Connect with us

PPE

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) participare la ședințele Comisiei pentru Afaceri Externe înainte de Summitul UE-China

Published

on

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) a participat la ședințele de pe 1 și 2 aprilie ale Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European, în calitate de membru cu drepturi depline.

În cadrul primei sesiuni de lucru a comisiei au fost prezentate câteva rapoarte privind activitatea misiunii AFET în țările candidate la Uniunea Europeană din Balcanii de Vest, precum Serbia și Kosovo (27 februarie – 2 martie), Albania și Macedonia de Nord (27 februarie – 1 martie), dar și raportul anual pe 2018 al Fondului European pentru Democrație (FED), reprezentat de directorul său executiv Jerzy Pomianowski. De asemenea, membrii comisiei au avut un schimb de opinii cu Gunnar Wiegand, director general al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), în pregătirea summitului UE-China din 9 aprilie 2019.

Mai mult, Comisia AFET a atins și subiectul prevenirii și medierii conflictelor din perspectiva capacităților actuale ale UE împreună cu reprezentanți ai Institutului European al Păcii și ai Unității de mediere din cadrul SEAE.

Sesiunea de pe 2 aprilie a Comisiei AFET s-a deschis cu reuniunea interparlamentară la nivel de comisii cu reprezentanți ai parlamentelor naționale, care s-a concentrat pe tema consolidării politicii externe și de securitate a UE, caz pentru vot cu majoritate calificată în domeniul PESC. Aceasta a fost urmată de o dezbatere privind viitorul relațiilor UE cu Regatul Unit – schimb de opinii la care a participat negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. De asemenea, la reuniunea Comisiei AFET a mai fost prezent și Johannes Hahn, comisar pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, pentru a avea un schimb de opinii cu eurodeputații prezenți privind viitorul politicii de extindere și al politicii de vecinătate. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, întâlnire la Sebeș cu reprezentanții asociațiilor Business Family din UE dedicată ”rolului întreprinderilor familiale ca bază pentru antreprenoriatul pe termen lung”

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, s-a întâlnit vineri la Sebeș cu reprezentanții asociațiilor Business Family din Uniunea Europeană (EFB), organizații care promovează menținerea și dezvoltarea afacerilor de familie, într-un proiect frumos, bazat pe libertate, valori comune și prosperitate.

”EFB încurajează competitivitatea, economia durabilă și susține activ rolul întreprinderilor familiale ca baza pentru antreprenoriatul pe termen lung. A fost o întâlnire constructivă, într-un cadru prietenos, în care am discutat despre rezultatele alegerilor europarlamentare și lecțiile pe care trebuie să le învățăm după acest scrutin, provocările imediate din Parlamentul European: alegerile noilor comisari, Brexit, lupta împotriva schimbărilor climatice, încheierea negocierilor pe cadrul financiar multianual, precum și despre rolul global al Uniunii Europene în viața fiecăruia dintre noi”, a scris Bușoi, pe pagina sa de Facebook.

 

Desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European, Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007.  În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. A reușit să obțină astfel majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate din cadrul Fondul Social European Plus de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro, precum și creșterea finanțării pentru Cercetare în Sănătate de la 7,7 miliarde de Euro, la 9,1 miliarde de Euro.  În Parlamentul European a muncit în mod constant în numele pacienților pentru accesul egal la tratamente și pentru cauza medicinei  personalizate. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare.

Mai mult despre activitatea europarlamentarului aici.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE): ,,Cerul Unic European”, un proiect la care muncesc de 12 ani, plasează interesele pasagerilor de pe liniile aeriene în prim plan

Published

on

© Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) a Parlamentului European, propune colegilor europarlamentari să privească partea plină a paharului în contextul dezbaterilor pe marginea inițiativei ,,Cerul Unic European”, care vizează eficientizarea traficului aerian și a serviciilor oferite pasagerilor liniilor aeriene prin reducerea fragmentării spațiului aerian european, se arată într-o postare pe Facebook.

,,Cerul Unic European este un proiect la care muncesc de 12 ani și pe care sper să-l văd implementat cât mai curând. Au fost foarte multe dezbateri și consultări, chiar cred că a fost una dintre cele mai ample consultări din PE și, în tot acest timp, întotdeauna au fost aduse în discuție eventualele pierderi, fie locurile de muncă, fie că industria va avea de suferit. Eu am propus să ne uităm și la câștiguri, la partea pozitivă. Și cel care câștigă în mod cert este cetățeanul, pasagerul. Zboruri mai sigure, la timp și mai puțin poluante”, a fost mesajul eurodeputatului liberal la deschiderea conferinței „Cerul European Digital”, organizată de Comisia Europeană pornind de la concluziile studiului pilot „O nouă arhitectură a spațiului aerian european”, realizat ca urmare a proiectului pilot pe care l-a depus în mandatul anterior.

Inițiativa privind cerul unic european vizează creșterea eficienței gestionării traficului aerian și a serviciilor de navigație aeriană prin reducerea fragmentării spațiului aerian european.

Inițiativa privind cerul unic european (SES) a fost lansată în 1999 cu scopul de a îmbunătăți performanța managementului traficului aerian (ATM) și a serviciilor de navigație aeriană (ANS) printr-o integrare mai bună a spațiului aerian european. Avantajele preconizate prin aplicarea SES sunt enorme: în comparație cu 2004, inițiativa privind SES (odată finalizată în jurul anului 2030) ar putea să tripleze capacitatea spațiului aerian, să înjumătățească costurile ATM, să îmbunătățească de zece ori siguranța și să reducă cu 10 % impactul aviației asupra mediului înconjurător.

Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

Continue Reading

Dan Motreanu

Brexit. Europarlamentarul Dan Motreanu dă asigurări cetățenilor români și celorlalți cetățeni europeni din Regatul Unit: PNL și PPE se va asigura că drepturile lor sunt susținute, nicidecum diminuate

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu a dat asigurări cetățenilor europeni prezenți în Regatul Unit că drepturile lor vor fi cât mai bine proteja în raport cu deciziile Marii Britanii privind Brexit-ul.

”În aceste negocieri dure dintre Londra și Bruxelles, misiunea noastră, a PNL și PPE, este să protejăm cât mai bine drepturile românilor și a celorlalți cetățeni europeni în raport cu deciziile Marii Britanii privind Brexit-ul. Ne vom asigura că drepturile lor sunt susținute, nicidecum diminuate”, a scris eurodeputatul român într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Proiectul european înseamnă libertatea de a alege, libertate de mișcare, respectarea drepturilor fundamentale! Trebuie să vorbim clar și pe o singură voce! Cei 400 de mii de români, precum și ceilalți europeni din Regat nu sunt cetățeni de mâna a doua! Ei trebuie respectați și protejați!”, a completat Motreanu.

Declarațiile sale vin în urma ședinței grupului PPE de miercuri, 11 septembrie, unde a participat și negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Amintim că drepturile cetățenilor români din Regatul Unit a reprezentat unul dintre subiectele aborate de președintele României, Klaus Iohannis, în prima discuție telefonică cu prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson de la numirea acestuia din urmă în funcția, la 24 iulie.

Astfel, șeful statului român i-a transmis șefului Executivului de la Londra că ”prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie”.

Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane.

Detalii despre înscrirea în Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pot fi obţinute pe https://www.gov.uk , inclusiv în limba română.

Potrivit datelor publicate la 19 august de către Ministerul de Interne de la Londra, până la 31 iulie 2019 au primit drept de reședință în Marea Britanie un număr de 951.700 de cetățeni din țările UE și din Spațiul Economic European.

În total, un număr de 1.040.600 de cetățeni din Uniunea Europeană au aplicat, până la 31 iulie 2019, pentru a primi statut de rezidență în Regatul Unit. 958.000 au aplicat pentru reședință în Anglia, 51.600 în Scoția, 15.600 în Țara Galilor și 12.900 în Irlanda de Nord.

Dintre aceștia, cei mai numeroși solicitanți sunt polonezii (179.800), românii (141.200) și italienii (121.600). Sub 100.000 de aplicați provin din rândul cetățenilor portughezi (92.900), spanioli (69.000) sau bulgari (54.100). Cele mai puține solicitări provin din partea cetățenilor irlandezi (1.500), sloveni (1.000) și luxemburghezi (300).

Sunday Times relata la 5 septembrie că guvernul britanic a renunţat la planurile de suspenda libertatea de mişcare a cetăţenilor din Uniunea Europeană în cazul unui Brexit fără acord după 31 octombrie. Planurile au fost abandonate din cauza riscului de invalidare în justiţie.

Potrivit jurnaliștilor, termenul de 31 octombrie este prea strâs pentru ca guvernul să poată trece un proiect de lege în Parlament, iar folosirea legii retragerii din UE ca bază pentru a ocoli parlamentul ar putea fi contestată în justiţie cu şanse de 70% de a fi invalidată.

Potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending