Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), după ce s-a interesat de stadiul proiectelor spitalelor regionale din România: Spitalul din Craiova este încă în aer! Nu are studiu de fezabilitate, încă nu știm cât costă și nici ce capacitate va avea

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) a Parlamentului European, a constatat că realizarea spitalului regional de urgență din Craiova ,,este încă în aer”, după ce s-a interesat atât la autoritățe române, cât și la instituțiile europene privind stadiul proiectului, transmite acesta într-o postare pe Facebook.

,,Situația Spitalului Regional de Urgență din Craiova a rămas neclară pentru guvernul PSD așa că am continuat să mă interesez de acest proiect. Am trimis din nou scrisori la Ministerul Sănătății, la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), la Banca Europeană de Investiții (BEI) și la Comisia Europeană, și le-am cerut să îmi răspundă la următoarele întrebări:
1. Care este costul final al unui spital regional, conform studiilor de fezabilitate?
2. Dacă au fost cheltuite cele 150 de milioane euro din fonduri europene și pentru ce activități?
3. De ce rata de cofinanțare din fonduri europene este de maxim 50 %, în condițiile în care în acest exercițiu financiar rata de finanțare poate fi de până la 85%?”

Eurodeputatul român a primit răspunsuri de la Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană și Ministerul Fondurilor Europene, însă ,,Ministerul Sănătății nu a binevoit să îmi răspundă, încălcând legea”, precizează Marian-Jean Marinescu. 

Mai jos, pot fi consultate răspunsurile celor trei instituții amintite mai sus cu privire la situația proiectelor de construcție a spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova.

În răspunsul primit de Marinescu de la BEI în ceea ce privește costurile cu proiectarea, construirea, dotarea și transferul operațiunilor într-un nou spital regional, instituția a arătat că, potrivit, studiilor de fezabilitate realizate la nivelul de preț din 2018, costul unui spital regional variază între 420-460 milioane de euro (fără TVA). Totuși, un preț exact pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale din România nu poate fi cunoscut decât în urma unei proceduri de licitare și a facturii finale. În al doilea rând, în ceea ce privește costul studiilor de fezabilitate realizate de România pentru cele trei spitale regionale și plătit către BEI, instituția precizează că nu a fost implicată în prima fază a studiilor și nu are informații privind costurile serviciilor tehnice finanțate printr-un grant al Comisiei Europene în 2007. Cu toate acestea, BEI a fost contactată de autoritățile române pentru contractarea unor servicii tehnice care implică revizuirea studiilor de fezabilitate, a planurilor de funcționare și a design-ului preliminar, în conformitate cu standardele internaționale. Noile servicii de asistență tehnică, îi transmite BEI eurodeputatului român, au fost oferite în baza unui contract de 1,8 milioane de euro. 

Răspunsurile de la MFE și Comisia Europeană primite de Marian-Jean Marinescu pot fi consultate în limba română, mai jos:

După consultarea documentelor transmite de instituțiile europene și din România, eurodeputatul PNL a concluzionat că, în ceea ce privește spitalul din Craiova, realizarea sa ,,este încă în aer!”.

,,Nu are studiu de fezabilitate, încă nu știm cât costă și nici ce capacitate va avea. Avem doar promisiunea acestui guvern că în decembrie anul curent va trimite cererea de finanțarea la Comisia Europeană”, mai adaugă Marinescu. 

Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a organizat prima vizită virtuală în Parlamentul European pentru un grup de elevi din Oltenia

Published

on

© Marian Jean-Marinescu/ Facebook

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a organizat în această săptămână prima vizită virtuală în Parlamentul European pentru un grup de elevi din Oltenia, cărora le-a vorbit despre dosarele legislative pe care le negociat în numele legislativului european în tratativele cu Consiliul Uniunii Europene

Le-am vorbit tinerilor despre dosarele mele, triloguri și despre adaptarea la condițiile de pandemie, între care negocierea unor dosare legislative foarte importante, prin Webex. Tocmai de aceea, sper că pe 11 decembrie, când voi avea un nou trilog (în dosarul OLAF – EPPO, în care reprezint, ca raportor, poziția PE), să fie posibil să mă deplasez la Bruxelles“, a spus Marinescu.

De altfel, negocierile cu Consiliul UE privind regulamentul OLAF – EPPO vor avea loc după ce Consiliul Uniunii Europene, prezidat de către Germania, a adoptat vineri poziția sa în primă lectură cu privire la amendamentele la regulamentul privind investigațiile efectuate de Oficiul European Antifraudă (OLAF), scopul noilor norme fiind acela de a asigura o cooperare fără probleme între OLAF și Parchetul European (EPPO).

În continuare, Marinescu a mai subliniat că discuția cu elevii are loc într-o perioadă extrem de importantă pentru UE, când se decide bugetul pentru următorii 7 ani, precum și pentru toate politicile sectoriale: agricolă, coeziune, cercetare și transport.

El a amintit că este raportorul Parlamentului European în dosarul privind domeniul transporturilor, precum și faptul că procesul de adoptare a bugetului UE este blocat de Polonia și Ungaria.

“Și de această dată, dialogul cu elevii a fost unul viu și interesant, în ciuda distanței. Le-am explicat tinerilor ce înseamnă Pactul ecologic pentru noi, românii, mai ales că vorbim despre o schimbare pe termen lung, care le va afecta mai ales lor, tinerilor, viața. De beneficiile decarbonizării și digitalizării, ale căror baze le punem noi astăzi, vor beneficia pe deplin generațiile viitoare. Iar pentru asta, va trebui să folosim înțelept banii europeni, dar și să contribuim, fiecare, în comunitatea în care trăiește, la această schimbare de paradigmă”, a conchis Marinescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, președintele Intergrupului Cer și Spațiu din PE: Este esențial să privim viitorul industriei spațiale separat de efortul de combatere a efectelor crizei COVID-19

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), președintele Intergrupului Cer și Spațiu din Parlamentul European, pledează pentru un nou început al industriei spațiale europene, care a fost ”afectată de criza COVID-19”.

În cadrul unei dezbateri intitulate ”Viitorul politicii spațiale în contextul COVID-19”, la care au mai participat reprezentanți ai Direcției Generale din cadrul Comisiei Europene privind industria apărării și spațiul cosmic (DEFIS) și ai companiilor Airbus, Boeing, PLD Space, europarlamentarul român a semnalat că ”este esențial să privim viitorul industriei spațiale separat de efortul de combatere a efectelor pandemiei, iar prioritățile noastre pentru viitor vizează digitalizarea, precum și contribuția acestei industrii la atingerea obiectivelor Pactului ecologic, prin programul Copernicus”.

”Pentru a proiecta eficient viitorul acestei industrii, trebuie să abordăm separat efectele produse de pandemia Covid, de măsurile în sine gândite pentru viitor. Industria spațială europeană a fost afectată de criza Covid, poate nu atât de mult precum industria aviatică sau turismul, dar are la rândul ei consecințe negative de remediat. Cred însă că are și șansa de a-și reveni mai repede decât alte sectoare ale economiei europene. Fondul pentru redresare și reziliență este esențial pentru revenirea economică a sectorului spațial”, a precizat Marinescu.

Acesta și-a arătat convingerea că dacă propunerea sa privind includerea în Fondul pentru redresare a proiectelor cu valoare europeană adăugată (proiecte comune între mai multe state membre) ar fi fost acceptată, revenirea economică mult mai rapidă.

”Este de asemenea esențial să ne concentrăm eforturile în direcția dezvoltării aplicațiilor care să pună și mai mult în valoare actualul sistem de sateliți din programele Copernicus și Galileo, dar și să asigurăm finanțarea și dezvoltarea programului de comunicare interguvernamentală GovSatcom”, a completat eurodeputatul român.

Programele spațiale ale Uniunii Europene îi ajută pe cetățenii europeni să desfășoare activități de zi cu zi pe Pământ. Sateliții pe care UE îi lansează pe orbită ajută milioane de persoane să comunice folosind noi tehnologii, să călătorească pe uscat, pe mare și pe calea aerului și să dezvolte modalități de a îmbunătăți sănătatea planetei noastre, informează Consiliul.

Politica spațială a UE contribuie la crearea de locuri de muncă și la stimularea creșterii și a investițiilor în Europa, deschide noi perspective în domeniul științei și al cercetării, facilitează alte politici, cum ar fi securitatea și apărarea, industria și sectorul digital, consolidează rolul UE ca actor mondial.

Politica spațială a UE este pusă în aplicare prin intermediul a trei programe spațiale emblematice:

– Copernicus: cel mai avansat sistem de observare a planetei din lume

– Galileo: sistemul global de navigație prin satelit al Europei, care oferă date de poziționare globală extrem de precise

– EGNOS: pune la dispoziția utilizatorilor din sectorul aerian, maritim și terestru din întreaga Europă servicii de navigație cu un rol critic pentru siguranță.

Ca urmare a strategiei spațiale pentru Europa, lansată în octombrie 2016, Uniunea Europeană lucrează la un program spațial complet integrat, care acoperă perioada 2021-2027.

Propunerea legislativă, prezentată la 6 iunie 2018, reunește toate activitățile UE într-un singur program. Aceasta oferă un cadru coerent pentru investiții. Prin îmbunătățirea eficienței, propunerea va contribui la introducerea de noi servicii facilitate de sectorul spațial, care vor aduce beneficii cetățenilor și întreprinderilor din UE.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu a fost desemnat Europarlamentarul Anului la categoria “Transport și Turism”, fiind singurul român care câștigă acest premiu în 2020

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, a fost desemnat marți Europarlamentarul Anului 2020 la categoria “Transport și Turism”, anunță The Parliament Magazine, revista care acordă premiile MEP Awards.

Marinescu este singurul eurodeputat român care a câștigat premiul Europarlamentarul Anului în acest an, distincția fiind acordată pentru 12 categorii de politici.

“Vă mulțumesc foarte mult pentru acest premiu. Voi continua să lucrez în beneficiul sectorului transporturilor și în beneficiul cetățenilor”, a spus Marinescu, care a subliniat că acest premiu este un “cadou frumos de Ziua Națională” a României.

Membru al Parlamentului European încă de la aderarea României la Uniunea Europeană, din 2007, Marinescu a mai câștigat premiul Europarlamentarul Anului la categoria “Cercetare și Inovare” în anii 2014 și 2017.

Aflat la cel de-al patrulea mandat, Marinescu este europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate, dintre cele mai importante fiind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, regulamentul privind Cerul Unic European și regulamentul de funcționare a Agenției Europene de Siguranță Aeriană.

În prezent, el este președintele Intergrupului pentru Cer și Spațiu în Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ursula von der Leyen și Boris Johnson au decis revenirea la masa tratativelor post-Brexit. Negociatorii UE și Regatului Unit revin duminică la discuții

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis: Viitorul înseamnă acces universal la actul medical şi un nou concept bazat pe prevenţie, inovare şi sustenabilitate

NATO12 hours ago

Autonomia strategică UE. Mircea Geoană: O semantică insuficient de precisă poate crea confuzii. Nu există securitate europeană credibilă fără o relație transatlantică puternică

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: Aliații NATO au aprobat un raport referitor la zona Mării Negre, care este rampa de lansare a Federaţiei Ruse către Orientul Mijlociu și Mediterană

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: NATO va declanșa procesul de evaluare privind intenția României de a înființa un centru de reziliență pentru spațiul euro-atlantic

FONDURI EUROPENE15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Nicușor Dan: O parte din problemele Bucureștiului pot fi soluţionate dacă se folosesc foarte mult banii europeni

Marian-Jean Marinescu15 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a organizat prima vizită virtuală în Parlamentul European pentru un grup de elevi din Oltenia

CONSILIUL UE16 hours ago

Țările UE au adoptat noi reguli anti-fraudă pentru a asigura cooperarea strânsă între OLAF și Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană avertizează Ungaria și Polonia că “UE va merge înainte fără ele”: Nu vom capitula în faţa acestui veto privind pachetul de 1,82 trilioane de euro

POLITICĂ17 hours ago

Standard & Poor’s menține ratingul României la “BBB minus /A-3”. Ministrul finanțelor Florin Cîțu: Am câștigat încrederea investitorilor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, despre cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE: Am pierdut acel Plan Marshall după al Doilea Război Mondial. Nu putem pierde acest Plan Marshall

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță pledează pentru o modificare de tratat pentru a oferi UE mai multe prerogative în domeniul sănătății: Criza COVID-19 a arătat că niciun stat nu poate face față singur unor astfel de provocări

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: Peste 5 miliarde de euro finanțare europeană în perioada 2021-2027 pentru infrastructura de apă şi canalizare

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA1 week ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE2 weeks ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Advertisement
Advertisement

Trending