PPE
Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) participare la ședințele Comisiei pentru Afaceri Externe înainte de Summitul UE-China
Published
5 years agoon
By
REDACTIAEurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) a participat la ședințele de pe 1 și 2 aprilie ale Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European, în calitate de membru cu drepturi depline.
În cadrul primei sesiuni de lucru a comisiei au fost prezentate câteva rapoarte privind activitatea misiunii AFET în țările candidate la Uniunea Europeană din Balcanii de Vest, precum Serbia și Kosovo (27 februarie – 2 martie), Albania și Macedonia de Nord (27 februarie – 1 martie), dar și raportul anual pe 2018 al Fondului European pentru Democrație (FED), reprezentat de directorul său executiv Jerzy Pomianowski. De asemenea, membrii comisiei au avut un schimb de opinii cu Gunnar Wiegand, director general al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), în pregătirea summitului UE-China din 9 aprilie 2019.
Mai mult, Comisia AFET a atins și subiectul prevenirii și medierii conflictelor din perspectiva capacităților actuale ale UE împreună cu reprezentanți ai Institutului European al Păcii și ai Unității de mediere din cadrul SEAE.
Sesiunea de pe 2 aprilie a Comisiei AFET s-a deschis cu reuniunea interparlamentară la nivel de comisii cu reprezentanți ai parlamentelor naționale, care s-a concentrat pe tema consolidării politicii externe și de securitate a UE, caz pentru vot cu majoritate calificată în domeniul PESC. Aceasta a fost urmată de o dezbatere privind viitorul relațiilor UE cu Regatul Unit – schimb de opinii la care a participat negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. De asemenea, la reuniunea Comisiei AFET a mai fost prezent și Johannes Hahn, comisar pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, pentru a avea un schimb de opinii cu eurodeputații prezenți privind viitorul politicii de extindere și al politicii de vecinătate.
You may like
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul UE 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru R. Moldova
Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE. El va negocia viitorul cadru financiar post-2027
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, după nominalizarea Roxanei Mînzatu drept comisar european: Prioritatea mea este să obținem cel mai bun portofoliu. Este un drept, nu un cadou, mai ales pentru ce a făcut România în UE
Op-ed | Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Comisarii europeni: între tehnocrație și politică. Ce priorități va avea noua Comisie
Siegfried Mureșan, scurtă analiză după rezultatul alegerilor din landurile germane Turingia și Saxonia: Arată că doar partidele proeuropene de centru-dreapta pot combate discursul extremist eurosceptic
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul UE 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru R. Moldova
Published
4 days agoon
September 6, 2024By
Teodora IonSiegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE, a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul european pentru 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru Republica Moldova.
”Am depus un amendament la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2025 în care am solicitat o creștere cu 61 de milioane de euro a alocărilor pentru Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova”, a menționat Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta a explicat că ”Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și trebuie să o ajutăm să se modernizeze și să se reformeze în cadrul procesului de aderare”.
”În același timp, Republica Moldova se confruntă cu amenințări constante de securitate din partea Federației Ruse. De aceea, trebuie să ne asigurăm că Moldova și întreagă Vecinătate estică beneficiază de sprijin adecvat pentru a combate aceste amenințări fiindcă siguranța noastră, în interiorul Uniunii Europene, depinde de cât de sigure sunt țările din vecinătatea noastră”, a explicat eurodeputatul.
Amintim că executivul european a propus la 19 iunie un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăți estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU.
Ulterior, la 17 iulie, Consiliul a ajuns la un acord asupra poziției sale privind proiectul de buget al UE pentru 2025 care se ridică la un cuantum de 191,53 miliarde de euro al angajamentelor și de 146,21 miliarde de euro al plăților, fără a include creditele prevăzute pentru instrumente speciale din afara CFM.
Anul acesta, termenul legal pentru a se ajunge la un acord cu privire la bugetul anual este 18 noiembrie 2024, ora 24.00.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Op-ed | Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Comisarii europeni: între tehnocrație și politică. Ce priorități va avea noua Comisie
Published
1 week agoon
September 2, 2024By
REDACTIAde Gheorghe Falcă, deputat PPE în Parlamentul European
În fiecare ciclu electoral european, stabilirea componenței noii Comisii Europene devine un subiect de maxim interes, atât pentru cetățenii europeni, cât și pentru actorii politici din întreaga Uniune. Comisia Europeană, prin puterea pe care o exercită în direcționarea politicilor comunitare, este unul dintre cele mai importante organisme ale Uniunii Europene.
Totuși, alegerea comisarilor europeni și distribuirea portofoliilor acestora nu este un proces simplu, tehnocrat, ci unul profund influențat de negocieri politice complexe și de interese naționale diverse.
Procedura de selecție și compromisul politic
Procesul de selecție al comisarilor europeni începe imediat după alegerile pentru Parlamentul European.
Fiecare stat membru propune un candidat, sau doi, pentru funcția de comisar, iar aceștia trebuie să fie ulterior aprobați de Parlamentul European după audieri în care noi, parlamentarii europeni, verificăm competențele și calificările fiecărui candidat în parte.
De exemplu, portofoliile considerate de maximă importanță, cum ar fi Concurența, Economia, Comerțul sau Politica Externă, sunt uneori destinate statelor mari, sau candidaților susținuți de grupurile politice dominante.
În acest context, statele membre medii, cum ar fi România, trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a negocia portofolii semnificative. Adică, au nevoie de un guvern condus de cineva care și pricepe despre ce este vorba și se și pricepe la ceea ce face! Aviz domnului Ciolacu.
Negocierile politice: un joc de putere
Negocierile politice care urmează alegerilor europene sunt esențiale pentru stabilirea noii Comisii Europene. În aceste negocieri, interesele naționale, ambițiile politice și strategiile de lungă durată se ciocnesc de multe ori și este normal să fie așa.
Aceste audieri, deși teoretic tehnice, sunt de multe ori folosite ca instrumente politice pentru a negocia sau chiar bloca anumite candidaturi. Vorbim, totuși, despre politică.
În final, rezultatul acestor negocieri este o Comisie Europeană care trebuie să echilibreze interesele naționale, prioritățile politice europene și necesitatea de a avea o echipă de comisari capabilă să gestioneze dosare extrem de complexe. Iar asta, dragi cititori, se va întâmpla și acum!
În concluzie, procesul de selecție a comisarilor europeni și distribuirea portofoliilor reflectă echilibrul complex dintre tehnocrație și politică în UE, iar România ar avea mare nevoie, acum, de un premier care să înțeleagă miza reală a acestui proces!
Deși procedura este destinată să asigure competență și reprezentativitate, rezultatul final este adesea un compromis între interese naționale și politice, ceea ce face ca noua Comisie Europeană să fie nu doar un motor al integrării europene, ci și o oglindă a diversității politice și economice a continentului, precum și a competenței (sau a lipsei acesteia!) liderilor de guverne.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Siegfried Mureșan, scurtă analiză după rezultatul alegerilor din landurile germane Turingia și Saxonia: Arată că doar partidele proeuropene de centru-dreapta pot combate discursul extremist eurosceptic
Published
1 week agoon
September 2, 2024By
Teodora IonRezultatul alegerilor din landurile germane Turingia și Saxonia demonstrează că doar partidele proeuropene de centru-dreapta pot combate discursul extremist eurosceptic, evaluează Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, deznodământul electoral din cele două landuri germane.
Voturile în plus obținute de ”extremiștii populiști eurosceptici de dreapta și de stânga la alegerile din weekend în Turingia și Saxonia au venit, în cea mai mare parte, de la alegătorii dezamăgiți de partidele tradiționale de stânga și centru-stânga”, arată eurodeputatul PPE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
”Comparativ cu acum 5 ani, partidul de extremă dreaptă AfD a obținut o creștere de 9,4 puncte procentuale în Turingia (clasându-se pe primul loc, cu 32,8% din voturi) și o creștere de 3,1 puncte procentuale în Saxonia (clasându-se pe locul 2 după CDU – partidul de centru-dreapta, membru al PPE). În același timp, nou-înființatul partid populist eurosceptic Alianța „Sahra Wagenknecht” a obținut un scor de 15,8% în Turingia și 11,8% în Saxonia, clasându-se pe locul 3 în ambele landuri, deși este prima dată când participă la alegeri. Comparativ cu 2019, partidul de stânga „Die Linke” a pierdut 17,9 puncte procentuale în Turingia și 5,9 puncte procentuale în Saxonia. De asemenea, față de acum 5 ani, Partidul Socialist al cancelarului Olaf Scholz a înregistrat un scor minim istoric în Turiniga de 6,1%, pierzând 2,1 puncte procentuale față de anul 2019, și, la fel, un scor minim istoric în Saxonia de doar 7,3, cu 0,4% mai puțin decât acum 5 ani. Verzii au obținut doar 3,2% în Turingia (cu 2 puncte procentuale mai puțin decât în 2019), ratând, astfel, intrarea în Parlamentul regional. În Saxonia, Verzii au pierdut 3,5 puncte procentuale, înregistrând un scor de doar 5,1%. AfD a primit de două-trei ori mai multe voturi decât au obținut, împreună, toate cele trei partide care formează coaliția de guvernare la nivel federal (Socialiștii, Verzii și Liberalii)”, a detaliat Mureșan.
Europarlamentarul arată că ” singurul partid tradițional care a obținut rezultate pozitive la alegerile din weekend este partidul CDU, membru al PPE, care a câștigat alegerile în Saxonia cu 32% și a obținut o creștere de 2 puncte procentuale în Turingia (clasându-se pe locul 2, cu 23,6%)”.
În viziunea lui Siegfried Mureșan, ”soluția pentru combaterea extremismului din Germania” și pentru asigurarea ”stabilității” primei economii europene este ca ”alegerile federale de anul viitor să fie câștigate de CDU, iar Germania să fie condusă de un guvern de centru-dreapta, responsabil”.
Scrutinul regional, desfășurat înainte de alegerile legislative federale de anul viitor, a dezvăluit o primă victorie a extremei-drepte într-un land din fosta Germanie de Est și întâia reușită a acestei formațiuni după cel de-Al Doilea Război Mondial, în aceeași zi în care Europa comemora 85 de ani de la declanșarea celei de-a doua conflagrații mondiale prin invadarea Poloniei de către Germania nazistă.
Concrete & Design Solutions
Belgia critică planul Ungariei de a transporta cu autocare solicitanții de azil la Bruxelles: “O provocare care contrazice obligațiile europene”
Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ5 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- CONSILIUL UE1 week ago
Estonia devine cel mai nou stat din UE care boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE pentru că ”a abuzat de rolul său”