Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE): Obiectivul ,,zero emisii de carbon” propus de viitoarea Comisie Europeană deschide o nouă și ambițioasă etapă, care răspunde preocupărilor pentru mediu ale cetățenilor

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, obiectivul ,,zero emisii de carbon” propus de viitoarea Comisie Europeană deschide o nouă și ambițioasă etapă, care răspunde preocupărilor pentru mediu ale cetățenilor exprimate în contextul alegerilor europene din mai, potrivit unei postări pe Facebook. 

,,Angajamentul Uniunii Europene de a-și menține rolul de lider în lupta împotriva schimbărilor climatice este o certitudine. După Acordul de la Paris din 2015, obiectivul ,,zero emisii de carbon” propus de viitoarea Comisie Europeană deschide o nouă și ambițioasă etapă, care răspunde preocupărilor cetățenilor. Alegerile europene din mai anul acesta, ne-au demonstrat tuturor că pentru cetățenii europeni schimbările climatice sunt o problemă reală și că suntem responsabili pentru rezolvarea acesteia”, transmite coordonatorul grupului PPE în Comisia TRAN. 

,,Decarbonizarea transportului rutier se realizeaza în principal prin vehiculele de mare tonaj. Trebuie să ne angajăm că trecerea la tehnologii și combustibili cu emisii reduse de carbon va fi făcută fără a afecta viața celor peste 6 milioane de europeni care lucrează în această industrie”, atenționează eurodeputatul PNL. 

Pe de altă parte, spune Marinescu, tranziția energetică implică mari schimbări sistemice, de la tehnologie, infrastructură și noi modele economice, până la norme sociale și noi obiceiuri de consum, ,,pe care trebuie să le facem fără a periclita siguranța economică a cetățenilor”.

În plus, ,,avem datoria de a asigura o protecție economică și socială sporită a regiunilor economice bazate pe exploatarea cărbunelui, prin crearea instrumentelor financiare care să le permită o tranziție economică cu minime costuri sociale”. 

În același timp, adaugă eurodeputatul, ,,avem o responsabilitate egală față de dezvoltarea economică, de protejarea locurilor de muncă și de impactul social al schimbărilor cerute pentru a reduce emisiile de carbon cu 50% până în 2030”. 

Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru transport și turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Actul Serviciilor Digitale stabilește o serie de dispoziții pentru ca platformele online să fie mai responsabile pentru deciziile pe care le iau

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Platformele online foarte mari vor fi supuse unor obligații specifice din cauza riscurilor speciale pe care le prezintă în difuzarea conținutului atât ilegal, cât și dăunător, iar utilizatorii vor avea dreptul de a solicita despăgubiri pentru daunele pe care aceste platforme le produc, a transmis joi eurodeputatul Marian-Jean Marinescu. 

„O buna parte din viața fiecăruia dintre noi se desfășoară online: comunicăm online, citim știrile online, ne facem cumpărăturile online. De multe ori este mai comod, căci economisim foarte mult timp. Însă încet, încet, fără să ne dăm seama, serviciile online ne-au modelat viața, iar influența tot mai mare a mediului online în viața noastră nu este numai în bine: algoritmii care diseminează ura și diviziunea sunt o amenințare pentru democrații, giganții tehnologiei distorsionează concurență echitabilă, iar produsele pe care le cumpărăm online nu sunt întotdeauna de calitate sau sigure. Actul Serviciilor Digitale (Digital Services Act- DSA) nu este altceva decât un cadru legislativ pentru toate aceste probleme”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Mai mult, Marian-Jean Marinescu a subliniat că platformele vor trebui să fie obiectul unor evaluări obligatorii ale riscurilor și sa ofere mai multă transparență în ceea ce privește „sistemele lor de recomandare” pentru a combate conținutul dăunător și dezinformarea.

„Legat de sistemele de recomandare, ne-am obișnuit cu toții cu aceste recomandări pe care platformele ni le fac, atunci când urmărim sau citim ceva online. Așa ele știu ce informații să promoveze mai departe pentru fiecare dintre noi, în mod țintit: următorul videoclip, următorul produs de cumpărat, următoarea știre etc.”, a adăugat acesta.

De asemenea, europarlamentarul a precizat că textul adoptat joi stabilește o serie de dispoziții pentru ca platformele online să fie transparente cu privire la modul în care funcționează acești algoritmi și pentru a le face mai responsabile pentru deciziile pe care le iau.

Deputații europeni au convenit joi, 20 ianuarie, asupra unui proiect de măsuri pentru a combate conținutul ilegal, a responsabiliza platformele pentru algoritmii pe care-i folosesc și pentru a îmbunătăți moderarea conținutului. Textul aprobat  cu 530 de voturi pentru, 78 voturi împotrivă și 80 abțineri va fi utilizat ca mandat de negociere cu președinția franceză a Consiliului, care reprezintă statele membre.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu salută obiectivul președinției franceze a Consiliului UE de a pune în operă mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu salută obiectivul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene de a convinge statele membre să adopte o taxă vamală pentru cantitatea de CO2 degajată în atmosferă pentru producţia mărfurilor importate pe piaţa comună europeană, adică punerea în operă a așa-numitului mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM).

Franța, care a preluat la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, promite să sprijine tranziția ecologică și cea digitală, să apere valorile și interesele comune și să construiască o viziune europeană comună sub deviza ”Relansare, putere, apartenență”.

Europa este locul în care, la Paris, în 2015, a avut loc o conștientizare universală privind clima. Este continentul care, cu obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, a fost primul care și-a stabilit cele mai ambițioase obiective de pe planetă. Acum trebuie să trecem de la intenții la acțiuni”, a fost unul dintre mesajele transmite de Emmanuel Macron în plenul reunit al Parlamentului European, unde a prezentat prioritățile președinției la Consiliul Uniunii Europene. 

”Înțeleg că Franța nu va lucra prea mult pe pachetul Fit For 55, dar chiar și așa, salut obiectivul Președinției franceze a Consiliului de a  convinge Statele Membre  să adopte o taxă vamală pentru cantitatea de CO2 degajată în atmosferă pentru producţia mărfurilor importate pe piaţa comună europeană, altfel spus, punerea în operă a așa numitului Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)”, a precizat Marinescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

De asemenea, acesta speră ca ”Franța să își atingă obiectivul de a impune subvenţionarea de către guvernele statelor membre a unor ramuri industriale, astfel încât acestea să poată concura cu giganţii din China şi SUA”.

”Traversăm o perioadă excepțională în istoria UE și sper ca președinția Franței, unul dintre statele fondatoare ale UE, să readucă acest proiect extraordinar european la nivelul de încredere pe care îl merită”, a mai spus eurodeputatul.

Comisia Europeană a adoptat în iulie 2021 un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

Ca parte a acestor eforturi, mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM) este o măsură climatică care ar trebui să prevină riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon și să sprijine nivelul ridicat de ambiție al UE în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice.

Elaborat în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și cu alte obligații internaționale ale UE, sistemul CBAM va funcționa după cum urmează: importatorii din UE vor achiziționa certificate de carbon corespunzătoare prețului carbonului care ar fi fost plătit dacă mărfurile ar fi fost produse în conformitate cu normele UE privind stabilirea prețului carbonului.

Pe de altă parte, dacă un producător din afara UE poate demonstra că a plătit deja prețul carbonului utilizat la producerea într-o țară terță a mărfurilor importate, costul corespunzător poate fi dedus integral de importatorul din UE.

CBAM va contribui astfel la reducerea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon prin încurajarea producătorilor din țările din afara UE să utilizeze procese de producție mai ecologice.

Pentru a asigura întreprinderilor și altor țări securitate juridică și stabilitate, mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon va fi introdus treptat și se va aplica inițial doar unui număr de bunuri selectate care sunt expuse unui risc ridicat de relocare a emisiilor de dioxid de carbon: fier și oțel, ciment, îngrășăminte, aluminiu și energie electrică.

 Începând cu 2023 se va aplica un sistem de raportare pentru aceste produse pentru a asigura o implementare fără probleme și pentru a facilita dialogul cu țările terțe, iar în 2026 importatorii vor începe să plătească o ajustare financiară.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, responsabilul PE pentru Cerul Unic European, își pune mari speranțe în președinția franceză a Consiliului UE pentru concretizarea acestui dosar

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, responsabilul Parlamentului European pentru Cerul Unic European, își pune mari speranțe în negocierile pe acest dosar pe care le va începe cu președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene.

”Președinția franceză vine la conducerea UE într-un moment critic, în care este nevoie de rațiune, echilibru, viziune, curaj și fermitate. Franța are, cred eu, anvergura de a aduce concretizarea unor rezultate în câteva dosare cheie pentru UE”, și-a exprimat optimismul europarlamentarul, care a avut anul trecut mai multe întrevederi în urma cărora a concluzionat că ”cei cu care va negocia cunosc bine dosarul”.

În egală măsură, Marinescu speră ca ”Franța să vorbească pe aceeași voce cu Asociația transportului aerian internațional, din care fac parte și cele mai importante companii franceze, care susțin SES”.

”Dacă dorim atingerea țintelor de decarbonizare fixate de Pactul Ecologic European, nu putem să ignorăm faptul că aplicarea SES va reduce emisiile cu 10%”.

Franța, care a preluat la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, promite să sprijine tranziția ecologică și cea digitală, să apere valorile și interesele comune și să construiască o viziune europeană comună sub deviza ”Relansare, putere, apartenență”.

Europa este locul în care, la Paris, în 2015, a avut loc o conștientizare universală privind clima. Este continentul care, cu obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, a fost primul care și-a stabilit cele mai ambițioase obiective de pe planetă. Acum trebuie să trecem de la intenții la acțiuni”, a fost unul dintre mesajele transmite de Emmanuel Macron în plenul reunit al Parlamentului European, unde a prezentat prioritățile președinției la Consiliul Uniunii Europene. 

Astfel, președinția franceză va avea de gestionat dosare europene importante în domeniul transporturilor, combaterii schimbărilor climatice sau transformării industriilor UE, printre acestea aflându-se și Cerul Unic European.

Comisia pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European a adoptat la 18 iunie mandatul de negociere pentru a reforma Cerul Unic European, dosar pentru care eurodeputatul Marian-Jean Marinescu este responsabil, cu 39 de voturi pentru, 7 împotrivă și 2 abțineri, actualizând poziția de negociere a Parlamentului European adoptată în 2014 și reconfirmând disponibilitatea instituției cu rol de co-legislator de a demara discuțiile cu Consiliul Uniunii Europene.

Eurodeputații au propus astfel modalități de modernizare a gestionării spațiului aerian pentru a reduce întârzierile, a optimiza rutele de zbor, a reduce costurile dar și emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul aviației. 

Citiți și:
Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, face apel la statele membre să dea dovadă de ambiție pentru a crea o nouă arhitectură a spațiului aerian

Membrii Comisiei TRAN din Parlamentul European și-au exprimat dorința de a  reduce fragmentarea gestionării spațiului aerian european și optimizarea rutelor de zbor, adică introducerea mai multor zboruri directe.

Aceștia au pledat pentru simplificarea sistemului european de gestionare a spațiului aerian prin înființarea unui organism independent de evaluare a performanțelor sub umbrela administrativă a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației (AESA).

Acesta va fi însărcinat cu eliberarea de licențe economice de operare pentru prestatorii de servicii de navigație aeriană și pentru operatorii aeroportuari, dar și cu implementarea planurilor de performanță privind gestionarea spațiului aerian.

Normele privind extinderea mandatului AESA au fost adoptate de eurodeputați cu 38 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 3 abțineri. În egală măsură, Comisia TRAN din Parlamentul European a stabilit mandatul de începere a negocierilor interinstituționale cu 41 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Eurodeputații au subliniat că Cerul Unic European ar trebui să fie în acord cu Pactul Ecologic European și să contribuie astfel  la neutralitatea climatică a UE prin reducerea cu până la 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În acest sens, Comisia TRAN a îndeamnat Comisia Europeană să adopte criterii de performanță privind capacitatea, eficiența costurilor, schimbările climatice și protejarea mediului pe care serviciile de navigație aeriană să le respecte.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul salută decizia OCDE privind începerea negocierilor de aderare cu România: Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României

ROMÂNIA11 hours ago

Klaus Iohannis salută decizia OCDE de a deschide negocierile de aderare cu România: Rămânem angajați să atingem obiectivul de aderare

INTERNAȚIONAL11 hours ago

OCDE a decis deschiderea negocierilor de aderare a României la “clubul țărilor dezvoltate ale lumii”

MAREA BRITANIE13 hours ago

Regatul Unit nu va ezita să adopte ”cele mai grele” sancțiuni decise vreodată contra Rusiei, dacă Moscova recurge la o nouă agresiune împotriva Ucrainei

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Stella Kyriakides: Comisia Europeană va sprijini Planul României de Combatere a Cancerului în toate etapele sale

CONSILIUL UE15 hours ago

Șeful diplomației UE pledează pentru crearea forței europene de reacție rapidă: Tensiunile cu Rusia, cel mai recent exemplu că Europa este în pericol

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul Poloniei, îngrijorat de refuzul Berlinului de a furniza arme Ucrainei: Este o „mare dezamăgire” că Germania blochează sprijinul Estoniei pentru Kiev

ROMÂNIA15 hours ago

Transparency International: România, printre cele mai corupte trei țări din UE, alături de Ungaria și Bulgaria

U.E.16 hours ago

Opoziția din Ungaria îi cere lui Viktor Orban să-și anuleze vizita în Rusia de pe 1 februarie, în contextul situației ”tensionate” privind Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Supraviețuitoarea Holocaustului Margot Friedländer, în vârstă de 100 de ani, se va adresa eurodeputaților pentru a marca Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

ROMÂNIA17 hours ago

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu: Vom continua să condamnăm public, fără ezitare, orice încercare de a nega sau distorsiona Holocaustul

ROMÂNIA20 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Suntem un model de bune practici în regiune prin extinderea și consolidarea programelor educaționale despre istoria evreilor și a Holocaustului

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda6 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE7 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.7 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

Advertisement

Team2Share

Trending