Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul Europeană a făcut apel la colaborare pentru a atrage tinerii în mediul rural.
Acesta a participat joi la Conferința pentru Pactul Rural, eveniment ce reunește politicieni din toată Uniunea Europeană, împreună cu autorități locale, părți interesate din domeniul social și economic, într-un eveniment care reflectă ambiția și caracterul ”de jos în sus” al viziunii rurale.
În cadrul conferinței se determină angajamentele necesare pentru realizarea viziunii pe termen lung pentru zonele rurale ale UE.
La eveniment au mai luat parte Rasim Srsen, ministru adjunct în Ministerul Dezvoltării Regionale al Republicii Cehe, țară care va prelua de la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, Ulrika Landergren, președintele al Comisiei pentru resurse naturale (NAT) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Josep Puxeu, membru al Comitetului Economic și Social European și Tom Jones, președintele Alianței Comunităților Rurale Europene.
Cu acest prilej, Daniel Buda a discutat despre cum oficialii europeni, din pozițiile în care se află, pot contribui la dezvoltarea zonelor rurale, dar și a Pactului Rural.
În debutul intervenției sale, europarlamentarul și-a exprimat aprecierea pentru ”dezbaterile pe această temă importantă”.
”Pactul Rural trebuie să fie un concept adoptat de toți actorii relevanți: Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul, Comitetul European al Regiunilor, statele membre și desigur, societatea civilă. Scopul Pactului este de a crea o zonă rurală atractivă pentru cetățeni. Dezvoltarea rurală trebuie realizată implicând comunitatea locală pentru că ea cunoaște problemele și bineînțeles că pot determina soluțiile. Trebuie să plecăm de la niște realități. Zonele rurale se confruntă cu o depopulare masivă. Doar 25% din populație trăiește în regiunile rurale. Tinerii fermieri reprezintă doar 6% din comunitatea agricolă europeană”, a semnalat Daniel Buda.
În acest context, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a subliniat nevoia de ”a schimba această tendință”, punctând că ”soluțiile sunt în mâinile noastre” pentru ”a atrage oameni” în mediul rural.
Făcând apel la studii, Daniel Buda lista o serie de nevoi pentru a realiza acest lucru.
”Potrivit studiilor, o cerință principală este nevoia de internet în bandă largă în zonele rurale. De asemenea, avem nevoie de investiții în mediul rural, în infrastructură și mai ales în sistemul medical și educațional. Numai așa vom putea reduce decalajul dintre rural și urban. Cercetarea și inovarea în digitalizare trebuie să fie, de asemenea, baza investițiilor viitoare. Zona rurală înseamnă agricultură și fermieri. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne referim doar la fermieri. Repet, nu mă refer doar la fermieri. Zona rurală este, de asemenea, o oportunitate și pentru alte activități din sectorul economic. Acum trăim vremuri grele. Pe lângă toate provocările deja cunoscute, ultima perioadă a marcat agricultura cu și mai multe provocări”, a atras atenția eurodeputatul.
Acesta a mai spus că ”evoluțiile recente din politică au subliniat importanța zonelor rurale în sectorul agriculturii”.
”Provocările din Ucraina aveau să devină foarte curând o problemă globală. Trebuie să ne asigurăm că există securitate alimentară nu numai în UE, ci și în lume. Este foarte important. Fermierii trebuie să-și mențină capacitatea de a produce alimente de calitate la prețuri accesibile pentru consumatori. Sinergia fondurilor, fie că vorbim despre politica de coeziune sau despre alte fonduri să fie prezentă în proiectele viitoare. Doar atunci vom putea contribui la dezvoltarea reală a zonelor rurale. Parlamentul European va fi aproape de fermieri și zonele rurale și va fi un partener în acest proces, de găsire a celor mai bune soluții. Am încredere că Pactul Rural va oferi soluții și va reuni toți factorii de decizie, de la autorități, la fermieri și societatea civilă, pentru a face față tuturor provocărilor”, a conchis într-o notă optimistă Daniel Buda.