Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa se pregătește încă de pe acum pentru iarnă. PE a adoptat planurile de refacere a rezervelor de gaze naturale

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Criza energetică și războiul din Ucraina ne obligă să fim mai precauți și să ne pregătim încă de pe acum pentru iarna care va veni, asigurându-ne că avem rezerve de gaz, a subliniat eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), în contextul în care Parlamentul Europeană a votat planurile de reumplere mai rapidă a rezervelor de gaze ale Europei.

”Criza energetică și războiul din Ucraina ne obligă să fim mult mai precauți și să ne pregătim încă de pe acum pentru iarna care va veni. Europa se asigură că va avea rezerve de gaz pentru sezonul rece, fiind votat în Parlamentul European planul de reumplere mult mai rapidă a acestor rezerve”, a punctat Falcă într-un comunicat remis CaleEuropeană.ro.

În contextul dat, acesta consideră că ”țările UE sunt obligate să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să sporească eficiența energetică”.

”Conform regulilor, instalațiile de stocare a gazelor vor deveni infrastructură critică. Toți operatorii de depozitare vor trebui să treacă printr-o nouă certificare obligatorie pentru a evita riscurile de interferență din exterior, iar cei care nu reușesc să o asigure vor trebui să renunțe la proprietatea sau controlul asupra instalațiilor lor de stocare a gazelor din UE”, a explicat eurodeputatul.

”Pe lângă acest vot extrem de important, în sesiunea plenară a fost reluat, de asemenea, și votul privind trei proiecte din pachetul „Fit For 55”. Pactul Verde sau Green Deal este una dintre prioritățile Europei în acest moment, iar Parlamentul European, ca for legislativ, are un rol determinant pentru aplicarea pachetului Fit For 55. În această sesiune plenară s-au reluat voturile pe proiectele: ETS – Revizuirea sistemului de comercializare a emisiilor; SCF – Fondul pentru climat social; CBAM – Fondul de ajustare a frontierei de carbon. Nu în ultimul rând, parlamentarii europeni trebuie să își dea votul și pentru un acord încheiat cu miniștrii UE care prelungește schema UE de certificat digital COVID cu încă 12 luni, pentru a asigura cetățenilor UE dreptul la liberă circulație chiar dacă apare o nouă variantă de îngrijorare”, a completat Gheorghe Falcă, făcând trimitere la alte teme aflate pe agenda sesiunii plenare.

Ca reacție la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul European urmărește să refacă rezervele strategice europene de gaze înainte de venirea iernii, garantând siguranța aprovizionării cu energie.

Noul regulament, care a fost deja convenit de miniștrii Uniunii Europene, stabilește ca, până pe 1 noiembrie 2022, spațiile de depozitare a gazelor naturale să fie umplute măcar la 80% din capacitate. Țările Uniunii și operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%.

În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare. Textul subliniază că țările Uniunii trebuie să-și diversifice sursele de gaze naturale și să-și extindă măsurile luate pentru a asigura eficiența energetică.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European, pe care a semnat-o, alături de mai mulți europarlamentari.

”Europa trebuie să fie pregătită să se apere și mă implic în găsirea de soluții pentru protejarea cetățenilor”, a subliniat Motreanu.

Acesta a evidențiat că ”Rusia rămâne o amenințare majoră, iar noi trebuie să fim pregătiții pentru orice scenariu”.

În acest sens, el a lansat mai multe propuneri pentru finanțarea apărării:

  • Extinderea următorului buget european și flexibilizarea Pactului de Stabilitate, penru a putea finanța apărarea
  • Un pachet financiar pentru securitate: investiții, achiziții comune, mobilitate militară, protecția infrastructurii critice
  • Un Pact pentru Securitate și Industrie, pentru o economie capabilă să susțină securitatea europeană

În domeniul energetic, Dan Motreanu a propus următoarele:

  • Sprijin pentru producția de energie nucleară
  • Suspendarea eliminării cărbunelui
  • Redeschiderea zăcămintelor de gaze și petrol ale UE
  • Sprijinirea statelor UE care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina

”Președintele Consiliului European, Antonio Costa, ne-a răspuns că liderii UE au convenit că Europa trebuie să devină mai suverană, mai responsabilă pentru propria apărare și mai bine echipată pentru a răspunde oricăror amenințări. UE trebuie să reducă dependențele strategice, să își întărească baza tehnologică și industrială pentru apărare”, dezvăluie eurodeputatul.

Politica energetică ”a fost identificată ca una dintre prioritățile UE”, mai spune Motreanu, înainte de a încheia mesajul prin evidențierea nevoii de a ”proteja cetățenii și companiile de costurile ridicate ale energiei electrice”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de prețurile la gaze.

„Obiectivul acestui demers este asigurarea unui sistem de fixare a prețurilor mai just și mai stabil pentru consumatori. Normele UE corelează prețurile energiei din surse regenerabile și nucleare cu costurile volatile ale combustibililor fosili”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

El a amintit că, în punctul culminant al crizei energetice din 2022, gazele naturale au determinat prețurile la energie electrică 63 % din timp, deși reprezintă doar 20% din mixul energetic al UE.

„Reforma organizării pieței europene a energiei electrice consolidează rolul pe care contractele de achiziție de energie electrică și contractele bidirecționale pentru diferență îl au în stabilizarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice, se afirmă în răspunsul primit de la Dan Jørgensen, Comisarul european pentru Energie și Locuințe”, a adăugat eurodeputatul. 

De asemenea, acesta a subliniat că planul de acțiune privind energia la prețuri accesibile prevede măsuri pentru a răspunde acestor provocări, cum ar fi măsuri de eficiență energetică, utilizarea energiei din surse regenerabile.

„Planul prevede accelerarea acordării de autorizații pentru rețele, înmagazinarea și reducerea costurilor sistemelor, inclusiv un program-pilot al Băncii Europene de Investiții care oferă contragaranții pentru contractele de achiziție de energie electrică încheiate de companii pentru o sumă orientativă de 500 de milioane de euro”, a explicat Dan Motreanu.

În final, deputatul european a precizat că aceste eforturi vor contribui la stabilizarea costurilor energiei prin promovarea contractelor de achiziție de energie electrică și a contractelor bidirecționale pentru diferență, prin îmbunătățirea eficienței sistemului energetic și prin accelerarea eliminării treptate a combustibililor fosili din mixul nostru energetic.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a participat joi, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu comisarul european pentru bugete, Piotr Serafin, desfășurată în contextul consultărilor privind viitorul buget al Uniunii Europene.

„Am susținut interesele României și am reiterat nevoia de fonduri europene mai accesibile, mai flexibile și adaptate realităților din teren. Guvernul României a insistat asupra continuării sprijinului pentru coeziune, agricultură, educație și dezvoltare locală”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.

 

De asemenea, europarlamentarul a reamintit propunerea pe care a inclus-o în raportul său privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență: prelungirea perioadei de implementare pentru proiectele mature, „astfel încât investițiile importante începute să nu fie pierdute”.

„România trebuie să aibă un cuvânt greu de spus în construcția noului buget european. Continuăm să lucrăm, ferm și profesionist, pentru ca fiecare euro din bugetul comun să aibă un impact pozitiv în viața oamenilor”, a subliniat Negrescu.

Citiți și:

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

Premierul Ciolacu i-a transmis comisarului european pentru buget că România va avea un rol activ în negocierile bugetului UE post-2027, cu accent pe coeziune și agricultură

La întrevederea cu delegația condusă de comisarul european pentru buget, antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România va avea un rol activ și constructiv în consultările pentru viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027, astfel încât acesta să se materializeze într-o propunere echilibrată, capabilă să răspundă obiectivelor Uniunii Europene și noilor realități politice, economice și de securitate.

„Pentru România, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună prezintă un interes major și în viitorul Cadru Financiar Multianual. Cele două politici sunt și trebuie să rămână instrumente puternice pentru reducerea inegalităților între regiuni, comunități și oameni, pentru stimularea convergenței și creșterea competitivității economiilor noastre”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat remis de Guvern.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA14 minutes ago

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

ENERGIE27 minutes ago

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

SUA39 minutes ago

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

INTERNAȚIONAL58 minutes ago

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

U.E.1 hour ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ENERGIE2 hours ago

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

U.E.2 hours ago

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL3 hours ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE3 hours ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending