Connect with us

Mihai Țurcanu

Eurodeputatul Mihai Țurcanu (PNL, PPE) și Consiliul Concurenței, dialog la Bruxelles cu autorități române și reprezentanți ai instituțiilor europene privind progresul României în impulsionarea economiei competitive prin digitalizare și inovare

Published

on

Economia competitivă, cercetarea, inovarea și digitalizarea au fost subiectele dezbătute, ieri, 21 martie, la Bruxelles, de autorități din România alături de reprezentanți ai instituțiilor europene. Evenimentul organizat de Consiliul Concurenței împreună cu europarlamentari români a reunit specialiști ai Ministerului Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Serviciului de Telecomunicații Speciale, ANCOM și ai mediului academic din România, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Conferința a fost deschisă de europarlamentarul Theodor Stolojan, șeful delegației României la Grupul Partidului Popular European care a pus accentul pe importanța eficienței și eficacității în proiectele aflate pe agenda europarlamentarilor români și a fost felicitat de reprezentanții Comisiei Europene pentru evoluția înregistrată de România în domeniul concurenței, al antreprenoriatului și al dezvoltării tehnlogice.

Din partea Comisiei Europene au participat directorul pentru problemele legate de ajutorul de stat din cadrul Direcției Generale pentru Concurență, Karl Soukup și directorul politicilor de dezvoltare și coordonare al Direcției de Cercetare și Inovare, Kurt Vandenberghe.

Temele de dezbatere au fost structurate pe două paneluri: „Cercetare și inovare” și „Digitalizare și conectivitate”.

În cadrul celui dintâi panel au luat cuvântul reprezentanți ai mediului academic care au prezentat lucrări de cercetare în desfășurare care abordează politica de concurență și antreprenoriatul, dar și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene care au punctat relevanța sprijinului acordat de Consiliul Concurentei în accesarea fondurilor nerambursabile destinate creșterii competitivității prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare prin asigurarea unei piețe stabile din punct de vedere al concurentei.

În cadrul celui de-al doilea panel intitulat „Digitalizare și conectivitate” au luat cuvântul directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Sorin Vasilca și reprezentantul ANCOM, Iosif Popa Acesta  a prezentat măsurile de securitate cibernetică pe care STS le asigură Consiliului Concurenței. Iosif Popa a arătat că tehnologia 5G si prelucrarea datelor vor caracteriza comunicațiile următorului deceniu, prezentând totodată unele elemente ale planificării strategice în curs de finalizare în Romania.

Consiliul Concurenței este preocupat de interesele consumatorilor. În același timp, mediul concurențial este permanent provocat de dezvoltarea tehnologică. Prin proiectele dezvoltate cu fonduri nerambursabile, Consiliul Concurenței a reușit să se adapteze pieței digitale, înregistrând progrese importante și datorită reglementărilor europene care favorizează dezvoltarea tehnologiei și simplificarea accesului la informații. Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut posibilă implementarea sistemelor informatice în cadrul a două proiecte: unul privind acordarea ajutoarelor de stat, iar altul referitor la interconectarea diferitelor baze de date deținute de autorități din România.

În acest context, președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu a mai vorbit despre importanța respectării legislației europene în domeniul concurenței, precum și despre sprijinul deosebit de important pe care Consiliul Concurenței îl acordă autorităților și mediului de afaceri din România. Un aspect important în activitatea autorității de concurență îl reprezintă colaborarea constantă cu autoritățile de reglementare române și europene.

Conferința a fost organizată de europarlamentarul Mihai Țurcanu și Consiliul Concurenței.

Mihai Țurcanu

Fostul europarlamentar PNL Mihai Țurcanu o felicită pe Adina Vălean cu ocazia nominalizării în funcția de comisar european: Portofoliul Transporturilor va fi în mâinile celui mai influent europarlamentar trimis de români la Bruxelles

Published

on

© Mihai Turcanu/ Facebook

Fostul europarlamentar PNL Mihai Țurcanu a felicitat-o pe Adina Vălean cu ocazia nominalizării sale în funcția de comisar european din partea României.

”Portofoliul de Comisar European pentru Transporturi va fi în mâinile celui mai influent europarlamentar trimis de români la Bruxelles, Adina Vălean. Un om politic care face cinste României! Adina Vălean, cunoscută de către colegii din toate delegațiile Europei ca Vice-Președinte al Parlamentului European, cunoscută de fiecare cetățean care vorbește la telefon în întreaga Europă fără să plătească mai mulți bani drept omul politic ce a dizolvat roamingul, cunoscută în rândul activiștilor pentru mediu ca omul care a luptat cu poluarea, cunoscută în rândul colegilor și apropiaților ca un profesionist, devotat, implicat om politic.”, a scris fostul eurodeputat român într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Adina Vălean, singurul român președinte de comisie europarlamentară, a fost desemnată miercuri de președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european, după ce noul executiv de la București a nominalizat-o alături de Siegfried Mureșan.

În noua Comisie Europeană, care ar urma să își preia mandatul la 1 decembrie, Vălean va fi responsabilă cu portofoliul transporturilor.

Mihai Țurcanu a fost membru în Parlamentul European în legislatura 2014-2019, unde a facut parte din două comisii: Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor și Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară. În calitate de europarlamentar, a promovat interesele agricultorilor români la nivel european. A fost raportor și negociator șef pe dosarul privind punerea pe piață a produselor fertilizante cu marcaj UE, care va oferi agricultorilor și consumatorilor mai multe produse ecologice și va sprijini inovația în domeniu.

Acesta a ocupat poziția 12 pe lista Partidului Național Liberal pentru obținerea unui nou mandat în Parlamentul European după alegerile din 26 mai, însă PNL, câștigător al scrutinului, a obținut numai zece mandate.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mihai Țurcanu (PNL,PPE): „În timpul președinției române la Consiliul UE s-a agreat ca românii să fie tratați ca cetățeni de mână a doua.” Parlamentul European nu a respins dublul standard al produselor

Published

on

©️ Mihai Țurcanu/ Facebook

Corespondență din Strasbourg

În această săptămână are loc la Strasbourg ultima sesiune plenară din legislatura 2014-2019, iar europarlamentarii și înalții oficiali ai Parlamentului European se întâlnesc pentru ultima dată în perioada 15-18 aprilie, înaite de noile alegeri europene din 23-26 mai 

Ieri, s-a votat în Parlamentul European, raportul ”O mai bună aplicare și modernizare a normelor UE privind protecția consumatorilor” care cuprinde și prevederi ce vor permite producătorilor să își adapteze rețetele după cum doresc.

„În urma muncii depuse de mine și colegii mei- și ei din ESTUL EUROPEI- pe raportul Sehnalova, unde parlamentarii au votat cu ambele mâini pentru a elimina dublul standard, cu o majoritate absolută, echipa de specialiști ai Președinției României la CE, cu foarte mult patriotism și aplecare asupra temelor majore ale țării, au agreat acest text”, informează europarlamentarul într-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook.

ART. 6- para. 2- litera (c) UCPD

”Dreptul comerciantului de a adapta produse de aceeași marcă pe diferite piețe geografice datorită unor factori legitimi și obiectivi, cum ar fi legislația națională, materiile prime, preferința de consum”

Directiva, aprobată de către Parlament cu 474 de voturi pentru, 163 și 14 abțineri, va fi prezentată Consiliului UE. Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la data intrării în vigoare a directivei pentru a o transpune în legislația națională.

„Ca o confirmare a ”bunei negocieri” pe raportul DALTON vin și voturile colegilor socialiști care au votat la unison pentru a susține acest amendament!”

În raportul ”O mai bună aplicare și modernizare a normelor UE privind protecția consumatorilor” adoptat ieri la Strasbourg, se regăsesc informații despre „Calitatea duală a produselor”, explicând cum se va proceda în perioada următoare în cazul acestei probleme.

Această directivă se ocupă, de asemenea, de problema așa-numitei “calități duale a produselor”, adică atunci când produsele care sunt comercializate sub aceeași marcă în diferite țări ale UE diferă în funcție de compoziție sau de caracteristicile lor. Clarifică modul în care autoritățile naționale trebuie să abordeze marketingul înșelător. Dacă sunt întâlnite anumite condiții (de exemplu, comercializarea în diferite state membre a unor produse ca fiind „identice”, dar cu compoziții sau caracteristici diferite nejustificate), acest lucru ar putea fi calificat drept o practică înșelătoare și interzisă.

Textul include, de asemenea, o clauză de revizuire care solicită Comisiei să evalueze situația în termen de doi ani pentru a vedea dacă dubla calitate a produselor trebuie adăugată pe „lista neagră” a practicilor comerciale neloiale.

Această legislație modifică patru directive existente privind protecția consumatorilor: practicile comerciale neloiale, drepturile consumatorilor, clauzele contractuale incorecte și indicarea prețurilor. Ea face parte din pachetul “New Deal for Consumers”.

În timpul sesiunii trecute, politicianul liberal a precizat faptul că dosarul a fost unul controversat din cauza dezbaterii aprinse la care au participat atât reprezentanții Parlamentului European, cât și cei ai marilor companii care justificau comercializarea unor produse inferioare calitativ în statele membre din estul Uniunii, dar ambalate la fel ca în Vest invocând ,,plăcerea gustativă a consumatorilor sau puterea de cumpărare diferită”, ceea ce era ,,inadmisibil”, în opinia eurodeputatului. 

Mihai Țurcanu este membru în Parlamentul European din 2014 și face parte din două comisii, Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor și Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară. În calitate de europarlamentar, a promovat interesele agricultorilor români la nivel european. A fost raportor și negociator șef pe dosarul privind punerea pe piață a produselor fertilizante cu marcaj UE, care va oferi agricultorilor și consumatorilor mai multe produse ecologice și va sprijini inovația în domeniu.

Eurodeputatul ocupă poziția 12 pe lista Partidului Național Liberal pentru obținerea unui nou mandat în Parlamentul European după alegerile din 26 mai. Mai multe informații despre activitatea sa, aici.

Citiți și: Eurodeputatul Mihai Țurcanu (PNL, PPE) transmite românilor că Manfred Weber este de partea lor și a statelor membre din estul UE în controversatul dosar al ,,dublului standard”

Continue Reading

Mihai Țurcanu

Eurodeputatul Mihai Țurcanu (PNL, PPE) își prezintă, la Bacău, proiectul pentru următoarea legislatură a Parlamentului European

Published

on

@Mihai Țurcanu/Facebook

Eurodeputatul Mihai Țurcanu (PNL, PPE) s-a aflat ieri, 13 aprilie, la Bacău pentru a prezenta colegilor liberali planurile sale privind următorul mandat în Parlamentul European, informează acesta într-o postare pe Facebook. 

,,Astăzi m-am aflat în Comanesti, la o întâlnire cu liberalii din aceasta frumoasa si prospera zona a județului Bacau. Le-am prezentat proiectul meu pentru următoarea legislatură în Parlamentul European. Le-am prezentat termenii în care Uniunea Europeană poate contribui la bunăstarea cetățenilor din statele membre”, a scris eurodeputatul român.

Mihai Țurcanu este de părere că România are nevoie de reprezentanți la Bruxelles ,,care să știe să atragă bani europeni prin proiecte ambițioase, competitive”, deoarece singura cale de a diminua decalajele de dezvoltare dintre ,,noi și țările din Vestul Europei se poate face doar cu fonduri europene”. 

,,România are nevoie ca următoarea delegație să absoarbă de la Uniune toate resursele pe care aceasta le oferă pentru îmbunătățirea traiului cetățenilor săi”, precizează eurodeputatul român. 

El atrage atenția că ,,avem proiecte care așteaptă finanțare, dar România întârzie să le pună pe hârtie!”.

Mihai Țurcanu este membru în Parlamentul European din 2014 și face parte din două comisii, Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor și Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară. În calitate de europarlamentar, a promovat interesele agricultorilor români la nivel european. A fost raportor și negociator șef pe dosarul privind punerea pe piață a produselor fertilizante cu marcaj UE, care va oferi agricultorilor și consumatorilor mai multe produse ecologice și va sprijini inovația în domeniu.

Eurodeputatul ocupă poziția 12 pe lista Partidului Național Liberal pentru obținerea unui nou mandat în Parlamentul European după alegerile din 26 mai. Mai multe informații despre activitatea sa, aici.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.14 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

U.E.15 hours ago

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

MAREA BRITANIE17 hours ago

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski dă drept exemplu sprijinul oferit de aliați Israelului pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru Ucraina: ”Unitatea” între aliaţi ”oferă cea mai bună apărare”

U.E.19 hours ago

Franța va face „totul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu și îndeamnă Israelul „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”

CONSILIUL DE SECURITATE20 hours ago

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending