Eurodeputatul Ramona Mănescu: Transgaz obține dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului BRUA, o veste bună pentru Europa

Transgaz a anunțat, într-un comunicat transmis miercuri, că Ministerul Energiei a emis Decizia exhaustivă nr.1 pentru proiectul de interes comun „Dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului naţional de transport a gazului pe coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria” (BRUA).

Decizia se referă la tronsonul de gazoduct Podişor – Horia GMS şi la trei noi staţii de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor) (etapa1), inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică, respectiv „Conductă de transport gaze naturale Podişor – Recaş în lungime de 479 km, Staţie de comprimare gaze Podişor, Staţie de comprimare gaze Bibeşti, Staţie de comprimare gaze Jupa, organizări de şantier şi Depozite de material tubular”, se arată în comunicatul Transgaz.

„Viitorul proiectului BRUA arată foarte promițător odată cu primirea ok-ului de începere a lucrărilor de construcție pentru Faza 1”, este de părere europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE). 

„Perspectivele sunt încă şi mai frumoase, dacă vorbim de interconectarea BRUA cu portul Constanţa şi mai departe, peste Marea Neagră, către Bazinul Caspic. Atât Azerbaidjanul cât şi Turkmenistanul sunt foarte interesate pentru că în mod cert au nevoie de piaţă de desfacere pentru oferta lor de gaz, iar Europa este alegerea cea mai avantajoasă.”, comentează europarlamentarul pe site-ul său.

În opinia eurodeputatului român, „anunțul Transgaz este o veste bună și pentru restul Europei, care își sporește independența și securitatea energetică și, de asemenea, pentru consumatorul final, ce va beneficia de mai multă transparență și competiție”.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.