Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță a cerut UE să intervină în numele românilor blocați în Mexic: Când un român este nedreptățit, este și problema mea, și a UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (Renew Europe, Alianța USR-PLUS) a cerut Uniunii Europene să intervină în numele românilor blocați pe aeroportul din Mexic.

„Situația românilor blocați în Cancun și Ciudad de Mexico trebuie rezolvată cât mai rapid. De aceea, le-am scris Înaltului Reprezentant Josep Borrell, șefului delegației UE în Mexic, Jean-Pierre Bou și am avut o conversație la telefon cu cabinetul președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen”, a transmis Nicolae Ștefănuță într-un mesaj scris pe pagina de Facebook.

Acesta speră ca reprezentanții UE să reacționeze: „La mijloc sunt drepturile umane ale unor cetățeni europeni de care și ei sunt răspunzători.”

Potrivit deputatului european, acesta primește multe mesaje de la oameni blocați acolo: „Îi rog în continuare să mă țină la curent cu situația lor și voi incerca să le ofer soluții, cu ajutorul demnitarilor români și europeni.”

Am zis că lupt pentru drepturi europene, iar atunci când un român este nedreptățit, este și problema mea, și a Uniunii Europene”, a conchis eurodeputatul în mesajul său.

Peste 100 de români care călătoreau în Mexic în scopuri turistice, au fost blocați pe Aeroporturile Internaționale din Cancun și Ciudad de Mexico, după ce autoritățile le-au luat documentele și telefoanele și le-au interzis intrarea în țară.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Solicit Comisiei Europene să ia urgent măsuri pentru a asigura siguranța cetățenilor europeni la bordul aeronavelor

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a interpelat Comisia Europeană în contextul problemelor tehnice majore ieșite recent la iveală în ceea ce privește aeronavele companiilor low-cost. Acesta a solicitat Comisiei Europene măsuri concrete pentru a asigura siguranța și sănătatea la bordul aeronavelor a cetățenilor europeni.

Apelul său vine în contextul investigațiilor jurnalistice care arată prezența vaporilor toxici la bordul avioanelor, care au provocat intoxicații și au pus în pericol sănătatea tuturor pasagerilor, dar și abuzurile asupra angajaților.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, eurodeputatul a întrebat, în egală măsură, executivul european ce sancțiuni, pe lângă amenzi, riscă aceste companii aeriene în contextul problemelor evocate.

”Pentru a evita orice îngrijorare, solicit Comisiei să ia măsuri în privința acestor companii, să ancheteze și să inspecteze aeronavele și condițiile de muncă a angajaților și să nu tolereze nicio abatere. Nu înțelegem de ce este presa cea care dezvăluie problemele și nu Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene. Cer Comisiei Europene să se asigure că, înainte de profit, companiile aeriene pun pe primul loc siguranța pasagerilor”, declară Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică.

Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO.

În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Raportul privind sănătatea mintală negociat de Nicu Ștefănuță a fost votat în Comisia pentru mediu și sănătate publică a Parlamentului European

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Raportul privind sănătatea mintală negociat de eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a fost votat în Comisia pentru mediu și sănătate publică a Parlamentului European, iar prin acest document sănătatea mintală este pusă pe picior de egalitate cu sănătatea fizică.

Tinerii din ziua de azi se confruntă cu multe provocări când vine vorba de sănătatea mintală: de la problemele de acasă, bullying-ul din şcoală şi mediul toxic şi abuziv de la serviciu, până la presiunea de a se conforma cu standardele societăţii şi teama de a fi lăsaţi pe dinafară. Este pentru prima oară când Parlamentul European vine cu raport în care vorbeşte despre sănătatea mintală şi cere statelor membre să facă mai mult, informează europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALE) într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Prin acest raport, Comisia Europeană pune sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică, introducând 20 de iniţiative emblematice şi finanţări în valoare de 1.23 miliarde EUR din diferite instrumente financiare pentru acţiuni dedicate sănătăţii mintale.

“Să fii tânăr şi să ai probleme mintale în România pe care să nu poţi să le tratezi pentru că nu ai bani este o mare ruşine. Aud foarte des în jurul meu poveşti despre tineri care se confruntă cu depresii, anxietăţi, burnout. Neavând ajutor, pentru că terapia e prea scumpă pentru tinerii români, foarte mulţi dintre aceştia se sinucid. Cum îi ajutăm, efectiv, pe aceşti tineri? Cum schimbăm educaţia din România în aşa fel încât şcolile să ajute tinerii? Statul are o responsabilitate să nu lase tinerii noştri să se piardă în adicţii de tot felul, de la substanţe la jocuri de noroc şi pariuri, ci să îi ajute să treacă peste momentele grele din viaţă. Pe lângă decontarea serviciilor de terapie, măsură pe care statul român ar trebui să o ia cât mai urgent şi pentru care mă lupt în Parlamentul European, noi, ca si societate, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii mai mult, să vorbim deschis şi asumat despre acest subiect, nu să ne ascundem. Sănătatea mintală nu este un moft, este o urgenţă!”declară europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 150 de milioane de oameni din Europa trăiesc cu probleme de sănătate mintală. 9 milioane de adolescenţi din Europa se confruntă cu cu tulburări mintale, în special anxietate şi depresie. Peste 70 la sută dintre angajaţii români au suferit de burnout – de muncă excesivă care duce la epuizare psihică. Suicidul este principala cauză de moarte a tinerilor sub 18 ani.

Nicu Ştefănuţă este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) şi este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ştefănuţă a inaugurat primul spaţiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraş.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Parlamentul European a votat directiva privind calitatea aerului. Nicu Ștefănuță: Cetățenii români vor putea să inițieze procese și să fie despăgubiți pentru calitatea proastă a aerului

Published

on

© Nicu Stefanuta/ Facebook

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa privind o lege revizuită pentru îmbunătățirea calității aerului în UE – directiva privind calitatea aerului – în vederea realizării unui mediu curat și sănătos pentru cetățenii europeni. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din partea Grupului Verzilor, a transmis într-un comunicat că textul a fost adoptat cu o majoritate strânsă (363 voturi pentru, 226 împotrivă și 46 abțineri) din cauza intereselor industriei și ale partidelor politice care nu pun sănătatea cetățenilor pe primul plan.

Noua directivă reglementează limite mai stricte în privința prezenței particulelor fine (PM2.5, PM 10, NO2) în aerul respirabil, care afectează sănătatea oamenilor, conform ultimelor date științifice prezentate de Organizația Mondială a Sănătății. Conform Agenției Europene de Mediu, 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului.

Legislația propune limite mai stricte, care, dacă sunt depășite, deschid dreptul de a merge în instanță pentru persoanele afectate dar și pentru ONG-uri. De asemenea, persoanele care se îmbolnăvesc din cauza depășirilor limitelor calității aerului pot să primească despăgubiri din partea autorităților care nu au luat măsuri. Noua directivă impune autorităților să fixeze aparate de măsurat calitatea aerului în locurile cele mai circulate.

“Am văzut la vot cui îi pasă de sănătatea cetățenilor și cui nu. Această lege europeană este legată de dreptul sacru al fiecărei ființe umane la un aer curat. Indiferent în ce cartier locuiești, pe ce strada stai, în ce loc lucrezi, ar trebui ca aerul pe care îl respiri să nu te omoare cu zile. Și dacă putem face asta prin legislație, eu mă bucur. Aleg să pun sănătatea cetățenilor pe primul loc” , declară europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

România are proceduri de încălcare a legislației europene în ceea ce privește calitatea aerului și riscă amenzi mari, care vor fi plătite din buzunarele cetățenilor. Un studiu publicat de CE Delft în 2021 arată că Bucureștiul înregistrează anual pierderi în costuri sociale de 6,35 miliarde de euro, pierderi generate de impactul poluării aerului asupra sănătății locuitorilor. Următoarele cele mai afectate orașe din România sunt Timișoara, Brașov, Cluj și Iași. Costurile sociale cu sănătatea cuprind cheltuielile directe necesare pentru îngrijirea problemelor de sănătate cauzate de poluarea aerului, precum și cheltuielile indirecte cauzate de scăderea speranței de viață.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 hours ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA8 hours ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.1 day ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

ROMÂNIA2 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending