Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul PNL, Vlad Nistor, vizită la Washington și la granița SUA cu Mexic

Published

on

© Europarlamentarul Vlad Nistor (arhivă personală)

Europarlamentarul Vlad Nistor (PNL, PPE) a efectuat prima sa misiune, în calitate de europarlamentar, în afara Uniunii Europene, fiind singurul eurodeputat român din delegația subcomisiei AFET pentru Drepturile Omului, care a reprezentat Parlamentul European în SUA.

Această vizită survine după ce în Parlamentul European fost dezbătută o rezoluție referitoare la situația dintre granițele SUA și Mexic.

Într-un interviu acordat exclusiv pentru CaleaEuropeană.ro, Vlad Nistor a relatat despre această vizită în SUA și despre situația migrației de acolo.

”În această misiune au făcut parte membrii din majoritatea grupurilor politice ale Parlamentului European, am vizitat la început mai mult autorități locale și Congressman-ul din zona El Paso (Texas), membrii ai consiului local din orientări politice diferite și evident totul a revenit de la Veronica Escobar, personaj celebru acolo și actor important în timpul impeachmentul-ui recent al lui Donald Trump”.

De asemenea, delegația Parlamentului European a efectuat o vizită și dincolo de granița cu El Paso: ”O zi am trecut dincolo de graniță în orașul ”frate” cu El Paso, unde ne-am întâlnit cu autorități locale și am vizitat și câteva facilități pentru refugiați, una a statului și unaprivată, ultima menționată fiind supraaglomerată și cu condiții dificile, dar oamenii se simțeau bine”.

© Europarlamentarul Vlad Nistor (arhivă personală)

Deputatul european a explicat că în prezent cetățenii mexicani nu mai reprezintă o îngrjijorare pentru autoritățile americane privind migrația, ci cetățenii din America Centrală reprezintă o îngrijorare.

”Problema migrației este următoarea, nu cea mexicană este problemă. Cetățenii mexicani au diferite posibilități în urma noilor acorduri de a ajunge în Statele Unite. Migrația provine în mod prioritar dinspre așa-zisul triunghi al Nordului. Este vorba despre cele trei țări din America Centrală: El Salvador, Guatemala și Honduras.”

© Europarlamentarul Vlad Nistor (arhivă personală)

De asemenea, Vlad Nistor a subliniat că migrația din Europa este un subiect actual și discutat de oficialii americani în domeniu: ”Interesant este că în SUA se știa foarte bine de situația migrației din Europa si referirele au fost foarte clare.”

De menționat faptul că toate aceste vizite pe tema migrației nu au urmărit discuții politice, informează Vlad Nistor.


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Vlad Nistor

Vlad Nistor recunoaște „limitele autorității” PE în sprijinirea concretă a opoziției democratice din Belarus, reprimată cu cruzime de regimul Lukashenko

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) recunoaște „limitele autorității” Parlamentului European în sprijinirea concretă a opoziției democratice din Belarus, reprimată cu cruzime de regimul Lukashenko, în contextul unei noi înfățișări a liderului disidenților din această țară, Svetlana Tikhanovskaia, în plenul de la Strasbourg, pentru a cere implicarea mai mare a liderilor europeni. 

„Doamna Țihanouskaia devine, pe zi ce trece, tot mai politician. Doamna Țihanouskaia a înțeles că discursul domniei sale din Parlamentul European de anul acesta trebuie să aducă și rezultate concrete, nu numai solidaritatea deputaților, exprimată prin aplauze prelungite. Doamna Țihanouskaia a început prin a enumera ororile comise în 2021 de către guvernul impostorului Lukașenka (așa cum l-a denumit vorbitoarea, atâta timp cât acesta a uzurpat calitatea prezidențială cu peste un an în urmă). În 2020, Parlamentul European acordase Premiul Saharov unui grup reprezentativ de lideri ai opoziției din Belarus. Realitatea actuală este însă cu mult mai cruntă decât acum un an; rata arestărilor, brutalitatea și crimele comise de regim sunt cu mult mai mari și mai bine organizate. Proaspătul politician belarus nu se oprește aici. Cu eleganță și aparentă considerație, atrage atenția (destul de apăsat) asupra felului în care, în ultimul an, Europa a abandonat sprijinirea opoziției din statul vecin în lupta sa pentru democrație. Revenind la sentimente mai prietenoase, Sviatlana Țihanouskaia mulțumește Uniunii și încheie prin deja tradiționalul ) Trăiască Europa, trăiască Belarus!Sala aplaudă îndelung”, a comentat eurodeputatul Vlad Nistor cu privire la discursul Câteva comentarii cu privire la discursul liderului opoziției din Belarus, din plenul Parlamentului European,de miercuri, 24 noiembrie.

În context, eurodeputatul liberal subliniază că PE este solidar cu suferințele societății belaruse, însă recunoaște că autoritatea sa pentru protecția mai mare a disidenților și a poporului belarus în fața abuzurilor comise de regimul Lukashenko este limitată. 

„Acest exercițiu, după părerea mea, exprimă solidaritatea umană și democratică a unei Europe a valorilor cu suferințele majorității societății belaruse, sub cizma dictatorului Lukașenka. Dar este mai mult decât atât; Parlamentul European recunoaște limitele autorității sale, chiar dacă el este depozitarul voinței liber exprimate a celor 450 milioane de cetățeni europeni”, a punctat Vlad Nistor. 

Tikhanovskaia s-a adresat PE la câteva zile după ce UE a avansat noi sancțiuni împotriva regimului belarus pentru atragerea migranților din Orientul Mijlociu și din alte părți în Belarus înainte de a-i trimite la granița țării cu UE.

În fața eurodeputaților de la Strasbourg, Tikhanovskaia a declarat că „atât migranții, cât și bielorușii sunt ostatici ai regimului, iar aceste două probleme nu pot fi rezolvate separat”. Ea a adăugat: „Amintiți-vă că pentru a vindeca virusul trebuie să tratăm problema la rădăcină”.

Tactica, descrisă de liderii UE drept un „atac hibrid”, a dus la blocarea la graniță a mai multor mii de migranți, privați de acces consistent la hrană și apă, după ce Polonia le-a refuzat intrarea.

Aceasta a fost a doua oară când Tikhanovskaia a venit în Parlament pentru a cere ajutorul UE. Anul trecut, ea a acceptat Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire din partea Parlamentului European și i-a îndemnat pe liderii europeni „să fie mai curajoși” în susținerea protestatarilor pro-democrație.

În discursul său de miercuri în fața legislatorilor, Tikhanovskaya a declarat că UE trebuie să „se exprime clar și răspicat” cu privire la Belarus și a spus că concentrarea asupra crizei migrației nu trebuie să distragă atenția de la represiunea lui Lukașenko asupra dizidenților, oferind o listă lungă de critici ai regimului care au fost reținuți pe nedrept în acest an.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor, despre situația migranților de la granița dintre Belarus și Polonia: O inițiativă europeană ar fi cea mai potrivită soluție. Refugiații ar putea dobândi condiții minime de trai

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

O inițiativă europeană, finanțată prin fondurile UE, ar fi cea mai potrivită soluție în ceea ce privește criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, inițiativă care ar putea asigura construirea, într-o zonă neutră, a unei tabere pentru refugiați, unde oamenii ar putea dobândi, chiar și provizoriu, condiții minime de trai, la standarde demne, a transmis joi eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru în Subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE) din Parlamentul European.

„Consider că așa ar trebui să acționeze o uniune formată din state cu populații preponderent creștine, mai ales atât de aproape de sărbătoarea Crăciunului. Eforturile nu ar fi deloc mari, mai ales daca alternativa pe care o putem considera este beneficiul de imagine pentru Lukașenko, ce se erijează, mai nou, într-un protector al drepturilor omului. Mai trist este că dictatorul de la Minsk poate să apare, pentru unii, mult mai empatic în această chestiune, decât guvernul Republicii Polonia. Este regretabil și de menționat că guvernul de la Varșovia nu a acceptat prezența Frontex pe teritoriul său, fapt ce ar fi transparentizat enorm procesele și ar fi reprezentat un punct pozitiv pentru Polonia”, a explicat deputatul european, printr-un mesaj pe Facebook.

 

Mai mult, acesta a amintit că, în urmă cu un an și jumătate, a făcut parte din delegația Subcomisiei DROI a Parlamentului European care s-a deplasat in Statele Unite ale Americii pentru a observa eventualele încălcări ale drepturilor omului la frontiera dintre statul american Texas si Mexic.

„Am fost la El Paso (Texas) și la Ciudad Juarez (Mexic) și am văzut atât faimosul zid al lui Donald Trump (mai degrabă un gard, la care lucrările au fost inițiate sub administrația Obama), cât și condițiile în care trăiesc, dincolo de granița SUA, refugiați din statele Americii Centrale (Guatemala, El Salvador, Nicaragua). Lăsând la o parte eforturile guvernului mexican de a prezenta o realitate cosmetizată, situația din teren era una tragică. Singurii responsabili implicați într-un mod constructiv erau reprezentanții societății civile și în special preoții”, a precizat eurodeputatul.

Făcând trimitere la situația migranților de la frontiera dintre Belarus și Polonia, Vlad Nistor a transmis că, un număr foarte mare de persoane se află  în câmp deschis, în frigul debutului de iarnă, fiind atacate cu tunuri de apă de către forțele de ordine poloneze. „Sunt ființe umane care, deși instrumentalizate de către forțe agresoare externe UE într-un război hibrid, nu își doresc nimic altceva decât o viață mai bună”, a spus el.

„Nefiind naivi, ne este foarte clar faptul că atât Lukașenko cât și Putin se folosesc de aceste persoane pentru a provoca mari probleme la granița estică a UE. Nici Turcia nu este inocentă, atâta vreme cât numeroși refugiați ajung în Belarus la bordul unor avioane ale companiei aeriene a Turciei”, a mai punctat Vlad Nistor.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Problema vizelor pentru SUA este una tehnică. Politic, România a rezolvat toate impedimentele posibile

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Acordarea vizelor pentru SUA este o problemă tehnică pentru România, și nu una politică, țara noastră rezvolvând toate impedimentele posibile, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), în contextul vizitei la New York și Washington a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European.

„Mai sunt și alte țări care au această problemă, de exemplu Cipru. Este o problemă tehnică și nu neapărat una politică pentru că din punct de vedere politic este situația inversă de la Schengen. Din punct de vedere politic România a rezolvat toate impedimentele posibile, doar că din punct de vedere tehnic ei analizează după numărul de vize respinse. Din nefericire, mulți dintre aplicanții din România  nu respectă regulile impuse de către Departamentul de Stat, de către cei care urmează să acorde sau nu viza. Oamenii vor să se ducă în America fără niciun fel de justificare și fără niciun fel de explicație. Probabil că lucrul ăsta nu se întâmplă în Croația. Acesta este și explicația faptului că Croația are un alt tratament decât noi”, a explicat eurodeputatul Vlad Nistor. 

Începând cu 1 noiembrie 2021, în calitate de membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European, eurodeputatul Vlad Nistor a întreprins o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Delegația formată din șase membri ai Subcomisiei SEDE, condusă de către președintele Nathalie Loiseau (grupul Renew), a efectuat vizite în Washington și New York. Din delegație au mai făcut parte deputații europeni Demetris Papadikis (Cipru), și Evin Incir (Suedia), ambii menbrii ai grupului S&D, Javier Nart din Spania (grupul Renew) și Witold WaszczykowskiI din Polonia, fost ministru al Afacerilor Externe (grupul ECR).

Eurodeputatul român a precizat că membrii delegației Parlamentului European au fost cei care au condus discuțiile cu interlocutorii americani, pe care i-au provocat să răspundă dincolo de o poziționare diplomatică.

În acest sens, Vlad Nistor a remarcat o resetare într-o direcție pozitivă a relațiilor militare și politice între Europa și SUA în mandatul președintelui Joe Biden, evoluție prielnic în care este angrenată și România în calitate de stat membru al UE și în NATO, precum și datorită parteneriatului strategic cu SUA.

„Este un lucru cert, pe care nu doar noi europenii l-am spus, ci l-au spus și toți americanii cu care ne-am întâlnit și l-au spus și reprezentanții altor națiuni la ONU, atunci când au vorbit despre noul climat favorabil cooperării pe care Administrația Biden l-a adus. Aproape în fiecare întâlnire, în mai multe rânduri a fost menționată schimbarea esențială produsă cu noua instalare la Casa Albă, lucru pe care îl vedem și noi.  România este o țară membră a UE și nu are cum să nu facă parte din acest trend, iar în ceea ce privește Organizația Atlanticului de Nord, România a fost unul dintre contributorii esențiali la toate eforturile militare pe care această organizație le-a propus și a fost unul dintre importanții aliați al SUA în războiul din Afganistan”, a menționat eurodeputatul PPE.

Eurodeputatul Vlad Nistor a fost singurul reprezentant al grupului PPE în misiunea din SUA a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA17 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

UE și alți 67 de membri OMC încheie un acord istoric pentru reducerea birocrației în comerțul cu servicii

CHINA1 hour ago

Declarație comună UE-SUA: Suntem profund îngrijorați privind „acțiunile problematice și unilaterale” ale Chinei în Marea Chinei de Sud și de Est

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis: Lupta împotriva discriminării și asigurarea unui trai decent pentru persoanele cu dizabilități trebuie să constituie o prioritate pentru statul român

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Digitalizarea ne obligă să avem un internet sigur, iar UE va avea o legislație care să ne protejeze

Gheorghe Falcă2 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România a primit prima tranșă din PNNR. Țara noastră are șansa dezvoltării prin proiecte durabile și sustenabile

Daniel Buda3 hours ago

Comisia ANIT din Parlamentul European a adoptat compromisul propus de eurodeputatul Daniel Buda care permite continuarea transportului de animale vii către țările terțe

U.E.6 hours ago

Germania și-a luat rămas bun de la Angela Merkel, primul cancelar femeie și est-german al țării, prin cea mai solemnă ceremonie militară: “Simt mai presus de orice recunoștință și smerenie”

ROMÂNIA6 hours ago

România a repatriat 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni UE din Maroc: “În vremuri de criză, solidaritatea este cheia”

U.E.17 hours ago

Angela Merkel și Olaf Scholz susțin vaccinarea obligatorie, în timp ce anunță noi restricții în Germania: Avem nevoie de un “act de solidaritate națională”

ROMÂNIA17 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE2 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.4 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA5 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending