Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Depistarea timpurie ar trebui să fie unul dintre pilonii Planului UE privind Combaterea Cancerului, fiind unul dintre factorii cheie pentru salvarea vieții pacienților

Published

on

© European Parliament

Depistarea timpurie ar trebui să fie unul dintre pilonii Planului UE privind Combaterea Cancerului, fiind unul dintre factorii cheie pentru salvarea vieții pacienților, este mesajul transmis de eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE).

„1 din 4 decese în Uniunea Europeană este cauzat de cancer, iar la fiecare 9 secunde încă un om mai primește acest diagnostic greu de acceptat. Săptămâna europeană a luptei împotriva cancerului vine să ne reamintească realitatea și, în același timp, să ne încurajeze că lucrurile pot sta mai bine”, scrie Marian-Jean Marinescu, într-o postare pe Facebook. 

 

Mai mult, în contextul dezbaterii publice a Planului european de combatere a cancerului, lansată de Comisia Europeană în februarie, Marian-Jean Marinescu și-a prezentat din nou propunerile mele privind principalele direcții de acțiune:

* depistarea timpurie a noilor cazuri
* acces egal la tratament de cea mai bună calitate și medicamente noi, pentru toți cetățenii europeni, indiferent de țara sau regiunea în care trăiesc
* alocarea de fonduri suficiente pentru cercetarea din domeniul cancerului

Potrivit acestuia, „depistarea timpurile ar trebui să fie unul dintre pilonii Planului UE privind Combaterea Cancerului, fiind unul dintre factorii cheie pentru salvarea vieții pacienților”. De asemenea, spune politicianul, trebuie „să furnizăm un acces egal la tratamente de înaltă caltitate și medicamente inovatoare pentru toți pacienții, dar și să depășim diferențele semnificative între statele membre și regiuni”. Prin urmare,  un buget adecvat pentru cercetarea cancerului în cadrul programului Orizont Europa este „șansa Europei de a combate cancerul în viitorul apropiat”, punctează Marinescu. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Potrivit studiului EUMatrix.eu, care măsoară influența pe care deputații din Parlamentul European o exercită asupra politicilor UE, liberalul Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport și se află între primii 20 cei mai influenți europarlamentari în politicile de energie, respectiv buget. De asemenea, în ceea ce privește activitatea sa globală, acesta ocupă poziția 30 în clasament (din 705). 

România a avut o prezență mai mare în actual Parlament European, în special în ceea ce privește pozițiile de conducere, dar și când vine vorba de construirea unor rețele puternice în legislativul european, fiind a patra țară, cu 8%, după Germania (14%), Spania (9%) și Franța (8%), cu cei mai mulți eurodeputați care se află în top 100 cei mai influenți europarlamentari, relevă cea mai recentă analiză realizată de EUmatrix.eu.

Românii au avut o influență destul de mare în chestiuni bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică asupra chestiunilor instituționale (Top europarlamentari: Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

Citiți și: EUmatrix: România, a patra țară, după Germania, Spania și Franța cu cei mai mulți eurodeputați influenți în Parlamentul European. Cine sunt românii care contribuie cel mai mult la modelarea legislației UE?

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu și siguranță alimentară, pledoarie pentru o abordare realistă: Soluția pentru un mediu mai curat nu constă în distrugerea agriculturii noastre

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, apreciază că ”birocratizarea este la fel de dăunătoare ca și poluarea excesivă”.

Acesta a avut o declarație scrisă în cadrul dezbaterii intitulate ”Capacitarea fermierilor și a comunităților rurale – un dialog pentru o agricultură a UE sustenabilă și remunerată echitabil”, organizată de legislativul european în cadrul sesiunii plenare care a avut loc săptămâna trecută.

”Pe de o parte avem prea multe reglementări, obligații, sancțiuni iar pe de altă parte avem secetă, inundații, incendii de vegetație. Cele două împreună sunt o povară imposibil de dus de către fermierii europeni, iar eu am convingerea că la nivel european nimeni nu trebuie să aleagă răul cel mai mic”,  a subliniat Marinescu.

De altfel, eurodeputatul a declarat de mai multe ori că ”soluția pentru un mediu mai curat nu constă în distrugerea economiei europene și cu atât mai puțin a agriculturii noastre”.

”De când am primit în PE pachetul Fit for 55% din partea Comisiei, acum mai bine de 2 ani,  am înțeles că este nerealist, hazardat și că nimeni nu s-a gândit la consecințe. Comisia a greșit cel mai grav prin lipsa unui studiu de impact comun, care să analizeze consecințele combinate ale întregului pachet. Și tot de atunci am spus că nu văd nicio diferență între a muri din cauza poluării sau a muri de foame pentru că nu ai un loc de muncă sau nu ai ce mânca”, a amintit Marian-Jean Marinescu.

În viziunea sa, ”soluția vine doar din echilibru între protejarea mediului și a economiei, din consultări și mai ales din realism”.

Mai multe țări europene au fost martore ale protestelor fermierilor pentru a denunța normele europene privind clima sau pentru a-și exprima nemulțumirea față de importurile ieftine de produse agricole, cu precădere față de cerealele din Ucraina.

Încercând să liniștească spiritele, Comisia Europeană a lansat un dialog cu fermierii privind viitorul agriculturii europene, a acordat fermierilor europeni o scutire parțială de la regula condiționalității privind terenurile lăsate în pârloagă și a anunțat măsuri comerciale speciale în sprijinul Ucrainei și al Republicii Moldova care cuprind, printre altele, și un mecanism de salvgardare consolidat și o frână de urgență

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, nu este optimist privind închiderea dosarului în actuala legislatură

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Într-un mesaj pe Facebook, eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu, raportorul Parlamentului European pentru dosarul Cerul Unic European, aduce în atenție progresele și dificultățile întâmpinate până în prezent pentru închiderea dosarului în actuala legislatură.

În acest sens, el subliniază că au avut loc două întâlniri tehnice, iar încă trei sunt programate, cu speranța de a ajunge la un trilog în martie, deschizând astfel calea pentru negocieri cu Consiliul și posibila încheiere a dosarului în următoarele luni.

Deși lucrurile par să evolueze în direcția dorită, Marinescu atrage atenția asupra unor aspecte delicate ale discuțiilor. În ultimele întâlniri, atenția s-a axat mai mult pe aspecte mai puțin complicate, unde diferențele de opinii între Parlament și Consiliu nu sunt semnificative. Cu toate acestea, eurodeputatul subliniază că persistă anumite dezacorduri, în special în legătură cu controlorii de trafic.

Marinescu critică atitudinea controlorilor de trafic, care se opun verificărilor și transparenței în privința costurilor și veniturilor lor. El consideră aceste poziții „incredibile” și evidențiază eforturile depuse pentru a ajunge la un consens. Cu toate acestea, subliniază că presedinția belgiană trebuie să obțină un mandat de negociere de la Consiliu și exprimă îngrijorarea sa cu privire la posibilele obiecții care ar putea întârzia procesul.

Unul dintre principalele puncte de conflict este poziția Franței, unde controlorii de trafic au fost în grevă timp de 53 de zile în anul precedent, afectând zboruri și pasageri. Marinescu critica faptul că Franța susține o abordare naționalistă în detrimentul cooperării europene. De asemenea, evidențiază problema finanțării multiple a aeroporturilor în Franța, inclusiv a celor fără zboruri regulate.

Cu toate eforturile depuse, eurodeputatul nu se arată optimist cu privire la încheierea dosarului în această legislatură. Mai mult, exprimă temerea că, în cazul în care dosarul nu este închis acum, acesta ar putea să nu fie reluat în viitoarea legislatură sau să rămână nerezolvat. Criticile aduse Franței și problemelor întâmpinate în negocieri aruncă lumină asupra provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană în implementarea Cerului Unic European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO13 hours ago

Sondaj: 77% dintre suedezi consideră că securitatea țării lor ”este întărită” prin aderarea la NATO

S&D15 hours ago

Vicepreședinele PES Victor Negrescu: Susținem integrarea completă a României în Schengen și dezvoltarea măsurilor pentru creșterea nivelului de trai în toate statele UE

U.E.16 hours ago

Focurile armatei israeliene au ucis civili palestinieni în timpul operațiunilor de distribuire a ajutoarelor în Gaza, acuză Josep Borrell, care cere o anchetă internațională

COMUNICATE DE PRESĂ16 hours ago

A murit scriitorul Dinu Săraru, membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, care lasă în urmă o moștenire de neegalat în literatură, teatru și gazetărie

ROMÂNIA17 hours ago

Cătălin Predoiu, după întâlnirea cu ministrul italian de Interne: Am convenit să dezvoltăm cooperarea polițienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și a traficului de ființe umane

ROMÂNIA18 hours ago

Sebastian Burduja vine cu ”noutăți importante” în domeniul energiei: România își consolidează poziția geostrategică pentru întreaga regiune

ROMÂNIA19 hours ago

La Forumul Diplomatic de la Antalya, Luminița Odobescu a subliniat importanța consolidării posturii NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre, în paralel cu dezvoltarea economică

S&D1 day ago

Nicolas Schmit, ales candidat comun al PES pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Partidul Socialiștilor Europeni a adoptat programul electoral pentru alegerile europarlamentare din iunie

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

32 de ani de la războiul de pe Nistru. Maia Sandu și UE ”condamnă agresiunile armate” și transmit un mesaj ”forțelor care încearcă să sădească neîncredere și discordie” în R. Moldova: Nu vor reuși

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu a stabilit cu Pedro Sanchez ”ultimele detalii privind acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania”: În curând, această dorință a românilor din Spania o să devină realitate

ROMÂNIA4 days ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA5 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA5 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO1 week ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 week ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA2 weeks ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending