Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță pledează pentru o modificare de tratat pentru a oferi UE mai multe prerogative în domeniul sănătății: Criza COVID-19 a arătat că niciun stat nu poate face față singur unor astfel de provocări

Published

on

© European Union, 2020 - Source: EP

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) pledează pentru o întărire a Tratatului de funcționare a Uniunii Europene pentru a oferi UE mai multe prerogative în domeniul sănătății, venind astfel în sprijinul tuturor statelor membre, având în vedere că provocări precum pandemia de COVID-19 au relevat că ”niciun stat nu este suficient” de puternic pentru a face față singur.

În cadrul unei dezbateri organizate de CaleaEuropeană.ro, intitulată ”Noul bugetul multianual și fondurile europene pentru România”, europarlamentarul român a precizat că este ”susținătorul unei noi conferințe privind viitorul Europei, al unei modificări de tratat din alte motive: consider că pe politica de sănătate putem face mai multe, ca Uniune. Am văzut criza aceasta ca o dovadă de pierdere pentru UE, de necoordonare și nu mai putem permite așa ceva. Cred că crizele aduc oportunități. Oportunitatea este aceea de a ne întâri ca Uniune și modalitatea de a ne întări este o conferință privind viitorul Uniunii și o întărire a tratatului. Pe sănătate și pe mecanisme de ultim resort, Uniunea Europeană trebuie să fie mai puternică pentru toate statele UE. Niciun stat nu este suficient de bogat pentru a face față provocărilor de acest gen precum pandemia de COVID-19. UE trebuie să fie acea forță care vine din spate”, a menționat Ștefănuță.

Amintim că la mijlocul lunii noiembrie, după zece săptămâni de negocieri intense, echipa de negociere a Parlamentului European a convenit cu președinția germană a Consiliului Uniunii Europene asupra proiectului de acord privind următorul cadru financiar multianual (CFM 2021-2027) și asupra noilor resurse proprii.

Parlamentul a obținut, în cadrul compromisului, suma de 16 miliarde de euro, în plus față de pachetul convenit de șefii de stat și de guvern cu ocazia summitului din iulie. 15 miliarde de euro vor consolida programele emblematice pentru a-i proteja pe cetățeni în contextul actualei pandemii de COVID-19, vor oferi oportunități următoarei generații și vor susține valorile europene. 1 miliard de euro va crește flexibilitatea pentru a face față nevoilor și crizelor viitoare.

Fondurile suplimentare vor proveni în principal din amenzile încasate în contextul încălcării dreptului concurenței (pe care întreprinderile trebuie să le plătească atunci când nu respectă normele UE), în conformitate cu solicitarea continuă a Parlamentului de a menține banii generați de Uniune în bugetul UE.

Datorită acestui compromis, în termeni reali, Parlamentul European a triplat, printre altele, pachetul pentru EU4Health, de la 1,7 miliarde de euro, la 5,1 miliarde de euro, a asigurat echivalentul unui an suplimentar de finanțare pentru Erasmus+ și a asigurat o consolidare a finanțării pentru cercetare.

Referitor la fondul european de redresare și poziția neschimbată a Ungariei și Poloniei de a-și exercita dreptul de veto cu privire la acesta ca urmare a condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept, Nicu Ștefănuță a semnalat că regimurile de la Budapesta și Varșovia resping acest mecanism pentru că ”știu ce au făcut, știu că banii europeni nu au fost folosiți cum trebuie” și le ”este teamă să nu se descopere fraude”.

”Orban și Lech Kaczyński tremură acum pentru că știu ce au făcut, știu că banii europeni nu au fost folosiți cum trebuie. Despre asta este vorba când vine vorba despre acel mecanism privind statul de drept, nu despre dubii în privința aplicării, legalității și suveranitatea statelor. Cred că serviciile juridice ale Comisiei și ale Consiliului pot da suficiente soluții. Știu că și Curtea de Justiție a Uniunii Europene se uită la acest pachet.  Nu mi-e teamă că s-ar putea abuza. Nu le este teamă nici celorlalte 25 de guverne care au votat pentru acest mecanism. Susțin strategia de negociere a președinției germane care acum încearcă să decupleze cele două state care au interese divergente. Orban și Kaczynski își doresc blocarea mecanismului. Nu au participat nici la Parchetul European. Mesajul este că le este teamă să nu se descopere fraude cu fonduri europene”, a explicat eurodeputatul român, membru al Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European.

În acest context, Ștefănuță a făcut trimitere la informațiile vehiculate în spațiul public, potrivit cărora Comisia Europeană intenţionează să excludă Ungaria şi Polonia din planul UE de relansare economică post-pandemie, dacă nu se va ajunge la o soluţie de compromis la nivelul celor 27 de state membre cu ocazia summitului Consiliului European, programat săptămâna viitoare.

Astfel, există posibilitatea ca fondul european de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, să fie aprobat prin ”procedura cooperării consolidate”, care prevede că cel puţin nouă ţări UE au dreptul de a institui o integrare sau cooperare avansată într-un domeniu din cadrul structurilor comunitare fără a fi implicate celelalte ţări UE.

”Sper ca rațiunea să revină la masă și dacă nu, am văzut că există acel plan B bazat pe articolul 122. Există practic modalități de a merge mai departe fără guvernele care se opun foarte încăpățânt acestui demers”, a mențioant europarlamentarul.

Întrebat dacă o astfel de decizie ar putea reprezenta un nou început de funcționare a Uniunii Europene, Nicu Ștefănuță a transmis că este ”un om al consensului până la capăt. Dacă se reușește prin negocieri, prin dialog, nu merită să luăm decizii care sunt prin majoritate calificată pentru că ele lasă totuși urme grave. Statele care nu sunt în majoritate se simt lăsate în afară. Vor începe cu retorică de tip <<ne impune Bruxelles-ul>>. Dacă nu funcționează acest mecanism al consensului și se poate bloca pe motive aleatorii sau personale așa cum le văd pe cele ale premierului Orban, atunci nu merită ca acești lideri care încalcă spiritul european și printr-un populism își justifică acțiunile acasă, nu merită să ne blocăm în strategiile lor. Atunci ar merita ca aceste majorități calificate să se extindă pe mai multe domenii”, a completat europarlamentarul Renew Europe.

Ungaria și Polonia au respins recent clauza care condiţionează bugetul multianual al UE şi fondul de redresare de respectarea statului de drept, blocaj ce riscă să întârzie intrarea în vigoare a pachetului financiar de peste 1,82 trilioane de euro la timp.

Zilele trecute, premierul Ludovic Orban le-a transmis guvernelor de la Varșovia și Budapesta prin intermediul unui interviu acordat publicației franceze Le Monde că ”este vital ca Europa să adopte și să pună în aplicare cât mai curând posibil bugetul multianual și planul de redresare. Guvernele de la Budapesta și Varșovia trebuie să țină cont de interesele cetățenilor lor care sunt identice cu cele ale tuturor cetățenilor europeni și să renunțe la veto-ul asupra acestor decizii importante. Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele tuturor țărilor din Europa Centrală și de Est. Toate țările europene trebuie să respecte statul de drept. Independența justiției, lupta împotriva corupției sunt lucruri normale în Europa”, a menționat Ludovic Orban.

De altfel, necesitatea obținerii unui acord asupra pachetului financiar de peste 1,8 trilioane de euro a fost una dintre chestiunile importante discutate săptămâna trecută de șeful Executivului de la București cu cancelarul german, Angela Merkel, aflată la cârma Consiliului Uniunii Europene. 

Mecanismul prin care accesul la fondurile europene este condiționat de respectarea statului de drept are implicații directe asupra Varșoviei și Budapestei, capitalele singurelor state împotriva cărora a fost activa Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene ca urmare a deciziilor adoptate de cele două administrații ce au intrat în conflict cu princiiple democratice și statul de drept, piloni pe care s-a construit ”visul european” numit Uniunea Europeană.

Acesta a fost convenit la 5 noiembrie printr-un acord provizoriu între președinția germană a Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European și face parte din pachetul de măsuri legate de Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 și de planul de relansare a economiei Europei.

Prin acesta, Uniunea Europeană se asigură că bugetul UE va fi protejat în momentul în care constată că încălcările principiilor statului de drept într-un anumit stat membru afectează sau prezintă un risc substanțial de a afecta buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE într-o manieră suficient de directă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) reamintește că „este vremea României europene”, având la dispoziție bani europeni în valoare de 85 miliarde de euro pentru modernizare și dezvoltare în următorii șapte ani. 

Resursele la care se referă eurodeputatul PNL provin din alocările din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, Mecanismul de Redresare și Reziliență și din instrumentul SURE (Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență).

7 ani, 2021-2027, pentru relansarea și dezvoltarea României. Fondurile europene acoperă Reziliența și Relansarea – 30,46 miliarde euro, Politica de coeziune – 30,5 miliarde euro, Politica agricolă – 19,34 miliarde euro și SURE – piața muncii – 5 miliarde euro. Acum este momentul ca România să acceseze toți acești bani, să se modernizeze și să se dezvolte! Acum e vremea României europene”, scrie Gheorghe Falcă, într-o postare pe Facebook. 

Amintim că România a primit deja 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, reprezentând prima tranșă a împrumutului de 4,1 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE, bani pentru susținerea a 9 mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, precum scheme de ocupare, sprijin pentru lucrători și firme. Menționăm că împrumutul de 3 miliarde de euro are o maturitate de 14,5 ani.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a avut luni o întrevedere cu însărcinatul  cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz, în cadrul căreia au discutat despre importanța relației bilaterale româno-americane și angajamentul de a continua consolidarea legăturilor dintre România și Statele Unite.

Potrivit unei postări a Ambasadei SUA la București, liderul Renew Europe, Dacian Cioloș și oficialul american au discutat și despre ”prioritățile țării noastre referitoare la reformele necesare în mai multe domenii și importanța strategică a securității la Marea Neagră, inclusiv stabilitatea energetică”.

Tot luni, ministrul de interne, Lucian Bode, a avut o întâlnire cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cu acest prilej, cei doi au discutat despre colaborarea strânsă dintre cele două țări privind combaterea criminalității, inclusiv prevenirea traficului de persoane, precum și despre alte arii de interes comun, în baza Parteneriatului Strategic.

Anterior, David Muniz l-a asigurat pe premierul Florin Cîțu în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Palatul Victoria că “relația SUA-România va rămâne puternică în timpul administrației Biden”.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a prezentat marți, 26 ianuarie, Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România, în Comisia de Muncă din Senat, la invitația președintelui comisiei, senatorul Ștefan Pălărie (PLUS). 

Există voință politică pentru rezolvarea problemei structurale privind sărăcia în muncă. Rămâne de văzut care va fi forma finală și partajarea competențelor între UE și statele membre pe această problemă. Pentru România este un lucru cheie, dezbaterea fiind necesară în țară, în paralel și în legătură cu cea europeană”, a transmis eurodeputatul Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.
Această directivă stabilește un cadru la nivelul UE pentru a se asigura că salariile minime sunt stabilite la un nivel adecvat, iar lucrătorii au acces la protecția salariului minim, sub forma unui salariu minim statutar sau a salariilor stabilite prin negocieri colective.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO2 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA3 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA3 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă5 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș5 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru6 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending