Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) avertizează: Protestele din Franța și Belgia, amplificate prin campanii de dezinformare din Rusia. România este expusă

Published

on

Europarlamentarul PPE Ramona Mănescu atrage atenția că România este mult mai expusă în contextul protestelor care au loc în această perioadă în Franța și în Belgia și avertizează că implicarea Rusiei determină amplificarea acestor evoluții.

Într-o postare pe Facebook, Mănescu transmite că ”protestele din Franța și Belgia nu sunt generate sau inițiate de Rusia, dar ample campanii de dezinformare pornite din Rusia folosesc momentul pentru a amplifica aceste proteste și pentru a adânci orice fractură sau dezacord aparut în societatea noastră”.

”Am fi naivi dacă am crede că România este ferită. Din contră, cred că suntem mult mai expuși și din această cauza suntem și mai vulnerabili”, a completat eurodeputatul PPE.

Peste 1.100 de persoane – 700 în Franța și 400 în Belgia – au fost arestate în acest final de săptămână de forțele de ordine în contextul protestelor ”vestelor galbene”, din cauza diferitor scumpiri guvernamentale, inclusiv prețul la carburanți.

În cazul Franței, oficialii de la Paris au fost alertaţi de multiplicarea numărului de conturi false care au început să distribuie imagini cu oameni bătuţi grav de poliţie. 

Potrivit cotidianului britanic The Times, scrie Digi24aceste acţiuni au fost coordonate de Rusia, dar autorităţile franceze au spus că e prea devreme pentru a afirma asta. Moscova a fost acuzată de implicare împotriva lui Emmanuel Macron și în campania prezidenţială din 2017.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu solicită Comisiei Europene să prezinte planurile pentru depistarea și diagnosticarea cancerului colorectal

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, alături de alți patru colegi din grupurile PPE, S&D și ALDE, a solicitat Comisiei Europene să prezinte planurile executivului european pentru punerea în aplicare a orientărilor europene pentru asigurarea calității în depistarea și diagnosticarea cancerului colorectal.

”146.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an de cancer colorectal (CRC). Iar numărul acestora va crește ajungând la peste 206.000 de decese pe an până în 2035. Acest tip de cancer poate fi prevenit, iar accesul la programe de depistare ar putea duce la economii de până la 8 miliarde de euro în costuri medicale directe în cazul în care toate persoanele ar fi diagnosticate în faza incipientă”, a scris Marinescu, pe Facebook.

Cei cinci eurodeputați solicită Comisiei Europene să prezinte în scris planurile sale pentru punerea în aplicare a orientărilor europene pentru asigurarea calității în depistarea și diagnosticarea CRC, încurajarea statelor membre să instituie programe de depistare a CRC destinate populației precum și generarea de date paneuropene privind povara economică și clinică reprezentată de CRC asupra persoanelor și asupra societății în general.

Cu toate acestea, eradicarea CRC este subminată de diferențe importante de calitate, acces și informare cu privire la măsurile preventive de depistare, în special colonoscopia, măsura preventivă considerată standard de bază.

Comisia Europeană a recunoscut existența inegalităților de sănătate în prevenirea CRC, în raportul său din 2017 intitulat „Depistarea cancerului în Uniunea Europeană” și în orientările europene din 2010 pentru asigurarea calității în depistarea și diagnosticarea CRC.

În cadrul unei mese rotunde privind politica Parlamentului din noiembrie 2018, părțile interesate au subliniat faptul că eradicarea CRC presupune eforturi de colaborare între toate părțile interesate, inclusiv Comisia.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, și-a depus demisia din funcție pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat

Published

on

© Gheorghe Falcă/Facebook

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, vineri, că şi-a depus demisia din funcţie, pentru a putea să-şi preia mandatul de eurodeputat câştigat în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai, relatează Agerpres.

Primarul a declarat, într-o conferinţă de presă la sediul PNL, că a înştiinţat Prefectura Arad privind alegerea făcută.

,,Am depus la Prefectură documentul prin care am optat între cele două funcţii, astfel încât să se poată convoca, în 28 iunie, Consiliul Local, când îmi predau efectiv mandatul de primar”, a anunţat Falcă.

Primarul a adăugat că a fost la şedinţa grupului eurodeputaţilor PPE, desfăşurată săptămâna trecută la Bruxelles, unde s-au făcut repartiţiile pe comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

,,Am cerut Comisia de transporturi, dar voi fi şi membru în Comisia de petiţii, unde se analizează tot ce înseamnă reclamaţii, inclusiv comportamentul guvernamental faţă de fondurile europene. De asemenea, sunt supleant la Comisia de muncă”, a spus Falcă.

Gheorghe Falcă va fi înlocuit de viceprimarul Călin Bibarț până la alegerile locale din 2020, când PNL va susține candidatura lui Sergiu Bîlcea, în prezent lider al organizaţiei municipale Arad a partidului şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, potrivit anunțului formațiunii din 10 iunie.

Gheorghe Falcă este primarul municipiului Arad din anul 2004. Din această calitate, Falcă este membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Acesta a anunțat la finele lunii trecute că va renunța, conform legii, în 30 de zile, la funcția de primar pentru a-și prelua mandatul de europarlamentar. 

Citiți și Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, discurs înainte de alegerile europene: „Eu știu ce înseamnă forța Bruxelles-ului. Dați șansa unui om care a făcut treabă să reprezinte România”

Pentru mai multe informații despre activitatea profesională a acestuia, aici.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, avertizează: ”Alianța dintre grupul lui Macron și socialiștii europeni este un lucru grav pentru România”

Published

on

Noul vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a criticat luni alianța din hemiciclu între grupul Renew al lui Emmanuel Macron și socialiștii europeni împotriva popularilor europeni, avertizând că acest lucru este ”grav pentru România”.

Într-o postare pe Facebook, Mureșan scrie că această colaborare ”dintre grupul lui Macron și socialiști este mult mai strânsă decât colaborarea lor cu PPE”, precizând că acest lucru a fost vizibil ”în fiecare zi în negocierile pentru formarea majorității”.

Siegfried Mureșan, care este și purtător de cuvânt al PPE, spune că acest lucru nu este surprinzător, dar avertizează asupra consecințelor.

”Acest lucru nu este surprinzător. Emmanuel Macron însuși a fost membru al Partidului Socialist din Franța și a fost ministru în Guvernul președintelui socialist al Franței, Francois Hollande. Acest lucru nu este surprinzător, dar este grav pentru România. Este grav, deoarece PPE este partidul care a sprijinit mereu România. PPE a luptat pentru statul de drept din România, în timp ce socialiștii europeni erau la braț cu PSD. PPE a susținut-o pe doamna Kovesi, în timp ce socialiștii europeni au votat împotriva ei. Sigur că și Guvernul Franței a votat împotriva ei în Consiliu. Socialiștii europeni au fost apărătorii PSD-ului și vor fi in continuare, după o scurtă “înghețare a relațiilor” pe durata campaniei. Acest subiect merită monitorizat deoarece este foarte important pentru România”, spune Mureșan.

Reacția sa apare după ce negocierile din cadrul Consiliului European privind numirea unui președinte al Comisiei Europene nu au produs niciun rezultat, iar un nou summit va avea loc pe 30 iunie.

Tensiunile au atins cote ridicate joi, înaintea Consiliului European, după ce grupurile S&D și Renew Europe din Parlamentul European, care împreună totalizează 261 din membrii hemiciclului (376 fiind necesari pentru o majoritate), nu îl vor sprijini pe liderul PPE Manfred Weber la președinția Comisiei Europene, un anunț în acest sens fiind făcut chiar de Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Social-democrații europeni și-au reafirmat sprijinul pentru ca prim-vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans să devină viitorul președinte al executivului european, în timp ce Renew Europe a readus în discuție numele comisarului Margrethe Vestager.

În replică, liderii PPE și-au reconfirmat, pentru a treia oară, susținerea de neclintit pentru candidatura lui Manfred Weber la șefia Comisiei Europene, candidat căruia președintele Franței, liderii social-democrați și cei liberali îi impută lipsa de experiență guvernamentală la nivel înalt.

Posibilitatea unui nou summit european dedicat exclusiv procesului de numiri în fruntea instituțiilor UE, idee vehiculată recent în interiorul instituțiilor UE, a fost astfel validată pentru data de 30 iunie, înainte ca viitorul Parlament European să se întrunească, pentru prima dată, în sesiune plenară, începând cu 2 iulie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending