Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE): Prin proiectul BRUA, Gazprom pierde controlul energetic asupra Europei Centrale și de Sud-Est

Proiectul BRUA, alături de rezervele din Marea Neagră, înseamnă pierderea de către Gazprom a controlului energetic asupra întregii Europe Centrale și de Sud-Est, scrie europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) pe site-ul său, într-o postare intitulată ”Proiectele energetice ale României în context geopolitic”.

În opinia eurodeputatului, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European „atunci când vorbim despre securitatea energetică în Uniunea Europeană, primul și cel mai important element al discuției este, încă, relația UE-Rusia”.

„În interiorul instituțiilor europene, este folosit termenul <dialogul UE-Rusia>. În opinia mea, nu exista un astfel de dialog în mod real. Cel puțin nu în ultimii ani. În privinta energiei, UE și Rusia au interese opuse. Iar asta face ca <dialogul> să fie aproape imposibil, în nici un caz apropiat de nivelul la care era la începutul anilor 2000”.

În context geopolitic, putem înțelege mult mai bine situația și direcția diferitelor forțe implicate, explică eurodeputatul.

„Plecăm de la realitatea faptului ca Rusia este un actor revizionist, în timp ce UE este un actor al status-quo-ului. Această situație este confirmată de acțiuni multiple venite din partea Rusiei: anexarea Crimeei, influența exercitată activ în fostele republici sovietice, ingerințele în viața politică și civică a fostelor țări comuniste, sabotarea constantă a parcursului euro-atlantic al unor țări, subminarea politică și economică a UE.

În relația cu UE, Rusia e cea care stabilește agenda. Ea nu vine dintr-un „dialog” ci dintr-o abordare de tipul „pe alese” folosită de Rusia, care decide, în acord cu propriile criterii, care sunt țările cu care să lucreze. O astfel de abordare nu ar trebui să fie o problemă pentru Uniunea Europeană, dar se pare ca influența Moscovei e mai puternică decât politicile noastre comune. Astfel apar neînțelegeri și disensiuni între statele membre, servind în același timp intereselor politicii externe a Rusiei. 

Din aceste motive, ”UE ar trebui să stea unită, dacă dorește să fie puternică”, argumentează Mănescu. 

„România este parte activă a eforturilor europene de diversificare și securizare a surselor de energie, iar proiectul BRUA, alături de rezervele din Marea Neagră și mai ales de transformarea portului Constanța într-o poartă de intrare pentru gazele din Bazinul Caspic direct către centrul Uniunii Europene înseamnă pierderea de către Gazprom a controlului energetic asupra întregii Europe Centrale și de Sud-Est”, susține eurodeputatul român. „Și sa nu uitam un fapt: nici România și nici UE nu folosesc energia ca pe o pârghie politică. Noi doar reacționăm la presiunile incorecte, exercitate de Moscova, prin Gazprom”, precizează Mănescu.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.