Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, la dezbaterea ”De la discursul anti-UE la Fake News” la Craiova: Uniunea Europeană se va preocupa tot mai mult de combaterea știrilor false

Published

on

© European Parliament Media Center

Știrile false au succes pentru că la crearea lor participă atât cei care intenționat fac acest lucru, cât și cei care își însușesc și ajung să distribuie sau să producă o știre falsă, a declarat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), în cadrul Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Stat şi Societate în Europa”, organizată la Craiova.

”Uniunea Europeană a început să fie preocupată de ceea ce înseamnă și de efectele știrilor false mai întâi după referendumul Brexit și apoi după alegerile din SUA. Din păcate, acolo, după opinia mea, Uniunea a făcut o eroare, și Jean Claude Juncker a recunoscut, pe final de mandat, că trebuia să se implice în acea campanie și nu s-a implicat”, a spus Marinescu, prezent la dezbaterea ”De la discursul anti-UE la Fake News”.

În intervenția sa, eurodeputatul liberal, coordonator al grupului PPE în Comisia pentru transport din Parlamentul European, a dat ca exemplu procesul de audiere a candidaților pentru funcțiile de comisari europeni.

”Despre știri false sunt foarte multe lucruri de spus. Vă dau și eu un singur exemplu. Acum două săptămâni, în timpul procesului de audiere a candidaților pentru comisari, a fost un moment în care toată media din România a explodat: Rovana Plumb a fost refuzată. M-a sunat un post de televiziune că este de breaking news. Dar, stați puțin, că ne trebuie ceva oficial, eu nu cred că este terminat procesul. Mi-a zis că mă sună peste 5 minute și nu m-a mai sunat. Eu mulțumesc și acum că nu am intrat pentru că aș fi rămas o voce complet diferită de toate celelalte, de politicieni, de jurnaliști, de toată lumea. Pentru că s-a dovedit că eu aveam dreptate, a trebuit încă o scrisoare de la președintele Parlamentului. Era clar, nu se respectau regulile. Asta înseamnă și o altă față a știrilor false”, a detaliat Marinescu.

Eurodeputatul român a mai arătat că știrile false pot fi combătute prin educație și a arătat că nu este nevoie de un cadru legislativ în această privință.

Totodată, Marian-Jean Marinescu a mai punctat faptul că Uniunea Europeană a început să lucreze în direcția combaterii știrilor false.

”S-a înființat chiar o unitate în Comisie care se ocupă de partea de est, mai ales după știrile confirmate că, din Rusia, vin astfel de știri. Există un plan de acțiune (…) Uniunea se va preocupa mult mai mult de acest lucru, sunt convins, mai ales că acum s-au schimbat și deputații europeni – sunt 60% noi, se schimbă și Comisia, deci vor veni cu alte idei. Și multe idei sunt îndreptate și în această direcție”, a mai adăugat europarlamentarul PNL, PPE.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Aradul continuă să fie un exemplu pozitiv al administrației liberale

Published

on

© Gheorghe Falca - Facebook

Europarlamentarul PNL, Gheorghe Falcă, a menționat în cadrul unei întâlniri cu viitorii candidați ai administrației locale din echipa PNL, că Aradul continuă să fie un exemplu pozitiv al administrației liberale, iar în ultimii 10 ani administrația publică s-a dublat în municipiu.

De asemenea, fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, le-a explicat candidaților că orice administrație locală se bazează pe trei piloni: creştere economică, infrastructură şi servicii publice. 

„Primarul unui oraş trebuie să fie primul care vine la muncă şi ultimul care pleacă acasă. Trebuie să fie un om aplecat asupra tuturor problemelor comunității sale. Datoria sa este de a dezvolta oraşul. De aceea, noi la Arad, ne putem mândri că am avut cea mai mare creştere economică din România în 2014”, a mai precizat actualul deputat european.


Gheorghe Falcă deține primul său mandat de europarlamentar și este membru în Comisia pentru transport și turism (TRAN) și în Comisia pentru petiții (PETI) ale Parlamentului European. De asemenea, este membru și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo. 

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă a fost membru al delegației române la Comitetul European al Regiunilor.

 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa.


„Concret, Biroul Virtual Diaspora este un punct de legătură al tuturor românilor din afara granițelor cu Parlamentul European, cu grupul Renew Europe și partidele din acest grup, care au reprezentanți aleși în aproape toate regiunile cu numere semnificative de români.”

Dragoș Pîslaru, membru Renew Europe


Prin căsuța de email reneweurope.diaspora@europarl.europa.eu sau prin completarea formularului: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhjkok6qPL4P3B41kxbpsakj7Ey_skiHC7Ve4pItvD0ZhTYA/viewform, orice cetățean român din diaspora poate semnala abuzuri ale legislației muncii și cere ajutorul.

De asemenea, săptămâna aceasta echipa Biroul Virtual Diaspora a primit solicitări din partea unor cetățeni români din Italia și Olanda. Primul caz este legat de o concediere abuzivă, pe perioada concediului medical solicitat de angajat, iar cel de-al doilea vizează nerespectarea condițiilor detașării de către agenția de recrutare a forței de muncă.

„În ambele situații i-am îndrumat pe cetățenii români către autoritățile competente și i-am conectat cu organizațiile din societate civilă sau cabinetele de avocatura care oferă consiliere juridică specializată și gratuită în dreptul muncii din statele respective și vom continua să monitorizăm subiectele, pentru a genera propuneri atât la nivel național dar și european!”, a mai transmis Dragoș Pîslaru în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Amintim că legislativul european a solicitat Comisiei Europene și statelor membre la mijlocul lunii iunie, printr-o rezoluție coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19. 

Prin documentul adoptat cu o majoritate covârșitoare, 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri, Parlamentul European a îndemnat Comisia Europeană să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe din PE: Europa trebuie să preîntâmpine prin toate mijloacele o nouă criză de migranți

Published

on

© vladnistor.ro

Membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, deputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), a delcarat pentru Calea Europeană că Europa trebuie să reușească, prin toate mijloacele, să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți.

„Dincolo de dimensiunea umanitară enormă, Europa prin toate mijloace trebuie să reușească să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți”, a menționat Vlad Nistor în interviul acordat pentru Calea Europeană.

De asemenea, europarlamentarul liberal subliniază că un nou val de migranți este o problemă suplimentară pentru Europa și există această posibilitate să se confrunte cu așa ceva.

Cu toate acestea, Vlad Nistor a explicat că acest nou val de migranți în Europa ține și de evoluția, care nu este tocmai agreabilă, cu Republica Turcia și de felul în care guvernanții de la Ankara controlează eventualitatea unor valuri de migrație.

Reamintim că Italia deja se confruntă cu un flux ”excepțional de migranți economici” generat de criza sanitară și economică în contextul pandemic actual.

Mulți dintre aceștia debarcă pe insula Lampedusa, sub ochii turiștilor.

”Debarcările autonome pe coastele italiene au crescut într-un timp foarte scurt”, notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate.

Jumătate dintre cei aproximativ 11.000 de migranți care au debarcat în Italia săptămâna trecută plecaseră din Tunisia, iar cei mai mulți dintre aceștia erau cetățeni tunisieni, conform cifrelor oficiale. Ceilalţi se îmbarcaseră, în majoritate, din Libia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending