EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Rareș Bogdan: Le vom arăta cetățenilor europeni tentați să creadă minciunile celor care urmăresc demolarea unității UE că Uniunea Europeană este acasă
Published
3 years agoon
By
Teodora Ion
Acțiunile de dezinformare și discreditare a Uniunii Europene au sporit în contextul pandemiei de COVID-19, anumite strategii de propagandă fiind promovate de Rusia și China, a atras atenția eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE), singurul român membru al Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE) din Parlamentul European.
”Putem afirma că anumite strategii de propagandă sunt promovate de Rusia și China, de la fake-news în legătură cu COVID-19 până la campanii de dezinformare legate de scopurile UE, în sensul subminării proceselor democratice”, a dat exemplu Rareș Bogdan într-o declarație în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.
Acesta a explicat și care vor fi activitățile întreprinse de noua comisie, a cărei înființare a luat naștere în urma unei decizii a Parlamentului European din 18 iunie.
”Comisia specială din care fac parte va analiza investigațiile referitoare la încălcarea regulilor electorale sau ocolirea acestora. Totodată, vom căuta metodele cele mai eficiente, de pildă inițiative legislative sau non-legislative, pentru a combate efectele dezinformării prin intermediul platformelor de socializare”, a detaliat liderul eurodeputaților români din grupul PPE.
”Cetățenii statelor membre sunt ținte ale unor campanii coordonate din state terțe, care urmăresc să le infuențeze atitudinea politică, căci aceasta este miza”, a mai spus acesta, completând că unitatea UE este sabotată prin ”susținerea unor platforme populiste și extremiste vopsite în culori aparent atractive. Însă sunt niște capcane, iar hidoșenia a ceea ce se ascunde în spatele lor este maximă”.
”Noi vom propune strategii de comunicare mai eficiente, vom întări transparența și vom susține cu toate forțele accesul la dezbateri democratice. Nu în ultimul rând, vom arăta cetățenilor din statele membre tentați să creadă minciunile care subminează unitatea UE dovezi simple că Uniunea Europeană este ACASĂ, iar cei care urmăresc demolarea ei au o agendă fără legătură cu binele comunităților”, a mai precizat Rareș Bogdan.
Uniunea Europeană depune eforturi pentru protejarea societăților și a cetățenilor săi împotriva amenințărilor hibride, inclusiv împotriva acțiunilor de răspândire a informațiilor eronate și de dezinformare.
În contextul intensificării activităților de dezinformare legate de pandemia de COVID-19, instituțiile UE au acționat pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la pericolele dezinformării și au promovat utilizarea surselor sigure.
În acest sens, Parlamentul European a decis la 18 iunie cu 548 de voturi pentru, 83 împotrivă și 56 de abțineri înfiinarea unei Comisii privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, care este însărcinată cu analizarea cercetărilor și investigațiilor care au arătat că regulile electorale crucial au fost au fost încălcate sau ocolite.
De asemenea, aceasta va trebui să identifice domeniile posibile care ar necesita acțiuni legislative și non-legislative în legătură cu platformele de socializare, să sugereze acțiuni coordonate la nivelul UE pentru combaterea amenințărilor hibride și să contracareze campaniile de informare și comunicarea strategică a țărilor terțe maligne care aduc prejudicii Uniunii Europene.
Hotărârea Parlamentului European venea în completarea acțiunilor înreprinse de Comisia Europeană care, la 10 iunie, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a publicat o comunicare comună intitulată ”Combaterea dezinformării în legătură cu COVID-19 – Asigurarea unei informări corecte”, propunând acțiuni concrete de sporire a rezilienței UE împotriva provocării reprezentate de dezinformare.
Acestea includ sporirea sprijinului UE pentru verificatorii de fapte și cercetători, consolidarea capacităților de comunicare strategică ale UE și consolidarea cooperării cu partenerii internaționali, cu garantarea, în același timp, a libertății de exprimare și a pluralității.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Emmanuel Macron, către Maia Sandu: Franța sprijină deplină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
“Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE
Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției
Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate
Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale
SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală
Mircea Hava
Eurodeputatul Mircea Hava: Grupul PPE susține revizuirea legislației pentru a avea o piață energetică ”predictibilă, corectă și lipsită de abuzuri”
Published
3 days agoon
December 7, 2023By
REDACTIA
Europarlamentarul Mircea Hava pledează pentru o piață energetică „corectă, predictibilă și lipsită de abuzuri ale unor actori în căutare de profituri cât mai mari, pe seama și cheltuiala cetățenilor și a mediului de afaceri”, în contextul în care plafonarea la energie, în România, nu este complet reglementată, inclusiv cu situația de azi, când prețurile pe piață au scăzut.
„Grupul PPE, cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, susține revizuirea legislației actuale, prin intermediul proiectului REMIT, un set de reguli care va duce la o mai bună protecție a pieței energetice împotriva speculei și posibilelor manipulări ale acesteia”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.
Potrivit oficialului european, „o piață liberă nu înseamnă o piață lipsită de orice reglementare, o piață în care autoritățile privesc pasive la posibile abuzuri și manipulări de preț, lipsite de instrumente de intervenție”: „Era de dorit ca plafonarea la energie, în România, de exemplu, să fie reglementată până la capăt, inclusiv cu situația de azi, când prețurile pe piață au scăzut.”
De asemenea, acesta subliniază că noul set de reguli a fost negociat cu succes de către colegii din PPE, împreună cu Comisia și reprezentații statelor membre, urmând să existe o mai mare atenție acordată protecției consumatorilor, prin lărgirea pârghiilor de acțiune ale ACER – Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniu Energiei – cu privire la investigarea posibilelor cazuri de manipulare trasfrontalieră a piețelor de energie, „fiind pentru prima dată când agenția va ava puterea de a efectua controale și investigații în teren, de a verifica și lua măsuri în privința autorizațiilor.”
„Am încredere că măsurile convenite în urma negocierilor purtate de colegii din PPE vor fi adoptate cât mai curând de către Parlamentul European și transpuse în legislație de către statele membre, astfel încât să avem o piață energetică corectă, predictibilă și lipsită de abuzuri ale unor actori în căutare de profituri cât mai mari, pe seama și cheltuiala cetățenilor și a mediului de afaceri”, a conchis Mircea Hava.
Dan Motreanu
Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei
Published
4 days agoon
December 6, 2023By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a aprobat împreună cu colegii din grupul PPE din Parlamentul European documentul referitor la agricultură în Uniunea Europeană prin care popularii europeni susțin ”majorarea sumelor alocate de UE pentru agricultură, distribuția corectă a banilor între țările membre, sprijinirea tinerilor fermieri, creșterea veniturilor agricultorilor”.
Documentul a fost prezentat la Congresul european al tinerilor fermieri, unde m-am numărat printre invitați.
”Partidul Popular European (PPE) este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale”, a precizat Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook.
Grupul PPE susține majorarea bugetului alocat pentru Politica Agricolă Comună (PAC), argumentând că ”fermierii asigură siguranța alimentară a UE”, în pofida multiplelor crize care arată că aceștia au nevoie de sprijin suplimentar.
”Vrem creșterea sprijinului pentru tinerii fermieri pentru a asigura reînnoirea generațională. Am obținut deja majorarea alocărilor pentru tinerii fermieri cu 20 de milioane de euro prin bugetul UE pe anul 2024”, amintește eurodeputatul.
Popularii europeni susțin distribuția echitabilă a banilor din PAC între țărilor UE. Parlamentul European a aprobat propunerea privind egalizarea subvențiilor PAC în toate statele membre. ”În acest fel, sumele acordate fermierilor români ar urma să crească și să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei. M-am numărat printre inițiatorii propunerii și am avut sprijinul PPE”, anunță Motreanu.
În viziunea grupului PPE, ”fermierii trebuie să primească un preț echitabil pentru munca lor și să nu mai fie dezavantajați în relația cu marile companii comerciale”.
”Directiva de abordare a practicilor comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente a fost aprobată cu sprijinul PPE. Printre practicile comerciale interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor sau refuzul contractelor scrise. Pentru ca fermierii din UE să rămână competitivi, PPE vrea condiții de concurență echitabile. Orice țară care exportă în UE trebuie să respecte aceleași reguli pe care le stabilim pentru fermierii din UE”, explică europarlamentarul.
În cele din urmă, documentul adoptat de popularii europeni stipulează că ”trecerea la economia verde trebuie susținută prin investiții în agricultura de înaltă performantă, nu prin reglementări împotriva fermierilor”.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate
Published
6 days agoon
December 4, 2023By
REDACTIA
Articol de opinie co-semnat de Dolors Montserrat, eurodeputat și autor al raportului Comisiei speciale pentru pandemia de COVID-19, și de Marian-Jean Marinescu, eurodeputat
Pandemia COVID-19 ne-a reamintit că orice pregătire pentru o criză ar trebui să înceapă cu trei întrebări:
- Cum pot face față?
- Ce trebuie să am la îndemână pentru a putea face față?
- Cum pot asigura tot ce am nevoie pentru a face față?
Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem și în cazul unui război sau a unui dezastru natural, de pildă. Dacă nu vă puteți imagina următoarea criză, sarcina va fi mai grea. Cu toții am depășit însă crize în trecut, care ne-au învățat lecții valoroase. Aceasta este exact situația în care se află Uniunea Europeană după pandemia COVID-19.
În Parlamentul European, lucrăm de mai bine de un an la o listă de învățăminte pe care Uniunea Europeană le-a acumulat în timpul recentei crize din domeniul sănătății. Uniunea Europeană a reacționat cu toate instrumentele pe care le avea la dispoziție iar rolul său de lider, în special în ceea ce privește stimularea cercetării și dezvoltării de vaccinuri, precum și coordonarea la nivelul Uniunii în toate domeniile sănătății, a fost decisiv în salvarea a milioane de vieți în ultimii trei ani.
Principala noastră recomandare este ca UE să devină mai autonomă în domeniul sănătății, inclusiv în producția de medicamente. Uniunea trebuie să evite dependența de țările terțe si să își mărească capacitatea de producție. În acelasi timp, UE trebuie să își diversifice lanțul global de aprovizionare asigurând o mai bună coordonare a strategiilor naționale de sănătate. Aceasta este ce trebuie să avem la îndemână atunci când ne vom confrunta cu următoarea criză. Reindustrializarea Europei cu un sector farmaceutic competitiv va consolida și mai mult autonomia strategică deschisă a UE în domeniul sănătății. Acesta trebuie să fie planul nostru pentru a evita repetarea greșelilor din trecut.
Este esențial ca UE să stabilească reguli clare – reguli care să nu presupună că trebuie să închidem din nou școlile sau parlamentele pentru o perioadă lungă de timp. Mediul de afaceri trebuie protejat de restrictii prea dure sau neanunțate din timp. Nu trebuie să-i expunem pe cei mai vulnerabili unor situații în care să se simtă și mai slabi, și mai speriați și incapabili să înțeleagă măsurile pe care le ia țara lor. Din acest motiv, este, de asemenea, foarte important să învățăm din răspândirea dezinformării, care a avut un impact extrem de nociv în timpul crizei. Avem nevoie de o protecție sporită împotriva campaniilor de dezinformare, inclusiv împotriva atacurilor cibernetice care vizează serviciile fundamentale.
Parlamentul European adoptat în plen lista sa de recomandări în luna iulie. Dar nu ne vom opri aici. Vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că majoritatea sugestiilor sunt puse în aplicare cât mai repede posibil.
Ne dorim ca Raportul final COVI să fie o cale pentru viitorul Europei – o Europă capabilă să facă față oricărei amenințări, nu doar asupra sănătății noastre, securității noastre, bunăstării noastre și modelului nostru de viață.
Concrete & Design Solutions

Emmanuel Macron, către Maia Sandu: Franța sprijină deplină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Premierul Ciolacu afirmă că Austria este de acord cu intrarea României în Schengen cu granițele aeriene. Presa austriacă scrie că guvernul de la Viena impune condiții

Maia Sandu și Emmanuel Macron au discutat despre procesul de aderare a R. Moldova la UE înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles

Olaf Scholz sugerează că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând sprijinul Germaniei pentru Kiev în timp ce alți aliați “ezită”

Țările UE au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, în timp ce Comisia Europeană ar putea decide deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta

Viitorul parteneriat strategic România – Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare la UE, discutate la București de Luminița Odobescu și Olha Stefanishyna

“Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească
Trending
- CONSILIUL UE6 days ago
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”
- ENERGIE7 days ago
Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi
- ENERGIE1 week ago
Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă
- COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago
eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile