Connect with us

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: România nu mai poate fi ținută la ”poarta” spațiului Schengen. Țara noastră și-a făcut temele exemplar

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

România nu mai poate fi ținută la ”poarta” spațiului Schengen, având în vedere că vremea de aderare a țării noastre a sosit de prea mult timp, a transmis eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE).

”Sunt ani de zile de când țara noastră este captivă, dacă vreți, la marginea spațiului Schengen, deși îndeplinește condițiile de aderare. Pentru noi, cei din PPE, acest lucru este de neacceptat, mai ales că refuzul nu are nici o legătură cu realitatea”, s-a arătat revoltat Hava într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a explicat că este ”normal ca milioane de cetățeni să nu aibă înțelegere (…) și să se simtă lezați” de mottoul perimat ”deocamndată nu a sosit vremea României” care ”nu are nicio fărâmă de logică sau corectitudine”.

”A ține o parte de Europă în afara ei, e împotriva firii și a oricărui principiu democratic. Fiindcă nu se poate face unitate în diversitate, cu uneltele marginalizării și dublului standard. De reținut faptul că, în Raportul anual privind Schengen, membrii Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne constată că există decizii luate peste criterii ca cel al proporționalității și necesitații. De asemenea, Agenția Frontex adesea respinge, nefondat, accesul la garnițe al multor cetățeni sau mărfuri”, a deplând Hava.

Eurodeputatul român a amintit că România îndeplinește de mai bine de 10 ani criteriile de aderare la Spațiul Schengen și că ”și-a făcut temele exemplar în limitele condițiilor impuse, dar s-a trezit că a rămas repetentă”.

”Și-atunci, de ce nu suntem acolo? Poate, fiindcă firmele deschise sau relocate în România si devenite competitive au ajuns un soi de problemă pentru Vest? Motiv pentru care tahografele trebuie înțepenite în vămi ca să poată recupera EI ce avem NOI de dus în Europa? Altă explicație nu găsesc, mai ales că suntem în topul înzestrării în materie de tehnologie de supraveghere. Pentru că asta ni s-a pretins și asta am făcut! Exact ca un copil care se naște dar nu-și primește certificatul sau drepturile. Am fost mai Schengen decât schengenii, am înțeles să ne securizăm granițele și tot ce am primit în schimb a fost o eternă amânare”, a mai spus europarlamentarul român.

”Parlamentul European a spus, de altfel, Comisiei Europene să nu-i mai țină în stand-by pe români, bulgari și croați iar pandemia a pulverizat, și mai tare, noțiunea de spațiu Schengen. Limitarea transportului de mărfuri și problemele uriașe de pe piața forței de muncă au slăbit puternic economiile statelor și au adus cu ele complicații sociale de neimaginat. În atare condiții, conceptul de vamă trebuie evaluat în contextul actual. Cu respect pentru fiecare țară, fără abuzuri ori alte derapaje inventate. Mai ales că „Vremea României” în materie de aderare la Schengen a sosit de prea mult timp”, a amintit Mircea Hava.

Parlamentul European a adoptat un raport anual cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă și 54 abțineri prin care solicită statelor membre să dea undă verde ”integrării depline a României și Bulgariei în spațiul Schengen”, completând că și Croația îndeplinește cerințele tehnice.

Votul asupra acestui raport a fost precedat de o dezbatere privind funcționarea spațiului Schengen, în cadrul căreia comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marți, în Parlamentul European, că este necesară reconstrucția spațiului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele interne introduse în timpul pandemiei și “întregirea” acestuia prin aderarea Croației, Bulgariei și României.

Mesajul comisarului european venea să întărească apelul lansat de instituția omonimă prin noua strategie publicată la începutul lunii iunie, în care sublinia că cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume poate deveni mai puternic și mai rezilient prin extinderea sa la țările care respectă deja criteriile de aderare, și anume România, Bulgaria și Croația.

România și Bulgaria au făcut pași spre Schengen, din luna iulie privind acces pasiv la Sistemul de Informații privind vizele.

Parlamentul European a dat deja în 2011 undă verde pentru aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, poziție reafimată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european.

Acum 36 de ani, 5 state membre UE au decis să înlăture controlul la granițele dintre ele. Astăzi, spațiul Schengen reprezintă casa a peste 420 de milioane de cetățeni din 26 de state europene, 22 din Uniunea Europeană și  patru non-UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: Campania de vaccinare la nivelul UE, un model de succes și exemplu de bune practici

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

La aproape un an de la începutul campaniei de vaccinare în Uniunea Europeană, europarlamentarul Mircea Hava (PNL, PPE) reietează importanța efortului depus la nivel european pentru ca toți cetățenii să aibă acces echitabil la vaccinurile aprobate de EMA.

„Nu cred că există exemplu mai bun de funcționare a Uniunii decât această campanie de vaccinare. Fără investițiile făcute la nivel european, fără contractele semnate din timp cu furnizorii, fără acțiunea concertată a instituțiilor și organismelor Uniunii, n-am fi fost astăzi aici, în situația în care oricine dorește să se vaccineze o poate face imediat. Fără planul de acțiune pus în practică la nivelul întregii Uniuni, n-am fi fost printre primii cetățeni cu acces la vaccin”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului, a fost exclus din start riscul ca statele dezvoltate să aibă prioritate la achiziția vaccinurilor, prin garantarea unui mecanism comun de cumpărare și distribuție: „Adică, exact cum era normal să se întâmple, pentru întreaga Uniune. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi însemnat pentru România lipsa acestui plan și mod de acțiune ori cum am fi reușit să avem acces la vaccin, și la ce costuri, în condițiile în care am fi fost în competiție cu celelalte state membre pentru a-l achiziționa.”

„Alături de colegii din grupul PPE am susținut și susținem în continuare acest mod de acțiune, care s-a dovedit a fi un succes, iar acel prag, de 70% la nivelul Uniunii, este o țintă pe care o vom atinge cât mai curând. Și asta în ciuda faptului că încă există destui cetățeni sceptici”, a mai adăugat acesta.

Mircea Hava a subliniat că virusul nu este singurul inamic în lupta cu pandemia: „Suntem pe drumul cel bun și am câștigat deja multe bătălii din războiul cu pandemia. Avem însă de dus și alte lupte, pe lângă cea pentru accesul la vaccin. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, cu conspirațiile care circulă în diversele medii de comunicare. Pot înțelege că unii oameni își pun întrebări ori au rețineri când vine vorba de vaccin, și tocmai de aceea în îndrum să asculte sfatul specialiștilor și al comunității științifice. Nu pot însă accepta că trebuie să tolerăm dezinformarea intenționată și minciuna menită să discrediteze și să șubrezească încrederea cetățenilor în Uniune și structurile sale.”

„Vă spun cu toată convingerea: vaccinul funcționează, planul la nivelul UE funcționează! Avem mai multe tipuri de vaccin aprobate și avem securizate, prin intermediul contractelor semnate la nivel de Uniune, peste 2,3 miliarde de doze de vaccin. Strategia europeană privind vaccinarea e un succes și, totodată, dovada irefutabilă că UE funcționează, o dovadă pe care nici cel mai radical eurosceptic nu o poate contesta”, a conchis acesta.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Mircea Hava, vești bune: Peste 2 milioane de locuitori, inclusiv din județul Alba, vor beneficia de finanțare prin intermediul Acordului de Parteneriat – Instrumentul pentru Investiții Teritoariale Integrate

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) a anunțat că peste 2 milioane de locuitori, inclusiv din județul Alba, vor putea beneficia de finanțare prin viitorul Acord de Parteneriat – Instrumentul pentru Investiții Teritoriale integrate.

Acesta se numără printre cei care au reușit să determine Guvernul României să înceapă negocierea cu Comisia Europeană pentru valorificarea unor sume importante de bani din perioada de finațare 20121-2027, în interesul comunităților din zona Apusenilor, Făgărș ori Bucovina.

”Sunt printre cei care au avertizat, de mai bine de un an de zile, alături de mai mulți colegi, eurodeputați PNL, Guvernul României, condus pe atunci de către Ludovic Orban și, ulterior, de premierul Cîțu, precum și pe ministrul Ghinea, cu privire la obligativitatea respectării Legii 176/2020 ce tratează investițiile teritoriale integrate (ITI) și obligativitatea includerii în cadrul Acordului de Parteneriat, pe lângă Delta Dunării și Valea Jiului, și a altor microregiunii, precum Moții, Țara de Piatră. Evident, la pachet cu celelalte regiuni garantate prin lege, din Țara Făgărașului, zona Bucovinei etc. Vorbim de o lege ce a unit politicieni semnatari din mai multe partide, fiind cu adevărat un exemplu de colaborare”, a amintit Hava.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat forma actualizată a Acordului de Parteneriat prin care miliarde de euro, bani nerambursabili, separat de PNRR, și chiar ”peste puterea acestui plan, vor reclădi comunități și zone intrate într-un S.O.S., de ani de zile”, a mai spus eurodeputatul.

Astfel, comunitățile mai sus amintite vor avea ”bani pentru apă și canal, pentru drumuri și servicii sociale adresate nevoiașilor, investiții în afaceri locale, în dezvolatrea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, forță de muncă, sectorul agricol și montan, implicit a turismului.”

”Privitor la sutele de milioane de euro pe care aceste regiuni urmează să le primească, atenția tuturor trebuie să se îndrepte către strategiile propuse de aceste micro-regiuni pe următorii 10 ani, cu priorități ce vor solicita proiecte de finațare susținute, în cea mai mare parte, prin fondurile de finanțare europene. E o veste bună ce trebuie serios abordată de Asociațiile de Dezvoltare, administrații locale vizate, dar și de guvern. Toți vor avea un timp scurt pentru a se pregăti și sper că prin propunerile de dezvoltare vor putea cheltui cât mai mult din acești bani, responsabil și cu folos. Un prim caz de implementare a fost Delta Dunării, care, în opinia mea, s-a remarcat, mai degrabă, ca un eșec, referindu-ne la impact. Așa ceva nu aș mai vrea să se întâmple, în proiecte ce nu pot garanta mai mult decât lefuri sau indicatori de raportat pe hârtie pentru gloria unor funcționari guvernamentali sau din turnurile de fildeș europene”, a completat Mircea Hava.

Eurodeputatul a dat asigurări că va rămâne până la final de ”oamenii, de primarii gospodari din Alba, Hunedoara, Arad, Bihor, Cluj – personificați de primarul Zlatnei, cel care a avut inițiativa înființării Asociației de Dezvoltare.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Mircea Hava consideră că un mediu curat necesită resurse mai multe la nivelul UE: Trebuie să găsescă soluții eficiente pentru a-și crește veniturile, în mod independent de contribuțiile statelor membre

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții eficiente pentru a-și crește venituril pentru sprijini tranziția verde și redresarea economică, fără a creștere contribuția statelor membre la bugetul total, a transmis eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE).

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a prezentat o serie de soluții pentru ca ”măsurile luate la nivel european să ajute bugetul Uniunii, care, la rândul său, ajută statele membre”, urmărind în același timp și liniile și directivele de dezvoltare pe termen lung.

”Toate pachetele de măsuri luate la nivelul Uniunii Europene, de la începutul pandemiei și continuând cu cele menite să sprijine și să redreseze economiile statelor membre după această perioadă, trebuie acoperite de undeva. În mod normal, să dai și să susții e urmat de a pune la loc de unde iei. Bugetul UE nu este un sac fără fund, tocmai de aceea modul în care ne asigurăm că atragem și cheltuim banii europeni trebuie să fie o prioritate. Mulți își închipuie și trăiesc cu impresia că fondurile europene sunt un fel de cadou venit de nicăieri, că sunt bani picați din cer. Nimic mai greșit! Banii europeni sunt tot banii noștri, tot bani veniți din economiile și de la cetățenii statelor membre, iar toate aceste sume, care se ridică la 750 de miliarde de euro și care constituie PNRR-urile pentru fiecare țară, trebuie acoperite de undeva”, a detaliat Hava.

Acesta a amintit că Grupul PPE din Parlamentul European a avut o poziție clară privind necesitatea creșterii și diversificării surselor de venit la nivel de Uniunii încă de la începutul pandemiei.

”Nu vorbim aici doar de ceea ce e la îndemâna oricui dar împovărează omul – creșteri de taxe. Lucrurile nu pot fi privite și puse în practică atât de simplist. Suntem, dacă vreți, în situația în care trebuie să împăcăm și capra și varza. Astfel că măsurile luate la nivel european trebuie nu doar să ajute bugetul Uniunii, care la rândul său ajută statele membre, însă trebuie să urmărească și liniile și directivele de dezvoltare pe termen lung”, a menționat eurodeputatul.

PPE a susținut instituirea unei taxe pe plastic, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2021, menită a atrage fonduri la bugetul UE și a determina, totodată, procesul de reciclare la nivel de Uniune; sunt, de asemenea, așteptate măsuri din partea Comisiei care să îmbunătățească CBAM (Carbon Border Adjustment Mecanism) – Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon, parte din Green Deal și care își propune o reducere a emisiilor de carbon, până în 2030, la jumătate față de anul 1990 și transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

PPE a susținut, de asemenea, un cadru fiscal și de reglementare modern și stabil, pentru a răspunde evoluțiilor și provocărilor economiei digitale. ”Practic, o inițiativă care urmărește să introducă o taxă digitală pentru a aborda problematica unei impozitări echitabile a economiei digitale, acest proiect de directivă fiind în curs de finalizare”, a anunțat Hava.

”Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții eficiente pentru a-și crește veniturile, în mod independent de contribuțiile statelor membre, tocmai pentru ca aceste contribuții, care astăzi constituie 70% din bugetul total, să nu fie crescute. Iar aceste soluții, cum este inițiativa de taxare a produselor din plastic nereciclate, este una dintre acele posibilități cu beneficii reale ce vine să ajute bugetul UE și, totodată, să ne facă pe noi toți să devenim mai atenți și mai conștienți de efectele pe care le avem asupra mediului”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Facebook

NATO6 hours ago

Bogdan Aurescu a discutat cu consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden după ce liderul SUA a anunțat că va “crește prezența trupelor în Polonia și România” dacă Rusia atacă Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Un spațiu online mai sigur: Deputații europeni dau undă verde deschiderii negocierilor cu statele membre pentru Actul legislativ privind serviciile digitale

INTERNAȚIONAL7 hours ago

“Rusia nu are forța Occidentului unit”: SUA impun sancțiuni împotriva a patru agenți ruși după o reuniune a miniștrilor de externe american, german, francez și britanic

Daniel Buda7 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

U.E.7 hours ago

UE și Canada, consultări privind securitatea europeană: Reiterăm apelul nostru către Rusia de a detensiona situația de la granița cu Ucraina

Gheorghe Falcă7 hours ago

Gheorghe Falcă: Am votat în Parlamentul European pentru o mai bună protejarea a animalelor în timpul transportului

U.E.8 hours ago

Șeful diplomației europene precizează că UE nu va înainta propriile propuneri de securitate Rusiei

CONSILIUL UE8 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ambasadoarea Franței: Să facem din aderarea României la Spațiul Schengen o prioritate a președinției franceze a Consiliului UE

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul Natalia Gavrilița despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova

Eugen Tomac8 hours ago

Eugen Tomac denunță șantajul practicat de Rusia: Războiul gazelor este pedeapsa Moscovei pentru drumul european pe care românii din R. Moldova l-au ales

Daniel Buda7 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE1 day ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.1 day ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE1 day ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.1 day ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

Advertisement

Team2Share

Trending