Eurodeputatul Mircea Diaconu (ALDE) celebrează Ziua Internațională a Cărții

Eurodeputatul Mircea Diaconu celebrează Ziua Internațională a Cărții, omagiind cărțile, autorii, editorii, librarii și cititorii de cărți.

Foto: Facebook/Mircea Diaconu

“Astăzi este ziua în care omagiem cartea, autorii, editorii, librarii, bibliotecarii şi, desigur, pe cititorii de cărţi. Un obicei frumos al spaniolilor, păstrat din Evul Mediu: de 23 aprilie fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii, cărţi. Este ziua Festivalului Trandafirilor, prilej de sărbătorire a Sfântului Gheorghe (San Jordi), dar şi de comemorare a lui Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor este sărbătorită anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO. Această zi marchează moartea în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

De ziua internațională a cărților, Eurostat a publicat o statistică cu privire la interacțiunea europenilor cu cărțile, ziarele și papetăria. 

Potrivit ultimului studiu, gospodăriile din UE cheltuiau în 2016 aproximativ 90 de miliarde de euro, sau 1,1% din cheltuielile totale pentru aceste produse. Această cifră reprezintă 0,6% din din PIB-ul UE, sau aproximativ 200 de euro pe locuitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.