Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), alături de directorul general Blue Air, la dezbaterea din PE despre provocările actuale ale companiilor aeriene low cost

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European, a participat la reuniunea de marți a Comisiei în care s-a discutat despre provocările actuale ale companiilor aeriene low cost, potrivit unei postări pe Facebook.

Comisia TRAN a invitat cinci decidenți din sectorul aviației, printre care și directorul general al companiei Blue Air, Oana Petrescu, pentru o dezbatere privind cele mai recente evoluții și planificarea strategică în sectorul low-cost pentru călătoriile aeriene.

Discuția s-a concentrat în special pe principalele provocări ale digitalizării, decarbonizării, competitivității, siguranței, schimbărilor climatice și îmbunătățirii condițiilor de muncă și experienței pasagerilor care utilizează servicii de transport aerian.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu o compară pe Maia Sandu cu ”europenii fără îndoieli” precum ”Walesa, Havel, Kohl”: Moldovenii trebuie să știe că poarta către UE le este deschisă

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu o compară pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ”europenii fără îndoieli” precum ”Walesa, Havel, Kohl” care au văzut în UE ”o alegere fără egal”, după ”război, comunism și sărăcie”.

”Există români, cehi, olandezi sau germani care văd mai mult partea goală decât partea plină a paharului acestui proiect numit Uniunea Europeană. Unii au dreptate: există unele diferențe între ceea ce am crezut și sperat că poate face UE, ceea ce așteaptă oamenii de la noi și ce poate face cu adevărat UE. Europa nu este perfectă. Dar UE a reușit ceva unic pe planetă: o combinație de democrație, libertăți personale și de gândire, siguranță și prosperitate. Toate, conservând pacea. Poate că euroscepticilor nu le-ar strica o vizită în Moldova. Acolo, ar putea întelege cum este să vrei să fii în UE, dar să nu fie simplu să ajungi acolo”, a pledat Marinescu pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova într-o postare ce a succedat discursul istoric al Maiei Sandu în Parlamentul European.

Acesta le-a transmis astfel moldovenilor că ”poarta către UE le este deschisă”.

”Președinta Moldovei, doamna Maia Sandu, s-a adresat astăzi, la Bruxelles, plenului Parlamentului. Moldova de azi cu Maia Sandu îmi aduce aminte de generația Walesa, Havel, Kohl. Europenii fără îndolieli. După război, comunism și sărăcie, UE era o alegere fără egal. Așa este și azi, mai ales pentru o țară ca Moldova, unde trupele Armatei a 14 sovietice, astăzi ale Rusiei, transformă ideea de război într-o amenințare zilnică, și asta de 30 de ani încoace. Moldova Maiei Sandu privește la UE văzându-și aici viitorul, vorbind una dintre limbile oficiale ale UE, simțindu-se acasă și în siguranță, oferindu-le oamenilor gustul dulce al victorie și al căldurii familiei europene. Moldovenii trebuie să știe că poarta către UE le este deschisă.  Sunt ai noștri, viitorul nostru este împreună și de aceea trebuie sa le spunem cât mai curând : bun veni în UE, moldoveni!”, a completat eurodeputatul român.

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura Republicii Moldova la UE,  fiind conștientă că procesul este unul ”foarte lung și complex care cere mult efort și muncă”, dar care reprezintă singura ”șansă de a rămâne parte a lumii libere”.

”Pentru noi, UE întâi de toate este un proiect de pace. Aderarea este singura opțiune strategică ce oferă R. Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere. Nu suntem naivi. Înțelegem că integrarea europeană a R. Moldova va fi un proces foarte lung și complex care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm concesii sau scurtături pe această cale. Suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim preciați după rezultat. Moldova și-a dovedit atașamentul pentru valorile europene și în contextul vitreg al războiului din Ucraina. Țara noastră a condamnat ferm războiului din prima zi, am pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni. Vom continua să îi primim pe toți cei care au nevoie de adăpost. Moldova are o agendă ambițioasă de dezvoltare, în cooperare cu UE, dar pentru dezvoltare este nevoie de pace. Acum trebuie să ne îndreptăm toate eforturile pentru restabilirea păcii”,  a explicat Sandu.

Citiți și:
Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

Maia Sandu se află într-o vizită oficială la Bruxelles unde s-a întâlnit deja cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu premierul Belgiei, Alexandar De Croo, dar și cu reprezentanții mai multor grupuri politice din Parlamentul European.

De altfel, avizul Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre cu privire la acordarea de țări candidate la UE  Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei sunt așteptate la summitul Consiliului European ce va avea loc în 23-24 iunie, înainte ca Franța să predea Cehiei ștafeta președinției Consiliului Uniunii Europene.

Republica Moldova a trimis Bruxelles-ului cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, parcurgând de atunci câteva etape ale laboriosului proces de obținere a statului de stat candidat la UE, precum completarea primei și a celei de-a doua părți a chestionarului de aderare.

Acesta reprezintă un document oficial prin care executivul european evaluează nivelul de pregătire al țării care și-a exprimat intenția de aderare la UE de a avansa în acest proces, potrivit unei note informative a Uniunii Europene.

El cuprinde numeroase întrebări de complexitate diferită menite să ofere informații precise despre statul în cauză, de la respectarea criteriilor politice și economice, până la gradul de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, precum și informații referitoare la capacitățile instituționale și administrative de a pune în aplicare legislația europeană din fiecare cele 33 de domenii de politică ale acquis-ului UE distribuite pe șase clustere tematice, așa cum sunt menționate în metodologia privind negocierile de aderare, revizuită în februarie 2020:  1. Elemente fundamentale, 2. Piața internă, 3. Competitivitate și creștere economică incluzivă, 4. Agenda verde și conectivitatea durabilă, 5. Resurse, agricultură și coeziune, 6. Relații externe.

De obicei, țării aspirante i se oferă un termen orientativ de trei luni pentru a completa chestionarul.

Cu toate acestea, procesul nu este un sprint, astfel că are o mai mare importanță calitatea decât rapiditatea, întâlnindu-se situația în care statul are nevoie de mai mult timp pentru a răspunde mai bine întrebărilor.

Pe baza lecțiilor învățate în trecut, nu este exclus să existe întrebări ulterioare din partea Comisiei până când toate informațiile primite de la țara aspirantă sunt considerate satisfăcătoare.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Ziua Europei. Marian-Jean Marinescu: ”Războiul primitiv al lui Putin” ne aduce aminte că pacea și prosperitatea trebuie apărate

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

România în UE a devenit un loc al păcii pe care trebuie să o protejăm cu toții, este mesajul transmis de eurodeputatul Marian-Jean Marinescu cu prilejul Zilei Europei.

Pace și prosperitate. Aceasta a fost viziunea din care a rezultat Uniunea Europeană așa cum o știm astăzi. Ca români, ne-am alăturat acestei familii în 2007, când ni s-a deschis poarta către oportunități de neimaginat până atunci: copiii români cărora le place școala pot studia acum la ce universitate europeană doresc,  fondurile europene reconstruiesc și modernizează încet-încet Romania, iar noi ne putem bucura de vacanțe sau de oportunități de angajare în întreaga Uniune fără să mai fim nevoiți să așteptăm ore în șir în fața ambasadelor pentru viză”, a amintit Marinescu de o parte dintre avantajele apartanenței României la UE.

Acesta a puctat că ”pandemia ne-a arătat ce înseamnă solidaritatea rezultată din apartenența la această familie, iar acum războiul primitiv al lui Putin ne demonstrează că suntem de partea bună a istoriei. Putin ne aduce aminte în mod brutal că pacea și prosperitatea nu sunt un dat. România în UE a devenit un loc al regulilor pe care le respectăm toți, al bunăstării de care ne bucurăm toți, al păcii pe care trebuie să o protejăm cu toții”, a conchis eurodeputatul mesajul său.

Data de 9 mai marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. La 9 mai 1950, la cinci ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ţinut la Paris, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, radiografie a discuțiilor ”aprinse și complicate” privind pachetul ”Fit for 55”: Opiniile în PE sunt foarte diferite

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Continuăm discuțiile în Parlamentul European privind pachetul ”Pregătiți pentru 55”, discuții ”foarte aprinse și foarte complicate”, a anunțat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu într-o radiografie a dezbaterilor pe această temă care a împărțit plenul în ”cei care vor doar să fie ambițioși și să pună un preț cât mai mare cu putință pe emisiile de CO2 și cei care vor să păstrăm aceeași țintă de reducere a emisiilor de carbon, dar cu păstrarea competitivității economice și mai ales păstrarea locurilor de muncă”.

”În grupul PPE lucrăm într-un sistem de coordonare, pentru că există 13 dosare interconectate, care sunt împărțite  în principal în 3 comisii.  Deoarece opiniile sunt foarte diferite, prin această metodă de lucru încercăm să avem poziții cât mai unitare, însă este foarte greu pentru că la nivel de coordonatori ai grupului de lucru poziția este mai degrabă verde și de stânga”, a deplâns situația Marinescu.

În contextul în care ”au început deja voturile în comisii iar rezultatul este diferite”, eurodeputatul a avut de curând o întâlnire cu ”coordonatorul ENVI și raportorul Parlamentului European”, în contextul în care ”acesta din urmă evită cât poate de mult o discuție și un vot în plenul grupului PPE pentru că se așteaptă la surprize”.

”Au început deja voturile în comisii iar rezultatul este diferit în sensul în care în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) poziția este cam la mijloc, iar în Comisia pentru transportu și turism (TRAN) poziția este mult mai aproape de linia PPE. Rămâne însă de văzut dacă Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI)- comisia principală pentru multe dosare –  va ține cont de aceste opinii”, a dezvăluit Marinescu.

Acesta anticipează că se va ajunge la depunerea de amendamente în plenul Parlamentului European, ”după votul din Comisia ENVI, care nu cred că va fi foarte mulțumitor pentru o parte dintre noi. Și eu am foarte multe amendamente depuse prin care nu ating sub nicio formă ținta finală de reducere a emisiilor de carbon cu 55% în 2030, dar am un altfel de parcurs, cu multe argumente”, a conchis eurodeputatul.

Comisia Europeană a adoptat un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu este esențială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și pentru a transpune în realitate angajamentele Pactului verde european. 

Propunerile prevăd: aplicarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii în noi sectoare și înăsprirea sistemului existent al UE de comercializare a certificatelor de emisii; utilizarea sporită a surselor regenerabile de energie; asigurarea unei mai mari eficiențe energetice; implementarea mai rapidă a modurilor de transport cu emisii scăzute și a infrastructurii și a combustibililor de care depind aceste moduri de transport; alinierea politicilor fiscale la obiectivele Pactului verde european; măsuri menite să împiedice relocarea emisiilor de dioxid de carbon și instrumente pentru conservarea și consolidarea absorbanților noștri naturali de carbon.

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

Jens Stoltenberg a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre importanța politicii NATO a ”ușilor deschise”, în încercarea de a-l convinge să renunțe la opoziția față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO

ROMÂNIA9 hours ago

România trimite Ucrainei măști chirurgicale, viziere și combinezoane

SUA10 hours ago

În fața ”provocărilor secolului XXI”, SUA și Coreea de Sud se angajează să ”aprofundeze cooperarea în domeniul tehnologiilor critice și emergente, precum și în cel al securității cibernetice”

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Canada interzice comerțul cu bunuri de lux cu Rusia și adaugă alte 14 persoane pe lista sancțiunilor

MAREA BRITANIE13 hours ago

Ministrul britanic de externe: Moldova ”ar trebui echipată conform standardelor NATO”

ROMÂNIA14 hours ago

MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România după ce președinta Katalin Novak a declarat că își ”asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”

U.E.15 hours ago

Germania respinge ideea constituirii unei noi datorii comune europene pentru a finanța reconstrucția Ucrainei

ONU16 hours ago

Uniți pentru Ucraina: UE, România și alte 40 de țări, printre care SUA și Regatul Unit, sprijină Ucraina împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.2 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO2 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac3 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU3 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Maia Sandu, discurs istoric de la pupitrul Parlamentului European: Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

SUA3 days ago

Premierul Greciei, discurs istoric în Congresul SUA: Nu vom accepta încălcarea suveranității și a drepturilor noastre teritoriale. Ultimul lucru de care are NATO nevoie este o altă sursă de instabilitate pe aripa de sud-est a Alianței

Team2Share

Trending