Connect with us

Maria Grapini

Eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D) le-a promis sprijin apicultorilor din România și o dezbatere tehnică, la Bruxelles

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D), vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, a avut o discuție cu apicultorii români privind îmbunătățirea competitivității producătorilor de miere din România pe piața europeană, cu prilejul participării sale la Festivalul Doinelor, găzduit de Muzeul Satului din Timișoara, conform unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Asociația Crescătorilor de Albine din România, filiala Timiș, a invitat-o pe Maria Grapini, în preambulul deschiderii festive, la o discuție deschisă și concretă, pe tema problemelor majore pe care le au apicultorii români într-o piață de desfacere comună injustă.

Mierea românească extraordinară nu are cum să învingă pe această plajă de desfacere insuficient reglementată, odată ce produse care nu au nici cea mai mică legătură cu ea se vând drept miere, la prețuri de dumping, omorând producătorii români, i-au atras atenția apicultorii timișeni.

În acest sens, europarlamentarul le-a promis sprijin apicultorilor și o viitoare dezbatere tehnică, la Bruxelles, unde va fi prezentă o delegație a Asociației Crescătorilor de Albine, dar și reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene.

„Cereți-mi și vă ajut! Apicultorii români trebuie susținuți de urgență! Aștept propunerile dumneavoastră concrete, până în 1 noiembrie, pentru a putea ajusta noua directivă europeană destinată apicultorilor!”, a declarat Maria Grapini, la Timișoara.

România, primul loc în UE la producţia de miere

Potrivit informațiilor oferite de ministrul agriculturii și devzoltării rurale, Petre Daea, în luna mai, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de miere şi pe poziţia a doua, după Spania, ca număr al familiilor de albine, relatează Adevărul.

Vorbind în cadrul conferinței de specialitate, ministrul român a punctat importanța susținerii producătorilor de miere din România, datorită valorii adăugate pe care apicultura o aduce economiei și sănătății umane.

,,Pentru România, apicultura reprezintă un vector al creşterii economice, o cale de ameliorare a bunăstării populaţiei din mediul rural, ca sursă de venit suplimentar, un factor în menţinerea sănătăţii populaţiei prin intermediul produselor cu mare valoare profilactică şi terapeutică, precum şi o modalitate de menţinere a biodiversităţii floristice. Responsabile pentru polenizarea a trei sferturi din principalele culturi alimentare, albinele furnizează un serviciu esenţial pentru agricultura modernă”.

În context, șeful de la Agricultură a apreciat dezvoltarea, în ultimii ani, a apiculturii la nivel național, din fonduri europene. 

,,În ultimii ani, sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă, datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul Uniunii Europene sau naţional. Prin accesarea acestor programe, apicultorii au putut achiziţiona material biologic cu valoare certificată, cutii şi utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activităţi în vederea obţinerii de produse competitive atât pe piaţa internă, cât şi la extern”, puncta în luna mai ministrul Petre Daea. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Maria Grapini

Eurodeputatul Maria Grapini, moment de reculegere, în PE, în memoria victimelor căzute la Revoluția din 1989

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D) a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor căzute la Revoluția din 1989, în cadrul Conferinței ,,România la 30 ani de la Revoluție”, eveniment organizat și găzduit de aceasta în Parlamentul European. 

,,Propun să ținem un moment de reculegere în memoria celor căzuți la Revoluție pentru ca noi să avem drepturi”, a spus eurodeputatul român, care a dat cuvântul unor invitați care au prezentat viziunea lor despre transformarea României atât din perspectiva unor observatori interni, cât și internaționali. 

Maria Grapini a organizat marți, în Parlamentul European de la Bruxelles, un eveniment menit să arate Europei transformările prin care a trecut țara noastră, prin prisma realităților pozitive și a drumului nou deschis atunci.

În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanții misiunilor diplomatice, profesori, români din diaspora, reprezentanți ai revolutionarilor, delegați ai Academiei Române.

În acest context, a luat cuvântul eurodeputatul social-democrat Carmen Avram care a vorbit despre impactul imediat al Revoluției din 1989 asupra cetățenilor români, făcând referire la un exemplu personal, din familia sa. 

,,La auzul veștii privind moartea soților Ceaușescu, tatăl meu a căzut în genunchi, avea capul în mâini și spunea <<în sfârșit s-a terminat >>. Statele democratice ai vechi au considerat o barbarie modul în care am procedat, dar trebuie să trăiești zeci de ani în acel regim criminal, care ne-a sărăcit, care ne-a umilit, care ne-a înspăimântat cu Securitatea, ca să înțelegi de ce ne bucuram la acel Crăciun de 24 decembrie 1989 de moartea acelor oameni”. 

De asemenea, aceasta a punctat și câteva aspecte legate de parcursul de construcție democratică al României. 

,,Au trecut 30 de ani și s-au întâmplat multe cu noi, iar în opinia mea, ce am câștigat atunci a fost dreptul de a avea drepturi. Drumul libertății a fost greu pentru noi și încă mai avem personaje care vor înapoi în acele vremuri, care cer dispariția unui partid democratic și exilarea membrilor lui în munți, însă știu sigur că vom ajunge la România aceea perfectă pe care am visat-o cu toții acum 30 de ani. Majoritatea românilor înțeleg perfect ce înseamnă și se raportează cu convingere la niște principii care ne sunt foarte dragi, principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Nu este nevoie decât să ne uităm o fărâmă de clipă înapoi pentru a înțelege că atunci noi am ales calea cea dreaptă și, de fapt, calea unică a democrației și a drepturilor ei”, a explicat eurodeputatul Carmen Avram. 

Despre percepția actorilor străini asupra dezvoltării post-comuniste a României a vorbit, în limba română, și Secretarul I din cadrul Reprezentanței Permanente a Japoniei la Uniunea Europeană. 

,,Ne face o mare onoare, nouă și guvernului Japoniei, să împărtășim cu dumneavoastră momentul de comemoare a 30 de ani de la Revoluția din 1989. Eu nu cunosc România de acum 30 de ani, ci doar de 19 ani, iar schimbarea societății este remarcabilă astăzi și știu de la colegii din ambasadele europene de la București că doresc să-și prelungească mandatele pentru că viața acolo este mai bună decât s-au așteptat. Europenii și alții trebuie să știe mai multe despre România și poporul român. Guvernele noastre au colaborat după 1989 pentru dezvoltarea țării și pentru promovarea democrației, precum și pentru schimbarea economiei românești într-o economie de piață”. Investitorii japonezi sunt mai interesați astăzi de România și consideră mai ales București și Cluj-Napoca un hub. Avem mai mult de 150 de firme și 50 de fabrici japoneze în România, Japonia considerând țara voastră un partener important și în domeniul IT. La nivel interguvernamental discutăm despre un parteneriat strategic care sper că va fi încheiat curând”,  fost mesajul transmis de Secretarul I al misiunii diplomatice a Japoniei la UE. 

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D), despre cazul medicului român Camelia Smicală: Demersurile mele nu se opresc, nici astăzi, nici mâine

Published

on

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a transmis, de Ziua Internațioanlă a Drepturilor Copilului, de la Bruxelles, un mesaj ferm în cazul dramatic al medicului român, Camelia Smicală, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”E ziua în care TOȚI trebuie să fim uniți pentru Camelia Smicală! E dureros și revoltător ceea ce se întâmplă cu un cetățean român, într-o țară prezentată drept model! Model… de ce? Mulțumesc oamenilor cu suflet care au înțeles că trebuie să transmitem un mesaj de unitate acestei familii greu încercate, în fapt disperate! M-au abordat numeroși români, în această perioadă, să-mi mulțumească pentru implicare, să-mi spună că sunt alături în această dramă inimaginabilă! Demersurile mele nu se opresc, nici astăzi, nici mâine, presiunile oficiale proprii sunt continue. Dumnezeu să ne ajute să putem elibera familia Cameliei Smicală din mâna unui sistem social imposibil de înțeles de către cei care au suflet, copii și iubire pură!”, a transmis eurodeputatul Maria Grapini.

Reamintim faptul că Maria Grapini a intervenit, în toți acești ani, public, în repetate rânduri, solicitând mediere și rezolvarea pe căi diplomatice a acestui caz care a făcut înconjurul lumii. Maria Grapini a scris și oficialilor României precum și celor finlandezi: ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, respectiv ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu.

În cea mai recentă scrisoare, transmisă ambasadorului României în Finlanda, în data de 7 noiembrie, Maria Grapini îi solicita acestuia o întâlnire de urgență, la Helsinki, la o dată pe care acesta să o fixeze, cu autoritatea care instituționalizează copiii din Finlanda și cu Ministerul Justiției finlandez. Maria Grapini și-a arătat disponibilitatea să meargă în capitala Finlandei, în momentul în care ambasadorul român fixează această mediere. Doar că acesta nu i-a răspuns nici până în acest moment.

Continue Reading

Maria Grapini

Eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D), gazda și organizatorul în PE a Conferinței ,,România la 30 ani de la Revoluție”

Published

on

© Maria Grapini/Facebook

La 30 de ani de la momentul care a schimbat, ireversibil, drumul României, europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) organizează, marți, 19 noiembrie, în Parlamentul European de la Bruxelles, un eveniment menit să arate Europei transformările prin care a trecut țara noastră, prin prisma realităților pozitive și a drumului nou deschis atunci, 

În cadrul evenimentului vor fi prezenți reprezentanții misiunilor diplomatice, profesori, români din diaspora, reprezentanți ai revolutionarilor, delegați ai Academiei Române.

Evenimentul este structurat pe două paneluri. Deschiderea va fi făcută de către europarlamentarul Maria Grapini, care va insista pe imaginea nouă și modernă a României, la 30 de ani de la Revoluție. 

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului se numără ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, reprezentantul permanent în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene, Călin Stoica, directorul Arthis, Casa de Cultură Belgo-Română, Liviu Hopârtean, istorici, profesori universitari din țară.

De asemenea, vor fi prezente Asociația oamenilor de afaceri româno-belgieni, respectiv Asociatia Culturala romano-belgiană, din Bruxelles, ambele asociații fiind conduse de români.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending