Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) avertizează că anumite prevederi ale Pachetului Mobilitate pot genera ,,mari probleme beneficiarilor transportului rutier”

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) a Parlamentului European, avertizează că anumite prevederi ale Pachetului Mobilitate pot genera ,,mari probleme beneficiarilor transportului rutier”, situație pe care negociatorii din partea PE vor încerca să o corecteze în negocierile care încep joi, 3 octombrie, cu Consiliul și Comisia Europeană, transmite eurodeputatul român, într-un mesaj video. 

,,Joi, 3 octombrie, încep negocierile dintre Parlament, Consiliu și Comisia Europeană pentru Pachetul Mobilitate. Din păcate, acest proces are loc cu o rapiditate extraordinară, cu care nu m-am mai întâlnit până acum. Vom negocia așadar cele trei regulamente pe care le-am votat de două ori în decurs de două săptămâni”, spune Marian-Jean Marinescu, care descrie o parte a procesului legislativ prin care au trecut cele trei texte până acum: ,,Am votat mai întâi o cerere depusă de ECR (Grupul conservator) și sprijinit prin mine de PPE și de noul grup Renew Europe, iar scorul a fost în defavoarea noastră. Am votat apoi demararea negocierilor cu Consiliul. Am încercat să blocăm unul dintre regulamente, cel referitor la detașarea șoferilor, însă nu am obținut voturile necesare. Așadar, în ciuda eforturilor noastre, vom începe negocierile”, punctează aceasta. 

Coordonatorul PPE în Comisia TRAN transmite că grupul său politic are doi raportori în cadrul acestor negocieri, ,,care vor încerca să facă tot ce este posibil pentru a se ajunge la un acord care să nu dăuneze transportatorilor de la granița externă a UE”. 

Marian-Jean Marinescu dezvăluie că Germania și Franța ,,sunt statele care pun cea mai mare presiune pentru ajungerea la un acord pe aceste dosare”. Motivul este, însă neclar, spune eurodeputatul: ,,Sigur, regulamentele ar putea aduce avantaje economice transportatorilor din celor două state, dar vor genera mari probleme beneficiarilor transportului rutier: constructorii de automobile, de pildă, se vor vedea nevoiți să crească prețurile, căci, din cauza creșterii costurilor de transport, va crește și prețul componentelor auto”.

În acest context, eurodeputatul PNL și-a exprimat speranța ca negociatorii să reușească să aducă într-o formă ,,rezonabilă” aceste texte.

,,Ne aflăm în această situație și pentru că, din păcate, Comisarul pentru transport, Violeta Bulc, a acceptat să propună aceste regulamente în absența unor studii de impact. Așa se întâmplă când comisarul este slab, nu cunoaște domeniul de activitate, nu are susținere politică si atunci este vulnerabil presiunilor inevitabile care se fac asupra comisarilor în dosare cu mize foarte mari, ca acesta. Ce înțelegem de aici? La același scenariu ne putem aștepta și dacă România își menține propunerea de comisar european pentru transport: cei care vor conduce vor fi funcționarii de la Comisia Europeană”, mai atrage atenția Marinescu. 

Pachetul de Mobilitate al Comisiei Europene este o colecție de 3 inițiative privind guvernanța transportului rutier comercial în Uniunea Europeană. Reprezintă cea mai mare modificare a normelor UE privind transportul rutier, acoperind multe aspecte ale activității industriei. Acesta este destinat să abordeze o serie de probleme sau să sprijine evoluții specifice în sectoarele europene de transport rutier. Armonizarea și simplificarea normelor care au ca rezultat o mai bună și mai consecventă aplicare în toate statele membre, sprijinirea echității sociale, concurența echitabilă, îmbunătățirea performanței de mediu a operațiunilor de transport rutier și încurajarea inovării sunt doar câteva dintre obiectivele acestui nou pachet de inițiative legislative.

Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu a votat în Parlamentul European pentru inițiativa de angajare a tinerilor: ”Suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili”

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) salută rezoluția Parlamentului European prin care solicită creșterea fondurilor alocate Inițiativei pentru angajarea tinerilor – Youth Employment Initiative, rezoluție pe care a și votat-o în cadrul sesiunii plenare.

”Șomajul în rândul tinerilor este una dintre marile probleme ale Uniunii Europene și ale României. Pentru a veni în sprijinul lor, suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili cetățeni și din păcate, mulți tineri sunt vulnerabili în fața acestui recul economic”,  a menționat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Rezoluția a fost votată cu 55 de voturi pentru, 128 împotrivă și 10 abțineri, solicitând măsuri radicale pentru a atenua șomajul în rândul tinerilor, potrivit comunicatului oficial. 

”Prin aprobarea acestei propuneri a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, bugetul programului dedicat reducerii șomajului în rândul tinerilor a fost suplimentat cu peste 28 milioane euro, astfel încât bugetul final pentru anul 2020 ajunge la 145 milioane euro”, mai explică Marian-Jean Marinescu.

Potrivit deputatului european, ”pandemia coronavirus a generat atât o criză de sănătate, cât și una economică, care afectează puternic piața muncii.”

Fondurile sunt alocate pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a-și continua educația prin stagii de ucenicie, training sau alte forme de profesionalizare, precum și pentru găsirea unui loc de muncă.

Prin intermediul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE, Comisia a propus deja oportunități semnificative de finanțare din partea UE pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Cel puțin 22 de miliarde euro ar trebui să fie cheltuite pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.

Citiți și: Comisia Europeană lansează noi măsuri pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Cel puțin 22 de miliarde de euro ar trebui cheltuite pentru viitoarea generație

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu, numit membru în noua Comisie din Parlamentul European destinată luptei împotriva cancerului

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/Facebook

Eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu a fost numit membru din partea Grupului PPE în noua comisie de specialitate a Parlamentului European destinată luptei de combatere a cancerului, potrivit comunicatului Legislativului.

Reamintim că înființarea acestei comisii a fost votată în Parlamentul European cu 651 de voturi pentru, 8 abțineri și 28 împotrivă, se arată în comunicatul oficial. 

Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului își va desfășura activitatea pe o perioadă de 12 luni, începând cu luna septembrie.

Președintele și vicepreședintele acestei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie. Aceasta va fi compusă din 33 de europarlamentari.

De asemenea, din această comisie vor face parte încă doi europarlamentari români, de această dată din partea Grupului social-democraților, și anume Tudor Ciuhodaru, dar și europarlamentarul Nicolae Ștefănuță din partea Grupului Renew Europe.

Citiți și: Parlamentul European înființează o comisie specială destinată luptei împotriva cancerului, consolidând strategia europeană pentru combaterea cancerului

Reamintim că președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Această comisie specială pentru combaterea cancerului are sarcina specifică de a evalua oportunitățile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislația și alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului și căutarea celor mai bune modalități de a sprijini cercetarea. Toate detaliile privind competențele comisiei vor fi curând disponibile.

De asemenea, Grupul Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime din cancere sunt prevenibile, iar jumătate din decese ar putea fi evitate.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu îndeamnă România să atace Pachetul Mobilitate la Curtea de Justiție UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Reglementările Pachetului Mobilitate aprobat de Parlamentul European pot fi răsturnate de rezultatele unui studiu al Comisiei Europene și de atacarea acestora la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a afirmat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, acesta îndemnând România să sesizeze CJUE în acest sens.

“Am votat împotriva Pachetului Mobilitate. Este pentru prima dată în cei 13 ani de activitate în Parlamentul European când întâlnesc o asemenea situație, în care dreptul la libera circulație a persoanelor și a serviciilor, înscrise în Tratatul de funcționare a UE este încălcat, în care coordonarea între instituții este bulversată iar buna funcționare a pieței comune este neglijată. Toate acestea pentru a proteja interesele unor state membre în detrimentul altora”, a scris Marinescu, coordonator al grupului PPE în Comisia pentru transport și turism, pe pagina sa de Facebook.

Parlamentul European a aprobat miercuri toate cele trei acte legislative care vizează Pachetul Mobilitate, fără amendamente și în forma adoptată de miniștrii statelor membre ale UE.

Potrivit lui Marinescu, lipsă de coordonare între instituțiile UE este “de neînțeles”, având în vedere că “Parlamentul European este chemat acum să voteze măsuri care peste puțină vreme riscă să fie invalidate de concluziile studiul privind impactul social și climatic al prevederilor Pachetului Mobilitate, derulat chiar în acest moment de Comisia Europeană”.

Europarlamentarul român critică și lipsa de coordonare între politicile UE, citând ca exemplu “obiectivul fanion” al reducerii emisiilor de carbon, care a fost intgrat în toate politicile sector.

“Politica de transport a UE – unul dintre sectoarele care generează un procent semnificativ de poluare – riscă, prin votul de acum să submineze eforturile uriașe pe care toți trebuie să le facem pentru a atinge acest ambițios obiectiv de protejare a mediului”, a mai spus el.

“Este de neînțeles cum, în plin efort financiar de redresare a economiei europene grav afectată de pandemia corona virus, în plenul Parlamentului European se propun măsuri care afectează grav eficiența pieței unice, fix în domeniul transporturilor, domeniu care a demonstrat la începutul crizei Covid19 că este cu adevărat ”coloana vertebrală” a economiei Uniunii Europene. Toate acestea sunt efecte ale prevederii din Pachetul de Mobilitate prin care se impune întoarcerea acasă, la fiecare 8 săptămâni a camioanelor goale și motivele întemeiate pentru care m-am opus și mă opun acestor prevederi”, a continuat acesta.

Marian-Jean Marinescu a mai subliniat că amendamentele depuse pentru a îndrepta măsurile discriminatorii pentru statele de la periferia UE sau pentru amânarea întregului Pachet Mobilitate nu au fost susținute la vot. În schimb, el a sugerat că “încă nu este totul pierdut”.

“Pachetul Mobilitate va intra în vigoare peste 18 luni, iar în această perioadă așteptam rezultatele studiului făcut de Comisie, care poate să răstoarne absolut totul. În plus, în mod sigur aceste regulamente vor fi atacate la Curtea Europeană de Justiție, sper și de către România”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending