Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate transportatorilor români

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută decizia Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) de a sesiza, în data de 23 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu trei acțiuni în anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I.

România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate operatorilor de transport români și nu numai. Dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României privesc acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune. Aici mă refer în mod special la interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto”, se arată în comunicatul deputatului european, remis Calea Europeană.

Reamintim că eurodeputatul liberal, Gheorgh Falcă, a fost unul dintre cei care a susținut nevoia stringentă de a modifica măsurile din Pachetul Mobilitate I astfel încât să vină în acord cu drepturile tuturor statelor membre: „Apreciez poziția adoptată de Guvernul României prin acesastă acțiune în anulare depusă astăzi la CJUE. Acțiunea a fost înaintată prin coordonarea dintre MAE și MTIC, sesizarea Curții fiind înaintată prin Agentul Guvernamental pentru CJUE din cadrul MAE”, a mai subliniat oficialul.

Dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României privesc acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune, respectiv: interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto.

Citiți și: România a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru “anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I”

Potrivit deputatului european, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene vine în continuarea demersurilor promovate în mod constant de către autoritățile române pentru contracararea caracterului restrictiv și disproporționat al acestor prevederi din Pachetul Mobilitate I: „Totodată, Guvernul României intenționează să formuleze cereri de intervenție în acțiuni în anulare care vor fi introduse la CJUE de alte state membre UE cu interese similare”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă a amintit și că România s-a opus adoptării celor trei acte legislative, alături de celelalte 8 state membre cu interese similare în această materie (Bulgaria, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta și Polonia): „Statul român a votat împotriva aprobării textelor rezultate în urma negocierilor cu Parlamentul European”, a concluzionat europarlamentarul Falcă.

Citiți și: UNTRR: România va pierde aproximativ 200.000 de șoferi profesioniști prin adoptarea Pachetului de Mobilitate în Parlamentul European

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană, a transmis eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), fost primar al Aradului, în cadrul Conferinței “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică”.

Conferința “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică” a fost organizată sâmbătă, 21 noiembrie, de Consiliul Județean Arad, cu participarea eurodeputaților Cristian Bușoi și Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului timp de 15 ani, a directorilor DSP și ai Casei de Asigurări de Sănătate, a directorilor de spitale și a experților din domeniul medical arădean.

 

„Trebuie să folosim această criză de sănătate pentru a moderniza sistemul. Pentru acest lucru este nevoie de viziune și de capacitatea de a implementa corect banii europeni prognozați pentru România” a declarat eurodeputatul PNL. Astfel, acesta a subliniat că „primăvara anului viitor, când Guvernul va pune la bătaie bugetul pe anul 2021 și administrațiile locale își definesc bugetele, va fi momentul în care studiile pentru reabilitarea acestor clădiri trebuie să fie prioritare în toate administrațiile locale pentru că în baza lor vor fi primiți rapid bani europeni pentru izolarea termică”. 

Gheorghe Falcă a menționat că banii europeni 2021-2027 la nivel de investiții pentru sistemul de sănătate există și în alte zone în afara resurselor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență și a Programului Operațional Sănătate, care pot merge spre spitale sub forma fondurilor pentru izolarea termică a clădirilor prin care clădirile vechi pot fi reabilitate. 

Cristian Bușoi explica anterior, în cadrul aceluiași eveniment, că „datorită negocierilor purtate de președintele Klaus Iohannis la summitul european din luna iulie”, România are o oportunitate „cum nu a existat în România după 1990” de a investi 5 mld. de euro în modernizarea și consolidarea sistemului sanitar și a cercetării din domeniul sănătății în următorii șapte ani. Fondurile europene care sunt dedicate României sunt împărțite pe două direcții majore și anume, Mecanismul de Redresare și Reziliență (la nivel de țară transpus în Planul Național de Redresare și Reziliență) și Programul Operațional Sănătate, aflat în consultare publică la Ministerul Fondurilor Europene. 

Amintim, în context, că Ministerul Fondurilor Europene a organizat pe 20 noiembrie prima dezbatere publică pe tema investițiilor în reformarea sistemului de sănătate, din a doua rundă de consultări desfășurate în cel mai amplu proces de dialog transparent de până acum.

Derulată sub titlul „Sănătatea, o prioritate în noile Programe 2021-2027”, dezbaterea a abordat investițiile în sistemul de sănătate, propuse prin viitorul Program Operațional Sănătate (2021-2027) și prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniile prevenției, sănătății mamei și a copilului, oncologiei, bolilor cardiovasculare, paliației și cercetării în domeniul medical.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România are șansa valorificării potențialului energetic din zona Mării Negre

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, membru în Comisia pentru industrie și cercetare din Parlamentul European, salută Strategia UE privind energia regenerabilă prezentată de Comisia Europeană și reiterează șansa pe care România o are cu această ocazie.

Potentialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagră trebuie valorificat cu viziune și profesionalism, în interesul României. Odată cu asigurarea unei majorități stabile, Parlamentul trebuie să adopte o legislaţie offshore îmbunătățită, astfel încât investitorii să aibă posibilitatea să dezvolte acest proiect atât de important pentru țara noastră. Proiectul Neptun Deep are un mare potenţial şi poate ajuta la redresarea economică a României. Trebuie să subliniem că este vorba despre finanţare privată, nu publică, dar nu ar fi înţelept să îl abandonăm”, a transmis deputatul european într-un comunicat oficial, remis Calea Europeană.

Potrivit eurodeputatului PNL, în acest moment, marile exploatări au rămas în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii: „Astfel că deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică, din cauza guvernului PSD, care a blocat adoptarea legislației favorabile pentru continuarea proiectului”, mai reamintește Gheorghe Falcă.

De asemenea, „prin adoptarea unei strategii privind energia din surse regenerabile offshore se stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.”

Nu în ultimul rând, Gherghe Falcă atrage atenția că în acest moment România are un adversar foarte puternic în Marea Neagră, Turcia, anunțând descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale „din istoria sa”.

Citiți: Neutralitate climatică: Comisia Europeană prezintă Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Mecanismul React-EU, o ”gură de oxigen” pentru toate țările europene 

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută acordul inter-instituțional privind REACT-EU și speră ca diviziunile interne din Consiliu să fie depășite pentru a permite distribuirea fluxului de fonduri de redresare în UE. 

„React-EU este un exemplu al politicii de coeziune care face parte din redresare. Această finanțare va veni ca o gură de oxigen pentru toate țările europene”, a transmis Ghoerghe Falcă într-un comunicat oficial, remis Calea Europeană.

Reamintim faptul că eurodeputatul Gheorghe Falcă a lucrat în calitate de raportor din partea grupului politic PPE în comisia pentru muncă a Parlamentului European, la acordul privind React-EU: „Acum, instituțiile europene au ajuns la un acord provizoriu privind acest mecanism de sprijin.”

Miercuri, 18 noiembrie, Parlamentul European și Consiliul au încheiat negocierile privind acordarea de asistență pentru stimularea pierderilor economice, ca răspuns la pandemia COVID-19 și consecințele sale sociale. De asemenea se are în vederea și pregătirea unei redresări ecologice, digitale și rezistente a economiei Uniunii Europene.

Totodată, deputatul european are în vedere implementarea de resurse UE suplimentare și măsuri pentru atenuarea efectelor imediate ale crizei COVID-19: „În următorii doi ani, prin instrumentul React-EU vor fi furnizate 47,5 miliarde EUR. Resursele vor fi puse la dispoziție prin intermediul fondurilor structurale ale UE, cu 37,5 miliarde EUR alocate pentru 2021 și 10 miliarde EUR pentru 2022”, a mai adăugat acesta.

„Operațiunile acoperite de acord ar trebui să fie eligibile de la 1 februarie 2020, de când a început criza pandemică. Un aspect pentru care am insistat în cadrul negocierilor între grupurile politice din comisia pentru muncă. Mai mult, țărilor din Uniunea Europeană li se va permite să utilizeze aceste resurse suplimentare până la sfârșitul anului 2023, dincolo de propunerea inițială a Comisiei care prevedea ca termen finalul anului 2022. Resursele vor fi alocate în conformitate cu principiul parteneriatului, implicând autoritățile locale și regionale, precum și organismele relevante care reprezintă societatea civilă și partenerii sociali. Investițiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de impactul economic al pandemiei, fiind disponibilă o rată de prefinanțare de 11% din resursele suplimentare alocate programelor pentru anul 2021. Cert este că sprijinul UE trebuie să fie mai vizibil, iar activitățile legate de utilizarea resurselor suplimentare să conțină o referință privind finanțarea ca parte a răspunsului Uniunii la pandemia COVID-19”, a mai explicat eurodeputatul PNL.

Potrivit deputatului european, anul 2020 este „fără îndoială anul de întrerupere al UE, dar și anul reparațiilor.”

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL3 mins ago

Miniștrii de externe din țările OSCE aleg joi și vineri viitorul secretar general al organizației, poziție pentru care se duelează Cristian Diaconescu și Helga Maria Schmid

Corina Crețu26 mins ago

Corina Crețu: UE va deveni mai puternică dacă va aduce fondurile europene mai aproape de nevoile reale ale oamenilor

U.E.55 mins ago

Franța: A murit fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing, sub auspiciile căruia au fost create G7 și Consiliul European și cel care a prezidat Convenția Europeană pentru Tratatul Constituțional

U.E.12 hours ago

Comisia Europeană solicită ca Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi să fie operațional la 1 martie 2021

NATO13 hours ago

Jens Stoltenberg, despre creșterea prezenței NATO pe flancul estic și la Marea Neagră: Plănuiesc să prezint recomandări strategice pentru liderii aliați la summitul de anul viitor

NATO13 hours ago

Jens Stoltenberg, despre intenția României de a înființa un Centru euro-atlantic pentru reziliență: NATO trebuie să evalueze consecințele investițiilor Chinei în infrastructura noastră critică

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

COVID-19: Comisia Europeană a prezent strategia privind rămânerea în siguranță în cursul iernii: În acest an, salvarea de vieți omenești trebuie să aibă prioritate față de sărbătoriri

Cristian Bușoi17 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

U.E.18 hours ago

Premierul Ludovic Orban, interviu pentru Le Monde în care critică Ungaria și Polonia pentru blocarea pachetului financiar de 1.824 de miliarde de euro: Toate țările UE trebuie să respecte statul de drept

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, discuție cu omologul italian Luigi di Maio despre măsurile luate pentru buna desfășurare în Italia a alegerilor din 5-6 decembrie

Cristian Bușoi17 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA5 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE1 week ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Advertisement
Advertisement

Trending