De Ziua Europei, deputatul european Nicu Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe) a ales să definească proiectul european din perspective diferite, pornind de la diversitatea națiunilor, până la rolul UE pe scena internațională.
„Nu îmi place să scriu sau să fac lucruri în care nu cred profund. Nici formele fără fond nu îmi plac prea mult, nici festivismul fals. De aceea, azi, când e 9 mai și sărbătorim unirea acestui continent sub steagul albastru cu stele, vreau să spun așa:
- Dacă iubim Europa, nu putem să urâm străinii din ea, celelalte culturi și nații. Este trist că auzim tot mai mult această retorică de ‘noi contra ei’ de la partidele naționaliste.Credeți cumva că pentru un francez i-a fost mai simplu să devină frate cu un neamț, decât nouă cu vecinii noștri cu care avem de împărțit lucruri?
- Iubim Europa pentru oportunitățile pe care ni le oferă, fonduri, călătorii, studii și joburi. Dar Europa nu e doar asta, mai e și un sistem de valori. Economie de piață, stat de drept, respect pentru mediu, solidaritate dar și diversitate sunt câteva dintre ele. Ne bucurăm când luăm avantajele, dar strâmbăm din nas la unele din valori. Nu poți mereu să ai și brânza și banii de pe brânză, spune francezul. Să gândim global – avantajele sunt cu mult mai mari decât orice cost – real sau perceput.
- Oare ne gândim vreun moment cum ar fi să fi rămas pe dinafară? Cum am fi trecut prin marea criză financiară din 2008 fără infuzia de fonduri ce a urmat? Dar pandemia? Am fi avut azi vaccin? Aveam echipamente să ne luptăm cu criza? Dar accesul la 80 de miliarde de euro pentru redresare construit pe numele solid al Europei și pe reputația ei financiară?
- Să ne gândim și la securitate. Dacă nu eram azi în Uniune și în NATO, cum ar fi arătat neatârnarea noastră ca națiune?
Ar fi fost toată această zonă un mare vid de putere sau ar fi intrat deja una din puterile estice?
- Iar despre libertăți, credeți că am avea o democrație reală sau poate un partid autoritar la putere, un tătuc ca, să zicem, Dragnea, iar litera legii ar fi de fapt același lucru cu strâmbarea din nas a lui sau ei? Am avea justiție pe care să te poți baza? Am avea frica impunității în oase, că vom muri cu dreptatea în mână?
„Știu, e foarte greu să judecăm contrafactual. Oamenii își numără mereu lipsurile și foarte rar fericirile. Dar pentru mine este azi sărbătoare națională. Pentru că Europa face România mai puternică, o știu, o simt, o cred”, a conchis acesta în mesajul său.
Astăzi se împlinesc 71 de ani de când ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman, rostea textul declarației ce îi poartă numele și prin a cărui însemnătate ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei pentru a celebra momentul de debut al construcției unificatoare europene.
Citiți și: Ziua Europei: 71 de ani de la Declarația Schuman. Ce propunea documentul de la 9 mai 1950, piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi
La peste șapte decenii distanță și la o zi distanță după ce liderii statelor și instituțiilor Uniunii Europene au convenit asupra celui mai puternic angajament pentru edificarea Europei sociale, iar Europa a comemorat clipa istorică a celor 76 de ani scurși de când armele au tăcut, Germania nazistă a capitulat necondiționat, iar cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat pe bătrânul continent, UE marchează această zi într-un moment inedit și dificil pentru al doilea an consecutiv, confruntându-se cu o provocare fără precedent în istoria sa: pandemia de COVID-19.
La un an distanță de când celebra exclusiv virtual și de la distanță Ziua Europei, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, Uniunea Europeană marchează acest moment fundamental în istoria sa sub semnul unor noi începuturi. Pe parcursul ultimului an, Uniunea Europeană a convenit asupra celui mai mare buget și pachet de redresare economică din istorie (1.824 de miliarde de euro), care presupune asumarea unor datorii comune, și a devenit “farmacia lumii“, fiind cel mai mare exportator de vaccinuri anti-COVID-19. Astăzi, animată de cadrul festiv al Zilei Europei, liderii Parlamentului European, Comisiei Europene, Consiliului UE și președintele Franței vor deschide lucrările Conferinței privind Viitorul Europei, un demers privit drept un exerciţiu de democraţie deliberativă fără precedent, deschis şi incluziv care să le ofere cetăţenilor din toate categoriile sociale, din întreaga Europă, un cuvânt mai greu de spus în legătură cu ceea ce aşteaptă ei de la Uniunea Europeană, iar opiniile lor ar trebui apoi să contribuie la orientarea direcţiei viitoare a UE şi a politicilor sale.
Totodată, astăzi se împlinesc doi ani de când șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană s-au reunit în România, la Sibiu, în ceea ce a reprezentat primul summit european din istoria UE organizat chiar în solemna zi în care este celebrată Declarația Schuman, și dând naștere “Spiritului de la Sibiu” care statuează proejarea unei singure Europe, de la nord la sud și de est la vest.