Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România va primi 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE)  a anunțat că România va primi 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă.

„Mecanismul pentru o tranziție justă se concentrează asupra regiunilor și sectoarelor cele mai afectate de tranziție din cauza dependenței lor de combustibilii fosili, inclusiv cărbunele, turba și șisturile bituminoase, și asupra proceselor industriale cu emisii foarte ridicate de gaze cu efect de seră. Exploatarea cărbunelui în România este concentrată în cele două subregiuni ale Văii Jiului și Rovinari/Turceni, care sunt situate în județele Hunedoara și Gorj”, a transmis deputatul european într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Potrivit deputatului european, cele două județe angajează 90% din întreaga forță de muncă minieră din România, iar numărul total de locuri de muncă în funcție direct de extracția cărbunelui sau de producția de energie pe cărbune reprezintă 18 600, cu alte 10 000 în mod indirect în funcție de cărbune: „Pe de altă parte, în județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș, un număr semnificativ al forței de muncă este angajat în generarea de energie și căldură a combustibililor fosili sau în industria prelucrătoare cu consum intensiv de energie și industria grea (produse chimice, ciment pentru prelucrarea metalelor, îngrășăminte etc.)”, a mai adăugat acesta.

Reamintim că Fondul pentru Tranziție Justă este un mecanism creat de Comisia Europeană în urma adoptării Pactului Ecologic European, cu scopul de a atinge obiectivul de neutralitate climatică într-o manieră eficace și echitabilă

România trebuie să realizeze un plan de acțiune cheie ale Fondului de tranziție justă

„Pentru a aborda provocările legate de tranziție, au fost identificate necesități de investiții cu prioritate ridicată pentru a atenua costurile socio-economice ale tranziției, astfel că România ar trebui să întocmească un plan de acțiune cheie ale Fondului de tranziție justă, care să vizeze în special investiții în regenerarea și decontaminarea amplasamentelor, restaurarea terenurilor și proiecte de reconversie, investiții în implementarea tehnologiei și a infrastructurilor pentru o energie curată la prețuri accesibile, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și energia regenerabilă, investiții productive în IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care să ducă la diversificare și reconversie economică, investiții în crearea de noi firme, inclusiv prin incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, investiții în activități de cercetare și inovare și încurajarea transferului de tehnologii avansate”, a explicat Gheorghe Falcă.

În final, europarlamentarul liberal a arătat că deși se așteaptă ca toate aceste județe să sufere de pierderi substanțiale de locuri de muncă, ca atare „ar putea fi luat în considerare sprijinul pentru investițiile productive în întreprinderile mari și în perfecționarea și recalificarea lucrătorilor, asistență în căutarea unui loc de muncă pentru solicitanții de locuri de muncă, includerea activă a solicitanților de locuri de muncă, asistență tehnică”.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, numit raportor al Grupului PPE pentru Raportul de implementare al Mecanismul de redresare și reziliență în Comisia pentru muncă din Legislativul European

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) și-a început activitatea din acest an în Parlamentul European și în grupurile de lucru ale Legislativului. De asemenea, acesta a fost numit raportor din partea Grupului PPE pentru Raportul de implementare al Mecanismului de redresare și reziliență în Comisia pentru muncă.

„În primul rând am avut două grupuri de lucru pe programul FIT FOR 55 – Clusterul pe energie, fiind raportor din partea Grupului PPE pentru revizuirea Directivei privind taxarea energiei în cadrul comisiei pentru industrie, cercetare și energie. Această directivă are potențialul să motiveze industriile mari consumatoare de energie să-și transfere achizițiile de energie către producătorii verzi, determinând să fie dezvoltate noi centrale eoliene și solare, inclusiv în noi teritorii geografice. Aș sublinia că cel mai mare impact ar putea fi în domeniul offshore, un sector încă de exploatat la nivel național”, a transmis Gheorghe Falcă în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro

De asemenea, vor fi stimulate investițiile în eficiența energetică, precum și finanțarea producției descentralizate de energie electrică: „Aș mai aminti că de încurajează desfășurarea hidrogenului din surse regenerabile, care are un potențial semnificativ în România, având în vedere potențialul ridicat de energie regenerabilă, precum și cererea industrială de hidrogen”, a punctat deputatul european.

În ceea ce privește domeniul transporturilor, eurodeputatul Gheorghe Falcă a avut o întâlnire cu reprezentanții Comunității Companiilor Europene de Căi Ferate și de Infrastructură (CER): „Am discutat despre contribuția sectorului feroviar european ambițiile Uniunii privind pachetul FIT FOR 55. Am discutat despre sugestii concrete de politică care recunosc rolul feroviar ca mod de transport cel mai eficient din punct de vedere energetic și soluția existentă care reconciliază creșterea economică și crearea de locuri de muncă cu necesitatea decarbonizării efective a transportului prin transferul modal in Europa”.

În calitate de raportor al Grupului PPE pentru întocmirea Raportului de implementare a Mecanismului de redresare și reziliență la nivel european în cadrul Comisiei pentru muncă din Parlamentul European, Gheorghe Falcă se va axa pe politicile sociale.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: David Sassoli a fost și va rămâne un reper pentru Parlamentul European și pentru Europa

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a transmis condoleanțe familiei președintelui Parlamentului European, David Sassoli, care a trecut în neființă în această dimineață. 

„O veste cum nu se poate mai tristă ne-a zguduit în această dimineață. David Sassoli, Președintele Parlamentului European, a plecat dintre noi în urma unei bătălii crâncene cu boala. Jurnalist dedicat și apoi politician european, David Sassoli a fost și va rămâne un reper pentru Parlamentul European și pentru Europa. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a scris deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Preşedintele Parlamentul European David Sassoli a încetat din viaţă marţi la spitalul din orașul italian Aviano, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, a anunțat purtătorul său de cuvânt Roberto Cuillo, într-o postare pe Twitter.

Președintele PE David Sassoli a încetat din viață la ora 1.15, la 11 ianuarie, la CRO din Aviano( PN), Italia, unde era internat. Data și locul înmormântării vor fi comunicate în următoarele ore“, a precizat Cuillo.

După ce s-a vindecat de leucemie, sănătatea i-a devenit călcâiul lui Ahile. Fumător pasionat şi ”bon vivant”, el a fost spitalizat în septembrie anul trecut în stare gravă din cauza unei pneumonii, ceea ce l-a făcut să lipsească din Parlament timp de câteva săptămâni, aminteşte EFE, potrivit Agerpres. Luni, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli, care  a fost internat pe 26 decembrie “din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”. Acest lucru a fost făcut public abia luni, două săptămâni mai târziu, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor sale publice. În urma acestui anunţ, paginile sociale ale liderilor instituţiilor europene şi ale mai multor şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de susţinere şi afecţiune pentru preşedintele Parlamentului European.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică în urmă cu aproximativ un deceniu a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost ales preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de la sesiunea plenară de la Strasbourg de săptămâna viitoare.

Fost prezentator de ştiri la o televiziune italiană, care nu era predispus la izbucniri, dar controla cu fermitate dezbaterile din hemiciclu, Sassoli a preluat preşedinţia Parlamentului European în urma negocierilor dintre principalele forţe politice şi guverne pentru preşedinţiile celor trei instituţii europene, amintește AFP într-un obituar jurnalistic în memoria liderului PE.

Comisia Europeană a mers la PPE (dreapta pro-europeană), condusă de Ursula von der Leyen, Consiliul Uniunii Europene la liberali avându-l ca şef pe Charles Michel şi Parlamentul European la socialişti cu David Sassoli în frunte.

Naţionalitatea sa, partidul din care făcea parte – al doilea ca mărime din grupul social-democrat – şi cunoştinţele sale despre instituţie – fusese unul dintre vicepreşedinţii din legislatura precedentă – au făcut din el, în ultima clipă, omul potrivit pentru acest post.

În semn de solidaritate în mijlocul pandemiei, a pus la dispoziţie spaţiile goale ale Parlamentului, atât la Strasbourg, cât şi la Bruxelles, pentru a pregăti mese pentru familiile nevoiaşe şi pentru a înfiinţa un centru de testare COVID-19, conchide sursa citată.

Sassoli a condus Parlamentul European în timpul celei mai grave crize din istoria UE – pandemia – și în timpul punerii pe șine a celui mai mare plan de redresare aprobat vreodată în Uniunea Europeană.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România va depune toate eforturile pentru a elimina prevederile din Pachetul Mobilitate I care vin în contradicție cu obiectivele climatice

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută sesizările făcute de Guvernul României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la suspendarea unor prevederi din Pachetul Mobilitate I.

Deputatul european român subliniază că aspectele contestate de România vin în contradicție cu țintele și obiectivele UE: „Vorbim de reducerea emisiilor de carbon cu 55%, de Acordul Verde și de Pachetul Fit for 55, dar între timp Pachetul Mobilitate I are prevederi care vin în contradicție cu toate aceste obiective. Considerăm că toate prevederile amintite au un caracter restrictiv și disproporționat, astfel că România va face toate eforturile pentru a le elimina”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) informează cu privire la faptul că Guvernul României a sesizat, în cursul zilei de 5 ianuarie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu o cerere privind suspendarea aplicării dispoziției din Pachetul Mobilitate I care instituie obligația întoarcerii vehiculului la unul dintre centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare – obligație care urmează să se aplice de la 21 februarie 2022.

România a inițiat trei acțiuni în anularea parțială a actelor UE care formează Pachetul Mobilitate I. Dispozițiile vizate sunt cele care privesc aspecte care, potrivit Guvernului României, vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune, respectiv: interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto.

În plus, România a intervenit în 12 acțiuni în anulare vizând același pachet, acțiuni inițiate de state membre UE cu interese similare României (Bulgaria, Cipru, Lituania, Malta, Polonia și Ungaria)”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Continue Reading

Facebook

RUSIA56 mins ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

U.E.3 hours ago

Miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta despre modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, astfel încât guvernele să le respecte

CHINA3 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

U.E.4 hours ago

UE: Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Raport: Prețurile gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze

NATO4 hours ago

Un detașament de 30 de militari de la Brigada Multinațională de la Craiova, dislocat de România la misiunea UE din Bosnia și Herțegovina

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Uniunea Europeană alocă 1,5 miliarde de euro în 2022 pentru a răspunde crizelor umanitare din întreaga lume

RUSIA5 hours ago

La un an de la arestarea sa, Aleksei Navalnîi declară că ”nu regretă nicio secundă” că a revenit în Rusia pentru a continua lupta împotriva Kremlinului

NATO6 hours ago

România are un nou ambasador la NATO: Secretarul de stat Dan Neculăescu, numit în funcție de președintele Klaus Iohannis

RUSIA56 mins ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA3 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

Advertisement

Team2Share

Trending