Connect with us

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava, în contextul negocierilor pentru CFM 2021-2027: România nu poate risipi fondurile europene în zone care nu pot genera o creștere reală, competitivitate și care nu ne conectează mai bine cu Europa

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

România nu poate risipi banii cetățenilor europeni în zone care nu pot genera o creștere reală PIB-ului, care nu ne fac mai competitivi în Europa, care nu ne conectează mai bine cu Europa, este mesajul transmis de eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), într-o analiză remisă caleaeuropeana.ro în contextul negocierilor pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027.

„Viitorul Acord de Parteneriat pe care România îl va semna cu Comisia Europeană, trebuie să aducă o viziune competitivă, bazată pe viabilitate economică, conectivitate inteligentă, mai multă digitalizare, o mai mare orientare spre zonele urbane și rurale care pot genera creștere reală. De aceea consider primordială finanțarea zonelor metropolitane, a ariilor urbane funcționale din jurul municipiilor reședință de județ și o reconsiderare serioasă a modului în care România va dori să utilizeze banii din instrumentele de Investiții Teritoriale Inteligente sau Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității. România nu poate risipi banii cetățenilor europeni în zone care nu pot genera o creștere reală PIB-ului, care nu ne fac mai competitivi în Europa, care nu ne conectează mai bine cu Europa”, a transmis Mircea Hava.

Mircea Hava a ținut să precizeze, totodată, că nu este de acord cu diminuări ale bugetului pentru Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, și nici alimentarea Fondului pentru o Tranziție Justă cu banii din programele celor două politici.

„Ca fost primar timp de 25 de ani, cunosc foarte bine avantajele acestor politici pentru bunăstarea colectivităților locale și regiunilor. Sunt investiții importante precum spitalele regionale, autostrada Sibiu – Pitești, sau autostrada Unirii care conectează Moldova de Transilvania și România de Centrul Europei, care sunt strategice pentru UE și nu pot fi afectate de diminuarea de fonduri. Sunt proiectele propuse de România în Lista de Proiecte de Interes Comun pe domeniile de energie electrică și gaze naturale ca parte a Rețelelor trans-europene pentru energie, care sunt priorități strategice pentru noi și care au nevoie de securizarea sumelor de bani necesare”, a explicat eurodeputatul PNL. 

De asemenea, acesta s-a declarat „ total împotriva diminuării cu 1.26 miliarde de euro a bugetului pentru dezvoltare rurală alocat României” în condițiile în care în prezent „46% din populația României locuiește la sate, iar primarii acelor localități au nevoie de banii care să susțină evoluția infrastructurii și bunăstarea oamenilor, dezvoltarea fermelor mici, medii și mari”.

Astfel, Mircea Hava susține o alocare echilibrată a resurselor financiare pentru toate categoriile de ferme, fără a altera șansele de dezvoltare și competitivitate ale acestora: „Exclud plafonări arbitrare, nefundamentate pe studii de impact economic sau de mediu”, a subliniat deputatul european. 

În context european, europarlamentarul român a mai precizat că susține, de asemenea, „reconsiderarea banilor alocați de UE programelor de cercetare în sensul concentrării cheltuirii acestora pe teme majore de interes pentru toate statele membre, teme precum combaterea cancerului, inovația tehnologică în domeniul combustibililor alternativi, precum hidrogenul, rețelelor inteligente de energie, filtre avansate de retenție CO2, bateriilor de alimentare și stocare, inteligenței artificiale, soluțiilor 5G, securității cibernetice etc”. 

Prin urmare, Mircea Hava transmite faptul că este „realist” și înțelege „contextul actual dificil”, în care Comisia Europeană susține o propunere de buget multianual echivalent cu 1,114% din VNB al UE 27, însă nu susține poziția Consiliului de diminuare a cheltuielilor pe anumite domenii de politici. Eurodeputatul încurajează, în schimb, continuarea negocierilor privitoare la CFM pornind de la poziția Parlamentului European, respectiv de la o alocare de 1,3 % din VNB al celor 27 de state membre”, precum și concentrarea „urgentă” pe identificarea de soluții pentru venituri suplimentare la buget.


Mircea Hava se află la primul mandat ca membru al Parlamentului European, începând din luna iulie 2019, poziție care i-a permis ocuparea fotoliului de vice-președinte al Delegației pentru Relațiile cu Canada, precum și cel de membru în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, europarlamentarul român, membru al delegației PNL din grupul PPE, este membru supleant în Comisia pentru Bugete și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile. 

Anterior poziției de eurodeputat, Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României, și consacrându-l pe acesta drept unul dintre cei mai performanți edili din România.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) își pune experința de peste 20 de ani, ca primar, la dispoziația oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile însemnate ce pot fi transpuse în proiecte pentru cetățeni.”

”Experiența de peste 20 de ani, ca primar, mi-a demonstrat că banii europeni sunt cei care pot schimba, din temelii, un oraș. Se vede la Alba Iulia, se vede și în alte locuri unde s-a înțeles că absorbția de fonduri este cheia în care trebuie înțeleasă dezvoltarea pe termen mediu și lung. România se poate schimba localitate cu localitate iar programe precum PNRR și POR ne pot ajuta. Ca om de administrație cu vastă experiență și ca eurodeputat PPE, rămân atent la felul în care statul român reacționează în privința banilor europeni și sprijin orice comunitate care dorește să cunoască și să acceseze fondurile însemnate ce pot fi transpuse în proiecte pentru cetățeni”, a precizat Hava.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, europarlamentarul a prezentat câteva sugestii esențiale pentru ”a nu rata șansa unică de a beneficia” de banii europeni.

”Prosperitatea pentru orice comunitate. În asta trebuie să credem și pentru asta trebuie să ne pregătim cu toții. Tocmai din acest motiv voi fi aici pentru oricine crede că are nevoie să înțeleagă mai bine cum se poate transforma România cu fonduri de la Uniunea Europeană. Vă invit să primiți cu încredere câteva sugestii esențiale și ultile pentru mobilizarea la timp și cu eficiență maximă”, a specificat eurodeputatul.

Astfel, acesta a detaliat pașii pe care orice administrație ar trebui să îi urmeze:

1. Gestionați serviciul datoriei publice și obțineți creditele necesare pentru susținerea confinațărilor și nevoilor de lichiditate financiară până când guvernul vă va da banii înapoi.

2. Solicitați prefinanțările și permiteți plata de avansuri spre constructori contra unor garanții solide.

3. urmăriți și fiți atenți la alocarea de resurse umane care lucrează la proiecte cu referire la oamenii care scriu pentru PNRR și pentru perioada de programare 2021-2027, dar mai ales cei care trebuie să finalizeze șantierele perioadei de programare 2014-2020. Acolo unde nu sunt departamente de scriere și de implementare de proiecte, trebuie angajați consultați cu experiență dovedită și să fie acolo atunci când se lucrează, nu doar la început, cu CV-uri.

4. Trebuie clarificate situațiile juridice cadastrale sau de proprietate în cazul investițiilor ce privesc mobilitatea, clădirile publice, zone de regenerare, patrimoniul cultural si altele. Lucrând corect și pe reguli respectate, nu veți risca pierderea niciunui cent.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat undă verde la 27 septembrie, la București, Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia România va putea beneficia de 29,2 miliarde de euro pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliențaîn urma pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală

Citiți și:
PNRR-ul României este oficial aprobat: Consiliul UE a adoptat planul de 29,2 miliarde de euro. Bucureștiul va putea accesa o prefinanțare de 3,6 miliarde de euro

La o lună distanță, miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prin care țara noastră va putea accesa 29,2 miliarde de euro.

România a transmis Planul Național de Redresare și Reziliență la 31 mai și l-a publicat la 2 iunieȚara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, acestea din urmă fiind contractate la o dobândă foarte avantajoasă, de 0,085%.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava: Mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de viziune, nu de praf în ochii oamenilor

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de rezultate nu de catastrofe, a atras atenția eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE).

Acesta a susținut în cadrul Parlamentului European, care s-a reunit în această săptămână în sesiune plenară, alocări bugetare ample pentru planurile strategice naționale, reforme și strategii care au menirea să susțină un sectorul agricol.

”Mediul rural din România, în marea lui parte, e mai apropiat de Evul Mediu decât de anul de grație 2021. Ne-o arată sutele de mii de toalete din fundul curții, școlile-n paragină, apa trasă-n găleata fântânii, drumurile înfundate de noroi sau dispensarele care mai există doar în filmele cu Mircea Diaconu. Și multe altele… Așadar, românii care trăiesc la țară au toate motivele să fie supărați, fiindcă de minciuni și promisiuni le e plin podul. Oamenii nu mai au nevoie de povești, atâta vreme cât <<veșnicia născută la sat>> e înecată în lipsuri greu de îndurat”, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a criticat faptul că sumele e care ar urma să le cheltuiască ”primăriile comunelor și satelor din România pentru chestiuni ce țin de reducerea diferențelor dintre orașe și sate în privința calității vieții și infrastructurii” sunt unele ”derizorii”.

”Cifrele, care nu mint niciodată, ne arată că bugetul de dezvoltare rurală, pentru perioada 2023-2027, e de 5,65 de miliarde de euro, din care 4,83 de miliarde vin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Bani negociați, după opinia mea nu foarte bine, de către statul român. De reținut e că din toată această sumă, doar 500 de milioane de euro reprezintă investiții în infrastructura comunală și sătească și doar 700 de milioane merg către proiecte finanțate prin Grupurile de Acțiune Locală”, a detaliat eurodeputatul.

Fost primar al orașului Alba Iulia timp de 25 de ani, Hava a semnalat că ”în anii următori, nu doar că vom rămâne cu certitudinea că țara noastră nu va fi niciodată profund urbanizată dar și că, pentru o perioadă de 5-6 ani, chiar și cu bani din PNRR sau de la CNI, o primărie de la sat nu va putea depăși un prag de investiții, în infrastructură, de 1,5 milioane de euro.”

”România are 2861 de comune iar dacă împărțim, <<frățește>>, banii pentru infrastructură, fiecare primărie se va alege cu, țineți-vă bine, 175. 000 de euro. O sumă cu care, ca edil, în afară de a o număra, poți face…mai nimic! Legat de alocările de pe cele 8 POR-uri, nici acestea nu sunt generoase cu zonele urbane funcționale. Acolo unde, prin parteneriate între administrațiile publice locale din orașe și comune sau prin Asociații de Dezvoltare Intercomunitare se pot realiza proiecte de utilitate atât pentru cetățenii de la sat, cât și cei de la oraș. Nu vreau să trec cu vederea nici Programul <<Anghel Saligny>>, cu alocări de numai 4 milioane de lei/UAT: nu e rău că se fac lucruri, dar e rău că venim numai cu picături într-un ocean. E clar că, în ansamblu, România dovedește că printr-un program național, la care contribuie financiar fiecare român, se depășesc alocări financiare europene pentru infrastructura la sat. Dar sunt aproape sigur că ar trebui să existe și o a doua versiune care să suplimenteze acești bani”, a arătat europarlamentarul.

”Până acum, s-au tot auzit semnale de alarmă. De data asta trebuie bătut gongul. Pentru că mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de rezultate, nu de catastrofe. De viziune, nu de praf în ochii oamenilor”, a conchis acesta.

Continue Reading

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: PNRR nu are nevoie de ”reevaluări” politice, el trebuie operaționalizat în beneficiul României

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

În contextul în care Partidul Social Democrat susține că este necesară renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, eurodeputatul Mircea Hava subliniează că „PNRR nu are nevoie de reevaluări politice.”

„Lupta politică de la vârful statului român își găsește, din păcate, ecouri și în ceea ce privește PNRR-ul. Aud, tot mai des, voci care și-ar dori o reașezare sau o reevaluare a Programului. Ori asta, nu e de acceptat! A te juca cu destinul României și cu banii europeni, ca și condiție în formarea unui Guvern, e absolut deplasat și ilogic. Vă spun și de ce: pentru că Planul Național de Redresare și Reziliență s-ar fi putut modifica doar într-o conjunctură extremă și, neapărat, obiectivă, admisă ca atare de toți cei implicați în aprobarea PNRR”, a scris eurodeputatul Mircea Hava într-o postare pe pagina de Facebook. 

Astfel, europarlamentarul liberal menționează că „PNRR-ul, bun sau rău, trebuie operaționalizat, pentru că e vorba de o prioritate națională”: „Nu uitați că Programul e asumat de președinție, guvern și validat, chiar prin prezența doamnei Ursula von der Lyen, de către Comisia Europeană. Așa că logica elementară are aici un singur sens: IMPLEMENTARE!”

„Există, firesc, aspecte care pot aduce întârzieri, însă o modificare structurală în PNRR însemnă un dezastru pe care România nu îl poate tolera și nu și-l poate permite. La momentul actual, avem un număr foarte mare de investiții care trebuie realizate într-un timp clar definit, avem un calendar ferm de urmat iar întârzierea negocierilor privind Acordul de Parteneriat și stabilizarea Programelor Operaționale ne arată că timpul nu ne este un aliat, cât mai mult un dușman. Semnalul meu de alarmă către politicienii români e acela de a își duce bătăliile la sediile de partid, fără a compromite șansa uriașă și beneficiile pe care țara le are prin PNRR”, a mai adăugat acesta.

Europarlamentarul Mircea Hava, în calitate de membru al grupului PPE, a trasmis că va susține „exact ceea ce trebuie și ceea ce este nevoie”: „Asigurarea cadrului de lucru, în regim de urgență pentru beneficiarii Programului. Asta înseamnă finalizarea și oferirea regulilor de implementare, a ghidurilor și totodată eficientizarea licitațiilor și achizitiilor. PNRR trebuie să funcționeze pentru România cu precizia unui ceas elvețian. Cât mai departe de interesele obscure de pe scena politică actuală.”

România a transmis Planul Național de Redresare și Reziliență la 31 mai și l-a publicat la 2 iunieȚara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, acestea din urmă fiind contractate la o dobândă foarte avantajoasă, de 0,085%.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat undă verde la 27 septembrie, la București, Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia România va putea beneficia de 29,2 miliarde de euro pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliențaîn urma pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală

Citiți și:
PNRR-ul României este oficial aprobat: Consiliul UE a adoptat planul de 29,2 miliarde de euro. Bucureștiul va putea accesa o prefinanțare de 3,6 miliarde de euro

La o lună distanță, miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prin care țara noastră va putea accesa 29,2 miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Alin Mituța57 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța cere Comisiei Europene să modifice legislația în privința etichetării mierii pentru a preveni frauda cu “miere” îndoită cu siropuri

Cristian Bușoi3 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din PE, pledează pentru oncologie personalizată: Suntem datori să le oferim pacienților o viață lungă și îngrijire de calitate

ENGLISH3 hours ago

MEP Vasile Blaga: The European Social Security Passport, a first step in protecting the rights of Romanian workers in the EU

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană intensifică sprijinul acordat sectorului cultural prin intermediul unui ghid online privind finanțarea UE

NATO4 hours ago

Desfășurare de forțe în spațiul aerian al României începând cu 1 decembrie: SUA trimit elicoptere de luptă la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a proteja flancul estic al NATO

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Pașaportul European de Securitate Socială, un prim pas în protejarea drepturilor muncitorilor români în UE

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Franța se alătură Spaniei și trimite Comisiei Europene o solicitare pentru deblocarea a 7,4 miliarde de euro din PNRR, pe lângă prefinanțarea de 5,1 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană sprijină formarea unei „redacții europene de știri” care va reuni 16 agenții de presă

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.5 hours ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 day ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending