Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE): Coeziunea înseamnă a ne uni forțele la nivelul Uniunii Europene prin solidaritate

Published

on

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) s-a numarat zilele trecute printre invitatii Conferintei internationale Laude-Reut de diplomtie si afaceri globale – 2Day Ambassador, ale carei gazde au fost ambasadorul Statului Israel in Romania, David Saranga, si Tova Ben Nun-Cherbis, Presedintele Complexului Educational Laude-Reut.

Conferinta a fost initiata si organizata de Fundatia Reut (fosta Fundatia Ronald S. Lauder Romania) – Complexul Educational Laude-Reut si se desfasoara anual sub auspiciile Parlamentului Romaniei – Camera Deputatilor, anul acesta aflandu-se si sub Patronajul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, cu motto-ul „Coeziunea, o valoare comuna europeana – Cohesion, a common European value“.

Interventia integrala a eurodeputatului:

”Coeziunea inseamna a ne uni fortele la nivelul Uniunii Europene prin solidaritate, pentru a sprijni si acele regiuni ale UE, mai putin dezvoltate.

Coeziunea inseamna a utiliza fondurile disponibile, cu maxim de eficienta. Dar inseamna si a face politici si a a lua decizii impreuna, in beneficiul tuturor.

Voi porni de la aceste idei discutia despre viitorul si perspectivele Uniunii Europene.

In Europa, din momentul in care s-au schimbat generatiile de lideri, precum HavelKohlThatcherMitterrand sau Walesa – au fost incet si dramatic inlocuiti de lideri populisti si tot mai orbi la noile realitati si provocari.

Cei care si-au dedicat munca integrarii europene sunt acum inlocuiti de populisti sau eurosceptici.

UE s-a cladit:

 • pe valori precum solidaritate si coeziune
 • ca efect al lectiilor dure, precum razboiul si holocaustul
 • pentru pace si prosperitate

Desi este greu de inteles, dupa o perioada buna a UE, in care toate valorile au fost respectate si oamenii s-au bucurat de cea mai linistita si prospera era, acum, din ce in ce mai mult revin argumentele pentru care UE a fost creata:

 • instabilitate economica
 • criza financiara
 • terorism
 • anti-semitism
 • instabilitate sociala
 • proteste
 • razboi hibrid

Alternativa Europei integrate este mult mai rea!

Dar, inainte ca Europa sa continue pe calea integrarii, trebuie sa ne punem, cu sinceritate, unele intrebari:

 • sa vedem unde am esuat in proiectul UE
 • de ce s-a vorbit atat despre o Europa cu mai multe viteze
 • de ce exista inca state mult mai slab dezvoltate
 • unde este solidaritatea si coeziunea
 • unde am gresit in luarea deciziilor si adoptarea politicilor
 • de ce exista dublul standard

Exemple:

 • pachetul mobilitate
 • calitatea produselor
 • strategia privind securitatea energetica

Dati-mi voie să vă dau doar un exemplu: strategia UE privind securitatea energetică.

UE a decis să depună un efort major pentru a-și asigura securitatea energetică prin diversificarea surselor sale de energie, prin interconectarea și extinderea rețelelor existente de transport de energie și prin promovarea transparenței și predictibilitatii în cadrul pieței comune a energiei.

Efortul financiar este semnificativ atât din partea bugetului UE, cât și din partea BERD și BEI, si implică miliarde de euro.

În ciuda acestui efort general, fără angajamentul tuturor statelor membre ale UE și a acțiunilor coerente, obiectivele UE privind strategia de securitate energetică nu pot fi atinse.

Dacă ne uităm la conducta de gaz Nord Stream II, vedem cum un singur proiect, promovat de un stat membru, poate submina coerența unei întregi strategii a UE. Prin dublarea capacității conductei, proiectul Nord Stream va furniza aproximativ 30% din importurile de gaze ale UE, toate provenind dintr-o singură sursă. Procedând astfel, acesta se afla in contradictie cu obiectivele diversificării rutelor și furnizorilor.

Acest singur exemplu arată modul în care o singură acțiune poate submina coerența UE în ansamblu.

UE trebuie sa ramana pol de pacestabilitateprosperitate si respect pentru valorile care au consacrat-o.

Cei care apreciaza cel mai mult sunt cei din centrul si estul Europei.

Revenind la valori si coeziune => aceasta este singura sansa pentru Europa.

Statele din Vest trebuie sa fie solidare cu cele din Est pentru a salva proiectul European.

Iar cei din Est sa isi insuseasca cu seriozitate valorile europene, nu doar sa astepte minuni.

Ne bucuram de existenta fondurilor europene, dar nu ne straduim suficient sa le valorificam.

Ne bucuram de libertati, dar uitam ca avem si obligatii, iar bunastarea unui popor nu se construieste doar cu bani, ci mai ales cu oameni cu un puternic spirit civic => asta este cheia succesului.

O Europa desprinsa de valorile Iluminismului pe care l-a oferit lumii, care ignora realizarile civilizatiei sale si nu e dispusa sa le protejeze, prizoniera a demagogilor sovini, care nu mai vrea sa se apere, ramasa fara evreii ei, instrainata de America, timida in fata Rusiei si intoarsa la starea ei naturala traditionala, in care tarile isi urmaresc propriile interese mercenare in detrimentul unitatii, nu ar insemna numai sfarsitul Europei asa cum o stim. Un asemenea colaps ar prevesti un nou ev intunecat.

Discursul dublu al liderilor europeni, din pacate alimenteaza populismul si euroscepticismul.

Nu vom salva proiectul daca nu renuntam la acest limbaj.

 1. Daca vrem prosperitate, trebuie sa decidem impreuna si pentru toti in domeniul fiscal, politicile monetare, reglementarea pietei.
 2. Daca vrem securitate, trebuie sa aplicam toti aceleasi reguli si sa ne aparam granitele eficient.

Romania si Bulgaria trebuie sa reprezinta granita de est a spatiului Schengen.

 1. Daca vrem consens intre Statele Membre in politica externa comuna, nu putem lua decizii dupa cum dicteaza interesele economice de moment ale unora.

In lipsa unei politici energetice comune, Europa va continua sa fie ostatica politicii conductelor Moscovei.

In lipsa unei politici de aparare comune pentru descurajarea agresiunii Rusiei, Europa risca un alt razboi conventional.

Fara o piata comuna infloritoare, alimentata de libera circulatie a muncii, bunurilor si lucratorilor, productia si comertul vor scadea, ducand la cresterea somajului si generand tulburari sociale.

Iar fara coeziune politica, rolul esential al Europei in mentinerea ordinii mondiale liberale se va reduce drastic.

Toate aceste probleme – ineficienta in fata Rusiei, somajul persistent, cresterea lenta si migratia necontrolata – decurg dintr-o lipsa de solidaritate.

UE are nevoie de un suflu nou!

Amenintarile prezentului nu ne dau voie sa fim relaxati si sa continuam sa ignoram realitatea de dragul unui vot sau, mai rau, pentru ca nu avem lideri vizionari si curajosi.

Slabirea si dezintegrarea UE ar fi o tragedie nu doar pentru cetateni, dar si pentru intreaga lume”.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Nu putem atinge obiectivul de economie verde în absența gazului și a energiei nucleare ca și combustibili de tranziție

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că obiectivul unei economii verzi nu poate fi atins în absența gazului și a energiei nucleare ca și combustibili de tranziții. De asemenea, acesta a precizat că este important ca România să susțină propunerea Comisiei Europene care a inclus pe lista combustibililor de tranziție gazul și energia nucleară.

Potrivit deputatului european, România, atât prin vocea președintelui Iohannis, cât și prin cea a premierului Nicolae Ciucă, s-a poziționat în favoarea propunerii Comisiei Europene care a inclus pe lista combustibililor de tranziție gazul și energia nucleară.

„Contextul războiului din Ucraina, însă, a născut voci în Parlamentul European dar și din alte zone care susțin că includerea gazului în actul delegat ar sprijini nemijlocit Rusia și exporturile sale de gaz”,  a adăugat acesta. 

„Este o interpretare care creează un lanț cauzal între două elemente care au doar circumstanțial legătură. Faptul că gazul este considerat în continuare combustibil de tranziție către energia verde nu înseamnă că nu există alt gaz decât cel importat din Rusia. Practic, se profită de conflictul din Ucraina pentru a se respinge o viziune echilibrată și moderată vizavi de tranziția către energia verde”, a afirmat europarlamentarul român pentru Calea Europeană.

„Unii colegi care aveau deja o poziție contrară celei a Comisiei au văzut în conflictul din Ucraina o oportunitate de argument. Ea este categoric falsă. Nu putem atinge obiectivul de economie verde în absența gazului și a energiei nucleare ca și combustibili de tranziție. În orice caz, interesul direct al României este să susțină propunerea Comisiei Europene”, a conchis eurodeputatul Vasile Blaga.

  

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din PE îndeamnă președinția cehă a Consiliului UE să plaseze problemele sociale în fruntea agendei: Să evităm riscul unei recesiuni

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Social-democrații din Parlamentul European solicită guvernului ceh să aibă în vedere, de urgență, consecințele sociale ale războiului împotriva Ucrainei și să vină cu un plan bine pregătit când Cehia va prelua de mâine, 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului UE, potrivit comunicatului oficial.

Grupul S&D este pregătit să colaboreze în mod constructiv cu președinția cehă pentru a aborda aceste provocări în aceste momente critice.

„Președinția cehă a Consiliului vine într-un moment definitoriu pentru viitorul nostru colectiv. Din păcate, cele mai grave efecte economice și sociale ale războiului și ale inflației sunt încă de așteptat și riscăm să ne confruntăm cu o iarnă dramatică. Trebuie să lucrăm din greu pentru a evita riscul unei recesiuni în UE”, a transmis Iratxe García Pérez, eurodeputat și liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

De asemenea, grupul S&D din Parlamentul European salută „nivelul de ambiție în ceea ce privește ajutorul oferit Ucrainei, angajamentul față de securitatea energetică și voința președinției de a încerca să găsească o soluție pentru integrarea și gestionarea refugiaților.”

„Cu toate acestea, în grupul nostru suntem îngrijorați de lipsa de ambiție a Președinției în ceea ce privește impactul economic și social al războiului în statele membre ale UE. Ne așteptam la mai mult în ceea ce privește dimensiunea socială într-un moment în care cetățenii noștri au cea mai mare nevoie de ea. Observăm că multe familii europene care au primit refugiați la începutul războiului sunt acum disperate pentru că nu-și pot plăti propriile facturi din cauza lipsei de sprijin financiar. Trebuie să facem mai mult pentru integrarea refugiaților, dar trebuie, de asemenea, să facem mai mult pentru a ajuta gospodăriile cele mai vulnerabile să facă față creșterii prețurilor la energie și inflației în general. Având în vedere creșterea inflației și consecințele acesteia, actualul cadru financiar și bugetar nu va fi suficient. De asemenea, prioritățile președinției cehe sunt lipsite de ambiție în ceea ce privește statul de drept, continuarea Conferinței privind viitorul Europei și egalitatea de gen. Vom face presiuni asupra președinției pentru a trata aceste aspecte importante în mod corespunzător.”

Citiți și: Cehia preia vineri președinția rotativă a Consiliului UE într-un moment de „vreme rea” în Europa

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Ucraina și Republica Moldova vor fi parte a familiei europene

Published

on

© Vasile Blaga/Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) salută obținerea de către Republica Moldova și Ucraina a statutului de state candidate: „Reprezintă certitudinea că ambele vor fi membre ale Uniunii Europene, un pas uriaș pentru cele două state candidate, dar și pentru Uniunea Europeană.”

Potrivit deputatului european, votul din Parlamentul European, dar și decizia din Consiliu, spun un singur lucru: „deciziile nu reprezintă gesturi simbolice de consolare ci certifică faptul că Ucraina și Republica Moldova vor fi parte a familiei europene.”

Acesta atrage atenția cu privire la retorica pro-rusă care minimalizează impactul acestor decizii: „Celor care promovează aceste idei le transmitem simplu: drumul Ucrainei și al Republicii Moldova este un drum cu sens unic. La capătul lui se află integrarea în Uniunea Europeană. Este, desigur, un drum care va necesita eforturi susținute din partea ambelor state candidate, dar și din partea instituțiilor Uniunii Europene.”

„România și-a folosit toate mijloacele instituționale pentru ca Republica Moldova să nu fie decuplată de Ucraina în această decizie. Era vital ca celor două state să le fie acordat la pachet statutul de candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Este un deznodământ extraordinar care merită cu prisosință menționat”, a mai adăugat acesta. 

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Citiți și DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE

“Consiliul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în cadrul Uniunii Europene. Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată în concluziile adoptate de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și ceilalți lideri europeni.

În documentul adoptat, liderii invită Comisia Europeană să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei cu privire la cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. De asemenea, se precizează că “Consiliul va decide cu privire la măsurile ulterioare după ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”.

În ceea ce privește Georgia, Consiliul European s-a declarat “pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată după ce vor fi abordate prioritățile specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei”.

Progresul fiecărei țări către Uniunea Europeană va depinde de meritele proprii în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, luând în considerare capacitatea UE de a absorbi noi membri.

Continue Reading

Facebook

NATO3 days ago

Joe Biden laudă România pentru creșterea bugetului apărării și reafirmă creșterea prezenței militare SUA: Vom poziționa o brigadă de luptă în România

NATO3 days ago

Liderii din 22 țări NATO, inclusiv România, au lansat primul Fond de Inovare al Alianței. România va găzdui două centre de testare ale Acceleratorului menit să păstreze supremația tehnologică NATO

NATO4 days ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO4 days ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

FONDURI EUROPENE4 days ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: România a fost implicată în schimbarea de atitudine a Turciei pentru a accepta cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

NATO4 days ago

Klaus Iohannis, la summitul NATO: România va beneficia de forțe aliate pre-alocate și echipamente militare pre-poziționate pregătite să intervină în cazul unui atac rusesc. Marea Neagră este zonă de război

ROMÂNIA4 days ago

Sorin Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galați va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina

Team2Share

Trending