Eurodeputatul liberal Ramona Mănescu (PPE) a fost invitată în emisiunea ,,Europa mea” difuzată de Tvr1, în data de 21 februarie, de la Bruxelles, în care a vorbit despre rolul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și despre succesele înregistrate în primele două luni de mandat cu privire la finalizarea unor dosare dificile de pe agenda legislativă. Dosarele la care a făcut referire politicianul au fost Directiva Gazului, Regulamentul privind calitatea produselor de pe piață și Directiva privind dreptul de autor.
,,Rolul Președinției României în negocierile interinstituționale este de a rezolva toate acele impasuri mai noi sau mai vechi care apar pe dosarele legislative”. În acest sens, spune Mănescu, Directiva Gazului este o reușită a României ,,care nu ține de noroc”, spune eurodeputatul liberal, ci de priceperea Președinției de a închide un dosar pentru care se făceau foarte multe presiuni din partea Germaniei de a nu fi finalizat în contextul construirii gazoductului Nord Stream 2.
Președințiile anterioare, cea a Bulgariei și Austriei, au cedat presiunilor făcute și nu au avansat lucrările în această chestiune. Însă Președinția română a Consiliului a reușit să obțină un acord din partea Parlamentului care aduce noi norme care garantează un tratament nediscriminatoriu pe piața gazului în UE, astfel încât ,,Germania va putea să construiască conducta Nord Stream 2, însă nu va putea acorda un tratament preferențial companiei rusești Gazprom, așa cum s-a întâmplat în cazul primului gazoduct”, care este controlat de aceasta.
De altfel, Ramona Mănescu a recunoscut că oficialii Comisiei Europene nu s-au așteptat la reușita României în acest dosar. Secretul acestui succes s-a datorat, în opinia eurodeputatului român, ,,modului discret” în care Președinția a gestionat Directiva Gazului, fără să facă publicitate anterior preluării mandatului asupra direcției clare în care dorește să meargă pentru finalizarea dosarului și evitând crearea premiselor de a fi blocată de alte state membre cu interese în acest sens.
Ramone Mănescu a amintit alte două dosare dificile care au fost rezolvate de Președinția română în primele două luni de mandat și anume, Regulamentul privind calitatea produselor de pe piață și Directiva privind dreptul de autor.
În ceea ce privește Regulamentul amintit, acesta prevede noi norme pentru produsele introduse în piață și care au fost obținute foarte greu în urma opoziției reprezentanților din industrie, mai ales a marilor corporații, precum și a reprezentanților unor state membre care susțineau existența produselor cu dublu standard în baza argumentului legat de ,,de preț” sau de ,,gusturile consumatorilor care diferă la nivel european”. Potrivit eurodeputatului român, UE trebuie ,,să asigure nu numai o piață liberă, dar și transparentă”.
Cât despre Directiva privind dreptul de autor, Ramona Mănescu declară că finalizarea dosarului a fost din nou o surpriză pentru toată lumea deoarece blocajele existente de atâta vreme se datorau tot presiunilor venite din industrie. Cu toate acestea, România a reușit să asigure ,,o formă a Directivei care ajută toți creatorii și deținătorii de proprietate intelectuală din UE să-și protejeze opera/creația” împotriva utilizării abuzive și să obțină remunerația potrivită de pe urma folosirii acesteia.
Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) este membru cu drepturi depline în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European, precum și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional (INTA) și în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN).