Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a dat undă verde noului Fond Social European Plus (FSE +), care pune la dispoziție peste 120 miliarde de euro pentru educație, formare profesională, ocuparea forței de muncă și incluziune socială.
Gândit pentru perioada 2021-2027, va uni actualul Fond Social European (FSE), Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI), Fondul pentru ajutorul european pentru cei mai defavorizați (FEAD), Programul pentru ocuparea forței de muncă și pentru inovare socială (EaSI) și Programul de Sănătate al UE.

În ceea ce privește educația și formarea profesională, deputatul Veronica Lope Fontagné, responsabilă pentru dosar, a apreciat că “resursele fondului se vor concentra pe politici active care promovează egalitatea de șanse și garantează accesul la învățare continuă, de la învățământul primar pentru copii până la educația adulților, ajutând la echivalarea competențelor.”
Accesul la ocuparea forței de muncă, în special pentru tineri, este o prioritate-cheie pentru care grupul PPE sa luptat în mod deosebit: “După discuții lungi, am obținut o creștere a ponderii ajutorului pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor de la 10% la 15% cu rate mai mari de NEETs și cu o atenție specială acordată tinerilor, la care se ajunge cel mai greu. De asemenea, suntem foarte mulțumiți de faptul că fondul va contribui la finanțarea unor programe concrete, cum ar fi sistemele de formare duală, și va fi utilizat pentru a spori mobilitatea și oportunitățile de angajare, facilitând (re)integrarea lor pe piața forței de muncă”.
Cea de-a treia parte majoră a fondului, incluziunea socială, a primit o atenție deosebită: “Am propus creșterea procentului luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale la 27%, acordând o atenție deosebită grupurilor dezavantajate și contribuind la creșterea accesibilității pentru persoanele cu handicap. Copiii vor ocupa un loc principal, pentru a le permite să își dezvolte întregul potențial și să pună capăt cercului vicios al sărăciei. În plus, 3% vor fi alocate ajutoarelor materiale și măsurilor de însoțire pentru incluziunea socială pentru cei mai defavorizați”, a declarat Lope Fontagné.
În practică, statele membre vor sugera programe care vor beneficia de cofinanțare de până la 85%. “Fiecare cetățean al Uniunii Europene contează și avem nevoie de o abordare specifică pentru toți cei care au nevoie. FSE+ va fi cel mai bun instrument pentru atingerea acestui obiectiv”, a adăugat ea.
“Pentru ca FES+ să fie utilizat în mod eficient, respectarea principiului subsidiarității este esențială. Aceasta este o prioritate pentru Grupul PPE și suntem mulțumiți de faptul că acest fond va permite statelor membre flexibilitatea necesară pentru adaptarea programelor la nevoile proprii, ținând cont de particularitățile regionale din cadrul și între regiuni “, a conchis Veronica Lope Fontagné.
.