Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Paulo Rangel, proaspăt reales vicepreședinte PPE, pentru Calea Europeană: Relația cu Franța nu este dramatică. Emmanuel Macron trebuie convins să accepte deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

Published

on

© Calea Europeană

Paulo Rangel, proaspăt reales vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European, consideră că președintele Franței, Emmanul Macron, trebuie convins să accepte deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, în condițiile în care întreaga Uniune Europeană, la nivel de instituții și state membre, nu se opune extinderii în Balcanii de Vest, potrivit declarațiilor oferite pentru corespondentul caleaeuropeana.ro la Strasbourg, în cea de-a doua zi a sesiunii plenare a Parlamentului European. 

Vicepreședintele portughez al grupului PPE a vorbit pentru caleaeuropeană.ro despre temele cele mai importante de pe agenda actuală: Brexit și impactul asupra Portugaliei și țărilor cu deschidere la mare și ocean, pozițiile adoptate de Franța față de politica de extindere a Uniunii Europene, precum și față de reforma NATO. 

 

Întrebat despre felul în care Portugalia resimte criza declanșată de retragerea Regatului Unit din UE, Paulo Rangel a subliniat impactul geopolitic negativ al acestui proces. 

,,Pentru țări maritime, cu deschidere la Atlantic, precum Portugalia, Țările de Jos, Danemarca, pierderea Regatului Unit este problematică din punct de vedere geopolitic. Astfel trebuie să ne facem vocea mai bine auzită în interiorul UE pentru a cere un rol global, maritim mai important pentru Uniune, pentru că după Brexit accentul se va muta pe țările din centrul și estul Europei, deci țările noastre vor avea mai mult de lucru”, a spus acesta.

Eurodeputatul portughez și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la pozițiile președintelui Emmanuel Macron față de extinderea în Balcanii de Vest și NATO, spunând că pentru țara sa și pentru statele estice ,,este o poziție inacceptabilă ținând cont de percepția accentuată a amenințărilor din partea Rusiei  și nu numai care există în aceste zone, drept pentru care parteneriatul strategic cu SUA este foarte important ș valoros”. De asemenea, Paulo Rangel a spus că regretă ,,profund poziția pe care Franța a adoptat-o cu privire la Albania și Macedonia de Nord”: ,,Sunt un foarte bun prieten al statelor din Balcani, cu care am dezvoltat o relație, alături de statele di, Caucaz, în calitate de vicepreședinte al PPE, de raportor pe Bosnia și Herzegovina, de membru în delegația pentru Muntenegru, deci sunt foarte implicat și afectat de aceste realități și am putut simți reacția oamenilor din aceste țări. Noi, în calitate de state membre, avem mari responsabilități și cred că dl. Macron nu s-a gândit clar la impactul deciziei sale”, a explicat eurodeputatul.

,,Singurul lucru pe care îl pot transmite acestor țări,, și pe care România îl poate înțelege mult mai bine ca mine în calitate de actor cheie în regiune, este că Uniunea Europeană este alături de ei. Parlamentul este cu ei, Comisia Europeană este cu ei și aproape toată lumea din Consiliu, deci singurul lucru pe care îl avem de facut este să-l convingem pe dl. Macron să-și schimbe poziția”, a punctat Paulo Rangel.

În acest context, vicepreședintele grupului PPE a fost întrebat ce strategie va adopta grupul său politic pentru gestionarea relației complicate cu Franța.

,,Nu aș spune că este o relație complicată neapărat. Este o relație politică normală. Și cu socialiștii sau grupul Renew există tensiuni, dar este ceva normal. Pentru Parlament este o situație mai dificilă pentru că suntem mai fragmentați, deci este mai greu să construiești poduri, să obții o majoritate în favoarea unei poziții sau alteia. Însă nu aș spune că relația cu Franța este dramatică. Cred că avem toate mijloacele de a avea dialog, de a menține o agendă fructuoasă și de a lucra împreună în ciuda diferențelor. Aș spune, deci, că poate fi mai dificil, dar nu imposibil”, a mai explicat eurodeputatul și vicepreședintele PPE.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, la inițiativa grupului PPE, se pregătește să înființeze o nouă comisie de specialitate destintă luptei împotriva cancerului

Published

on

© https://eucanbeatcancer.eu/

Strategia europeană pentru combaterea cancerului se va putea consolida cu ajutorul unei comisii speciale pe care Parlamentul European se pregătește să o înființeze, a anunțat luni Grupul Popularilor Europeni.

Președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Manfred Weber, vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz, și purtătorul de cuvânt al sănătății publice, Peter Liese, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială, dedicată luptei împotriva cancerului.

Vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz a declarat: „Împreună putem crea un plan european pentru combaterea cancerului, o strategie europeană pentru prevenirea oncologică și o strategie europeană pentru depistarea timpurie. Cu această comisie specială, dorim să oferim un nou impuls la cercetarea oncologică și sunt mândră că sunt printre inițiatorii săi. “

“În cadrul comisiei speciale putem să punem la dispoziție expertiza din fiecare comisie relevantă a Parlamentului European, să consultăm experți și, mai ales, pacienți. Vrem să arătăm oamenilor o valoare adăugată europeană în prevenirea cancerului”, a concluzionat Peter Liese.

Înființarea acestei comisii face parte dintr-o campanie mai amplă a Grupului PPE pentru mobilizarea tuturor  resurselor posibile din Europa în lupta împotriva cancerului.

Totodată, Grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Citiți și:#EUCanBeatCancer: Grupul PPE din Parlamentul European lansează campania europeană de informare și conștientizare privind cancerul

© EPP/ Facebook

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în Estonia un proiect de comunicare pentru tineri: ”Scopul principal este de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și participanți”

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în perioada 18-26 ianuarie, în Estonia, proiectul “Letz’ discuss”. În candrul evenimentului vor fi prezenți tineri din diferite state membre și vor lua parte la un dialog strucuturat.

Fostul comisar european se declară convinsă că, participând în acest proiect, tinerii vor deprinde abilitățile care le vor permite să comunice eficient prioritățile lor – inclusiv cei pentru care exprimarea propriei opinii reprezintă, încă, o provocare.

Corina Crețu definește tânăra generație drept ”forța motrice în dezvoltarea oricărei societăți”. 

”Scopul principal al acestei întâlniri este acela de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și tinerii participanți la acest seminar, influențând astfel procesul de elaborare a politicilor și făcând vocea tinerilor auzită, în special a celor defavorizați, precum și reprezentarea nevoilor acestora”, mai menționează aceasta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Mai multe informații despre proiectele KA3 Erasmus+,  aici.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan răspunde la acuzațiile social-democraților europeni: Nu se poate compara atacul PSD la adresa statului de drept cu propunerea PNL de a spori legitimitatea alesului local

Published

on

© European Parliament Media Center

Liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European, Rareș Bogdan, a reacționat luni la afirmațiile critice ale liderului grupului S&D din legislativul european, Iratxe Garcia, la adresa ”guvernului PPE din România”, precizând că va solicita o discuție cu aceasta ”pentru a o lămuri că declarația dânsei a fost făcută fără a cunoaște realitatea din România și nici demersurile guvernului Orban”. Într-o declarație făcută în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, Bogdan a precizat că nu există termen de comparație între Partidul Social-Democrat, ai cărui eurodeputați fac parte din grupul S&D, și Partidul Național Liberal.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia, a avertizat luni, într-o postare pe Twitter, ca Guvernul României să nu meargă pe aceeași cale de subminare a statului de drept, așa cum procedează Polonia și Ungaria, solicitând guvernului de la București să ia ”notă de recomandările Comisiei de la Veneția”, care interzic modificarea legislației electorale cu un an înainte de alegeri.

În reacția sa, Bogdan a explicat că angajarea răspunderii de către Guvernul Orban pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin ”este tocmai acela de a spori reprezentativitatea și legitimitatea alesului local”.

Rareș Bogdan: Nu se poate compara atacul PSD la adresa statului de drept cu propunerea PNL de a spori reprezentativitatea și legitimitatea alesului local

”Îmi pare foarte rău că liderul grupului Socialiștilor Europeni, doamna Iratxe Garcia, încearcă să pună semnul de egalitate între PSD, partid care face parte din grupul dânsei, și Partidul Național Liberal. Nu există termen de comparație din niciun punct de vedere, chiar dacă ambele partide sunt din România. Nu se poate compara atacul susținut și continuat al celor din PSD la adresa parteneriatelor strategice ale României cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite, la adresa statului de drept și a bunei funcționări a justiției, la adresa independenței judecătorilor și procurorilor, precum și la funcționarea Parchetelor cu propunerea firească, logică, normală, pe care Partidul Național Liberal o face în spațiul public, folosind un demers constituțional, de a introduce alegeri în două tururi de scrutin pentru alegerile locale din iunie 2020. Scopul demersului nostru este tocmai acela de a spori reprezentativitatea și legitimitatea alesului local, prin folosirea a două tururi de scrutin și în niciun caz nu reducem drepturi electorale prin demersul nostru. Cetățeanul va avea un reprezentant și mai legitim în fruntea administrației locale decât până acum, astfel încât anulăm posibilitatea ca un ales local, ales de 20% din cetățenii unei unități administrativ-teritoriale, să reprezinte legitim și administrativ 51% din cetățenii înscriși pe listele de vot electoral”, a declarat Rareș Bogdan.

Mai mult, liderul delegației române din grupul PPE a precizat că nu există termen de comparație între PSD și PNL și a lansat rugămintea, în contextul comparației cu Polonia și Ungaria făcut de Garcia, ca România să fie tratată ”distinct”.

Rareș Bogdan: Rugămintea mea este ca colegii noștri din Parlamentul European să trateze România ca o situație distinctă, fără a o alătura de alte state

”În primul rând, nu este de dorit ca situația dintr-o țară să fie alăturată alteia. În mod normal, și rezoluția votată de noi joi ar fi trebuit să fie tratată pentru fiecare stat și situație în mod separat. Nu e corect să luăm la pachet România-Bulgaria sau Polonia-Ungaria, atât timp cât nu luăm la pachet Portugalia-Spania, Franța-Germania sau Italia-Austria. Rugămintea mea este ca colegii noștri din Parlamentul European să trateze România ca o situație distinctă, fără a o alătura de alte state. De asemenea, să urmărească cu atenție declarațiile liderilor de la București, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul de dreapta Ludovic Orban, care nu au nicio legătură cu declarațiile făcute de oficialii români din fruntea Guvernului sau ai Parlamentului din perioada 2017-2019 noiembrie”, a mai afirmat acesta.

Rareș Bogdan a mai spus că va solicita să aibă o discuție cu Iratxe Garcia, menționând că nu consideră poziția acesteia drept un act de ”rea voință”, ci a invocat o ”informare mai puțină” cu privire la România.

”Voi solicita, cu respect și deplină considerație pentru grupul pe care îl conduce și pentru poziția pentru care a fost aleasă, ca doamna Iratxe Garcia să aibă o discuție, la o cafea, în biroul dânsei sau într-un loc neutru pentru a o lămuri că declarația dânsei a fost făcută fără a cunoaște realitatea din România și nici demersurile guvernului Orban, guvern aparținând în primul rând Partidului Național Liberal. Consider că nu este rea voință, ci pur și simplu o informare mai puțin fericită cu privire la situația din România”, a conchis acesta.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending