Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), eforturi pentru a rămâne la masa deciziilor care se vor lua în legătură cu noua arhitectură a spațiului european: Pasagerul trebuie să se afle în centrul preocupărilor noastre

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) va face eforturi pentru a rămâne la masa deciziilor care se vor lua în legătură cu noua arhitectură a spațiului european, el fiind și proponentul unui studiu pilot executat de Comisia Europeană pentru identificarea disfuncționalităților și soluțiilor din acest domeniu, care afectează anual pasagerii. 

Mesajul acestuia, publicat pe pagina de Facebook, este redat integral mai jos:

,,Am reluat discuțiile referitoare la un subiect extrem de important pentru cetățeni: Cerul Unic European. În deplasările pe care le-am făcut în ultimele săptămâni pe calea aerului către Spania și Bruxelles, am acumulat întârzieri de câteva ore. Sunt convins că aceasta este o experiență prin care trec sute de oameni anual, care se repetă în fiecare vară, pe timpul vacanței, când companiile aeriene, mai ales cele low-cost suplimentează numărul de zboruri către destinațiile de vacanță. Această situație trebuie remediată, mai ales că acum există soluții. După cum știți, la propunerea mea, Comisia europeană a executat un studiu pilot referitor la noua arhitectură a spațiului aerian, care oferă o imagine clară a acestor disfuncționalități propunând și soluții. Concluziile studiului sunt extrem de spectaculoase: se poate ajunge la o creștere de capacitate de 25% până la 50%. Pe 12 septembrie, Comisia Europeană va prezenta în cadrul unei conferințe un plan de acțiuni, iar eu voi face tot ce se poate să rămân parte a deciziilor care se vor lua în acest domeniu. În acest moment există 14 000 de controlori de trafic, care de multe ori blochează traficul aerian. Concluziile studiului realizat la inițiativa mea vor trebui transformate în soluții și aplicate. Pasagerul trebuie să se afle în centrul preocupărilor noastre, iar eu voi insista să luăm cât mai grabnic măsuri în interesul pasagerilor”, scrie eurodeputatul român. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Potrivit studiului EUMatrix.eu, care măsoară influența pe care deputații din Parlamentul European o exercită asupra politicilor UE, liberalul Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport și se află între primii 20 cei mai influenți europarlamentari în politicile de energie, respectiv buget. De asemenea, în ceea ce privește activitatea sa globală, acesta ocupă poziția 30 în clasament (din 705). 

România a avut o prezență mai mare în actual Parlament European, în special în ceea ce privește pozițiile de conducere, dar și când vine vorba de construirea unor rețele puternice în legislativul european, fiind a patra țară, cu 8%, după Germania (14%), Spania (9%) și Franța (8%), cu cei mai mulți eurodeputați care se află în top 100 cei mai influenți europarlamentari, relevă cea mai recentă analiză realizată de EUmatrix.eu.

Românii au avut o influență destul de mare în chestiuni bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică asupra chestiunilor instituționale (Top europarlamentari: Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

Citiți și: EUmatrix: România, a patra țară, după Germania, Spania și Franța cu cei mai mulți eurodeputați influenți în Parlamentul European. Cine sunt românii care contribuie cel mai mult la modelarea legislației UE?

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu și siguranță alimentară, pledoarie pentru o abordare realistă: Soluția pentru un mediu mai curat nu constă în distrugerea agriculturii noastre

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, apreciază că ”birocratizarea este la fel de dăunătoare ca și poluarea excesivă”.

Acesta a avut o declarație scrisă în cadrul dezbaterii intitulate ”Capacitarea fermierilor și a comunităților rurale – un dialog pentru o agricultură a UE sustenabilă și remunerată echitabil”, organizată de legislativul european în cadrul sesiunii plenare care a avut loc săptămâna trecută.

”Pe de o parte avem prea multe reglementări, obligații, sancțiuni iar pe de altă parte avem secetă, inundații, incendii de vegetație. Cele două împreună sunt o povară imposibil de dus de către fermierii europeni, iar eu am convingerea că la nivel european nimeni nu trebuie să aleagă răul cel mai mic”,  a subliniat Marinescu.

De altfel, eurodeputatul a declarat de mai multe ori că ”soluția pentru un mediu mai curat nu constă în distrugerea economiei europene și cu atât mai puțin a agriculturii noastre”.

”De când am primit în PE pachetul Fit for 55% din partea Comisiei, acum mai bine de 2 ani,  am înțeles că este nerealist, hazardat și că nimeni nu s-a gândit la consecințe. Comisia a greșit cel mai grav prin lipsa unui studiu de impact comun, care să analizeze consecințele combinate ale întregului pachet. Și tot de atunci am spus că nu văd nicio diferență între a muri din cauza poluării sau a muri de foame pentru că nu ai un loc de muncă sau nu ai ce mânca”, a amintit Marian-Jean Marinescu.

În viziunea sa, ”soluția vine doar din echilibru între protejarea mediului și a economiei, din consultări și mai ales din realism”.

Mai multe țări europene au fost martore ale protestelor fermierilor pentru a denunța normele europene privind clima sau pentru a-și exprima nemulțumirea față de importurile ieftine de produse agricole, cu precădere față de cerealele din Ucraina.

Încercând să liniștească spiritele, Comisia Europeană a lansat un dialog cu fermierii privind viitorul agriculturii europene, a acordat fermierilor europeni o scutire parțială de la regula condiționalității privind terenurile lăsate în pârloagă și a anunțat măsuri comerciale speciale în sprijinul Ucrainei și al Republicii Moldova care cuprind, printre altele, și un mecanism de salvgardare consolidat și o frână de urgență

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, nu este optimist privind închiderea dosarului în actuala legislatură

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Într-un mesaj pe Facebook, eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu, raportorul Parlamentului European pentru dosarul Cerul Unic European, aduce în atenție progresele și dificultățile întâmpinate până în prezent pentru închiderea dosarului în actuala legislatură.

În acest sens, el subliniază că au avut loc două întâlniri tehnice, iar încă trei sunt programate, cu speranța de a ajunge la un trilog în martie, deschizând astfel calea pentru negocieri cu Consiliul și posibila încheiere a dosarului în următoarele luni.

Deși lucrurile par să evolueze în direcția dorită, Marinescu atrage atenția asupra unor aspecte delicate ale discuțiilor. În ultimele întâlniri, atenția s-a axat mai mult pe aspecte mai puțin complicate, unde diferențele de opinii între Parlament și Consiliu nu sunt semnificative. Cu toate acestea, eurodeputatul subliniază că persistă anumite dezacorduri, în special în legătură cu controlorii de trafic.

Marinescu critică atitudinea controlorilor de trafic, care se opun verificărilor și transparenței în privința costurilor și veniturilor lor. El consideră aceste poziții „incredibile” și evidențiază eforturile depuse pentru a ajunge la un consens. Cu toate acestea, subliniază că presedinția belgiană trebuie să obțină un mandat de negociere de la Consiliu și exprimă îngrijorarea sa cu privire la posibilele obiecții care ar putea întârzia procesul.

Unul dintre principalele puncte de conflict este poziția Franței, unde controlorii de trafic au fost în grevă timp de 53 de zile în anul precedent, afectând zboruri și pasageri. Marinescu critica faptul că Franța susține o abordare naționalistă în detrimentul cooperării europene. De asemenea, evidențiază problema finanțării multiple a aeroporturilor în Franța, inclusiv a celor fără zboruri regulate.

Cu toate eforturile depuse, eurodeputatul nu se arată optimist cu privire la încheierea dosarului în această legislatură. Mai mult, exprimă temerea că, în cazul în care dosarul nu este închis acum, acesta ar putea să nu fie reluat în viitoarea legislatură sau să rămână nerezolvat. Criticile aduse Franței și problemelor întâmpinate în negocieri aruncă lumină asupra provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană în implementarea Cerului Unic European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.52 mins ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.55 mins ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA5 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO6 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA8 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European solicită UE să furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia: Aliații UE și NATO ar trebui să sprijine militar Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma, unde va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

ROMÂNIA8 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA1 day ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA1 day ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO5 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.6 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending