Connect with us

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: Mă aștept ca toate Agențiile de Dezvoltare Regională din România să accelereze implicarea cetățenilor în politica de coeziune

Published

on

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) transmite că are așteptări de la Agențiile de Dezvoltare Regională din România pentru intensificarea dialogului cu cetățenii în vederea implicării acestora în politica de coeziune, în contextul lansării inițiativei pilot a Comisiei Europene privind accelerarea dialogului dintre autoritățile de management/organisme intermediare și cetățeni, se arată într-o postare pe Facebook.

Comisia a decis să lanseze două noi acțiuni-pilot pentru a implica în mai mare măsură cetățenii în derularea proiectelor de coeziune pe teren. Autoritățile care gestionează fondurile UE vor primi expertiză de nivel înalt din partea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar 250.000 EUR, sub formă de finanțare „de bază”, vor fi alocați de către Comisie pentru a sprijini ideile și inițiativele inovatoare de promovare a implicării cetățenilor.

 

„Prin cea mai recentă inițiativă (de azi, 6 febr.), Comisia Europeană accelerează dialogul dintre autoritățile de management/organisme intermediare și cetățeni. Inițiativa pilot a Comisiei Europene sprijină cu 250.000 euro acțiunile de colectare și promovare a ideilor cetățenilor în viitoarele proiecte de finanțare, indiferent că vorbim de educație, transport, mediu sau cercetare. Din păcate, prea mult timp s-au scris proiecte într-un monolog instituțional, lăsând, deseori, beneficiarii reali pe margine, fără a-i face parteneri și fără a ajunge la un consens între nevoi și soluții finanțate cu bani europeni. Începând de azi, autoritățile de management, cei care elaborează proiecte, implicit primăriile, își cresc șansa de a fi cu picioarele pe pământ având confirmarea nevoilor comunităților pentru care lucrează. Mă aștept ca în noul context al descentralizării Programului Operațional Regional, toate ADR-urile din România, și nu numai, să țină cont de asta”, punctează eurodeputatul liberal. 

Mircea Hava mai transmite că „viitoarea politică de coeziune are standarde clare în privința impactului generat, a calității și incluziunii sociale, pe scurt a modului în care sunt ascultați și sprijiniți oamenii. Acum se conturează strategiile de dezvoltare și planurile de mobilitate, inclusiv la Alba Iulia, documente de bază în obținerea viitoarelor fonduri europene”.

„E timpul ca semnăturile viitoarelor proiecte să fie puse de specialiști, dar și de cetățeni”, adaugă fostul primar al orașului Alba Iulia.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava consideră că ”statele europene au datoria să vegheze” la respectarea drepturilor lucrătorilor sezonieri, la fel ca și pentru cetățenii lor: Nu este nici moral, nici legal să trăim într-o Europa unde oamenii sunt tratați cu dublă măsură

Published

on

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) a dat asigurări că va sancționa, ”prin toate mijloacele pe care le am la dispoziție, orice încălcare a deminității și drepturilor celor care lucrează în afara României”.

Trebuie însă înțeles și asumat următorul lucru: că înainte de a fi muncitori români, bulgari, polonezi, francezi sau germani, suntem cetățeni europeni, parte a aceleiași mari familii. Că suntem egali în drepturi și obligații și că statele europene au datoria să vegheze la respectarea acestor drepturi, la fel ca și pentru cetățenii lor”, a menționat europarlamentarul român, într-un mesaj pe Facebook, făcând trimitere la situația lucrătorilor sezonieri.

”Aproximativ 1 milion de muncitori! Europa de Vest are nevoie urgent de acești oameni dispuși să lucreze, să-și pună cât mai puține întrebări, să-și abandoneze familia și rostul din sat pentru un colț îndepărtat din vreun land german sau vie franțuzească. Italia, Spania, Anglia, Germania, Franța sunt destinațiile speranței pentru cei obișnuiți cu culoarea pământului și care îngroașă rândurile celor care hrănesc Europa. În afara muncitorilor care-și storc ființa în câmp pentru a supraviețui, alte câteva zeci de mii de oameni lucrează în domenii esențiale, chiar critice, precum sănătate, cercetare, aprovizionare, industrie alimentară, comunicații etc. Românii au contribuit, din plin, în ultimii zeci de ani, la dezvoltarea economică a acestor țări occidentale, în care a ales să muncească și, în foarte multe cazuri, să se stabilească”, a mai spus acesta.

Acesta a completat că situația actuală a demonstrat din plin că Europa de Est rămâne o oportunitate ce nu poate fi contestată, sub nici un chip, deoarece s-a văzut că sectoare importante ale statelor dezvoltate suferă fără această resursă umană.

”Cu toate acestea, în ultimul timp, mai ales în actualul context al mobilității reduse și a altor efecte ale pandemiei Covid 19, opinia publică a cunoscut multe exemple în care angajatorii le datorau muncitorilor mult mai mult decât salariul, respectul față de sănătate și condițiile de muncă. Au fost situații în care ai noștri au stat pe muchia dintre viață și moarte, prinși între cinismul profitului și neputința autorităților de a da soluții clare în privința drepturilor lor”, a explicat Mircea Hava.

”Nu este nici moral și nici legal, dacă vreți, să trăim într-o Europă unde oamenii sunt discriminați ori tratați cu dubla măsură, doar în baza unui criteriu geografic. Astăzi, singurul criteriu asupra căruia cei care lucrează pot avea un minim control este prețul muncii lor. Ne-am obișnuit să ne concentrăm pe ce putem face pentru diverse sectoare, pentru fermieri, pentru agricultură, cu minusuri mari în a-i proteja pe cei ce pot ajunge să fie chiar exploatați. E momentul să ne asigurăm, mai mult ca oricând, că România înseamnă și Europa și că Europa înseamnă și România. Orice altă abordare nu este decât un non-sens care răstoarnă principiile solidarității statuate ferm în sânul marii familii a Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul român.

Mircea Hava a amintit că România, prin vocea ministrului muncii Violeta Alexandru, s-a adresat comisarului european pentru Muncă și Protecție Socială, Nicolas Schmit, dar și altor mecanisme ale Uniunii Europene, inclusiv Președinției croate la Consiliul Uniunii Europene, în vederea aplicării legislației în vigoare care să apere și să garanteze nediscriminatoriu drepturile muncitorilor români din statele membre.

De asemenea, potrivit lui Hava, și europarlamentarii PPE au solicitat Autorității Europene a Muncii un schimb de opinii care pot îmbunătății calitatea vieții pentru muncitorii transfrontalieri. ”S-au solicitat inclusiv inspecții comune care să confirme modul în care aceste categorii profesionale vulnerabile sunt asimilate, dar și adecvarea cadrului juridic european pentru protecția socială a lucrătorilor sezonieri”, a mai spus eurodeputatul român.

Comisia Europeană a adresat, la rândul său, statelor membre un set de propuneri ce include schimbul de informații cu privire la diferitele lor necesități, de exemplu prin intermediul canalelor stabilite ale Comitetului tehnic privind libera circulație a lucrătorilor.

”Lucrătorii sezonieri din agricultură care îndeplinesc funcții critice de recoltare, de plantare sau de îngrijire trebuie să fie tratați egal. Totodată, statele membre trebuie să le permită acestor lucrători să treacă în continuare frontierele pentru a lucra, în cazul în care munca în sectorul în cauză este încă permisă în statul membru gazdă. Statele membre trebuie, de asemenea, să comunice angajatorilor necesitatea de a asigura o protecție adecvată a sănătății și a siguranței”, a completat Hava.

Problema lucrătorilor transfrontalieri, inclusiv români, va fi abordată și de Parlamentul European care, prin Comisia pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) va discuta posibile încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța acestor muncitori.

Continue Reading

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: Fondul de Redresare post Coronavirus al UE trebuie decis democratic și nu impus prin ”forța” economiilor dominante

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

În contextul în care negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene au loc într-un moment sensibil și vulnerabil pentru toate statele membre, fiecare dintre ele fiind afecatate într-un fel sau altul de pandemia de COVID-19, eurodeputatul Mircea Hava, membru în cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține că Fondul de Redresare post Coronavirus trebuie decis democratic, de către toate statele membre, nu impus prin ”forța” economiilor dominante.

Potrivit deputatului liberul, acest Fond de Redresare economică a Europei reprezintă un gest de solidaritate, care ”trebuie aplicat corect, pentru a nu fi degeaba tot efortul.”

În mesajul său, postat pe pagina oficială de Facebook, europarlamentarul Mircea Hava evocă Planul Marshall: ”Pentru a nu fi degeaba tot efortul ăsta, trebuie să înțelegem și să aplicăm corect menirea acestui gest de solidaritate. Și, cu voia celor care cunosc mult mai bine istoria, ar fi bine să putem depăși ca rezultat isprava care a ajutat cândva la recuperarea Europei, după o altă mare criza, Planul Marshall.”

”Banii din acest fond trebuie orientați spre refacere economică prin investiții publice în sectoare fundamentale: digitalizarea economiilor și a serviciilor publice, digitalizarea învățământului, combaterea schimbărilor climatice, inteligență artificială și rețele de mobilitate”, a mai subliniat acesta.

Mircea Hava a explicat, în numele Popularilor Europeni din Parlamentul European, exigența grupului privind noul buget al UE: ”Discutăm de peste un trilion de euro pentru acest fond, iar exigența EPP -ului a fost clară: nu vom vota viitorul cadru financiar multi-anual fără a ști ce punem pe masă fiecare, în țările de unde venim. Parlamentul European trebuie să fie inclus în negocierea acestui fond. Banii trebuie distribuiți democratic, în funcție de nevoile fiecăruia și cu responsabilitate.”

De asemenea, eurodeputații așteaptă în a doua jumătate a lunii mai, propunerea Comisiei Europene pentru buget, acompaniată de Fondul de Redresare. ”Variantele, din păcate, nu sunt multe. Fie vom avea un răspuns puternic comun, fie putem începe să ne întrebăm dacă Europa își va mai găsi echilibrul sau va trece la distanțarea statală totală”, a mai explicat Mircea Hava.

Citiți și: Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene un plan de urgență privind viitorul buget al UE

Continue Reading

Mircea Hava

De Ziua Europei, eurodeputatul Mircea Hava îndeamnă la sărbătorirea „Europei noastre, din inimi”, care știe să ridice și să-și apere oamenii

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

De Ziua Europei, eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), îndeamnă la sărbătorirea „Europei noastre, din inimi”, care „știe să ridice și să-și apere oamenii”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Mircea Hava, fostul edil al Muncipiului Alba Iulia, spune că „sunt puține zile mai încărcate de semnificații decât 9 mai și sunt puțini cei care, încă, nu știu că azi e Ziua Europei…”. 

Cu acest prilej, eurodeputatul scrie că și-ar dori ca „toată lumea, de la Alba până la Bruxelles” să celebreze „Europa noastră, Europa din inimi, nu pe cea din politică și discursuri; Europa reală, din orice oraș, de pe fiecare stradă și din fiecare cetate. Europa care, ca și în Ziua Victoriei, știe să se ridice, să își apere oamenii și să-i ajute să treacă peste vremuri”.

Totodată, Mircea Hava spune că „Europa poate să facă mai mult cu siguranță”, dar același lucru este adevărat și despre cetățenii săi, care sărbătoresc 9 mai într-un context nemaiîntâlnit până acum. Însă, subliniază eurodeputatul, „ acem asta tot împreună, pentru că e singura opțiune și singura variantă ce ne poate ajuta să răzbatem și să învingem. La mulți ani, Europa, din inima României!”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending