Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Propunerea Comisiei Europene privind etichetarea anvelopelor auto, îmbunătățită de grupul PPE în scopul protejării mediului și creșterii siguranței

Published

on

© European Parliament

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport din Parlamentul European, a votat îmbunătățirile aduse de amendamentele grupului PPE la propunerea Comisiei Europene privind noile etichete pentru anvelopele auto.

“Protejarea mediului, prin noile informații privind consumul de combustibil și creșterea siguranței pe drumurile publice sunt obiectivele de bază ale noii reglementări și practic sunt rațiunea de la care a pornit nevoia modificării conținutului informativ al etichetelor anvelopelor”, a scris Marinescu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, noile informații trecute pe aceste etichete vin în sprijinul cetățenilor, ajutându-i să facă alegeri care le permit să participe activ la trecerea spre un transport mai sigur și mai verde.

“Astfel, începând cu 1 mai 2021 vom afla noi date privind consumul de combustibil generat de tipul anvelopelor, informație concludentă dacă avem în vedere că anvelopele generează 20-30% din consumul unui autovehicul”, a anunțat eurodeputatul român.

“În plus, pentru prima dată vor fi incluse informații privind aderența la zăpadă, ceea ce poate spori siguranța traficului în anumite regiuni. Tot pentru prima data, aceste reguli vor deveni obligatorii și pentru autobuze și camioane. În viitorul apropiat, în măsura în care metodele de testare vor deveni posibile, vom putea afla și informații referitoare la micro plasticul eliberat prin uzura anvelopelor”, a continuat el.

Marian-Jean Marinescu a mai precizat că o importantă modificare propusă de grupul PPE și care vine în sprijinul industriei producătoare din domeniu este respingerea propunerii Comisiei Europene de a modifica dimensiunea etichetelor, ceea ce ar fi însemnat un proces prea birocratic și costisitor pentru producătorii de anvelope.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

PE a adoptat cu o majoritate covârșitoare raportul privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată, pentru care Marian-Jean Marinescu a fost raportor din partea grupului PPE

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare raportul privind Utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european, pentru care eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a fost responsabil din calitatea de raportor din umbră al Grupului PPE.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a explicat că regulamentul este unul ”foarte tehnic” și urmărește crearea ”unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată”.

În egală măsură, acesta este ”foarte important în îndeplinirea obiectivului Comisiei referitor la Shift to Rail, adică mutarea transportului de marfă, în principal, de pe șosele pe calea ferată, micșorând astfel poluarea”, a explicat Marinescu.

Prin acest vot, Parlamentul European a primit un mandat puternic pentru viitoarea negociere cu Consiliul, în principal în ceea ce privește:

  • crearea unei platforme pentru o gamă largă de utilizatori ai infrastructurii feroviare, care va fi consultată de administratorii de infrastructură;
  • consolidarea Agenției Europene a Căilor Ferate și stabilirea unei foi de parcurs clare, cu date certe pentru utilizarea instrumentelor digitale și a serviciilor digitale.

Conform detaliilor oferite de Marian-Jean Marinescu, mandatul Parlamentului European include și solicitarea PPE de ”a îmbunătății situația actuală, în care capacitatea feroviară din Europa nu este utilizată la maximum, punând accentul pe eforturile pe care statele membre trebuie să le facă pentru a construi infrastructură feroviară suplimentară pentru o capacitate de transport mai mare”.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Potrivit studiului EUMatrix.eu, care măsoară influența pe care deputații din Parlamentul European o exercită asupra politicilor UE, liberalul Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport și se află între primii 20 cei mai influenți europarlamentari în politicile de energie, respectiv buget. De asemenea, în ceea ce privește activitatea sa globală, acesta ocupă poziția 30 în clasament (din 705). 

România a avut o prezență mai mare în actual Parlament European, în special în ceea ce privește pozițiile de conducere, dar și când vine vorba de construirea unor rețele puternice în legislativul european, fiind a patra țară, cu 8%, după Germania (14%), Spania (9%) și Franța (8%), cu cei mai mulți eurodeputați care se află în top 100 cei mai influenți europarlamentari, relevă cea mai recentă analiză realizată de EUmatrix.eu.

Românii au avut o influență destul de mare în chestiuni bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică asupra chestiunilor instituționale (Top europarlamentari: Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

Citiți și: EUmatrix: România, a patra țară, după Germania, Spania și Franța cu cei mai mulți eurodeputați influenți în Parlamentul European. Cine sunt românii care contribuie cel mai mult la modelarea legislației UE?

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu și siguranță alimentară, pledoarie pentru o abordare realistă: Soluția pentru un mediu mai curat nu constă în distrugerea agriculturii noastre

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, apreciază că ”birocratizarea este la fel de dăunătoare ca și poluarea excesivă”.

Acesta a avut o declarație scrisă în cadrul dezbaterii intitulate ”Capacitarea fermierilor și a comunităților rurale – un dialog pentru o agricultură a UE sustenabilă și remunerată echitabil”, organizată de legislativul european în cadrul sesiunii plenare care a avut loc săptămâna trecută.

”Pe de o parte avem prea multe reglementări, obligații, sancțiuni iar pe de altă parte avem secetă, inundații, incendii de vegetație. Cele două împreună sunt o povară imposibil de dus de către fermierii europeni, iar eu am convingerea că la nivel european nimeni nu trebuie să aleagă răul cel mai mic”,  a subliniat Marinescu.

De altfel, eurodeputatul a declarat de mai multe ori că ”soluția pentru un mediu mai curat nu constă în distrugerea economiei europene și cu atât mai puțin a agriculturii noastre”.

”De când am primit în PE pachetul Fit for 55% din partea Comisiei, acum mai bine de 2 ani,  am înțeles că este nerealist, hazardat și că nimeni nu s-a gândit la consecințe. Comisia a greșit cel mai grav prin lipsa unui studiu de impact comun, care să analizeze consecințele combinate ale întregului pachet. Și tot de atunci am spus că nu văd nicio diferență între a muri din cauza poluării sau a muri de foame pentru că nu ai un loc de muncă sau nu ai ce mânca”, a amintit Marian-Jean Marinescu.

În viziunea sa, ”soluția vine doar din echilibru între protejarea mediului și a economiei, din consultări și mai ales din realism”.

Mai multe țări europene au fost martore ale protestelor fermierilor pentru a denunța normele europene privind clima sau pentru a-și exprima nemulțumirea față de importurile ieftine de produse agricole, cu precădere față de cerealele din Ucraina.

Încercând să liniștească spiritele, Comisia Europeană a lansat un dialog cu fermierii privind viitorul agriculturii europene, a acordat fermierilor europeni o scutire parțială de la regula condiționalității privind terenurile lăsate în pârloagă și a anunțat măsuri comerciale speciale în sprijinul Ucrainei și al Republicii Moldova care cuprind, printre altele, și un mecanism de salvgardare consolidat și o frână de urgență

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO4 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu4 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE4 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA7 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.7 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending