunicat oficial, remis Calea Europeană.

Potrivit eurodeputatului PNL, în acest moment, marile exploatări au rămas în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii: „Astfel că deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică, din cauza guvernului PSD, care a blocat adoptarea legislației favorabile pentru continuarea proiectului”, mai reamintește Gheorghe Falcă.

De asemenea, „prin adoptarea unei strategii privind energia din surse regenerabile offshore se stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.”

Nu în ultimul rând, Gherghe Falcă atrage atenția că în acest moment România are un adversar foarte puternic în Marea Neagră, Turcia, anunțând descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale „din istoria sa”.

Citiți: Neutralitate climatică: Comisia Europeană prezintă Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Mecanismul React-EU, o ”gură de oxigen” pentru toate țările europene 

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută acordul inter-instituțional privind REACT-EU și speră ca diviziunile interne din Consiliu să fie depășite pentru a permite distribuirea fluxului de fonduri de redresare în UE. 

„React-EU este un exemplu al politicii de coeziune care face parte din redresare. Această finanțare va veni ca o gură de oxigen pentru toate țările europene”, a transmis Ghoerghe Falcă într-un comunicat oficial, remis Calea Europeană.

Reamintim faptul că eurodeputatul Gheorghe Falcă a lucrat în calitate de raportor din partea grupului politic PPE în comisia pentru muncă a Parlamentului European, la acordul privind React-EU: „Acum, instituțiile europene au ajuns la un acord provizoriu privind acest mecanism de sprijin.”

Miercuri, 18 noiembrie, Parlamentul European și Consiliul au încheiat negocierile privind acordarea de asistență pentru stimularea pierderilor economice, ca răspuns la pandemia COVID-19 și consecințele sale sociale. De asemenea se are în vederea și pregătirea unei redresări ecologice, digitale și rezistente a economiei Uniunii Europene.

Totodată, deputatul european are în vedere implementarea de resurse UE suplimentare și măsuri pentru atenuarea efectelor imediate ale crizei COVID-19: „În următorii doi ani, prin instrumentul React-EU vor fi furnizate 47,5 miliarde EUR. Resursele vor fi puse la dispoziție prin intermediul fondurilor structurale ale UE, cu 37,5 miliarde EUR alocate pentru 2021 și 10 miliarde EUR pentru 2022”, a mai adăugat acesta.

„Operațiunile acoperite de acord ar trebui să fie eligibile de la 1 februarie 2020, de când a început criza pandemică. Un aspect pentru care am insistat în cadrul negocierilor între grupurile politice din comisia pentru muncă. Mai mult, țărilor din Uniunea Europeană li se va permite să utilizeze aceste resurse suplimentare până la sfârșitul anului 2023, dincolo de propunerea inițială a Comisiei care prevedea ca termen finalul anului 2022. Resursele vor fi alocate în conformitate cu principiul parteneriatului, implicând autoritățile locale și regionale, precum și organismele relevante care reprezintă societatea civilă și partenerii sociali. Investițiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de impactul economic al pandemiei, fiind disponibilă o rată de prefinanțare de 11% din resursele suplimentare alocate programelor pentru anul 2021. Cert este că sprijinul UE trebuie să fie mai vizibil, iar activitățile legate de utilizarea resurselor suplimentare să conțină o referință privind finanțarea ca parte a răspunsului Uniunii la pandemia COVID-19”, a mai explicat eurodeputatul PNL.

Potrivit deputatului european, anul 2020 este „fără îndoială anul de întrerupere al UE, dar și anul reparațiilor.”

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

COMISIA EUROPEANA4 mins ago

Comisia Europeană convoacă pe 30 noiembrie primul Forum Schengen pentru consolidarea guvernanței spațiului de liberă circulație

PARLAMENTUL EUROPEAN7 mins ago

Parlamentul European pledează pentru sancțiuni dure împotriva Turciei cu privire la acțiunile ilegale pe care le desfășoară în Cipru

CONSILIUL UE12 mins ago

Ministrul de finanțe al Germaniei cere Uniunii Europene o decizie rapidă privind introducerea monedei euro digitale

ROMÂNIA36 mins ago

Ministrul economiei susține digitalizarea masivă a procesului de absorbție a fondurilor europene

ROMÂNIA43 mins ago

CNAIR ar putea încheia un protocol de cooperare cu compania omoloagă din Spania, în perspectiva celebrării, în 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România și Spania

MAREA BRITANIE1 hour ago

Brexit: Uniunea Europeană și Regatul Unit reiau negocierile în format fizic la Londra, în încercarea de a depăși aceleași ”divergențe fundamentale”

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: România, țara din Uniunea Europeană care investește cel mai puțin în cercetare

ROMÂNIA2 hours ago

Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a fost ales președinte al Asociației Orașelor din România

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru vrea să convingă guvernele din UE să sprijine generațiile viitoare în planurile naționale de redresare și reziliență

EDITORIALE2 hours ago

Op-ed | Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, la 25 de ani la lansarea cooperării euro-mediteraneene: Putem fi mai puternici numai dacă rămânem împreună

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE2 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș2 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.5 days ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu6 days ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă6 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

ROMÂNIA6 days ago

MFE a organizat prima dezbatere publică privind reforma sistemului de sănătate, care poate atrage investiții de 6 mld. euro

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Ludovic Orban: Comisia Europeană a aprobat acordul România-SUA, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici din Statele Unite și UE

Advertisement
Advertisement

Trending