EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Mircea Hava critică ”nepăsarea continuă față de temelia unei nații, educația”: Școala românească trebuie să rămână între reperele celor care o reprezintă cu adevărat
Published
4 years agoon
By
Teodora Ion
Prima zi de școală nu este doar despre prima zi de școală, ci despre generații de profesori care fac din munca lor o misiune și despre generații de elevi care o urmează pentru a-și croi un viitor, a transmis europarlamentarul Mircea Hava (PNL, PPE) într-un mesaj publicat pe Facebook.
În egală măsură, acesta și-a exprimat dezamăgirea pentru că, ”în multe situații, în 2021, deschiderea anului de studiu e loc de joacă și discursuri pentru politruci, oameni cu exprimare firavă și pregătire cu iz de școală pe lângă școală.”
”Încă un început de an școlar în care s-a demonstrat că nu e niciun pericol pentru Finlanda să fie plagiată de România. O rezistență fermă, de neînvins, la schimbare. Aceeași fundătură seacă și molipsitoare, pe care, sunt sigur, generațiile de azi n-o înțeleg, nu o acceptă și o consideră plictisitoare și expirată: laude, bilanțuri, rugăciuni, îndemnuri, obligații, grabă, flori și maratonul politicienilor pentru care prima zi de an școlar e singura zi din an în care merg la școală. Sunt ani în care am asistat la asta. La fel de mulți în care am sperat că se va schimba ceva. Ți-e tot mai greu să crezi că părinții își vor duce copiii la școală pentru mai mult de o diplomă, că nu vor mai fi nevoiți să se transforme în profesorul de acasă, că vom paria pe caractere și personalitate nu pe memorie și citate. Clasicul <<pe vremea mea>> a mai câștigat un început de an școlar în România”, a mai menționat Hava.
Acesta a explicat că ”nu este împotriva festivismului, dar mă doare să văd că, încă, în multe situații, în 2021, deschiderea anului de studiu e loc de joacă și discursuri pentru politruci, oameni cu exprimare firavă și pregătire cu iz de școală pe lângă școală. Total lipsiți de ideal educațional real.”
”Școala românească trebuie să rămână între reperele celor care o reprezintă cu adevărat, nicidecum a acelora care cred că prezența la un careu, alături de părinți plini de speranță și emoție, obișnuiți să sacrifice totul pentru binele copilului, sau în preajma unor dascăli debusolați de zeci de ani de strategii fără viziune, acoperă impostura și nepăsarea continuă față de temelia unei nații: educația”, a mai spus Hava.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu: PPE susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună
Nicușor Dan confirmă că va participa, în calitate de invitat, la reuniunile PPE ce preced summit-urile Consiliului European
Dan Motreanu sprijină instituirea unei Zile Europene de Comemorare a Drepților, în onoarea celor care s-au opus regimurilor totalitare: Libertatea nu e garantată, trebuie apărată de fiecare generație
Amendamentele eurodeputatului Dan Motreanu, destinate dezvoltării satului românesc cu fonduri UE, aprobate în Comisia Regi din PE
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: De Ziua Europei celebrăm și parcursul României într-un proiect de cooperare, valori și viitor comun
Parlamentarul European a aprobat amendamentele depuse de Dan Motreanu pentru ca ”România să se poată dezvolta în continuare pe baza fondurilor din Politica de Coeziune”
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei
Published
19 hours agoon
June 13, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că s-au pus bazele unei alianțe pentru viitorul Nordului României.
”12 consilii județene din Nord-Vestul și Nord-Estul României au făcut ceva care trebuie să devină un exemplu de bună practică: au decis să lucreze împreună. Au pus pe masă idei, proiecte, soluții și au format o alianță pentru dezvoltare cu impact direct în comunitățile lor. Este vorba despre o platformă de cooperare regională care să pună România în prim-planul fondurilor destinate reconstrucției Ucrainei”, a anunțat Negrescu într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.
Acesta a explicat că finanțarea europeană poate genera:
- investiții în infrastructură și logistică,
- parteneriate economice și transfrontaliere,
- proiecte comune pe fonduri europene,
- mai multe oportunități pentru administrațiile locale, universități și antreprenori.
Primul pas este reprezentat de podul peste Tisa, construit de CJ Maramureș cu o companie românească, pentru care Uniunea Europeană a alocat circa 50 de milioane de euro.
”Am fost onorat să susțin acest demers și să fiu alături de colegii mei, președinții consiliilor județene, care dau un semnal clar: dezvoltarea nu ține cont de granițe politice, ci de viziune și curaj. Am fost bucuros să contribui cu patronajul Comitetului European al Regiunilor și cu mesajul de sprijin al Comisarului European pentru Extindere, Marta Kos. Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei, ci pot să fie acum în centrul unui proiect european de reconstrucție care se poate ridica la peste 450 de miliarde de euro”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.
Victor Negrescu a transmis felicitări pentru inițiativă și pentru ”modul în care au reușit să aducă împreună atâtea administrații locale”.
”Este un exemplu de leadership local cu impact național”, a mai spus eurodeputatul.
El a evidențiat impactul pozitiv pe care îl poate avea această alianță asupra României.
”În contextul reconstrucției regionale și al fondurilor europene disponibile, această alianță poate transforma Nordul României într-un pol de stabilitate, cooperare și dezvoltare, o zonă de oportunitate care să facă regiunea atractivă pentru tânăra generație. România are nevoie de mai multe astfel de inițiative. De lideri locali care gândesc pe termen lung și construiesc în echipă”, a conchis Negrescu.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu: PPE susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună
Published
2 days agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Partidul Popular European susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună (PAC), a transmis eurodeputatul Dan Motreanu într-o postare pe Facebook.
„În calitate de europarlamentar, am apărat principiile pe care se bazează aceste instrumente esențiale pentru dezvoltarea României. Mă bucur că ideile pe care le-am susținut au fost incluse în documentul grupului PPE privind bugetul UE 2028-2034”, a subliniat el.
Deputatul european a amintit că România beneficiază de 31,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune 2021-2027 și de 15,83 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună 2023-2027.
„Grupul PPE subliniază că viitorul buget al UE nu trebuie să fie inspirat din PNRR, ceea ce ar însemna ca finanțarea UE să fie condiționată de îndeplinirea unor jaloane și ținte la nivel național. M-am opus în permanență centralizării Politicii de Coeziune”, a completat eurodeputatul.
Mai mult, Dan Motreanu a subliniat că autoritățile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunităților, trebuie să aibă un rol mai important în luarea deciziilor și nu pot fi penalizate pentru reforme neimplementate la nivel național.
„Grupul PPE propune ca finanțarea pentru agricultură să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent, astfel încât să garanteze sprijinul necesar pentru fermieri și dezvoltarea rurală”, a adăugat acesta.
În final, Dan Motreanu a subliniat că bugetul Politicii de Coeziune trebuie să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent și să continue sprijinul pentru dezvoltarea regională, reducerea diferențelor dintre regiuni și o creștere economică echilibrată în toate zonele UE.
„Prin apartenența PNL la PPE, partidul cu cei mai mulți europarlamentari, putem apăra eficient interesele României în Parlamentul European”, a concluzionat europarlamentarul.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE Victor Negrescu: Viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională
Published
3 days agoon
June 11, 2025By
Andreea Radu
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a transmis miercuri că viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională, subliniind că digitalizarea înseamnă eficiență, costuri mai mici, acces mai rapid la servicii publice și mai multă transparență.
„Viitorul Guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională. Pentru că digitalizarea înseamnă eficiență, costuri mai mici, acces mai rapid la servicii publice și mai multă transparență. Pentru că un stat modernizat este un stat mai apropiat de cetățeni, mai puțin birocratic și mai corect. Digitalizarea democratizează relația cu statul și ne face egali în fața sistemului”, a scris Negrescu, pe Facebook.
Potrivit europarlamentarului, la Bruxelles, discuțiile se concentrează pe inteligența artificială, suveranitatea digitală și dezvoltarea unor tehnologii etice.
„Am gestionat multe dosare europene în acest domeniu, organizat zeci de conferințe și obținut milioane de euro pentru digitalizare. România nu are voie să rămână în urmă. Avem IT-iști de excepție, soluții inteligente și oameni care vor o administrație modernă. Trebuie doar să vrem și să acționăm”, a adăugat Victor Negrescu.
De asemenea, la EU Digital Summit, Victor Negrescu a evidențiat potențialul României și importanța unei digitalizări incluzive, subliniind că digitalizarea trebuie să fie despre oameni și o viață mai ușoară, nu despre servere sau proceduri învechite transferate în format electronic.
„Cetățenii nu mai vor promisiuni, ci aplicații care funcționează, documente digitalizate, școli în care copiii au acces la o educație axată pe viitor, spitale cu sisteme integrate, instituții care nu cer hârtii. Digitalizarea este despre oameni, despre o viață mai ușoară, nu despre servere sau aceleași proceduri învechite în format electronic. Schimbarea trebuie să fie reală și accesibilă pentru toți”, a concluzioant deputatul european.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală