Connect with us

Maria Grapini

Eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D): Franța și Olanda își văd doar interesele lor și uită de interesele întregii Uniuni în contextul extinderii în Balcanii de Vest

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei Piață internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, consideră că Franța și Olanda își văd doar interesele lor și uită de interesele întregii Uniuni în contextul în care au blocat procesul de aderare a Macedoniei și Albaniei la UE, mișcare considerată ,,o greșeală strategică” de președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Jean-Claude Juncker, respectiv Donald Tusk, potrivit unui interviu acordat caleaeuropeana.ro

Întrebată cum evaluează ultimul discurs al președintelui Comisiei Europene în plenul reunit al Parlamentului European, cu ocazia prezentării bilanțului mandatului său, eurodeputatul a recunoscut că Jean-Claude Juncker este ,,un politician versat și cu multă experiență”, care a făcut ,,multe lucruri bune”, deși de-a lungul celor cinci ani l-a criticat în nenumărate rânduri:

,,Dl. Juncker a fost de o sinceritate debordantă în prezentarea bilanțului activității sale, în care a punctat și restanțele, nu numai realizările Comisiei, precum și ceea ce a făcut în plus față de cealaltă Comisie. Mă bucur că a început cu acel Pilon Social pentru că solidaritatea, unitatea și condițiile egale pentru lucrători pe piața muncii nu sunt încă la nivelul la care ne-am fi dorit. Trebui să recunoaștem că a acceptat propunerea noastră (a social-democraților din PE) și s-a ocupat de Pilonul Social, s-au realizat lucruri bune, chiar dacă ele nu funcționează încă foarte bine, de exemplu, directia privind detașarea, care încă nu s-a maturizat”, a spus Maria Grapini.

 

În ceea ce privește subiectul extinderii UE spre Balcanii de Vest, eurodeputatul român a subliniat o afirmație făcută de Juncker astăzi, în plenul de la Strasbourg:

,,Președintele Comisiei lasă moștenire o afirmație deosebit de gravă și de care ar trebui să ținem cont: UE promite, dar nu se ține de cuvânt, cu referire la blocarea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia. Dumnealui a recunoscut că a promis că nu va exista nicio extindere pe durata mandatului său, însă, împreună cu președintele Consiliului European, domnul Tusk, și-au dat seama că ar fi o greșeală strategică a UE după ce blocatorii de serviciu, Franța și Olanda, blochează anumite lucruri foarte importante pentru viitorul Europei, deși se declară pro-europeni. Franța și Olanda își văd doar interesele lor și uită de interesele întregii Uniuni”, a explicat aceasta, care a adăugat: ,,Semnalele care vin dintr-o parte și deciziile care vin din alta erodează încrederea în Uniunea Europeană. Albaniei și Macedoniei i s-a promis ceva dacă îndeplinesc anumite criterii, însă nu au mai primit nimic din cauza a două state”.

Mai departe, întrebată de dubla poziționare a Franței, care, prin președintele Emmanuel Macron, susține eliminarea votului prin unanimitate pentru simplificarea și eficientizarea luării deciziilor, dar care totodată profită de greutatea acestui vot pentru a bloca anumite procese la nivelul UE, precum extinderea, Maria Grapini a răspuns următoarele:

,,Domnul Macron a declarat că trebuie să renunțăm votul cu unanimitate, însă s-a folosit din plin de acesta pentru a respinge demararea negocierilor pentru aderare cu Albania și Macedonia. Dacă ați obervat, liderul Renew a fost singurul lider de grup care nu a fost aplaudat de celelalte pentru că a susținut extinderea după ce președintele Macron a respins-o, ceea ce a fost o rușine. Grupul pe care l-a adus în PE va fi încet, încet izolat, deoarece, după cum am văzut și în procesul de formare a noii Comisii, Renew a trădat înțelegerile avute cu PPE și S&D, cele mai mari grupuri politice din Parlament. Însă a plătit prețul prin ieșirea rușinoasă a doamnei Goulard, care se putea retrage foarte elegant, însă a preferat confruntarea cu eurodeputații”.

În ceea ce privește monitorizarea respectării statului de drept în cazul Bulgariei și României, eurodeputatul social-democrat consideră că raportul MCV este mai puțin critic în privința vecinilor de peste graniță datorită influenței exercitate de PPE la nivelul instituțiilor. În acest sens, Maria Grapini amintește că propunerea de instituire a unui mecanism privind statul de drept în UE este normală în condițiile în care se dorește condiționarea acordării de fonduri europene de respectarea acestui principiu, însă europarlamentarul este sceptic că regulile se vor aplica la fel.

,,Liderii politici ar trebui să-și asume un tratament egal al statelor membre pentru că această Uniune va funcționa și va avea un viitor, nu fragil ca acum, dacă cetățenii vor constata că regulile se aplică la fel pentru toată lumea”, a precizat aceasta.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a intervenit din nou în cazul Cameliei Smicală, medicul român ai cărui copii au fost luați de statul finlandez. Eurodeputatul român solicită o întâlnire cu autoritățile finlandeze pentru protecția copilului

Published

on

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a intervenit din nou în cazul medicului român Camelia Smicală, aflată în litigu în Finlanda, ai cărei copii au fost luați de statul finlandez.

” Situația medicului român din Finlanda, Camelia Smicală, se complică alarmant, ultimele informații sosite anunțând măsuri radicale asupra familiei, pentru că românca a apelat la sprijinul Ambasadei României de la Helsinki. Camelia Smicală a transmis opiniei publice că Socialul finlandez a anunțat-o că nu-și va mai vedea copiii, Maria – fata cea mică – fiind dusă la carceră (spațiu izolat din centrul de copii în care se află de patru ani), Mihai aflându-se într-o stare de epuizare psihică majoră.”, este explicat într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În sursa amintită mai sus este precizat că ”europarlamentarul Maria Grapini a intervenit, în toți acești ani, public, de la tribuna PE, de nenumărate ori, solicitând mediere și rezolvarea pe căi diplomatice a acestui caz care a făcut înconjurul lumii. Maria Grapini a scris și oficialilor României precum și celor finlandezi.”

Astfel, potrivit comunicatului, Maria Grapinia i-a scris încă din 7 noiembrie ”ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, iar astăzi – după noile date defavorabile, sosite dinspre medicul român – a transmis o nouă scrisoare oficială ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu. Acestuia din urmă, europarlamentarul i-a prezentat pe larg abuzurile inimaginabile și teroarea pe care Camelia Smicală le trăiește, în disperare, de ani.”

Cât privește scrisoarea transmisă ambasadorului României în Finlanda, din data de 7 noiembrie, Maria Grapini îi solicita acestuia o întâlnire de urgență, la Helsinki, la o dată pe care acesta să o fixeze, cu autoritatea care instituționalizează copiii din Finlanda și cu Ministerul Justiției finlandez. Maria Grapini și-a arătat disponibilitatea să meargă în capitala Finlandei, în momentul în care ambasadorul român fixează această mediere. Doar că acesta nu i-a răspuns nici până în acest moment.

”Am invocat….evidența: Apărarea drepturilor cetățenilor români, în interiorul și în afara granițelor țării, rămâne o prioritate pentru mine și consider că este necesar să acordăm o atenție sporită acestui caz de încălcare a drepturilor copilului. I-am transmis că pot merge acum, în noiembrie, sau oricând se poate realiza această discuție, însă, din păcate, ambasadorul României în Finlanda nu a reacționat… ”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D), vicepreședintele Comisiei IMCO din Parlamentul European: Avem nevoie de un proiect nou pentru Piața Internă, cu accent obligatoriu pe IMM-uri

Published

on

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D), vicepreședintele Comisiei IMCO din Parlamentul European a evocat în cadrul unui eveniment organizat de SME Europe în preambulul desemnării noului comisar european pentru acest domeniu vital pentru Uniunea Europeană importanța întreprinderilor mici și mijlocii din toată Europa, pledând pentru un nou proiect pentru Piața Internă.

Vicepreședintele SME Europe, Maria Grapini, a luat cuvântul, insistând, ca de fiecare dată, pe rolul cheie al IMM-urilor, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Maria Grapini a solicitat ca teoria să fie transpusă și în practică, pentru că întreprinderile mici și mijlocii din toată Europa merită nu doar să primească, ci să și simtă efectiv statutul important pe care îl dețin, dintotdeauna. Viitorul noii ecuații a pieței interne europene trebuie, în opinia vicepreședintelui Comisiei IMCO, să se scrie cu accent vizibil pe IMM-uri.

”Evenimentul de astăzi a fost unul foarte interesant, în care s-au atins subiecte care ne preocupă pe toți, din punct de vedere economic. Susțin că avem nevoie de un proiect nou pentru Piața Internă, cu accent obligatoriu pe IMM-uri! În calitate de vicepreședinte IMCO, am avut și în mandatul precedent numeroase dezbateri pe diferite subiecte, astfel că o primă concluzie este evidentă: avem nevoie de măsuri concrete pentru piața tehnologiei”, a eurodeputatul român Maria Grapini, în cadrul dezbaterii europene.

Mai mult, vicepreședintele Comisiei IMCO a solicitat, la Bruxelles, propuneri concrete de măsuri pentru IMM-uri, din partea asociațiilor și organizațiilor cu competență în domeniu.

”Voi propune să avem o discuție cu membrii IMCO pentru a transmite aceste măsuri noului comisar pentru piață internă, care va fi desemnat în curând. Este important să avem și evaluarea de impact pentru aceste măsuri, să avem o dezbatere împreună și să contribuim la creșterea capitalului pentru inovare și pentru IMM-uri. Este important să lucrăm toți conectat, nu separat!”, a conchis vicepreședintele IMCO, europarlamentarul Maria Grapini.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) pledează pentru o strategie europeană privind turismul: Turismul trebuie să fie tratat la nivel european în modul cel mai serios și competent

Published

on

Turismul trebuie să fie tratat, la nivel european, în modul cel mai serios și competent, a declarat europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) miercuri în marja schimbului de opinii între Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, invitată de Comisia TRAN din Parlamentul European și eurodeputații acestei comisii, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Subiectul principal a fost situația industriei turismului în contextul dificultăților recente create pe piața internațională de falimentul gigantului Thomas Cook.

Eurodeputatul român a solicitat, de asemenea, o strategie europeană pe Turism, singura, în opinia sa, care poate aduce o perspectivă economică serioasă și concretă spațiului european.

”Din punctul meu de vedere, este o neconcordanță, pentru că avem Comisia Transport Turism din Parlament, în schimb comisarul care este pe Transport nu are și Turismul. Această neconcordanță a fost și în mandatul dumneavoastră și nu mai trebuie perpetuată!”, a spus Maria Grapini.

Europarlamentarul a cerut, în contextul subiectului anunțat, o mai mare atenție, pe viitor, în privința companiilor de turism de pe piața europeană, falimentul în cauză fiind un exemplu trist, grav și evident de evitat.

“Eu vin din mediul privat și cred că o companie de 170 de ani, cu cifră de afaceri de miliarde și cu audit obligatoriu – trebuia să-l aibă an de an! – putea preveni acest faliment. De aceea, solicitarea mea finală este să lăsați succesorilor să declanșeze o anchetă serioasă. Trebuie să învățăm că sunt companii cu poziții dominante sau importante în piață care pot afecta enorm zeci de mii de salariați. Apoi, este evident că avem nevoie de o legislație europeană pentru această piață internă, care să oblige marile companii să aibă asigurări la nivelul cifrei de afaceri. Această companie nu a avut asigurări, pentru că, altfel, nu ar fi trebuit să afectăm acum bugetul cetățenilor europeni”, a mai declarat Maria Grapini, la Bruxelles.

Europarlamentarul a reiterat, în finalul intervenției, necesitatea ca, măcar de acum, turismul să fie luat în seamă, scriptic și faptic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending