Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din partea Renew Europe, l-a întrebat pe comisarul european responsabil pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, despre subiectele cele mai importante pentru România: Schengen, Erasmus și sănătate.
Primul proiect de buget al Uniunii Europene pentru 2022 a fot prezentat de comisarul european Johannes Hahn, bugetul având peste 300 de miliarde de euro pentru sănătate, tranziție verde, Erasmus, digitalizare și Parchet European.
„Este pentru prima dată când vom folosi banii înțelept, deoarece de fiecare dată când anunțăm programe noi în special în domeniul sănătății, la final nu reușim să le finanțăm în mod adecvat. De vină nu suntem noi, parlamentarii, ci Consiliul. Acesta este jocul și este foarte frustrant. S-a întâmplat anul trecut, când au fost propuși 9.4 miliarde de euro pentru programul EU4Health. Consiliul l-a redus la 1.7 miliarde de euro, iar noi, în Parlamentul European l-am readus la 5.1 miliarde de euro”, a declarat Ștefănuță.
Eurodeputatul i-a transmis comisarului Hahn, că pentru anul 2022, grupul Renew Europe își dorește un buget ambițios și creativ.
„Vrem bani pentru sănătate, mai ales pentru ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) și EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente). Am văzut că ECDC este finanțat doar cu 83 milioane pentru 2022, deși a obținut 134 milioane pentru 2021”, a spus el. Nicu Ștefănuță a amintit că există alte aspecte importante legate de sănătate, chiar dacă pandemia de COVID-19 s-ar putea termina.
Mai mult, eurodeputatul a făcut trimitere și la banii Uniunii Europene pentru valori și principii, pentru Parchetul European, declarând că acesta trebuie să fie cel mai curat buget posibil, mai ales că o mare parte din bani sunt împrumutați, provin de la Next Generation EU.
De asemenea, Nicu Ștefănuță a abordat și problema spațiului Schengen, punctând că acest proiect trebuie dus la bun sfârșit: „Comisia ar trebui să facă mai multe pentru a pregăti spațiul Schengen pentru finalizarea sa”, a spus el.
„În încheiere, ce facem cu tinerii? Erasmus are 3.4 miliarde dintr-un total de 28 miliarde pentru cei șapte ani. Ce se va întâmpla cu suma mare de bani care nu a fost cheltuită din cauza pandemiei?”, a conchis eurodeputatul român.
Astfel, comisarul european responsabil pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn a transmis că, în ceea ce privește sănătatea în general, a propus o creștere de 140%, iar referitor la Parchetul European (EPPO) alocările au început de pe 1 iunie.
„În trecut, am triplat bugetul și alocările destinate personalului. În cele din urmă, în comparație cu planul de afaceri original, suntem gata să ne bazăm pe fapte și cifre și să depunem o scrisoare rectificativă în caz că lucrurile evoluează așa cum se așteaptă sau așa cum a anunțat conducerea EPPO. Suntem aici pentru a vedea evoluția în ceea privește cerințele și nevoile EPPO”, a menționat acesta.
În ceea ce privește Schengen, Hahn a afirmat că, de 4 ani, Comisia Europeană spune că ar trebui incluse și celelalte state non-membre.
„Știm, votul este blocat în Consiliu. Cred că s-ar putea să avem o dezbatere despre ceea ce s-ar putea face. Nu știu ce s-ar putea face din punctul de vedere al bugetului pentru a realiza acest lucru. Însă, din partea Comisiei, suntem interesați să finalizăm acest proces”, a explicat el.
În final, comisarul s-a referit la programul Erasmus, declarând că banii care nu au fost cheltuiți dar care au fost alocați pe toată perioada nu se vor pierde, ci vor fi reportați.
„Sperăm că situația mobilității și a călătorilor să devină mai ușoară. În acest caz bursele vor fi reluate și noi vom putea reacționa în consecință”, a conchis Johannes Hahn.