Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Veste bună pentru Oltenia. Regiunile miniere vor beneficia de mai mulți bani prin noul plan de redresare economică a UE

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) salută planul de redresare economică post pandemie de 750 de miliarde, propus de Comisia Europeană, și anunță că acesta ”vine cu o veste bună” pentru Oltenia.

Potrivit deputatului european, regiunile miniere vor beneficia de mai mulți bani pentru a atenua impactul socio-economic al trecerii la surse de energie verzi.

”Fondul pentru o tranziție justă (Just Transition Fund) va primi 32.5 miliarde euro în plus. Alături de cele 7.5 miliarde alocate inițial, regiunile europene afectate de tranziția ecologică, în special regiunile miniere, au acum la dispoziție 40 miliarde euro pentru a investi în măsuri concrete, care să atenueze impactul socio-economic al trecerii la surse de energie verzi.

De asemenea, Marian-Jean Marinescu susține că piața muncii din Oltenia va primi ajutor financiar să își revină după criza provocată de pandemie: ”Vom avea mai multe fonduri pentru recalificarea muncitorilor, pentru a sprijini companiile care vor să vină în regiunea Olteniei și să deschidă noi afaceri”, menționează deputatul în mesajul său pe pagina oficială de Facebook.

Citiți și: România va primi peste 30 de miliarde de euro, granturi și împrumuturi, din planul de redresare de 750 de miliarde de euro prezentat de Comisia Europeană

Din planul “noii generații UE” de 750 de miliarde de euro prezentat miercuri de președintele Comisiei Europene, România ar urma să primească peste 30 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro. Această finanțare de peste 30 de miliarde de euro se adaugă alocărilor bugetare pe care România le va primi la nivelul Cadrului Financiar Multianual pentru următorii șapte ani.

Conform surselor citate, 19,62 miliarde de euro vor fi acordate țării noastre sub formă de granturi, iar 11,58 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

În cadrul conferinței de presă a Biroului Parlamentului European în România ce a avut ca subiect principal de dezbatere certificatul UE COVID-19, deputatul european Marian-Jean Marinescu a oferit clarificări cu privire la acordul Legislativului și Consiliului privind acest certificat, a precizat noutățile aduse de textul final adoptat în această săptămână de deputații europeni la Strasbourg, dar nu în ultimul rând, acesta a salutat eforturile depuse la nivelul statelor membre și instituțiilor UE pentru procesul decizional rapid.

„Să discutăm despre bani nu este cel mai bun lucru din acest certificat. Cel mai bun lucru este că există și că, în sfârșit, în sănătate există o situație comună acceptată de toate statele membre pentru că e greu în sănătate, nefiind politică comună, să ajungi la aceeași concluzie, mai ales în pandemie. Prin acest certificat e un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate. Acesta este cel mai important lucru: Există un mijloc comun european de a facilita deplasarea. Nu discriminează în niciun fel și sub nicio formă”, a subliniat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

Referitor la ajutorul financiar propus și promis de Comisia Europeană pentru statele membre în vederea achiziționării de teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID, deputatul european Marian-Jean Marinescu a explicat că suma nu va fi distribuită egal pentru că e vorba de populație și de condițiile sociale din fiecare stat: „Fiecare va stabili direcțiile de finanțare și utilizare a acestor sume, nu sunt sume mari dar vor ajuta acest proces de testare. E bine că sunt acești bani și vom urmări cum sunt distribuiți în fiecare stat membru”, a precizat acesta.

Întrebat de jurnalistul CaleaEuropeană de ce acest certificat nu a putut fi operațional cu o lună mai devreme, Marian-Jean Marinescu a specificat exact care a fost principalul obstacol: „Faptul că nu a fost gata la 1 iunie se datorează noilor cerințe ale Parlamentului European. Una dintre ele fiind această gratuitate a tuturor statelor. Este important însă că a apărut și într-un timp foarte scurt.”

Citiți și: Oficial – Parlamentul European dă undă verde Certificatului digital UE COVID-19. Acesta se va aplica de la 1 iulie pe un termen de 12 luni

 

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu detaliază cum va funcționa certificatul digital al UE privind COVID: Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorie

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a susținut raportul care propune introducerea, de la 1 iulie, a certificatului digital european privind COVID-19 ce va facilita ”revenirea la libera circulație în condiții de siguranță, precum și relansarea economiilor noastre”.

Marinescu a explicat în acest context cum va funcționa documentul. ”În baza unui sistem electronic interoperabil, o țară va putea verifica dacă o persoană a fost vaccinată, a fost testată negativ sau s-a vindecat după Covid-19, ceea ce înseamnă că documentul va include trei tipuri de certificate: vaccinare, recuperare sau test negativ. Cât privește vaccinurile, pentru cele autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM), certificatele de vaccinare sunt acceptate de orice stat membru, indiferent de țara unde s-a efectuat vaccinarea. Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale pentru o perioadă de un an și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie, incluzând și un cod QR” a detaliat eurodeputatul român în cadrul unei contribuții scrise la dezbaterea Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, privind certificatul digital al UE. 

De asemenea, Marian-Jean Marinescu a reiterat că ”vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorie. Statele nu vor putea impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate (carantina, autoizolarea sau testarea), decât dacă acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice, pe e o parte, și bazate pe dovezi științifice și date epidemiologice, pe de alta. Orice stat care va lua astfel de măsuri are obligația, potrivit raportului adoptat de Parlament, să informeze public aceste măsuri cu 24 de ore înainte, și autoritățile din celelalte state membre cu 48 de ore înainte”, a dat asigurări europarlamentarul.

Acesta și-a exprimat mulțumirea că ”ideea unor teste mai accesibile ca preț pentru cetățeni este prinsă în acest raport”.

”Parlamentului, Comisia va transfera 100 de milioane de euro către statele membre exact în acest scop: achiziționarea de teste pentru a emite certificate digitale COVID”, a conchis Marian-Jean Marinescu.

Plenul PE a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu critică abordarea unor colegi din PE de a reduce ”tot ce înseamnă utilizare de combustibili fosili” fără a oferi soluții pentru competitivitate economică și locuri de muncă

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu semnalează că ”sunt foarte multe voci populiste” în Parlamentul European care doresc ”să reducem tot ce înseamnă utilizare de combustibili fosili” pentru atingerea obiectivului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, fără a avea însă o abordare realistă, ținând cont de competitivitatea economică și de locurile de muncă.

”Avem foarte multe discuții în Parlament referitoare la așa numitul <<Pachet pentru 55% reducere de emisii>>, care ar urma să ajungă în Parlament în următoarele săptămâni, și care include propuneri legislative referitoare la Pactul Ecologic. În calitatea mea de coordonator al politicilor de transport din grupul PPE am pregătit pozițiile grupului legate de acest pachet. Am reușit să trec prin grup pozițiile pe fiecare mod de transport, în speranța că atunci când vor veni propunerile, grupul să aibă deja o poziție. Va fi foarte dificil pentru că nu avem majoritate în Parlament și sunt foarte multe voci populiste care nu au decât o țintă: să reducem tot ce însemnă utilizare de combustibili fosili și o dată cu aceasta emisiile. Dar când îi întrebi cum, nu au nici un fel de răspuns. Când îi mai întrebi și: Ce facem cu locurile de muncă?, iarăși nu au nici un răspuns”, a explicat Marinescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a anunțat că pregătirile din Biroul Grupului PPE cu privire la ”o poziție generală care include și celelalte domenii, nu doar transporturile”.

”Există și discuții în contradictoriu, chiar în interiorul grupului, mai ales cu coordonatorul PPE din Comisia de Mediu (ENVI), care este german și are o poziție mai de stânga, având, prin urmare, probleme și cu delegația germană din PPE. Se dorește introducerea comerțului cu certificate de CO2 atât  la transportul rutier, cât și la clădiri, ceea ce, după mine, va cauza probleme atât cetățenilor cât și companiilor. Eu sunt unul dintre cei care nu este de acord cu acest lucru, mai ales pentru că aceste propuneri nu se bazează pe nici un studiu de impact. Un certificat de emisii cu CO2 nu înseamnă altceva decât că plătești ceva în plus la pompă. Germania l-a introdus deja. Am avut recent o discuție cu colegul meu german de la comisia de mediu și l-am întrebat dacă în afară de creșterea prețului la carburanți au scăzut emisiile”, a detaliat Marian-Jean Marinescu.

Acesta a dat asigurări că se va împotrivi cât poate pentru că ”sunt costuri care ar cădea pe umerii oamenilor”.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, în cadrul primului său discurs privind Starea Uniunii, susținut în plenul reunit al Parlamentului European, o propunere de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 în raport cu nivelul din 1990,  cu scopul de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050.

Europarlamentarii au fost mai ambițioși și au solicitat la 8 octombrie o reducere de 60% până în 2030, adăugând necesitatea ca obiectivele naționale să fie adaptate într-un mod eficient și corect.

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu și-a manifestat de-a lungul timpului sprijinul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar a făcut constant apel la măsuri realiste, care să vină în sprijinul competitivității economice. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Democrațiile lumii se unesc pentru competiția cu China: Țările G7 au decis să lanseze un parteneriat global de infrastructură care va rivaliza cu “Noul Drum al Mătăsii”

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Summitul G7: Ursula von der Leyen anunță că Europa poate conta pe o alianță transatlantică puternică pentru a face față Rusiei, care subminează ordinea de securitate europeană

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Summitul G7: Joe Biden și Angela Merkel s-au întâlnit pentru prima dată după inaugurarea noului președinte american

MAREA BRITANIE10 hours ago

Trilaterală încordată la summitul G7: Liderii UE cer Marii Britanii să respecte acordul post-Brexit. Boris Johnson vrea “să le bage în cap europenilor” că Regatul Unit e o singură țară

ROMÂNIA11 hours ago

Miniștrii de externe ai României și Poloniei evocă “identitatea atlantică” a Inițiativei celor Trei Mări: Amprenta economică a SUA ar împiedica influența actorilor care nu împărtășesc valorile democratice

MAREA BRITANIE12 hours ago

Summitul G7: Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE îi cer lui Boris Johnson să îşi respecte “cuvântul dat europenilor” privind protocolul nord-irlandez

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Joe Biden și Emmanuel Macron, mesaj de unitate de la summitul G7: Suntem uniți și gata să ne asumăm cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm

RUSIA15 hours ago

În ajunul summitului NATO, Rusia a început noi exerciții militare în Crimeea, în timp ce un distrugător american urmează să intre în Marea Neagră

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Regina Elisabeta a II-a a găzduit o recepție pentru liderii G7 într-o atmosferă destinsă: “Se presupune că trebuie să arăţi ca şi cum te-ai simţi bine?”

Corina Crețu16 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu, despre situația post-Brexit din Irlanda de Nord: Nu Londra și Belfastul au adus pacea acolo, ci Uniunea Europeană

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE3 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE1 week ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

U.E.2 weeks ago

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea EPPO: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

NATO2 weeks ago

Jens Stoltenberg: Din 2014, NATO și-a intensificat prezența militară pe flancul estic. Am făcut multe, dar continuăm să ne adaptăm

NATO2 weeks ago

NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus, sancționând astfel Minskul pentru deturnarea unui avion de linie

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană remarcă “spiritul de pionierat al României” și anunță că va colabora cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București

NATO2 weeks ago

Mircea Geoană, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență din România: Acest centru este oferit parteneriatului strategic indispensabil între NATO și UE

Advertisement
Advertisement

Trending