Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), după ce s-a interesat de stadiul proiectelor spitalelor regionale din România: Spitalul din Craiova este încă în aer! Nu are studiu de fezabilitate, încă nu știm cât costă și nici ce capacitate va avea

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) a Parlamentului European, a constatat că realizarea spitalului regional de urgență din Craiova ,,este încă în aer”, după ce s-a interesat atât la autoritățe române, cât și la instituțiile europene privind stadiul proiectului, transmite acesta într-o postare pe Facebook.

,,Situația Spitalului Regional de Urgență din Craiova a rămas neclară pentru guvernul PSD așa că am continuat să mă interesez de acest proiect. Am trimis din nou scrisori la Ministerul Sănătății, la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), la Banca Europeană de Investiții (BEI) și la Comisia Europeană, și le-am cerut să îmi răspundă la următoarele întrebări:
1. Care este costul final al unui spital regional, conform studiilor de fezabilitate?
2. Dacă au fost cheltuite cele 150 de milioane euro din fonduri europene și pentru ce activități?
3. De ce rata de cofinanțare din fonduri europene este de maxim 50 %, în condițiile în care în acest exercițiu financiar rata de finanțare poate fi de până la 85%?”

Eurodeputatul român a primit răspunsuri de la Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană și Ministerul Fondurilor Europene, însă ,,Ministerul Sănătății nu a binevoit să îmi răspundă, încălcând legea”, precizează Marian-Jean Marinescu. 

Mai jos, pot fi consultate răspunsurile celor trei instituții amintite mai sus cu privire la situația proiectelor de construcție a spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova.

În răspunsul primit de Marinescu de la BEI în ceea ce privește costurile cu proiectarea, construirea, dotarea și transferul operațiunilor într-un nou spital regional, instituția a arătat că, potrivit, studiilor de fezabilitate realizate la nivelul de preț din 2018, costul unui spital regional variază între 420-460 milioane de euro (fără TVA). Totuși, un preț exact pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale din România nu poate fi cunoscut decât în urma unei proceduri de licitare și a facturii finale. În al doilea rând, în ceea ce privește costul studiilor de fezabilitate realizate de România pentru cele trei spitale regionale și plătit către BEI, instituția precizează că nu a fost implicată în prima fază a studiilor și nu are informații privind costurile serviciilor tehnice finanțate printr-un grant al Comisiei Europene în 2007. Cu toate acestea, BEI a fost contactată de autoritățile române pentru contractarea unor servicii tehnice care implică revizuirea studiilor de fezabilitate, a planurilor de funcționare și a design-ului preliminar, în conformitate cu standardele internaționale. Noile servicii de asistență tehnică, îi transmite BEI eurodeputatului român, au fost oferite în baza unui contract de 1,8 milioane de euro. 

Răspunsurile de la MFE și Comisia Europeană primite de Marian-Jean Marinescu pot fi consultate în limba română, mai jos:

După consultarea documentelor transmite de instituțiile europene și din România, eurodeputatul PNL a concluzionat că, în ceea ce privește spitalul din Craiova, realizarea sa ,,este încă în aer!”.

,,Nu are studiu de fezabilitate, încă nu știm cât costă și nici ce capacitate va avea. Avem doar promisiunea acestui guvern că în decembrie anul curent va trimite cererea de finanțarea la Comisia Europeană”, mai adaugă Marinescu. 

Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, pentru Politico Europe: Avem nevoie de o politică europeană a turismului

Published

on

© European Parliament

Uniunea Europeană are nevoie de o politică comună în domeniul turismului, a declarat luni, pentru Politico Europe, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism.

Criza din turism ne arată că avem nevoie de o politică europeană a turismului. Poate că vom salva această vară, dar pe termen lung, pe celelalte doar așa le vom putea salva. Nu ne putem ascunde în spatele Comisiei și a faptului că aceasta nu are competențe în domeniul turismului. UE are nevoie de o politică a turismului comună!“, a spus Marinescu.

Deputații europeni din Comisia pentru transport și turism au exprimat joia trecută o poziție pozitivă asupra pachetului Comisiei Europene privind măsuri luate în domeniul transportului și turismului în scopul repornirii turismului. 

Comisia Europeană a prezentat la 13 mai pachetul de recomandări și linii directoare pentru a ajuta statele membre să ridice treptat restricțiile de călătorie și să permită firmelor din domeniul turismului să își reia activitatea, după luni de carantină, respectând, în același timp, măsurile necesare de sănătate.

Pachetul Comisiei pentru turism și transport include: o strategie globală de redresare pentru anul 2020 și nu numai, o abordare comună pentru restabilirea liberei circulații și ridicarea restricțiilor la frontierele interne ale UE, într-un mod gradual și coordonat, un cadru care să asigure restabilirea treptată a transportului, garantând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului, o recomandare care urmărește să facă din voucherele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar și criterii pentru reluarea treptată, în condiții de siguranță, a activităților turistice și pentru elaborarea de protocoale sanitare pentru unitățile de primire turistice cum ar fi hotelurile.

Europa dispune de un ecosistem turistic foarte activ. Călătoriile, transportul, cazarea, alimentația, recreerea sau cultura contribuie la aproape 10 % din PIB-ul UE și constituie o sursă esențială de locuri de muncă și de venituri în numeroase regiuni europene. 267 de milioane de europeni (62 % din populație) fac cel puțin o călătorie privată de agrement pe an, iar 78 % dintre europeni își petrec vacanțele în țara lor de origine sau în altă țară din UE.

Ecosistemul turistic a fost, de asemenea, unul dintre cele mai afectate de restricțiile severe impuse circulației și călătoriilor în urma pandemiei de COVID-19. Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) prevede o reducere cu 20-30 % a numărului de sosiri internaționale, ceea ce înseamnă pierderi între 280 și 420 de miliarde EUR pentru industria călătoriilor în întreaga lume. În Europa, vara este un anotimp crucial pentru industrie, aducând, în medie, încasări de 150 de miliarde EUR pentru sectorul turismului european și 360 de milioane de turiști.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Săptămâna europeană a luptei împotriva cancerului. Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: România, unul dintre cele mai bune exemple de mobilizare civică pentru sănătate

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a transmis o întrebare către Comisia Europeană privind rolul ONG-urilor în Planul european pentru combaterea cancerului, în contextul în care această boală solicită mobilizarea tuturor resurselor financiare și umane pentru combaterea ei.

România, unul dintre cele mai bune exemple de mobilizare civică pentru sănătate

„Am trimis astăzi o întrebare Comisiei Europene referitoare la rolul pe care îl vor avea organizațiile non-guvernamentale și non-profit în Planul european pentru combaterea cancerului. În țările în care sistemele de sănătate nu sunt suficient de puternice, aceste organizații au o contribuție semnificativă, iar România este unul dintre cele mai bune exemple de mobilizare civică și de ajutor oferit oamenilor în diverse situații legate de sănătate”, precizează eurodeputatul PPE.

Acesta subliniază necesitatea de a recunoaște că asociațiile civile au un stat de actor de sine stătător mai ales în lupta împotriva cancerului, deoarece, explică Marinescu, „avem de-a face cu o boală care solicită toate resursele disponibile, fie financiare sau umane dacă vrem să o învingem”.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Veste bună pentru Oltenia. Regiunile miniere vor beneficia de mai mulți bani prin noul plan de redresare economică a UE

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) salută planul de redresare economică post pandemie de 750 de miliarde, propus de Comisia Europeană, și anunță că acesta ”vine cu o veste bună” pentru Oltenia.

Potrivit deputatului european, regiunile miniere vor beneficia de mai mulți bani pentru a atenua impactul socio-economic al trecerii la surse de energie verzi.

”Fondul pentru o tranziție justă (Just Transition Fund) va primi 32.5 miliarde euro în plus. Alături de cele 7.5 miliarde alocate inițial, regiunile europene afectate de tranziția ecologică, în special regiunile miniere, au acum la dispoziție 40 miliarde euro pentru a investi în măsuri concrete, care să atenueze impactul socio-economic al trecerii la surse de energie verzi.

De asemenea, Marian-Jean Marinescu susține că piața muncii din Oltenia va primi ajutor financiar să își revină după criza provocată de pandemie: ”Vom avea mai multe fonduri pentru recalificarea muncitorilor, pentru a sprijini companiile care vor să vină în regiunea Olteniei și să deschidă noi afaceri”, menționează deputatul în mesajul său pe pagina oficială de Facebook.

Citiți și: România va primi peste 30 de miliarde de euro, granturi și împrumuturi, din planul de redresare de 750 de miliarde de euro prezentat de Comisia Europeană

Din planul “noii generații UE” de 750 de miliarde de euro prezentat miercuri de președintele Comisiei Europene, România ar urma să primească peste 30 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro. Această finanțare de peste 30 de miliarde de euro se adaugă alocărilor bugetare pe care România le va primi la nivelul Cadrului Financiar Multianual pentru următorii șapte ani.

Conform surselor citate, 19,62 miliarde de euro vor fi acordate țării noastre sub formă de granturi, iar 11,58 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending