Connect with us

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: Grupul PPE susține revizuirea legislației pentru a avea o piață energetică ”predictibilă, corectă și lipsită de abuzuri”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Mircea Hava pledează pentru o piață energetică „corectă, predictibilă și lipsită de abuzuri ale unor actori în căutare de profituri cât mai mari, pe seama și cheltuiala cetățenilor și a mediului de afaceri”, în contextul în care plafonarea la energie, în România, nu este complet reglementată, inclusiv cu situația de azi, când prețurile pe piață au scăzut.

„Grupul PPE, cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, susține revizuirea legislației actuale, prin intermediul proiectului REMIT, un set de reguli care va duce la o mai bună protecție a pieței energetice împotriva speculei și posibilelor manipulări ale acesteia”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook. 

Potrivit oficialului european, „o piață liberă nu înseamnă o piață lipsită de orice reglementare, o piață în care autoritățile privesc pasive la posibile abuzuri și manipulări de preț, lipsite de instrumente de intervenție”: „Era de dorit ca plafonarea la energie, în România, de exemplu, să fie reglementată până la capăt, inclusiv cu situația de azi, când prețurile pe piață au scăzut.”

De asemenea, acesta subliniază că noul set de reguli a fost negociat cu succes de către colegii din PPE, împreună cu Comisia și reprezentații statelor membre, urmând să existe o mai mare atenție acordată protecției consumatorilor, prin lărgirea pârghiilor de acțiune ale ACER – Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniu Energiei – cu privire la investigarea posibilelor cazuri de manipulare trasfrontalieră a piețelor de energie, „fiind pentru prima dată când agenția va ava puterea de a efectua controale și investigații în teren, de a verifica și lua măsuri în privința autorizațiilor.”

„Am încredere că măsurile convenite în urma negocierilor purtate de colegii din PPE vor fi adoptate cât mai curând de către Parlamentul European și transpuse în legislație de către statele membre, astfel încât să avem o piață energetică corectă, predictibilă și lipsită de abuzuri ale unor actori în căutare de profituri cât mai mari, pe seama și cheltuiala cetățenilor și a mediului de afaceri”, a conchis Mircea Hava. 

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

Published

on

© Mircea Hava - Facebook

Eurodeputatul Mircea Hava, prezent la un summit în Belgia dedicat declinului industriei europene, a tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea dramatică a competitivității companiilor de pe teritoriul UE. Acesta a mai subliniat că țintele de neutralitate climatică trebuie să rămână un deziderat doar dacă economiile naționale nu își transformă cetățenii în șomeri. 

Potrivit europarlamentarului, scăderea dramatică a competitivității companiilor de pe teritoriul UE, în comparație cu cele din China și Statele Unite ale Americii, ar trebui să fie „cap de listă în agenda liderilor Uniunii, pentru a salva continental de la un faliment care-și arată, tot mai mult și fața și colții.”

„Readuc în atenție țintele de neutralitate climatică și sunt convins că ele pot rămâne un deziderat, numai în condițiile în care nu pulverizează economiile naționale și nu transformă cetățenii europeni de azi în șomerii de mâine”, a transmis Mircea Hava. 

De asemenea, liberalul reamintește că a fi mai „verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei, sau cu „atitudinea de a ne așeza, cuminți-intenționat, la coada prosperității, în urma Chinei și SUA.”


Mircea Hava susține că e nevoie de o reacție rapidă și de măsuri ferme: ajutoare de stat pentru imdustriile strategice, subventii publice și fiscalitate diminuată: „Dacă tot pomenim de subvenții, una dintre nedreptățile momentului are efecte asupra fermierilor. E din alt film să vorbim de terenuri de lăsat parloaga, înainte de a mări sumele de bani pentru agriculori. Combaterea evaziunii și chibzuială în cheltuirea fondurilor UE”, a mai adăugat acesta.

„A sta și aștepta cu mâna întinsă către China și Statele Unite, a depinde de importurile lor, e o abordare șubredă, care va genera pentru UE probleme grave de ordin economic și social pe termen nedeterminat”, a conchis Mircea Hava.

Continue Reading

Mircea Hava

Mircea Hava: Piața energetică, la nivelul UE, trebuie reglementată astfel încât să nu existe facturi dublate sau triplate peste noapte

Published

on

© Mircea Hava/Facebook

Piața energetică, la nivelul UE, trebuie reglementată astfel încât să nu existe facturi dublate sau triplate peste noapte, afirmă eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), în contextul acordului de la Bruxelles asupra reformei pieței de electricitate a Uniunii.

Parlamentul European, împreună cu statele membre, au convenit asupra unui proiect revizuit al pieței de energie electrică din UE. Noile reglementări garantează atât faptul că nu va fi introdus niciun plafon artificial, dar mai ales faptul că fluctuațiile pe termen scurt ale pieței nu se vor regăsi în facturile consumatorilor.

„Ultimii ani au arătat o piață a energiei electrice care a reacționat la orice incident ori situație geopolitică, existând nu de puține ori fluctuații ale prețurilor practicate. Toate aceste fluctuații au făcut ca piața de energie electrică să genereze profituri extrem de mari însă, totodată, să apară situații în care, de la o lună la alta, prețurile să se tripleze. Noul proiect revizuit, care poartă amprenta PPE, va elimina astfel de situații și va crea un cadru în care piața de energie electrică să fie mai stabilă și predictibilă, consumatorii urmând să aibă acces la electricitate mai ieftină și mai puțin poluantă”, scrie Mircea Hava.

Acordul convenit în urmă cu o săptămână trebuie confirmat de Consiliu și Parlamentul Europeană, adaugă eurodeputatul, subliniind că „odată îndeplinite aceste condiții urmând să avem o piață energetică mai stabilă, mai competitivă, mai atractivă pentru investitori, cu un accent mai mare pe energii regenerabile și, implicit, cu costuri mai mici pentru consumatori”.

Continue Reading

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: Viitorul UE este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

Europarlamentarul Mircea Hava susține că „viitorul Uniunii Europene este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă, iar vămile nu mai există între statele membre”, în contextul în care nu s-a ajuns la un acord în privința inițiativei IMERA – Internal Market Emergency and Resilience Act, care își propune să asigure și să întărească libera circulație a cetățenilor, precum și a bunurilor necesare în situații de urgență.

„Uniunea Europeană trebuie să depășească ideea unor limitări protecționiste, invocate de unele state membre. Trebuie să înțelegem că suntem, cu toții, parte a unei mari familii, iar libera circulație a bunurilor și persoanelor trebuie să devină normalitate. Orice formalități birocratice, care îngreunează libera circulație în cazul situațiilor de urgență, trebuie să dispară”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook. 

De asemenea, oficialul european a informat că în cadrul ultimelor întâlniri între reprezentanții Parlamentului European și ai statelor membre nu s-a ajuns la un acord în privința acestei inițiative, una extrem de importantă pentru tot ce înseamnă acces la bunuri, servicii și specialiști în situații de criză și urgență.

„E regretabil că n-am învățat lecțiile pandemiei și nu reușim să cădem de acord asupra faptului că bunuri esențiale în situații de urgență, ori personal calificat, să poată avea o libertate de mișcare neîngrădită de vămi, atunci când există circumstanțe extraordinare, situații de urgență”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ursula von der Leyen, invitată de Macron la o reuniune trilaterală la Paris cu Xi Jinping, la prima vizită a președintelui chinez în Europa după cinci ani

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

“R. Moldova este pe o cale istorică spre UE”: Charles Michel și Maia Sandu au discutat despre lansarea oficială a negocierilor de aderare

CONSILIUL EUROPEAN10 hours ago

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

NATO10 hours ago

Turcia confirmă că îl susține pe Mark Rutte în competiția pentru poziția de secretar general al NATO

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA12 hours ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE13 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO13 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.13 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

NATO13 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 202418 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL7 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending