Parlamentul European a validat ideea de solidaritate, „faza” pe fapte, scrie eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), într-o postare pe Facebook în care vorbește despre măsurile validate de Parlamentul European în cea mai recentă plenară, din perioada 16-17 aprilie.
„Am traversat o perioadă în care Europa a părut că mizează mai mult pe individualitate decât pe unitate în abordarea acestei pandemii și a efectelor sale. Confruntați cu situații devenite copleșitoare, chiar dramatice, cu o criza resimțită de fiecare cetățean european, anticorpii bătrânului continent par să funcționeze și să îndrepte conglomeratul instituțional către solidaritate în fapte”, scrie Mircea Hava.
Potrivit acestuia, „după câteva săptămâni de ezitări venite ca niște palme sau dușuri reci, generate fie de reacții lipsă la început, fie de reacții individualiste pe parcurs, sau de acțiuni timide și necoordonate din partea Comisiei și Consiliului”, în cea mai recentă ședință plenară, Parlamentul European a marcat, prin majoritatea covârșitoare cu care a adoptat mai multe măsuri urgente, „începutul unei perioade de bilanț, în care toate minusurile trebuie analizate corect, tocmai pentru a întări faptul că rezolvarea vine doar din unitate și încredere în proiectul european și în continuarea funcționării efective a acestuia”.
Eurodeputatul subliniază că această pandemie nu va fi începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană.
„Avem, mai mult ca oricând, nevoie de Uniunea Europeană, de instituțiile sale deplin funcționale, de piața unică europeană, de resursele financiare, de cunoaștere si capitalul de relații al statelor membre”.
În acest context, Mircea Hava amintește că Parlamentul European a aprobat mai multe decizii, între care de o importanță deosebită pentru prezent și viitorul foarte apropiat, este alocarea a încă aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a compensa minusurile sistemelor medicale europene, dar și ale industriei suport.
Cu acești bani, se vor achiziționa, de exemplu: echipamente de protecție pentru medici, asistente medicale și personalul medical auxiliar- combinezoane, măști, mănuși, dezinfectanți sau aparatură medicală foarte necesară în aceste zile. La acestea se adaugă consumabilele aferente, dar și dotări precum: ventilatoare pulmonare, sau linii de laborator pentru depistarea prezenței noului coronavirus.
În plus, precizează eurodeputatul, se vor deconta inclusiv cheltuielile pentru transportul echipamentelor și consumabilelor medicale și cele pentru construirea de spitale de campanie mobile, iar cheltuielile cu personalul medical, în special cu recrutarea de personal medical nou, pentru asistența oferită în diverse țări afectate de pandemie, vor fi acoperite.
De asemenea, bani suplimentari vor fi alocați pentru zborurile de repatriere, de reîntregire a familiilor, în sprijinul cetățenilor europeni blocați în diverse țări ale lumii de restricțiile de călătorie.
Mircea Hava mai menționează că, în același context, Parlamentul European a aprobat și o „rezoluție cu un conținut foarte ferm orientat spre întărirea capacității UE de a acționa solidar și coerent în combaterea pandemiei, rezoluție ce confirmă importanța înființării Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirus”.
Potrivit eurodeputatului, fondul ar urma să aibă o valoare de 50 miliarde de euro, din care 20 miliarde de euro sunt bani nerambursabili care vor fi negociați cu Comisia Europeană și Consiliul European, pentru a fi cuprinși în bugetul multianual pentru perioada 2021 – 2027. Diferența de 30 de miliarde, explică acesta, sunt împrumuturi negociate de UE pe piețele internaționale și, ulterior, împrumutate statelor membre pentru a realiza investiții în sistemele sanitare naționale.
„Inițiativa acestui fond aparține grupului politic al Partidului Popular European, propunerea colegului meu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al acestuia”, mai spune Mircea Hava.