EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Rareș Bogdan: Le vom arăta cetățenilor europeni tentați să creadă minciunile celor care urmăresc demolarea unității UE că Uniunea Europeană este acasă
Published
4 years agoon
By
Teodora Ion
Acțiunile de dezinformare și discreditare a Uniunii Europene au sporit în contextul pandemiei de COVID-19, anumite strategii de propagandă fiind promovate de Rusia și China, a atras atenția eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE), singurul român membru al Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE) din Parlamentul European.
”Putem afirma că anumite strategii de propagandă sunt promovate de Rusia și China, de la fake-news în legătură cu COVID-19 până la campanii de dezinformare legate de scopurile UE, în sensul subminării proceselor democratice”, a dat exemplu Rareș Bogdan într-o declarație în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.
Acesta a explicat și care vor fi activitățile întreprinse de noua comisie, a cărei înființare a luat naștere în urma unei decizii a Parlamentului European din 18 iunie.
”Comisia specială din care fac parte va analiza investigațiile referitoare la încălcarea regulilor electorale sau ocolirea acestora. Totodată, vom căuta metodele cele mai eficiente, de pildă inițiative legislative sau non-legislative, pentru a combate efectele dezinformării prin intermediul platformelor de socializare”, a detaliat liderul eurodeputaților români din grupul PPE.
”Cetățenii statelor membre sunt ținte ale unor campanii coordonate din state terțe, care urmăresc să le infuențeze atitudinea politică, căci aceasta este miza”, a mai spus acesta, completând că unitatea UE este sabotată prin ”susținerea unor platforme populiste și extremiste vopsite în culori aparent atractive. Însă sunt niște capcane, iar hidoșenia a ceea ce se ascunde în spatele lor este maximă”.
”Noi vom propune strategii de comunicare mai eficiente, vom întări transparența și vom susține cu toate forțele accesul la dezbateri democratice. Nu în ultimul rând, vom arăta cetățenilor din statele membre tentați să creadă minciunile care subminează unitatea UE dovezi simple că Uniunea Europeană este ACASĂ, iar cei care urmăresc demolarea ei au o agendă fără legătură cu binele comunităților”, a mai precizat Rareș Bogdan.
Uniunea Europeană depune eforturi pentru protejarea societăților și a cetățenilor săi împotriva amenințărilor hibride, inclusiv împotriva acțiunilor de răspândire a informațiilor eronate și de dezinformare.
În contextul intensificării activităților de dezinformare legate de pandemia de COVID-19, instituțiile UE au acționat pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la pericolele dezinformării și au promovat utilizarea surselor sigure.
În acest sens, Parlamentul European a decis la 18 iunie cu 548 de voturi pentru, 83 împotrivă și 56 de abțineri înfiinarea unei Comisii privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, care este însărcinată cu analizarea cercetărilor și investigațiilor care au arătat că regulile electorale crucial au fost au fost încălcate sau ocolite.
De asemenea, aceasta va trebui să identifice domeniile posibile care ar necesita acțiuni legislative și non-legislative în legătură cu platformele de socializare, să sugereze acțiuni coordonate la nivelul UE pentru combaterea amenințărilor hibride și să contracareze campaniile de informare și comunicarea strategică a țărilor terțe maligne care aduc prejudicii Uniunii Europene.
Hotărârea Parlamentului European venea în completarea acțiunilor înreprinse de Comisia Europeană care, la 10 iunie, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a publicat o comunicare comună intitulată ”Combaterea dezinformării în legătură cu COVID-19 – Asigurarea unei informări corecte”, propunând acțiuni concrete de sporire a rezilienței UE împotriva provocării reprezentate de dezinformare.
Acestea includ sporirea sprijinului UE pentru verificatorii de fapte și cercetători, consolidarea capacităților de comunicare strategică ale UE și consolidarea cooperării cu partenerii internaționali, cu garantarea, în același timp, a libertății de exprimare și a pluralității.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general
Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent
Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni
UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
Președinta Parlamentului European, laureata Premiului Timișoara pentru Valori Europene. Roberta Metsola vine la Timișoara în 22 mai
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene elaborarea unei strategii cuprinzătoare pentru alimentele și furajele pe bază de plante
Published
6 days agoon
April 17, 2025By
Andreea Radu
Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei strategii europene cuprinzătoare pentru alimentele și furajele pe bază de plante.
„Încurajăm Comisia să prezinte cât mai repede strategia pe care a anunțat-o privind proteinele pentru alimente și furaje”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Acesta a precizat că sprijinirea producției de alimente pe bază de plante completează agricultura tradițională și nu se află în opoziție cu aceasta.
„Pentru a ne asigura că suntem aprovizionați cu destule alimente și să fim mai puțin dependenți de alte țări, este important să ne diversificăm sursele de proteine. În prezent, sistemul nostru alimentar se bazează foarte mult pe importurile de furaje bogate în proteine, așa că trebuie să găsim și alte variante, mai ales din surse europene”, a adăugat Dan Motreanu.
Potrivit eurodeputatului, un exemplu bun care poate fi urmat este Strategia Națională a Danemarcei pentru alimentele pe bază de plante.
„Acest program, sprijinit prin fonduri dedicate și intervenții bine gândite, de la cursuri specializate pentru bucătari la stimulente pentru agricultori, arată cum o politică publică coerentă poate încuraja inovația și dezvoltarea durabilă”, a spus el.
În final, Dan Motreanu a subliniat faptul că sprijinirea acestui sector nu doar că va răspunde cererii tot mai mari din partea consumatorilor și va susține obiectivele de mediu, dar va întări și autonomia noastră strategică, va încuraja inovația în domeniul alimentar și va păstra libertatea de alegere a consumatorilor europeni.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită direcționarea unor resurse dedicate din politica de coeziune către regiunea celor Trei Mări, care include și România
Published
7 days agoon
April 16, 2025By
Andreea Radu
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat, împreună cu mai mulți europarlamentari, direcționarea unor resurse dedicate din politica de coeziune către regiunea celor Trei Mări, care include și România.
„Am semnat o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, António Costa, prin care cerem recunoașterea importanței speciale a regiunii celor Trei Mări în conturarea viitorului Uniunii Europene. Facem apel la înființarea unui fond special în cadrul politicii de coeziune a UE pentru a sprijini proiecte strategice, transnaționale, desfășurate sub egida Inițiativei celor Trei Mări”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Dan Motreanu a explicat că Inițiativa celor Trei Mări, care reunește treisprezece state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră, joacă un rol tot mai important în asigurarea coeziunii europene, a rezilienței strategice și a unității.
El a avertizat că, în ciuda progreselor remarcabile, regiunea se confruntă în continuare cu disparități persistente în ceea ce privește infrastructura, energia și dezvoltarea digitală, care riscă să adâncească inegalitățile din cadrul Uniunii
„În fața amenințărilor geopolitice tot mai mari, în special din partea Rusiei, necesitatea investițiilor în conectivitatea, reziliența și integrarea regiunii este mai urgentă ca niciodată”, a subliniat eurodeputatul.
Acesta a punctat că investițiile în transport, energie, infrastructură digitală și în capacitățile regionale de securitate nu mai sunt doar despre reducerea decalajelor din Uniunea Europeană.
„Aceste investiții au devenit un imperativ strategic pentru întreaga Europă”, a afirmat Dan Motreanu.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Relația cu SUA, una dintre cele mai importante ancore strategice ale României
Published
1 week agoon
April 16, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gheorghe Falcă face apel la autoritățile naționale să mențină reformele interne și dialogul constant și predictibil cu partenerii internaționali pentru a consolida parteneriatele strategice ale României.
„România, așadar, are nevoie de stabilitate, de profesionalism și de parteneriate de durată, iar relația cu Statele Unite este una dintre cele mai importante ancore strategice ale noastre – și tocmai de aceea trebuie consolidată, nu instrumentalizată politic. Nu loialitatea declarativă, ci acțiunile coerente, reformele interne și dialogul constant și predictibil cu partenerii americani vor consolida această relație, așa cum a făcut Ilie Bolojan”, a transmis eurodeputatul liberal în urma vizitei oficiale a delegației Congresului SUA la București.
Europarlamentarul Gheorghe Falcă a menționat că oficialii americani nu au exprimat nicio îngrijorare legată de alegerile din luna mai și au arătat susținere fermă pentru Visa Waiver: „De aceea, pentru noi, eu cred că toate acestea nu sunt doar puncte bifate într-o discuție protocolară, ci dovezi că parteneriatul strategic România–SUA este viu și solid. (…) Promisiunea membrilor Congresului că vor susține în mod activ includerea României în programul Visa Waiver, arată că lucrurile se vor mișca în favoarea noastră.”
Potrivit acestuia, România a devenit în ultimii ani un actor de încredere pe flancul estic al NATO, iar rolul nostru în menținerea stabilității în regiune este recunoscut: „În opinia mea, dacă vrem să rămânem o țară care contează în regiune și în Europa, atunci trebuie să înțelegem că diplomația de secol XXI nu înseamnă doar vizite și declarații, ci mai ales coerență în politică internă și externă, seriozitate instituțională și lideri care știu ce să vorbească și cum să inspire încredere. Ilie Bolojan a făcut exact asta”, a mai adăugat acesta.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN