Connect with us

Maria Grapini

Eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei IMCO din PE, responsabilități majore în contextul european actual

Published

on

© Maria Grapini/Facebook

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) și-a preluat onorant noul mandat, în condițiile în care, imediat după investire, a fost aleasă vicepreședinte al unei Comisii cheie a Parlamentului European, în speță Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO), potrivit unui comunicat publicat pe pagina sa de Facebook. 

Eurodeputatul social-democrat va avea o serie de responsabilități majore în contextul european actual:

„E onorant în primul rând pentru România, pentru că, prin desemnarea mea, suntem, practic, în prima linie a deciziilor care se iau, la nivel european, într-un domeniu atât de fierbinte. Îi asigur pe români că voi continua lupta pentru un tratament echitabil al consumatorilor europeni, indiferent de țara în care se află, pentru o piață internă justă în care să ne regăsim cu toții, la fel de just. Încrederea pe care mi-au acordat-o colegii mei din Comisia IMCO este un motiv să cred că mandatul precedent a fost unul de impact. Voi continua, la fel de hotărâtă, munca pentru voi!”, declara, imediat după alegerea în funcția de vicepreședinte al Comisiei, Maria Grapini.

Europarlamentarul a fost desemnat raportor, la Comisiile IMCO și TRAN, pentru bugetul pe 2020. După vacanță, Maria Grapini va conduce negocierile în Trilog, cu Consiliul și Comisia Europeană, pe raportul care vizează noul Regulament Vama (document important pentru că se referă la intrarea produselor pe Piața Internă). 

Referitor la Comisia TRAN, Maria Grapini continuă, și pentru următorii cinci ani, activitatea în Comisia pentru Transport și Turism, în cadrul căreia se discută perspective complexe pentru transportatori, în contextul Pachetului de Mobilitate. 

Maria Grapini, aflată la al doilea mandat în Parlamentul European, este recunoscută ca un apărător al drepturilor transportatorilor estici, odată ce vesticii au încercat și încearcă în continuare să-și conserve supremația pe piață. Maria Grapini a taxat frecvent această atitudine inechitabilă, a fost alături de transportatori (români, dar nu numai) la protestele organizate în fața sediilor Parlamentului European, de la Bruxelles sau Strasbourg, participă la întâlnirile organizate în țară și este aliatul lor principal. Mandatul nou va fi, după cum declară Maria Grapini, calat pe aceleași principii, și din perspectiva drepturilor transportatorilor. În plus, Grapini a fost desemnată raportor pe opinia TRAN, privind proiectul de buget general 2020. 

Reamintim că în mandatul din legislatura trecută a Parlamentului European, Maria Grapini a obținut premiul de Europarlamentarul Anului la categoria Piața Internă și Protecția Consumatorului (IMCO), parlamentarul european primind această distincție, la Bruxelles, la Gala MEP AWARDS 2019.

Pentru următorii cinci ani, europarlamentarul român va fi membru și în Comisiile AFCO (Comisia pentru Afaceri Constituționale), respectiv CONT (Comisia pentru Control Bugetar). 
Maria Grapini va mai face parte din următoarele Delegații: Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, s-a adresat autorităților române privind neparticiparea României la studiul care a constatat dublul standard al produselor în UE

Published

on

© Calea Europeană

Vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D), a transmis către CaleaEuropeana.ro două scrisori în care arată apelul făcut către ministrul agriculturii, Petre Daea, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Marius Pîrvu, privind posibilitatea ca autoritățile competente din România să solicite Comisiei Europene extinderea studiului în care s-a analizat calitatea produselor din 19 state membre în contextul dezbaterii privind dublul standard în Uniunea Europeană, astfel încât să fie inclusă și țara noastră.

În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru știință și cunoaștere), au fost analizate aproape 1 400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE. 9 % din produsele comparate aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică. Alte 22 % din produse aveau o compoziție diferită, în pofida faptului că partea din față a ambalajului era similară. Studiul nu a demonstrat existența unui model geografic consecvent.

Citiți și: Comisia Europeană, studiu privind produsele cu standarde duble: Lipsă de dovezi privind decalajul între Est și Vest. Diferențe de calitate constatate în lipsa un model geografic consecvent

Cele două scrisori, datate 27 iunie 2019, înaintea preluării celui de-al doilea mandat ca europarlamentar, au fost transmise șefilor celor două instituții din România la trei zile după publicarea studiului în care Comisia Europeană a constatat diferențe de compoziție la produse comercializate sub același ambalaj în mai multe state membre, între care România nu figura, deși este o țară afectată de problematica dublului standard, reclamat în nenumărate rânduri de eurodeputații români de la Bruxelles. 

,,Având în vedere că în urma analizării celor 1400 de produse alimentare s-a constatat și demonstrat că 1 din 5 produse au fost găsite cu conținut diferit sub același ambalaj, vă rog, domnule ministru, să solicitați Comisiei Europene extinderea acestei analize și asupra produselor agroalimentare din alte state membre, printre care și România”, este apelul făcut de Maria Grapini către ministrul Petre Daea. 

În scrisoarea către șeful Ministerului Agriculturii, eurodeputatul mai menționează că ,,trebuie să promovăm produsele românești, pe de-o parte, iar pe de altă parte să asigurăm o protecție corespunzătoare producătorului și consumatorului român pentru că multe produse care ajung în România sunt din segmentul cel mai ieftin”. 

Aceeași cerere a fost făcută și către președintele ANPC, Marius Pîrvu, cu următoarea mențiune: ,,De asemenea, vă rog să solicitați creșterea numărului de produse verificate din domeniul alimentar, dar și din alte domenii (cosmetică, produse de spălare, textile etc.)”. 

Cele două scrisori, transmise autorităților române de către un eurodeputat activ în dosarele referitoare la Piața Internă a UE, sunt cu atât mai relevante cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au apărut întrebări legate de neparticiparea României la analiza realizată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. În acest sens, lămuriri au fost oferite ieri chiar de către președintele ANPC, în cadrul prezentării bilanţului activităţii Ministerului Economiei.

Marius Pîrvu a explicat motivul pentru care România nu a participat la studiul european de evaluare a diferențelor privind compoziția produselor alimentare: 

,,Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu. Aceasta a mai adăugat că această decizie a aparținut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului: ,,A fost decizia noastră”.

Citiți și România nu a participat la studiul european privind dublul standard alimentar, justificând că ar dori să rămână ”neutră” pe perioada președinției rotative la Consiliul UE

De altfel, comunicatul Comisiei Europene, din 24 iunie, confirmă faptul că decizia de a furniza date în cadrul studiului aparține statelor membre:

,,Testarea s-a bazat pe o metodologie armonizată elaborată de către Centrul Comun de Cercetare, în cooperare cu statele membre. Această metodologie permite eșantionarea, testarea și interpretarea datelor în termeni comparabili, în întreaga UE. Toate statele membre ale UE au fost invitate să colecteze informații cu privire la compoziția produselor alimentare selectate oferite pe piețele lor”.  

Comisia Europeană mai menționează că din cele 28 de state membre, doar 19 au furnizat datele solicitate:

,,Nouăsprezece state membre ale UE au transmis informații cu privire la 113 produse de marcă și 15 produse sub mărci proprii ale distribuitorilor”. 

Cele 19 state membre participante la care face referire Comisia Europeană sunt următoarele: Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. 

Ținând cont de cele menționate, este evident faptul că neincluderea României în acest studiu privind dublul standard al produselor în UE, nu a ținut de decizia Comisiei Europene, ci a fost o decizie la latitudinea statelor membre, iar autoritățile competente din țară nu au considerat oportună furnizarea unor informații în contextul preluării și deținerii Președinției Consiliului UE. 

Amintim faptul că în timpul mandatului României la cârma Consiliului UE, Parlamentul European a pus capăt practicii standardelor duble la alimente în UE, votând modificări aduse pentru patru directive legate de drepturile consumatorilor. La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputații europeni au aprobat așa-numitul pachet ,,nou mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaște ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeași marcă, dar cu diferite ingrediente și de calitate diferită. Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă și 14 abțineri.

Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui Comisiei IMCO, noile modificări nu ar fi suficiente pentru a proteja consumatorii din Uniunea Europeană împotriva achiziționării de produse identice ca imagine, dar de o calitate diferită de la stat la stat. Astfel, eurodeputatul Maria Grapini recunoaște că progresul a fost făcut în direcția recunoașterii existenței dublului standard în UE, însă acesta este doar un prim pas în rezolvarea problemei. din poziția în care se află, 

 ,,Am votat o Directivă care prevede sancționarea celor care produc/ distribuie produse cu dublă calitate, dar nu este suficient. Sunt prea multe excepții și trebuie să continuăm reglementarea în acest domeniu”, explică Maria Grapini pentru CaleaEuropeana.ro

În acest sens, eurodeputatul promite, ca, din poziția în care se află, să depună toate eforturile necesare pentru întărire cadrului legislativ la nivel european.

,,Consider că prioritate pentru mine ca Vicepreședintă a comisiei Piața Internă este continuarea măsurilor de depistare a produselor cu calitate dublă sub același ambalaj! După demersuri timp de trei ani s-a obținut un prim succes: recunoașterea existenței în piața internă a acestor produse! Va fi una dintre prioritățile mele!”, transmite Maria Grapini. 

 

 

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D) va dezbate cu transportatorii români efectele negative ale Pachetului Mobilitate

Published

on

© Maria Grapini/Facebook

La început de mandat, eurodeputatul Maria Grapini (S&D) se reîntâlnește, la București, cu sindicatele, patronatele și asociațiile reprezentative din transporturile rutiere românești, dar și cu alte organizații de consultanță și formare profesională, în încercarea de a găsi soluții pentru  evitarea/stoparea efectelor negative generate de Pachetul de Mobilitate. Întâlnirea, organizată sub forma unei mese rotunde, este organizată luni, 22 iulie, la sediul central al Asociației Române pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro

Maria Grapini este așteptată cu interes la sediul ARTRI pentru a dezbate toate aceste implicații majore, în contextul noului Legislativ al Europei, cu reprezentanții transportatorilor din APTE 2002, ATM Bucovina, FORT, ARTRI, Apulum Alba și SSSDB.

Transportatorii susțin că, odată cu finalizarea Trilogului, într-un interval foarte scurt, România va pierde o parte însemnată din forța de muncă profesionistă, reprezentată de cei 120.000 de șoferi, care încă nu lucrează la firmele vest-europene, aceștia urmând să se angajeze peste hotare și să lase firmele românești fără personalul calificat. Mai mult, România este pe cale să piardă un procent semnificativ din cele peste 5 miliarde de euro aduse anual la bugetul de stat de către companiile care realizează transport internațional.

Miercuri, 17 iulie, în ziua în care Finlanda și-a prezentat programul Președinției Consiliului UE în plenul PE, europarlamentarul romând a cerut, din nou, tratament echitabil pentru toate statele și din toate punctele de vedere:

,,Am cerut ferm să se țină cont la negocierea instituțională și să nu împartă Europa în două, Est și Vest!”, a transmis europarlamentarul, de la Strasbourg. 

Maria Grapini se află la al doilea mandat ca eurodeputat și activează în prezent ca vicepreședinte în Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) și membru cu drepturi depline al Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) din Parlamentul European. 

Aceasta este recunoscută drept un militant activ pentru drepturile transportatorilor, mandatul trecut construindu-se pe numeroase intervenții, întâlniri, propuneri de directive și poziții oficiale în PE, pentru ca România să beneficieze de tratament egal în Uniunea Europeană, din acest punct de vedere vital pentru economie. Grapini a participat la negocierile dure, duse în Comisia TRAN a Parlamentului European – din care a făcut și face parte și în acest nou mandat – și a obținut victorii de etapă importante.  Mai mult, Maria Grapini a fost prezentă la toate ieșirile publice ale transportatorilor români, în țară sau la Bruxelles respectiv Strasbourg, la protestele lor și la întâlnirile oficiale de dezamorsare a situațiilor tensionate (nu puține) apărute, în relația România-UE, pe acest subiect.

Reamintim că în mandatul din legislatura trecută a Parlamentului European, Maria Grapini a obținut premiul de Europarlamentarul Anului la categoria Piața Internă și Protecția Consumatorului (IMCO), parlamentarul european primind această distincție, la Bruxelles, la Gala MEP AWARDS 2019.

Continue Reading

Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini, aleasă vicepreședintă în Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor din PE: Voi lupta în continuare pentru eliminarea calității duble a produselor

Published

on

© European Parliament
Europarlamentarul Maria Grapini își continuă activitatea în Parlamentul European, atât în calitate de deputat, dar și de vicepreședintă a Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, informează un comunicat remis Calea Europeană.

Miercuri, 10 iulie, în ședința constitutivă a comisiei, europarlamentarul social-democrat a obținut numărul necesar de voturi din partea colegilor eurodeputați și va continua misiunea de apărare a drepturilor consumatorilor pentru următorii 5 ani.

“Sunt onorată de această alegere, le mulțumesc europarlamentarilor, colegi de Comisie, care m-au votat! Mă bucur că voi putea reprezenta, și în acest nou mandat, interesele IMM-urilor, ale producătorilor, ale economiilor statelor membre, dar mai ales ale consumatorilor! M-am luptat pentru tratament corect, pentru renunțarea la diferențe de abordare politică și economică Est-Vest, pentru eliminarea calității duble a produselor, asta voi face și pe viitor. IMM-urile, oriunde s-ar afla, au nevoie de sprijin concertat pentru a se putea dezvolta, consumatorii se bazează pe noi pentru că le-am garantat respectarea drepturilor, într-o Europă unită și justă!”, a transmis, de la Bruxelles, europarlamentarul Maria Grapini.

Reaminitm că în mandatul din legislatura trecută a Parlamentului European, Maria Grapini a obținut premiul de Europarlamentarul Anului la categoria Piața Internă și Protecția Consumatorului (IMCO), parlamentarul european primind această distincție, la Bruxelles, la Gala MEP AWARDS 2019.

 

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending