Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Securitatea UE trebuie consolidată în urma atacului barbar lansat de Rusia în Ucraina

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), prezent la reuniunea extraordinară din Praga a Grupului Popular European (PPE), a reiterat importanța redefinirii rolului Uniunii Europene în lume și consolidării securității UE. 

În contextul viitoarei Președinții a Uniunii Europene pe care o va prelua Cehia, Grupul Partidului Popular European are o reuniune extraordinară la Praga.

„Ne dorim să definim rolul Uniunii Europene în lume și totodată să consolidăm securitatea Uniunii. Europa trebuie să tragă concluzii de amploare din atacul barbar lansat de Rusia, pentru securitatea întregului continent”, a transmis europarlamentarul PPE, Gheorghe Falcă.

„Alături de colegii mei mă aflu în aceste zile la Praga, unde are loc reuniunea externă a Grupului PPE. Discuțiile pe care le purtăm vizează războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra întregii lumi democratice, participând la dezbateri fostul președinte ucrainean Petro Poroshenko și prințul Karel de Schwarzenberg. Desigur cea mai importantă temă în dezbatere este lupta pentru libertate și democrație, o incursiune în trecut și o analiză a prezentului. Celelalte teme abordate sunt: stabilitatea pentru Europa și intervențiile speciale cu privire la războiul din Ucraina și efectele acestuia asupra întregii Europe și asupra noastră a tuturor”, a informat deputatul european într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: România poate deveni independentă energetic și exportator net cu sprijinul UE în șase ani

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Europa se confruntă cu una dintre cele mai tensionate perioade din ultimele decenii, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, iar în acest context, necesitatea independenței energetice pentru România devine crucială, a subliniat eurodeputatul PNL, Gheorghe Falcă, într-o postare pe Facebook.

„Dependența de sursele externe de energie, în special de gazul rusesc, reprezintă nu doar un risc economic, ci și unul de securitate națională,” a avertizat Falcă. El a evidențiat sprijinul substanțial al Uniunii Europene, care a alocat 12 miliarde de euro din Fondul de modernizare pentru energie verde în România. Această finanțare nu este doar o investiție în infrastructură, ci și un vot de încredere în capacitatea țării noastre de a deveni un lider regional în domeniul energiei sustenabile.

Falcă a menționat energia nucleară ca fiind una dintre cele mai viabile soluții pentru atingerea independenței energetice. „Recent, Comisia Europeană a acordat o opinie pozitivă cu privire la Unitățile 3 și 4 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, confirmând conformitatea acestora cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară și aspectele tehnice necesare. Acest aviz pozitiv este un pas crucial pentru România, oferindu-ne certitudinea că proiectul nostru este pe drumul cel bun,” a declarat el.

Unitățile 3 și 4 vor juca un rol esențial în atingerea obiectivelor de decarbonizare asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. „Ministrul Energiei a subliniat că proiectul se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom, care obligă dezvoltatorii de proiecte nucleare să notifice Comisiei Europene investițiile în avans și să demonstreze conformitatea cu standardele de securitate nucleară,” a adăugat Falcă.

Citiți și Proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă primește opinia pozitivă a Comisiei Europene privind aspectele tehnice și de securitate nucleară

Odată finalizate și puse în funcțiune, cele patru unități nucleare de la Cernavodă vor transforma semnificativ mixul energetic al României, energia nucleară urmând să reprezinte aproximativ 30% din producția de energie electrică în deceniul următor. Acest lucru nu doar că va reduce semnificativ emisiile de CO2 cu aproximativ 20 de milioane de tone anual, dar va crea și peste 19.000 de locuri de muncă în industria orizontală.

Falcă a concluzionat că beneficiile sunt multiple: „securitate energetică, reducerea emisiilor de carbon, dezvoltare economică și crearea de locuri de muncă. Este esențial să ne concentrăm pe implementarea acestor proiecte și să valorificăm la maximum sprijinul financiar și tehnic oferit de Uniunea Europeană.”

El a subliniat că România are toate resursele necesare pentru a deveni independentă energetic în șase ani: „Aceasta nu este doar o aspirație, ci o necesitate stringentă în contextul actual. Avem toate resursele necesare: finanțare, tehnologie și know-how. Este timpul să acționăm și să ne construim un viitor sigur și prosper, independent de capriciile geopolitice ale marilor puteri.”

În final, Falcă a accentuat că independența energetică nu este doar un obiectiv național, ci și o contribuție majoră la stabilitatea și securitatea regiunii. „Prin energie nucleară și investiții în energie verde, România își poate asigura un viitor durabil și prosper pentru generațiile următoare,” a conchis el.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: Un moment istoric pentru Moldova și Ucraina! Au început negocierile privind aderarea

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Într-un comunicat transmis astăzi caleaeuropeana.ro, eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a evidențiat progresele semnificative realizate de Republica Moldova pe calea integrării europene, subliniind importanța continuării sprijinului financiar și a sprijinului pentru reformele necesare odată cu începerea primelor runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Oficial au început primele runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Personal am văzut progresele făcute de Republica Moldova, fiind parte din misiunea oficială care a vizitat țara vecină. Republica Moldova este pe un drum pro-european și are perspective importante de dezvoltare europeană,” a declarat Falcă.

Eurodeputatul a subliniat că o Uniune Europeană puternică se bazează pe parteneriate solide cu toate țările membre, granițe supravegheate atent și integritate teritorială. Beneficiile aderării europene pentru Republica Moldova sunt substanțiale, dar drumul este lung și necesită sprijin continuu. În acest context, Falcă a accentuat necesitatea unui suport financiar neîntrerupt pentru ca Moldova să-și poată continua reformele.

„Precizez că integrarea în Uniunea Europeană trebuie să fie o prioritate strategică pentru Republica Moldova, o prioritate care să se regăsească în Constituția țării vecine României. Aici vorbim inclusiv de politica externă și cea internă care trebuie să aibă ca obiectiv major aderarea deplină la UE până în 2030,” a adăugat Falcă.

El a evidențiat că reforma justiției și lupta împotriva corupției vor rămâne esențiale pentru credibilitatea Republicii Moldova în calitate de stat candidat în procesul de negociere.

În concluzie, Falcă a reafirmat angajamentul României de a rămâne partenerul strategic numărul unu al Republicii Moldova în cadrul UE, subliniind necesitatea intensificării cooperării bilaterale, atât în plan politic, cât și economic.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă: Geniul generației care a realizat Unirea Principatelor stă tocmai în creativitatea și curajul cu care a transformat o situație extrem de grea într-una favorabilă pentru toți românii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Geniul generației care a realizat Unirea Principatelor stă tocmai în creativitatea și curajul cu care a transformat o situație extrem de grea într-una favorabilă pentru toți românii, apreciază eurodeputatul Gheorghe Falcă într-un mesaj publicat cu prilejul celebrării a 165 de ani de la Unirea Principatelor.

Acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor istorice din secolul XIX.

”În data de 24 ianuarie 1859, la trei ani de la Războiul Crimeii, început prin invadarea Principatelor Dunărene de către ruși (!) în 1853 și finalizat prin Tratatul de la Paris din 1856, care dădea celor două țări românești un statut de cvasi independență față de otomani, Moldova și Muntenia deveneau, de facto, un singur stat. În treacăt fie spus, cu opoziția izolată a Austriei. Ar fi, desigur, multe de spus și de nuanțat din istoria, de multe ori uitată, a acestei Uniri, dar fără de care România de acum nu ar fi fost posibilă. Trebuie amintită, pe lângă opoziția Habsburgilor – care se temeau de faptul că un stat român unit va deveni, in mod natural, o idee tot mai prezentă și în rândul românilor transilvăneni – și poziția de multe ori duplicitară a britanicilor – care susțineau Imperiul Otoman împotriva Rusiei – dar și susținerea din interes a rușilor – care încercau nu doar să îi slăbească pe turci, ci și să fie iarăși acceptați în concertul european”, a amintit Falcă.

El a evidențiat ”importanța covârșitoare a tinerilor revoluționari liberali de la 1848, exilați prin Europa, care au transmis, precum Dumitru Brătianu, memorii repetate și la Londra dar și la Paris, prin care cereau unirea”, amintind de gestul făcut de I.C.Brătianu, care și-a vântul propria moșie pentru a finanța toate aceste activități.

”Tot acest efort al tinerilor liberali români, alături de conjunctura internațională complicată, a dus la introducerea în Parlamentul Britanic, de către marele om politic liberal Gladstone, a unei moțiuni care pleda pentru Unirea Principatelor Române. A fost, fără dubii, unul dintre momentele care au ajutat la deblocarea situației din țară, la reluarea alegerilor, nemăsluite de această dată, din Moldova, la victoria taberei unioniste și, desigur, la alegerea lui Cuza, în 5 ianuarie 1859, în ciuda unor comploturi rusești de asasinare a liderilor unioniști! Toate, pentru că au fost multe, enorm de multe într-o perioadă scurtă, au culminat la București, unde Cuza – sprijinit politic doar de liberali, care au reușit să mobilizeze însă populația – a fost iarăși ales, în 24 ianuarie, punând puterile europene în fața unui fapt împlinit, o realitate istorică dovedită ca fiind ireversibilă, mai ales după toate reformele care au demarat imediat!”, a continuat eurodeputatul.

Din punctul său de vedere, ”asta înseamnă să știi unde vrei să ajungi, să fii conștient că poate, în timpul vieții tale, acel proiect nu se va realiza, dar să ai ambiția de a pune o cărămidă la temelia unei construcții de care vor beneficia generațiile viitoare! De asta avem nevoie și acum, în fiecare zi”, a conchis Gheorghe Falcă.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 hours ago

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

CHINA16 hours ago

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

CONSILIUL UE17 hours ago

UE este alături de Ucraina și reînnoiește sancțiunile economice contra Rusiei pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025

ROMÂNIA17 hours ago

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

CONSILIUL UE18 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

ENERGIE18 hours ago

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

U.E.19 hours ago

Șeful diplomației ungare, pregătit pentru confruntarea cu omologii din UE: Criticile Bruxelles-ului sunt motivate de frustrare și invidie

ROMÂNIA19 hours ago

ICI București își propune să redefinească modul în care interacționăm cu lumea digitală, utilizând tehnologii de vârf pentru a construi un metavers integrat și accesibil

CONSILIUL UE18 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.3 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA5 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA5 days ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

Trending