Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) a anunțat joi suplimentarea cu 7,2 milioane de euro a bugetului pentru Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kövesi, în baza unei scrisori pe care acesta, împreună cu colegii din Comisia pentru bugete a PE, a trimis-o comisarului european pentru justiție.
“În calitate de membru al Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European, am lucrat încă din luna septembrie alături de doamna procuror șef Laura Codruța Kövesi și am analizat nevoile Parchetului European, instituție menită să se ocupe de dosarele de fraudă cu bani europeni. După 4 luni de amendamente, voturi, negocieri cu celelalte grupuri politice și apoi instituții europene, am obținut mai mulți bani pentru Parchetul European. Acești bani sunt necesari pentru a consolida instituția care va investiga dosarele celor care fraudează sau fură banii europeni”, a spus Ștefănuță.
Potrivit acestuia, acordul negociat va putea fi semnat doar dupa găsirea unui acord privind cadrul financiar multianual și planul de redresare economică, blocat de Polonia și de Ungaria din cauza mecanismului pe statul de drept.
“Nu o să permitem nimănui să blocheze angajările EPPO, nici administrației, nici statelor membre. Parlamentul European susține Parchetul European necondiționat și se va opune oricăror acțiuni care ii afectează imparțialitatea și independența. Ieri, împreună cu colegii din Comisia pentru Bugete am trimis o scrisoare comisarului Didier Reynders pentru a ne asigura că Parchetul European va putea folosi cele 7,2 milioane de euro în plus pentru angajările de staff necesar bunei funcționări. Sper ca la Summitul din 10-11 decembrie această situație să se deblocheze și, astfel, Parlamentul European să poată vota în plenara din decembrie cadrul financiar multianual și bugetul Uniunii pentru 2021″, a precizat el.
“Orice întârziere a acordului se face în dezinteresul cetățenilor și al economiei. De aceea, sper ca liderii țărilor să pună deoparte interesele lor personale și pe primul loc interesul cetățenilor și al economiei țărilor lor”, a conchis acesta.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a făcut apel miercuri la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului european (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-şi înceapă activitatea la 1 martie 2021.
Parchetul European, care va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a fost instalat la sfârşitul lui septembrie, în Luxemburg, după ce procuroarea şefă europeană, Laura Codruţa Kövesi, şi cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul. Ulterior, Colegiul Parchetului European a numit doi procurori-șefi adjuncți care o vor seconda pe Laura Codruța Kövesi la conducerea instituției europene, și anume pe Danilo Ceccarelli, din Italia și Andrés Ritter, din Germania.
Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.
Această autoritate este competentă pentru fraude cu fondurile europene, fraudă cu TVA de peste zece milioane de euro şi corupţie, iar această infracţionalitate reprezintă între 30 şi 60 de miliarde de euro pe an, potrivit Laurei Codruţa Kövesi.
Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.