Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, întâlnire cu procurorul-șef al UE: ”Am fost onorat să discut cu Laura Codruța Kövesi despre ajutorul pe care i-l putem aduce”

Published

on

© Nicolae Ștefănuță/ Facebook

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuțu (Alianța USR – PLUS, Renew Europe) a avut joi o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, noul procuror-șef al Parchetului Public European, discuțiile axându-se pe sprijinul pe care Parlamentul European îl poate oferi EPPO.

Astăzi a fost o zi foarte importantă pentru mine. A fost ziua în care am simțit că pot fi util unei lupte importante pe care o femeie excepțională, venită din același oraș ca mine, a dus-o ani întregi în România și o va aduce de la anul în Europa. Am fost onorat să discut cu Laura Codruța Kövesi despre ajutorul pe care i-l putem aduce, în special din poziția pe care o ocupăm în comisia de bugete a PE. EPPO, Parchetul European pe care Laura îl conduce, are nevoie de resurse reale așa încât munca lui să poată fi eficientă. Îi urez succes și aștept să lucrăm cât mai aproape împreună“, a scris Ștefănuță, pe Facebook.

După alegerile europene din luna mai, Nicolae Ștefănuță a obținut primul său mandat de europarlamentar în grupul politic Renew Europe și este membru în două comisii europarlamentare: comisia pentru bugete (BUDG) și comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), dar și membru supleant în comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO).

Totodată, Ștefănuță este și vicepreședintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Statele Unite.

Laura Codruţa Kövesi, primul procuror-șef din istoria UE, și-a început la 31 octombrie 2019 mandatul după o serie de decizii și momente oficiale pe plan european.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și ministrul pentru afaceri europene al Finlandei, Tytti Tuppurainen, țara care asigură președinția Consiliului UE, au semnat, la Strasbourg, decizia privind numirea acesteia în calitate procuror-șef european al Biroului Procurorului Public European, marcând ultima etapă formală în acest proces care a debutat la începutul anului.

Conferința Președinților din Parlamentul European, organismul care reunește pe președintele instituției și pe liderii grupurilor politice, a făcut pe 17 octombrie ultimul pas pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european.

Laura Codruţa Kövesi, primul procuror-șef din istoria Uniunii Europene, își poate începe mandatul în fruntea Biroului Procurorului Public European, o instituție așteptată să devină operațională la finalul anului 2020, a anunțat Parlamentul European într-un comunicat în care a publicat decizia de validare a numirii lui Kövesi în funcție.

Decizia Conferinței Președinților a venit după ce Consiliul Uniunii Europene a convenit luni, 14 octombrie, numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror șef european.

Echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene au ajuns, la 24 septembrie, la un acord final pentru ca Laura Codruța Kövesi să devină primul procuror-șef al Biroului Procurorului Public European.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, mesaj de solidaritate la bordul unei nave de români prinși pe mările lumii: Am vorbit despre drepturile lor europene și internaționale

Published

on

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) a transmis luni un mesaj de apreciere pentru românii navigatori care lucrează pe mare și care au fost prinși pe apele lumii sau rămați în porturi în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

“Românii care fac planeta să se învârtă: pe vapor în mijlocul crizei! Printre cele mai dureroase mesaje pe care le-am primit ca politician au fost de la românii prinși pe mările lumii sau rămași în porturi fără dreptul de a călca pământul. Unii s-au sinucis de disperare. Alții s-au luptat cu boli grele în vreo cabină de 2 pe 2. Alții au plecat pe mare pentru 3 luni, dar familia nu i-a mai văzut de 6. Da, asta e viața reală și grea a românilor care asigură hrana și marfa lumii: a navigatorilor noștri plecați în toată lumea”, a scris Ștefănuță, într-o postare video publicată pe pagina sa de Facebook.

 

Europarlamentarul român s-a aflat zilele trecute la bordul navei Niagara.

“Am urcat la bordul navei Niagara poposită recent la Anvers, primit de căpitanul vasului și de colegul Turita Gabriel , șef mecanic la bord. Am vorbit cu ei despre drepturile lor europene, drepturile lor internaționale. Despre nevoile lor”, a mai scris Ștefănuță.

 “Urmăriți și dați mai departe!”, a îndemnat eurodeputatul român.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a obținut un buget mai mare cu 17 milioane de euro pentru Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kövesi

Published

on

© Nicolae Ștefănuță/ Facebook

Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă (USR PLUS, Renew Europe) anunţă că a obţinut un buget mai mare cu 17 milioane de euro şi susţinerea Grupului Renew Europe pentru Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kövesi, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Pe 14 octombrie, Comisia de Bugete a Parlamentului European a votat amendamentele propuse de eurodeputaţi cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru anul bugetar 2021. Ca membru al Comisiei de Bugete, Nicolae Ştefănuţă a propus amendamente pe mai multe teme, două dintre acestea devenind priorităţi ale Grupului Renew Europe: cele ce vizează susţinerea pentru Parchetul European şi programul european pentru sănătate, EU4Health”, este precizat în comunicatul de presă.

Ştefănuţă a susţinut că Parchetul European are nevoie de bani mai mulţi pentru a angaja personal suficient.

“Parchetul European este esenţial pentru a restabili încrederea cetăţenilor europeni că bugetul Uniunii nu este irosit şi nu este lăsat să fie căpuşat de diverse mafii locale, ca până acum. Numirea Laurei Codruţa Kövesi în fruntea acestuia ne-a bucurat pe toţi şi ne-a dat încredere, dar un procuror-şef capabil nu poate singur să stopeze fraudele cu fonduri europene. Parchetul European are nevoie de buget pentru a angaja personal suficient ca să-şi îndeplinească misiunea şi, de aceea, am introdus amendamente care să crească bugetul alocat EPPO, de la 37,7 milioane de euro la 55,5 milioane de euro, dar şi care să întărească vizibilitatea şi independenţa Parchetului European în bugetul Uniunii. Îmi doresc ca Parchetul European să lupte împotriva corupţiei şi a fraudei cu bani europeni, şi astfel să întărim statul de drept şi respectarea valorilor democratice. Putem privi banii pentru bugetul Parchetului European ca pe o investiţie, pentru că miliardele de euro fraudate vor putea fi recuperate şi folosite pentru sănătate, cercetare, agricultură, investiţii sau mediu”, a declarat europarlamentarul Ştefănuţă.

Potrivit acestuia, bugetul pentru noul program de sănătate, Eu4Health, va creşte la 9,4 miliarde euro.

“Astfel, o prioritate a mea, pentru care de asemenea am obţinut susţinerea Grupului Renew şi votul colegilor din Comisia de Bugete, a fost creşterea bugetului pentru noul program de sănătate, EU4Health. Ca raportor pe acest dosar din partea Comisiei de Bugete, am luptat pentru cei 9.4 miliarde de euro şi sunt bucuros că votul de astăzi al comisiei pe bugetul 2021 merge în aceeaşi direcţie. Desigur, bugetul programului va depinde de cum vor decurge negocierile cu privire la viitorul cadru financiar multianual”, mai precizează eurodeputatul.

Sibianul Nicolae Ştefănuţă este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță solicită mai mulți bani pentru Fondul European de Apărare și mobilitate militară: O Europă mai puternică înseamnă întărirea NATO

Published

on

© European Union, 2020 - Source: EP

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat luni, la propunerea eurodeputatului Nicu Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe), mai multe amendamente cu privire la creșterea bugetului UE pentru apărarea europeană, îndeosebi pentru mobilitatea militară și pentru Fondul European de Apărare.

“Mai mulți bani pentru apărarea europeană! Astăzi a fost votată, în Comisia Pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Opinia cu privire la bugetul general al UE pentru anul financiar 2021. Două amendamente propuse de mine și incluse în amendamentele de compromis au fost votate astăzi”, a anunțat Ștefănuță, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, cele două amendamente privesc creșterea bugetului UE pentru mobilitate militară și mai multă finanțare pentru Fondul European de Apărare

“În eventualitatea unui conflict militar, statele membre trebuie să acționeze mai rapid și mai eficient. Pentru asta, avem nevoie de resurse financiare  suficiente, care: – să sprijine misiunile și operațiunile în cadrul politicii comune de securitate și apărare și să contribuie la finanțarea infrastructurii de transport cu dublă utilizare și simplificarea procedurilor diplomatice și a normelor vamale”, a completat el, referindu-se la mobilitatea militară.

Conceptul mobilității militare reprezintă un domeniu de cooperare emblematică între Uniunea Europeană și NATO, consemnat ca atare prin declarația comună semnată în 2018, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul statelor membre, dispune de tehnica militară necesară asigurării securității euro-atlantice, în timp ce Uniunea Europeană poate facilita finanțarea proiectelor de infrastructură (feroviar, rutier, fluvial) și simplificarea procedurilor de tranzit la frontiere. Mai mult, NATO a decis, în 2018, înființarea unui comandament pentru mobilitatea militară în Germania, iar la nivelul UE, Olanda coordonează un proiect de stimulare a mobilității militare în cadrul PESCO – cooperarea structurată permanentă.

În ce privește Fondul European de Apărare, Ștefănuță subliniază că acesta “are un rol vital în conturarea autonomiei strategice a UE”.

“Astăzi, Europa se confruntă cu naționalism și populism, cu amenințări teroriste, cu războaie comerciale, schimbări climatice, pandemii, crize migratorii, conflicte deschise și înghețate în vecinătate și cu noi amenințări hibride. Vom putea combate toate aceste riscuri numai prin îmbunătățirea competitivității, a eficienței și a inovării. Deși cheltuielile în domeniul apărării sunt, în primul rând, o responsabilitate națională, este important ca statele membre să ofere sprijin financiar pentru inițiativele comune ale UE care vizează consolidarea acțiunilor de colaborare și cooperare transfrontalieră în întreaga Uniune”, a detaliat el.

Fondul European de Apărare, lansat în 2017 de Comisia Juncker, a ieșit prejudiciat din acordul șefilor de stat sau de guvern din UE privind planul de redresare Next Generation EU și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.  Fondul, care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale.

În încheiere, Ștefănuță a ținut să reamintească că o apărare europeană puternică nu merge împotriva NATO.

Așa cum am mai spus, cheltuielile legate de securitatea europeană trebuie tranșate foarte clar cu partenerii transatlantici. O Europă mai puternică, pe picioarele ei, nu este o slăbire a NATO, ba chiar dimpotrivă. Este o întărire a Alianței“, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

ROMÂNIA28 mins ago

Ambasadorul României la Paris: Vizita premierului Ludovic Orban, foarte importantă pentru relația bilaterală și evocatoare pentru multele lucruri care ne leagă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI41 mins ago

Eurodeputatul Rareș Bogdan: Decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov 2020 opoziției democratice din Belarus insuflă curaj tuturor celor care luptă împotriva dictaturii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI57 mins ago

Liderul eurodeputaților români din PPE, Rareș Bogdan, apără interesele României privind tranziția verde a UE: Interesul național, exprimat de Klaus Iohannis, nu este negociabil

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

COVID-19: Majoritatea activităților Parlamentului European se vor desfășura la distanță și în noiembrie

ROMÂNIA1 hour ago

Vicepremierul Raluca Turcan: Am primit asigurări că proiectele de infrastructură ale României din cadrul Inițiativei celor 3 Mări vor primi finanțare

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

COVID-19: Președintele Consiliului European, Charles Michel, pledează pentru o ”Uniune a testelor și vaccinurilor”: Această criză a arătat deja că nicio ţară nu se poate descurca singură

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Franța cere sprijinul aliaților din UE pentru a consolida „echilibrul de putere” european în raport cu Turcia

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE în care industria a reprezentat cea mai semnificativă activitate economică

U.E.2 hours ago

România are al doilea cel mai mic preț la benzină și motorină din Uniunea Europeană

Gheorghe Falcă2 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, desprea finanțarea europeană a ”Variantei de ocolire Bacău”: Moldova nu este uitată

ROMÂNIA23 hours ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA24 hours ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA1 day ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș2 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

Advertisement
Advertisement

Trending