Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE): Discursul lui Emmanuel Macron din plenul PE dă speranțe pentru o colaborare atât cu Germania, cât și cu statele membre pentru a crea o UE puternică

Intervenția președintelui francez Emmanuel Macron în plenul Parlamentului Euriopean vine în sprijinul Uniunii Europene și „dă speranțe pentru o colaborare atât cu Germania, cât și cu statele membre pentru a crea o UE puternică care să poată să reziste provocărilor viitoare”, a transmis europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE). 

„Acest ciclu de dezbateri a început de anul trecut, este invitat un prim-ministru sau șef de stat din fiecare stat membru și există o dezbatere între invitat și plenul Parlamentului”, a explicat eurodeputatul român, care a precizat că președintele Klaus Iohannis va fi prezent în sesiunea plenară din octombrie. Dezbaterea cu liderul de la Elysee este patrulea astfel de eveniment privind viitorul Uniunii Europene, după participarea premierului irlandez Leo Varadkar (17 ianuarie), a premierului croat Andrej Plenkovic (6 februarie) și premierului portughez Antonio Costa (14 martie).

„Președintele Macron, în stilul său dezinvolt și cu multă încredere în ceea ce spune, a făcut o prezentare a ceea ce crede că trebuie făcut în următoarea perioadă. Concluzia acestui discurs a fost că Franța sprijină foarte mult ideea de Uniune Europeană și își dorește să dezvolte în continuare această Uniune, deși cu mici schimbări”, a declarat Marinescu. Macron a declarat vrea ca Franța să contribuie mai mult la bugetul european, „în special pentru a putea să se finanțeze pliticile viitoare de apărare comună, securitate, de migrație”, a completat acesta.

Decizia președintelui francez „este un lucru pozitiv”, în contextul în care pe 2 mai Comisia Europeană va prezenta propunerea sa pentru noul buget european post-2020.

De asemenea, Macron „a vorbit despre suveranitatea europeană care trebuie să fie peste suveranitatea națională ce trebuie să se manifeste atât prin poziția comună a statelor privind politica externă, ceea ce se întâmplă pe plan global, dar și o suveranitate economică, comercială, privind energia, schimbările climatice, accesul la alimentație. Deci un principiu ce este adresat cetățeanului și întărește UE”, a transmis Marinescu.

„În concluzie, a fost o intevenție care a venit în sprijinul UE, ceea ce este foarte important și care dă speranțe pentru o colaborare atât cu Germania, cât și cu statele membre pentru a crea o UE puternică care să poată să reziste provocărilor viitoare”, conchide europarlamentarul român.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.