Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor și cetățenilor

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), în calitate de raportor coordonator a prezentat în cadrul Comisiei pentru Transporturi din Parlamentul European, raportul privind politica de coeziune și strategiile regionale de mediu în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În urma discuțiilor purtate cu fiecare grup politic, eurodeputatul Gheorghe Falcă a prezentat măsurile propuse în lupta împotriva schimbărilor climatice și protejarea mediului. De asemenea, strategiile susținute și propuse de europarlamentarul liberal fac parte din prioritățile stabilite de Comisia Europeană. 

Fondurile de coeziune trebuie să răspundă în primul rând nevoilor regiunilor vizate și trebuie să contribuie la bunăstarea cetățenilor și comunităților. Având ca principală misiune coeziunea, aceste fonduri trebuie să ducă la îmbunătățirea nivelului de trai”, a precizat Gheorghe Falcă, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană.

De asemenea, Gheorghe Falcă a menționat că metoda de alocare a fondurilor trebuie să se bazeze în continuare pe PIB-ul pe cap de locuitor, „iar noile criterii care se adaugă ar trebui să se limiteze la: locuri de muncă, nivel scăzut de educație, cu accent deosebit în special pe șomaj, în lumina efectelor economice ale pandemiei COVID-19”, a mai adăugat acesta.

Deputatul european a acordat o atenție deosebită soluțiilor de infrastructură ecologică, care sunt deosebit de importante în mediile urbane în care trăiește aproximativ 70% din populația UE: „În orașe, caracteristicile acestor infrastructuri, precum pereții și acoperișurile verzi, pădurile urbane și grădinile oferă beneficii legate de sănătate, aer curat, o calitate mai bună a apei și izolare fonică. Infrastructurile verzi creează, de asemenea, oportunități de conectare a zonelor urbane și rurale și oferă locuri atractive pentru a locui și a lucra”.

Europarlamentarul PNL mai subliniază că o infrastructură îmbunătățită va contribui la impactul schimbărilor climatice și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe toată durata de viață a infrastructurii: „Infrastructura de transport poate influența pozitiv interacțiunile transfrontaliere, precum și dezvoltarea regională, urbană sau locală.”

Totodată, eurodeputatul Gheorghe Falcă a solicitat Comisiei Europene să sprijine ratele de renovare și schemele de îmbunătățire a capacității energetice în locuințele din orașele europene, pentru a le îmbunătăți eficiența, ținând cont de faptul că o treime până la jumătate din energia din orașe este cheltuită pentru încălzire: „Având în vedere volumul de clădiri rezidențiale vechi și alte clădiri din orașe, ratele de renovare trebuie să crească de trei până la cinci ori nivelurile actuale pentru a se apropia de scenariul de 1,5 grade conform Acordului de la Paris”.

Viitoarele politici climatice trebuie să reprezinte o tranziție echitabilă care să se bazeze pe „fapte” și nu pe „ideologie”: „Aceste politici trebuie să pună oamenii și locurile de muncă în centru priorităților”, a conchis Gheorghe Falcă.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă au făcut demersuri în Parlamentul European pentru a opri exploatarea muncitorilor români în Islanda: Vom trimite dosarul la Comisia Europeană

Published

on

© Photo Collage (© European Union 2021 - Source : EP)

La solicitarea eurodeputaților Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă (PNL, PPE), Comisia pentru petiții din Parlamentul European a verificat plângerea unui grup de români din Islanda, care acuzau condiții improprii de muncă, salarizare, cazare, o acțiune pe care liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, a calificat-o drept “un pas important pentru a opri exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de împrumut”.

“Am cerut autorităților islandeze să ia urgent măsuri. Totodată, am verificat firma din Islanda pentru care au muncit românii, dar și dacă nu cumva legea locală a permis aceste abuzuri. Românii ar fi trebuit să fie plătiți fără nicio discriminare, să aibă aceleași condiții de muncă precum cei născuți acolo, să aibă asigurări de sănătate, pensie, șomaj. Ei bine, contractele au fost încheiate abuziv, deci lovite de nulitate. Verificările demarate de islandezi după memoriile trimise au dus la concluzia preliminară că românii sunt potențiale victime ale traficului de persoane!!! Ancheta a scos la iveală, însă, că este o problemă care ține de legislația muncii. Autoritățile islandeze au oferit muncitorilor români o compensație pentru lunile lucrate, dar după părerea noastră, aceasta trebuia să fie mai mare. Românilor li s-au oferit de 5 ori mai puțini bani pentru munca prestată decât ar fi trebuit, potrivit legii islandeze și fișelor de pontaj pe care ni le-au arătat”, a explicat, în mod detaliat, Rareș Bogdan.

Acesta a subliniat că, în urma demersurilor făcute împreună cu Gheorghe Falcă, ambasadorul României la Copenhaga, acreditat și la Reykjavik s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Sociale din Islanda și au discutat despre revizuirea legislației muncii din țara sa. De asemenea, Parlamentul islandez va adopta reguli mai stricte pentru piața muncii, pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate și vor fi tratați mai corect.

Totodată, Rareș Bogdan a anunțat că acest dosar va fi trimis și către Comisia Europeană.

“Demersurile noastre nu se opresc aici. După ce i-am audiat pe români în Comisia de Petiții și am verificat modul în care se aplică legislația islandeză, vom trimite dosarul Comisiei Europene. Și asta, pentru a promova un act normativ prin care să se asigure că toți muncitorii români au o salarizare decentă, nu mai sunt cazați în spații inumane, le sunt plătite asigurările de sănătate, șomaj, pensie. Potrivit autorităților islandeze, firma care a plasat forța de muncă a fost amendată și a intrat în faliment. Ancheta noastră a scos la iveală că firma respectivă nu s-a asigurat că vor fi încheiate contracte de muncă în conformitate cu legislația islandeză. Și-a bătut joc de bieții oameni”, a scris Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a precizat că îi va solicita ministrului muncii Raluca Turcan “să se gândească dacă nu cumva ar trebuie verificate mai atent firmele care plasează forța de muncă sau legea să fie mai strictă”.

“Trebuie să oprim abuzurile – am semnale îngrijorătoare despre practicile unor asemenea societăți, se plâng mulți români”, a conchis el.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă felicită compania ”Astra Vagoane Arad” pentru cele 8 tramvaie noi produse pentru Galați: ”Economia arădeană se dezvoltă, chiar și în această perioadă”

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) felicită compania ”Astra Vagoane Arad” pentru noile tramvaie produse ce vor ajunge în Galați.

„8 tramvaie produse la Arad ajung la Galați, Astra Vagoane Arad demonstrând că este una dintre principalele forțe economice din regiunea Vest, dar și din România”, a scris Gheorghe Falcă într-o postare pe pagina de Facebook.

Fostul primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, subliniază că Aradul a fost primul oraș care a investit în mijloace de transport moderne: „24 de tramvaie comandate la Astra Vagoane – 6 prin finanțare de la BERD (Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare) și 18 pe fonduri europene, toate asigură confortul și dezvoltarea transportului în comun.”

„Economia arădeană se dezvoltă, chiar și în această perioadă, iar tramvaiele moderne, ecologice și competitive produse de arădeni ajung în marile orașe: Oradea, Cluj, Timișoara și acum Galați, urmând să fie semnat un contract de furnizare și cu București”, a mai adăugat acesta.

Amintim că în vremea în care eurodeputatul PNL conducea Aradul, a restaurat tot cu fonduri europene (11 milioane euro) Colegiul Moise Nicoară, dar și Palatul Cultural (ridicat în 1913, cu linii asemănătoare Academiei de Muzică Franz Liszt de la Budapesta), clădiri emblematice pentru istoria și imaginea Aradului. Palatul Cultural din Arad a fost dotat cu o orgă nouă, care a costat 600.000 euro.

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad în perioada 2004-2019, funcție la care a trebuit să renunțe după câștigarea unui mandat de europarlamentar la alegerile europene din mai 2019. Din calitatea de primar, Falcă a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Avem buget de redresare și reziliență! Un acord istoric între instituțiile europene!

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută adoptarea bugetului Mecanismului de Redresare și Reziliență, pilonul principal al Planului de redresare post-pandemie NextGenerationEU, în valoare de 750 miliarde de euro, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana. ro.

„Avem buget de redresare și reziliență! Un acord istoric între instituțiile europene!”, punctează eurodeputatul PNL. 

Cu 582 de voturi „pentru”, 40 de voturi „împotrivă” și 69 de abțineri, Parlamentul European a adoptat bugetul Mecanismului de Redresare și Reziliență.

„Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va avea impact asupra activităților de reabilitare energetică a clădirilor, transport urban public modern cu infrastructură inteligentă și sustenabilă, iluminat public inteligent și eficient din punct de vedere energetic, semaforizare și un control al traficului și al calității aerului în zonele urbane și cele industrializate, accentuând nevoia introducerii unui mecanism de prioritizare pe baza solicitărilor primite de la municipii și în general de la administrațiile locale prin crearea unui Fond de Reziliență.

Cele 80 de miliarde de euro destinate României din PNRR și POR (Programul Operațional Regional) vor trebui folosite astfel încât discrepanțele dintre județele bogate și cele mai puțin dezvoltate să fie minimalizate, procedurile de achiziție trebuie simplificate, digitalizarea să fie o prioritate pentru Guvernul României, astfel încât aceasta să aibă loc de sus în jos rezultând o administrație publică digitalizată unitar”, a transmis europarlamentarul PPE/PNL, Gheorghe FALCĂ.

De asemenea, europarlamentarul a mai precizat:

„Includerea în Pilonului II al PNRR – Mobilitate și Regenerare urbană ca o nouă linie de finanțare pentru construirea de parcări publice, inclusiv a sistemelor de monitorizare și management și sistematizarea urbană și amenajarea zonelor metropolitane. Susținerea intabulării bunurilor imobile aflate în proprietatea Unităților Administrativ Teritoriale, dar și a rețelelor utilitare și producția de energie electrică alternativă și reconectarea instituțiilor publice la CET-urile municipale. Un al capitol ar trebui să fie dedicat spațiului de inovare, pentru că investițiile în această zonă sunt în mare parte investiții private și nu ale Statului Român, de asemenea un accent și pe valorificarea platformelor industriale pe care Statul Român le are în proprietate, dar și transferul facilităților de producție din zonele urbane către zonele industriale, facilitate care generează probleme de mediu”.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Gheorghe Falcă punctează:

„Avem nevoie să reformăm relația dintre piața muncii și educație luând în considerare creșterea ofertei educaționale în raport cu necesitățile și cu transformările ce au loc pe piața muncii. Este foarte important să fim prevăzători și într-adevăr să folosim aceste fonduri în beneficiul «Generației Viitoare» a Europei”.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi9 mins ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE1 hour ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D2 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

Dan Motreanu3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu atrage atenția că UE s-ar putea confrunta în următorii zece ani cu ”abandonul efectiv a 5 milioane de hectare de teren” agricol: România, printre țările cele mai afectate

RENEW EUROPE4 hours ago

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a depus o serie de amendamente prin care solicită ca modificarea kilometrajului la mașini să fie infracțiune pedepsită în toate statele UE

Dragoș Pîslaru4 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Europa trebuie să facă mai mult pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, iar Garanția pentru copii este soluția

INTERNAȚIONAL4 hours ago

18 companii au abandonat proiectul gazoductului Nord Stream 2 de teama sancțiunilor SUA

Corina Crețu4 hours ago

Corina Crețu salută propunerea CE de a prelungi cu 10 ani măsura privind eliminarea taxelor de roaming, astfel încât românii aflați la muncă în străinătate să poată comunica fără povara unor costuri suplimentare

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL3 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență: Ne-am îndeplinit promisiunea de a evita ca următoarea generație să fie „carantinată” și am plasat copiii și tinerii în centrul redresării

Advertisement
Advertisement

Trending