Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, în dialog cu comisarul pentru buget despre subiectele cele mai importante pentru România: Schengen, Erasmus și sănătate

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din partea Renew Europe, l-a întrebat pe comisarul european responsabil pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, despre subiectele cele mai importante pentru România: Schengen, Erasmus și sănătate.

Primul proiect de buget al Uniunii Europene pentru 2022  a fot  prezentat de comisarul european Johannes Hahn, bugetul având peste 300 de miliarde de euro pentru sănătate, tranziție verde, Erasmus, digitalizare și Parchet European.

„Este pentru prima dată când vom folosi banii înțelept, deoarece de fiecare dată când anunțăm programe noi în special în domeniul sănătății, la final nu reușim să le finanțăm în mod adecvat. De vină nu suntem noi, parlamentarii, ci Consiliul. Acesta este jocul și este foarte frustrant. S-a întâmplat anul trecut, când au fost propuși 9.4 miliarde de euro pentru programul EU4Health. Consiliul l-a redus la 1.7 miliarde de euro, iar noi, în Parlamentul European l-am readus la 5.1 miliarde de euro”, a declarat Ștefănuță.

 

Eurodeputatul i-a transmis comisarului Hahn, că pentru anul 2022, grupul Renew Europe își dorește un buget ambițios și creativ.

„Vrem bani pentru sănătate, mai ales pentru ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) și EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente). Am văzut că ECDC este finanțat doar cu 83 milioane pentru 2022, deși a obținut 134 milioane pentru 2021”, a spus el. Nicu Ștefănuță a amintit că există alte aspecte importante legate de sănătate, chiar dacă pandemia de COVID-19 s-ar putea termina.

Mai mult, eurodeputatul a făcut trimitere și la banii Uniunii Europene pentru valori și principii, pentru Parchetul European, declarând că acesta trebuie să fie cel mai curat buget posibil, mai ales că o mare parte din bani sunt împrumutați, provin de la Next Generation EU.

De asemenea, Nicu Ștefănuță a abordat și problema spațiului Schengen, punctând că acest proiect trebuie dus la bun sfârșit: „Comisia ar trebui să facă mai multe pentru a pregăti spațiul Schengen pentru finalizarea sa”, a spus el.

„În încheiere, ce facem cu tinerii? Erasmus are 3.4 miliarde dintr-un total de 28 miliarde pentru cei șapte ani. Ce se va întâmpla cu suma mare de bani care nu a fost cheltuită din cauza pandemiei?”, a conchis eurodeputatul român.

Astfel, comisarul european responsabil pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn a transmis că, în ceea ce privește sănătatea în general, a propus o creștere de 140%, iar referitor la Parchetul European (EPPO)  alocările au început de pe 1 iunie.

„În trecut, am triplat bugetul și alocările destinate personalului. În cele din urmă, în comparație cu planul de afaceri original, suntem gata să ne bazăm pe fapte și cifre și să depunem o scrisoare rectificativă în caz că lucrurile evoluează așa cum se așteaptă sau așa cum a anunțat conducerea EPPO. Suntem aici pentru a vedea evoluția în ceea privește cerințele și nevoile EPPO”, a menționat acesta.

În ceea ce privește Schengen,  Hahn a afirmat că, de 4 ani, Comisia Europeană spune că ar trebui incluse și celelalte state non-membre.

„Știm, votul este blocat în Consiliu. Cred că s-ar putea să avem o dezbatere despre ceea ce s-ar putea face. Nu știu ce s-ar putea face din punctul de vedere al bugetului pentru a realiza acest lucru. Însă, din partea Comisiei, suntem interesați să finalizăm acest proces”, a explicat el.

În final, comisarul s-a referit la programul Erasmus, declarând că banii care nu au fost cheltuiți dar care au fost alocați pe toată perioada nu se vor pierde, ci vor fi reportați.

„Sperăm că situația mobilității și a călătorilor să devină mai ușoară. În acest caz bursele vor fi reluate și noi vom putea reacționa în consecință”, a conchis Johannes Hahn.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, vizită de lucru la Capitoliu: UE împreună cu SUA pot fi invincibile în lupta cu schimbările climatice

Published

on

© Nicu Ștefanuta - Facebook

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) se află în SUA, unde Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu SUA, în cadrul căreia deputatul român este vicepreședinte, organizează prima vizită de lucru după instaurarea administrației prezidențiale Biden și după Summit-ul UE-SUA de luna trecută.

Deputatul european a avut marți o serie de sesiuni de lucru la Capitoliu, cu focus pe stoparea pandemiei prin vaccinare, relațiile cu China și lupta împotriva crizei climatice. Cu acest prilej, Nicu Ștefănuță a transmis că „UE împreună cu Statele Unite pot fi invincibile în lupta cu schimbările climatice.”

Sesiunea comună între Parlamentul European și Congresul SUA privind schimbările climatice a fost condusă de europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

„America is back! Nu doar că SUA a revenit în Acordul de la Paris privind clima, dar are propria legislație similară cu a noastră în Europa, cu Planul nostru verde”, a scris deputatul pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, SUA vrea implementarea unei taxe a carbonului la graniță (CBAM), propunere pe care o are și UE în pachetul ecologic: „Adică produsele ce vin din extern cu consum mare de gaze cu efect de seră să fie taxate la intrarea în Uniune”, a explicat Nicu Ștefănuță.

„Mă bucur că atât UE cât și SUA merg pe acest instrument, pentru că împreună cele două continente nu generează decât 20% din emisiile din lume. E evident că nu trebuie să lăsăm ca emisiile celorlalți să treacă pur și simplu în produse mai ieftine, dar mai poluante. UE și SUA vor lucra împreună și pe energii regenerabile, pentru că avem nevoie să stabilim împreună ce înseamnă energia viitorului”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță anunță că Parlamentul European a publicat proiectul de raport privind lupta împotriva cancerului: Suntem datori să facem mai mult pentru cei afectați

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul USR PLUS Nicu Ștefănuță, coordonator al grupului Renew Europe în cadrul Comisiei speciale pentru lupta împotriva cancerului – BECA (Special Committee on Beating Cancer), a anunțat joi publicarea Proiectului de raport al Parlamentului European referitor la consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului – către o strategie cuprinzătoare și coordonată, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului, lansată la inițiativa eurodeputaților Renew Europe, din care fac parte și eurodeputații USR PLUS, a pornit toamna trecută cu o serie de obiective precum garantarea accesului egal la tratament pentru toți pacienții europeni, indiferent de naționalitate, reducerea costurilor pentru medicație și combaterea penuriei medicamentoase, programe europene de prevenție, promovarea unui stil de viață sănătos, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening la nivelul Uniunii.

“Cancerul este maladia acestui secol și suntem datori memoriei celor 1,4 milioane de persoane care mor anual din cauza cancerului în Europa, între care 6000 de copii, precum și familiilor acestora, să facem mai mult pentru cei afectați.  Trebuie să asigurăm acces egal la tratament cetățenilor europeni din Est sau din Vest, trebuie să investim în screening și prevenție, trebuie să sprijinim statele membre cu soluții suplimentare față de cele oferite de sistemele de sănătate naționale. Îi mulțumesc colegei mele, eurodeputata franceză Véronique Trillet-Lenoir, medic oncolog de profesie, pentru munca extraordinară la acest raport, bazat pe audierea timp de aproape un an a factorilor interesați din întreaga Uniune Europeană, de la pacienți supravieșuitori, la medici și specialiști în politici publice. Am fost alături de ea în tot acest timp, în calitate de coordonator Renew Europe, și voi face în continuare tot ce îmi stă în putință pentru a transpune concluziile acestui raport în realitate”, a declarat Nicu Ștefănuță.

Cele mai importante puncte ale raportului:

 • prevenirea a peste 3 milioane de decese premature suplimentare cauzate de cancer în perioada 2021-2030, prin accelerarea progreselor în ceea ce privește programele de prevenire și control al cancerului și prin crearea unui acces mai echitabil la aceste programe;
 • consumul de tutun, în special fumatul, este de departe cea mai mare cauză de cancer care poate fi prevenită în UE, prin urmare trebuie urmărită reducerea consumului de tutun la un nivel mai mic de 5% din populația Europei până în 2040, față de situația actuală de aproximativ 25% ;
 • aproximativ 2 % din cazurile de cancer la nivel european pot fi atribuite radiațiilor ionizante și la expunerea în interior la radon și la produsele sale de descompunere, fiind a doua cauză principală a cancerului pulmonar în Europa. Eurodeputații propun Comisiei să introducă masuri de protecție pentru lucrătorii cu risc de expunere la radiații și să finalizeze studiile de cercetare EURATOM cu privire la radon;
 • prevenirea cancerelor cauzate de boli infecțioase precum HPV prin susținerea programelor de vaccinarea la nivel european si combaterea diferențelor dintre statele membre în materie de acoperire vaccinală (variază de la mai puțin de 30% la peste 70%);
 • crearea unui Institut European Virtual de Oncologie, pentru conceperea și coordonarea unor campanii de prevenire la scară largă și a unor campanii de comunicare eficiente privind promovarea sănătății în cadrul programelor educaționale, cu un accent deosebit pe tineri și pe grupurile defavorizate;
 • lansarea unui nou program de screening pentru cancer mamar sprijinit de UE, pentru a ajuta statele membre să se asigure că până în 2025, 90 % din populația UE eligibilă va beneficia de programe de screening periodice în cazul cancerului de sân;
 • instituirea unei rețele a UE care să conecteze centrele oncologice integrate naționale recunoscute (centre de referință) din fiecare stat membru pentru a facilita adoptarea diagnosticării și a tratamentelor cu nivel garantat de calitate, incluzând formarea, cercetarea și promovarea studiilor clinice în întreaga UE;
 • sprijinirea dezvoltării unui coș comun de medicamente împotriva cancerului, care ar putea fi deficitare, astfel încât să se asigure că pacienții au în permanență acces la un tratament adecvat;
 • negocierea colectivă a prețurilor medicamentelor cu industria farmaceutică, după exemplul Inițiativei Benelux privind politica farmaceutică și al Declarației de la Valetta, pentru a asigura accesul egal la medicamente la prețuri rezonabile, în interiorul UE;
 • extinderea procedurilor comune de achiziții pentru medicamentele împotriva cancerului, cu scopul de a îmbunătăți prețurile și accesul la tratamentele împotriva cancerului la nivelul UE;
 • consolidarea dreptului copiilor, adolescenților și tinerilor bolnavi de cancer la îngrijire transfrontalieră, atunci când cel mai bun tratament nu este disponibil în țara lor de reședință.

Raportul integral se găsește aici.

Cancerul este o problemă critică de sănătate publică, una dintre primele cauze de deces în majoritatea țărilor europene, care duce la moartea a 1,4 milioane de persoane în fiecare an în Europa, inclusiv 6000 de copii. Pe continent, aproape 4 milioane de persoane suferă de cancer în fiecare an și peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului se confruntă cu dificultăți în revenirea la o viață normală.

Nicu Ștefănuță este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019. Este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite, coordonator al grupului Renew Europe în cadrul Comisiei speciale pentru lupta împotriva cancerului – BECA, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Nicu Ștefănuță, semnal de alarmă privind criza climatică: Suntem vulnerabili în fața acestui Goliat. Dacă nu acționăm azi, în următorii zece ani Delta Dunării va fi inundată total

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Criza climatică nu aparține viitorului, ea se întâmplă deja, aici și acum, a atenționat joi europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe), într-un semnal de alarmă rostit în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri ce a precedat aprobarea legii europene a climei.

“Dacă nu acționăm azi, până în următorii 10 ani viața in Europa se va schimba radical și fără întoarcere. În Romania, câmpiile Olteniei se vor confrunta față în față cu deșertificarea. Delta Dunării va fi inundată total, iar orașe precum Tulcea, Galați, Brăila sau Sulina vor fi invadate de ape. Marea Neagră ne va înghiți țărmurile și ne va îneca ultima plajă virgină din Dobrogea (plaja Perișor)”, a spus Ștefănuță,

“Suntem vulnerabili în fața acestui Goliat. Eu cred că legea europeană a climei nu este un moft al unor birocrați din Bruxelles. Este însăși ultima noastră barcă de salvare”, a continuat el, adresându-i-se vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Parlamentul European a aprobat Legea climei, convenită în mod informal cu statele membre în aprilie, cu 442 voturi pentru, 203 împotrivă și 51 abțineri, transformând astfel angajamentul politic al Pactului verde european față de neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o obligație, oferind cetățenilor și întreprinderilor europene securitatea juridică și previzibilitatea de care au nevoie pentru a planifica această tranziție.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, noua lege europeană a climei crește obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 de la 40% la cel puțin 55%, comparativ cu nivelurile din 1990. În plus, o viitoare propunere din partea Comisiei privind Regulamentul LULUCF de reglementare a emisiilor de GES și a absorbțiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură va spori absorbanții de carbon din UE și, prin urmare, va crește de facto obiectivul UE pentru 2030 la 57%.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending