Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă: Desemnarea comisarului european din partea României trebuie să fie rezultatul unui dialog între Președinție, Guvern și Parlament

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a pledat miercuri ca desemnarea comisarului european din partea României să fie rezultatul unui dialog instituțional între Președinție, Guvern și Parlament, pentru a asigura un proces transparent și legitimitate.

Într-o postare pe Facebook, Falcă a subliniat necesitatea ca viitorul comisar european din partea României să fie un profesionist de înaltă calitate, capabil să reprezinte eficient interesele țării și să contribuie la consolidarea Uniunii Europene.

El a subliniat și importanța competenței, integrității și capacității de a construi alianțe la nivel european pentru această funcție.

“Viitorul comisar european desemnat de România, femeie sau bărbat, trebuie să fie un profesionist de înaltă calitate, capabil să reprezinte interesele țării noastre și să contribuie în mod semnificativ la consolidarea Uniunii Europene. Din această perspectivă, eu cred că este esențial ca persoana aleasă să îndeplinească o serie de criterii clare: competență profesională dovedită în domeniul pentru care va fi responsabil, integritate ireproșabilă și o viziune clară asupra priorităților României și ale Uniunii Europene. Desemnarea comisarului nu este și nu trebuie să fie o decizie unilaterală a prim-ministrului. În conformitate cu principiile democratice și cu interesele strategice ale României, această desemnare ar trebui să fie rezultatul unui dialog instituțional între Președinție, Guvern și Parlament, precum și al unei consultări cu actorii relevanți din societatea civilă”, a scris europarlamentarul PNL și PPE.

 

În opinia lui, un comisar european român bine pregătit și ales în mod responsabil va avea o dublă misiune: pe de o parte, să contribuie la conturarea politicilor europene care să servească intereselor tuturor statelor membre, iar pe de altă parte, să promoveze eficient agenda României la Bruxelles.

“În actualul context geopolitic și economic, România are nevoie de un comisar care să sprijine eforturile naționale de integrare în spațiul Schengen, să asigure o gestionare eficientă a fondurilor europene și să contribuie la tranziția verde și digitală, ambele inevitabile, dar care trebuie realizate cu calm și cu măsură, nu cu fantezii stângiste! Prin urmare, nu este suficient să desemnăm un candidat competent din punct de vedere tehnic; trebuie să avem în vedere și capacitatea acestuia de a negocia, de a construi alianțe și de a se impune ca o voce influentă în cadrul Comisiei Europene. Adică, un om cu capacitate de a face politică la nivel înalt. România are, încă, o șansă importantă de a-și crește vizibilitatea și impactul în Uniunea Europeană, dar acest lucru depinde de alegerea unui comisar care să înțeleagă profund atât prioritățile naționale, cât și realitățile și provocările europene. Sper ca premierul actual al României să înțeleagă, la rândul său, aceste cerințe. Pe cât posibil…”, a adăugat Gheorghe Falcă.

Amintim că președintele PNL Nicolae Ciucă a făcut marți un apel la partenerii de coaliție din PSD și la premierul Marcel Ciolacu la dialog cu privire la portofoliul de comisar european care va reveni României, subliniind că nu există mandat din partea coaliției de guvernare cu privire la persoana care va fi propusă și la portofoliul care va fi negociat. În același timp, liderul liberal a arătat că România ar trebui să vizeze poziția de comisar european pentru extindere sau portofoliul agriculturii.

Poziția președintelui Senatului a venit pe fondul anunțului de luni al Comisiei Europene, care a precizat că președinta executivului european, Ursula von der Leyen, va avea joi o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

Ursula von der Leyen a stabilit data de 30 august drept termen limită pentru a primi candidaturile din partea tuturor statelor membre. Până în prezent, 19 state membre și-au nominalizat candidații, România aflându-se între cele opt state membre care nu au întreprins un demers public în această direcție.

Premierul Marcel Ciolacu înclină către un portofoliu cu atribuții economice, numele vehiculat pentru propunerea din partea României fiind vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, actualmente și negociator-șef al PE pentru bugetul UE pentru anul 2025, în vreme ce surse oficiale au explicat pentru CaleaEuropeană.ro că România este interesată de portofoliile de comisar european pentru economie sau extinderea UE în noua Comisie Europeană.

Din cele 20 state membre care și-au nominalizat comisari, șase îi propun pe actualii ocupanți ai acestor fotolii din executivul european. De asemenea, șase dintre propuneri sunt femei, dintre care două sunt Ursula von der Leyen (Germania) și Kaja Kallas (Estonia), aceasta din urmă fiind nominalizată pentru funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Slovacia, Olanda, Croația, Letonia, Ungaria și Franța sunt țările care au optat să-i propună pe actualii comisari – Maros Sefcovic, Wopke Hoekstra, Dubravka Suica, Valdis Dombrovskis, Oliver Varhelyi și Thierry Breton – pentru un nou mandat.

Statele care și-au mai nominalizat candidați pentru poziția de membru al Comisiei Europene sunt Austria (Magnus Brunner), Cehia (Josef Sikela), Cipru (Costas Kadis), Grecia (Apostolos Tzitzikostas), Finlanda (Henna Virkkunen), Irlanda (Michael McGrath), Lituania (Andrius Kubilius), Malta (Glenn Micallef), Polonia (Piotr Serafin), Slovenia (Tomaz Vesel), Spania (Teresa Ribera) și Suedia (Jessika Roswall).

Țările care nu au nominalizat încă oficial un comisar sunt: ​​Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia și România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Bugetul UE pentru 2025. Eurodeputatul Siegfried Mureșan solicită o creștere de 20 de milioane de euro a alocărilor pentru Programul Erasmus+

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE, a solicitat o creștere de 20 de milioane de euro a alocărilor din bugetul european pentru 2025 destinate programului Erasmus+.

Solicitarea sa este menită să ofere cât mai multor tineri șansa de a beneficia de o bursă de studii în străinătate.

”Cei mai mulți studenți și tineri cu care vorbesc îmi spun că își doresc să meargă sau au mers deja să studieze în străinătate prin intermediul unei burse de studii Erasmus+. Experiența internațională este foarte importantă atât pentru dezvoltarea academică, cât și pentru viitoarele oportunități de carieră. Cei mai mulți angajatori caută acum tineri cu experiență internațională”, a menționat Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook.

Eurodeputatul a mărturisit că dorește să le ofere șansa unei burse Erasmus și tinerilor din afara Uniunii Europene, precum Republica Moldova.

Așadar, Siegfried Mureșan a solicitat, separat, o creștere ”de 5 milioane de euro a liniei bugetare care finanțează bursele Erasmus dedicate tinerilor din afara UE”.

Amintim că executivul european a propus la 19 iunie un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăți estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. 

Ulterior, la 17 iulie, Consiliul a ajuns la un acord asupra poziției sale privind proiectul de buget al UE pentru 2025 care se ridică la un cuantum de 191,53 miliarde de euro al angajamentelor și de 146,21 miliarde de euro al plăților, fără a include creditele prevăzute pentru instrumente speciale din afara CFM.

Anul acesta, termenul legal pentru a se ajunge la un acord cu privire la bugetul anual este 18 noiembrie 2024, ora 24.00.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu a fost desemnat responsabil al Grupului Social-Democraților Europeni pentru monitorizarea implementării PNRR-urilor statelor UE

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a fost desemnat responsabilul grupului social-democrat din legislativul european pentru monitorizarea implementării planurilor naționale de redresare și reziliență.

Anunțul a fost făcut de Negrescu, care este deopotrivă și negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE aferent anului 2025, pe rețelele de socializare.

“În această calitate, voi face parte din grupul de lucru pentru implementarea mecanismului și voi lucra la documentele Parlamentului European privind evaluarea realizării planurilor”, a spus el.

“După ce prin amendamentul meu la regulament am reușit modificarea planurilor de redresare și am crescut astfel pensiile românilor blocate anterior de fosta guvernare, acum îmi propun să mă asigur că avem fonduri suficiente pentru implementarea proiectelor aprobate, în contextul în care prognozele Comisiei Europene privind finanțarea s-au dovedit a fi greșite. România are nevoie de toate fondurile din PNRR și este important ca prin eforturile noastre la nivel european acest proces să devină cât mai simplu”, a continuat acesta.

 

Europarlamentarul Victor Negrescu (38 de ani) este în prezent vicepreședinte al PSD România și al Partidului Socialiștilor Europeni. Reales membru al PE pentru a treia oară, Negrescu a fost ales vicepreședinte al legislativului european la începutul acestui mandat, în luna iulie. În ultima parte a legislaturii precedente, Negrescu a fost chestor al Parlamentului European, cea mai înaltă funcție deținută de un român în ierarhia mandatului precedent. Victor Negrescu este și negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2025.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

Published

on

© Gabriela Firea. - Facebook

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în cadrul Comsiei FEMM a Parlamentului European propunerea de majorare a bugetului Uniunii Europene pentru 2025 pentru a sprijini mai eficient programele dedicate femeilor care se confruntă cu probleme de fertilitate și care au nevoie de tratamente medicale moderne și de calitate.

„Susțin de la Bruxelles creșterea bugetului pentru programele care sprijină sănătatea, drepturile femeilor și care promovează egalitatea de șanse. Este esențial ca în bugetul de anul viitor să avem mai multe fonduri pentru a dezvolta programele de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, cu o atenție specială asupra bolilor care afectează în mod predominant femeile, cum ar fi endometrioza și fibroamele uterine”, a transmis aceasta într-un mesaj pe pagina de Facebook.

De asemenea, europarlamentarul român a votat pentru alocarea a 5% din bugetul total al Uniunii pentru programe care combat toate formele de violență bazată pe gen – de la violența domestică, până la violența cibernetică: „Este inacceptabil că în 2024 una din trei femei din Uniunea Europeană este în continuare victimă a violenței și abuzurilor!”

Citiți și: ”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.9 hours ago

Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional

NATO11 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece

U.E.11 hours ago

O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite

ROMÂNIA12 hours ago

Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță

U.E.13 hours ago

CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene

NATO11 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.7 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending