Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a anunțat, marți, în cadrul ședinței Comisiei pentru control bugetar (CONT)
din Parlamentul European că va depune o serie de amendamente pentru eficientizarea activității întreprindetilor comune (Joint Undertakings), finanțate din fonduri publice și private.
Marinescu a amintit că acum cinci ani a fost raportor al Parlamentului European pentru dosarul care vizează întreprinderile comune. Din această poziție, eurodeputatul a punctat în intervenția sa în reuniunea comisiei mai sus amintite, al cărei membru supleant este, că se regăsesc aceleași probleme și acum.
”Activitatea Curții Europene de Audit, de verificare a aspectelor financiare este eficientă și mulțumitoare. Sunt însă multe probleme de rezolvat. Am fost raportor pentru JUs cu ceva vreme în urmă și pot spune că aceleași probleme le regăsesc și acum”, a menționat Marian-Jean Marinescu.
Așadar, acesta va depune o serie de amendamene prin intermediul cărora va încerca să soluționeze problemele care persistă ”de prea mulți ani”, aspectele vizate de aceste amendamente fiind următoarele:
”- introducerea de clarificări care vizează dreptul la proprietate intelectuală,
– creșterea accesibilității rezultatelor cercetării pentru că în prezent acestea sunt disponibile doar companiilor care au contribuit la proiecte. Vorbim însă și despre bani publici și este necesar ca rezultatele să fie oferite tuturor celor interesați,
– stabilirea unei proceduri clare și ferme privind „in-kind contribution”, adică înlocuirea contribuției financiare cu activități sau logistică care contribuie la proiect,
– o mai mare orientare spre rezultate, pentru că deși acum avem indicatori de performanță, totuși rezultatele concrete nu se văd în teren. Și am exemplul proiectului #Shift2Rail, care există de multă vreme dar nu a rezolvat nici una dintre probleme căii ferate europene, precum interoperabilitatea, standardizarea și armonizarea”, a explicat Marinescu.
Potrivit articolului 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, UE poate constitui întreprinderi comune (IC) sau orice altă structură necesară bunei desfășurări a programelor de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative ale UE.
Membrii acestor întreprinderi comune sunt, de obicei, Uniunea Europeană (reprezentată de Comisia Europeană), una sau mai multe asociații coordonate de industrie, precum și alți parteneri. Întreprinderile comune adoptă propria agendă de cercetare și de atribuire a finanțării, în principal pe baza unor cereri deschise de propuneri.
Întreprinderile comune ale inițiativelor tehnologice comune (IC ITC) sunt un tip de întreprinderi comune înființate pentru a pune în aplicare o parte a unei agende de cercetare strategică aparținând unei inițiative industriale mai ample (ITC), care derivă, în principal, din activitatea platformelor tehnologice europene.
Articolul 187 al tratatului a fost utilizat în programele-cadru de cercetare Orizont 2020 în vederea înființării unor organisme speciale de parteneriat de tip public-privat, în scopul de a integra cercetarea industrială în domenii specifice.
În ceea ce privește Shift2Rail (S2R JU), aceasta a luat naștere în luna iulie a anului 2014, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 642/2014 al Consiliului din 16 iunie 2014 de înființare a întreprinderii comune Shift2Rail.
Inițiativa S2R a fost înființată în cadrul programului Orizont 2020 pentru a oferi o platformă de coordonare a activităților de cercetare în vederea stimulării inovării în domeniul feroviar.