Connect with us

Siegfried Mureșan

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, apel direct la Ursula von der Leyen privind bugetul UE 2021-2027: Alăturați-vă PE pentru a convinge Consiliul și statele membre să finanțeze măsuri așa cum trebuie

Published

on

© Screenshot/caleaeuropeana.ro

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), a făcut un apel direct către președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să se alăture Parlamentului European pentru a convinge Consiliul și statele membre să finanțeze adecvat atât noile, cât și vechile priorătăți în materie de politice ale Uniunii Europene, pentru a satisface așteptările cetățenilor că ,,Uniunea trebuie să facă mai mult”. 

Intervenția eurodeputatului român a avut loc în cadrul sesiunii plenare a PE, de la Strasbourg, cu prilejul prezentării de către Ursula von der Leyen a echipei de comisari și a priorităților viitoarei Comisii Europene pentru următorii cinci ani, în aceeași zi în care europarlamentarii vor vota învestirea noului executiv european. 

,,Cu toții suntem uniți. Avem sarcina de a veni cu cele mai bune politici pentru cetățeni. Poate nu suntem de acord cu toate detaliile, însă este o sarcină care ne revine nouă tuturor, împreună cu Comisia. Și unul dintre principalele instrumente este bugetul UE pentru următorii șapte ani. Permiteți-mi să vă spun ce așteptări are Parlamentul în acest domeniu. Cu toții ați văzut cum cetățenii au ieșit la vot, studenții, agricultorii, IMM-urile, oamenii care așteaptă mai multe în domeniul securității, care așteaptă ca noi să combatem schimbările climatice și trebuie să fim onești față de cetățeni: nu putem face mai multe cu mai puțini bani. Dacă suntem de acord că Uniunea trebuie să facă mai multe, asta trebuie să se oglindească și în bugetul UE, iar poziția PE este clară: priorități proaspete, bani proaspeți. Deci vă rog să vă alăturați PE pentru a convinge Consiliul și statele membre să finanțeze măsuri așa cum trebuie”, a fost apelul adresat de eurodeputatul PPE Comisiei Europene, în special președintelui ales, Ursula von der Leyen. 

Referitor la domeniile de investiții, eurodeputatul a punctat faptul că trebuie ,,să avem un echilibru între vechile priorități și cele noi. Coeziunea, agricultura, doar pentru că au fost priorități timp de zeci de ani nu înseamnă că sunt neapărat depășite acum. Trebuie să investim acolo în continuare, dar și în domeniul digital și al climei”.

În ceea ce privește calendarul, Mureșan a subliniat că ,,bugetul este o urgență acum” și a cerut colaborarea Comisiei Europene ,,pentru ca, în decembrie, la Consiliul European, să ajungem la o înțelegere comună privind așteptările pe care le avem de la UE și de la buget”. Totodată, eurodeputatul a cerut ,,să nu începem cu discuțiile pe cifre, pentru că asta ne va dezbina”, ci să ,,avem mai întâi un acord politic cu privire la așteptările noastre și după aceea să finanțăm așteptările noastre cu fondurile adecvate”. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele grupului PPE Siegfried Mureșan cere ca viitorul Pact Ecologic European să sprijine cu prioritate regiunile miniere precum Valea Jiului

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan va solicita ca viitorul Pact Ecologic European, ambiția deja emblematică a noii Comisii Europene, să sprijine cu prioritate regiunile miniere precum Valea Jiului.

”Pactul Ecologic European, lansat la finalul anului trecut de Comisia Europeană, propune ca, până în 2050, Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. Este un obiectiv ambițios, dar totodată costisitor. Această tranziție către o Uniune neutră din punct de vedere al emisiilor necesită foarte multe investiții, iar unele țări și regiuni vor trebui să depună eforturi mai mari decât altele. România se numără printre țările membre care vor avea nevoie de sprijin financiar și logistic suplimentar din partea Uniunii Europene pentru a atinge aceste obiective. Avem regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate”, a precizat Siegfried Mureșan, într-o declarație remisă CaleaEuropeană.ro.

Soluția propusă de Comisia Europeană este adoptarea unui Mecanism pentru o Tranziție Echitabilă, estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro pentru perioada 2021 – 2027, scopul său fiind sprijinirea regiunilor europene pentru care tranziția economică implică eforturi mai mari. 

De altfel, declarația lui Siegfried Mureșan survine la o zi distanță după vizita prim-ministrului Ludovic Orban la Bruxelles, în cadrul căreia șeful executivului a discutat acest subiect cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, și cu vicepreședintele executiv al Comisiei pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans.
 
”Consider că acest mecanism trebuie să sprijine cu prioritate tocmai regiunile miniere carbonifere, precum Valea Jiului. Ca hunedorean, cunosc foarte bine situația din Valea Jiului și greutățile prin care trec oamenii din această regiune după închiderea minelor. Orice efort suplimentar în regiune trebuie să vină cu un sprijin pe măsură. De aceea, ca vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, mă voi lupta ca Mecanismul pentru o Tranziție Echitabilă al Comisiei să sprijine financiar cu prioritate aceste regiuni miniere carbonifere”, a mai spus Mureșan.
 
În declarația sa, eurodeputatul român menționeaz că prioritățile privind schimbările de climă, România are și alte priorități, precum dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea sectorului agricol.

”Noi, Grupul PPE din Parlamentul European, nu vom accepta ca alocările pentru Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune să aibă de suferit sub pretextul de a finanța Pactul Ecologic European. Orice nouă prioritate a Uniunii Europene trebuie să vină cu o alocare suplimentară de fonduri europene”, a detaliat Mureșan, în condițiile în care premierul Ludovic Orban a discutat aceste teme și la reuniunea grupului PPE din Parlamentul European din această săptămână, unde a fost invitat.
 
”România trebuie să facă progrese în următorii ani, atât în combaterea schimbărilor climatice, cât și în recuperarea decalajului economic față de Europa de Vest. De aceea, aștept de la guvernele tuturor statelor membre să înțeleagă că este important să finanțeze adecvat, atât noile, cât și vechile priorități ale Uniunii Europene. Tocmai de aceea Uniunea are nevoie de un buget consistent pentru perioada 2021 – 2027. Pactul Ecologic European trebuie să fie unul de creștere, și nu doar de tranziție spre o economie verde. Ne trebuie o economie sustenabilă, care să ofere oamenilor venituri mai mari și creșterea calității vieții. De la un deceniu la altul, Uniunea Europeană și-a propus și a reușit să ofere oamenilor un trai mai bun. Nu trebuie să renunțăm la acest deziderat”, a conchis Siegfried Mureșan.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Întâlnirea premierului Ludovic Orban cu liderul grupului PPE, Manfred Weber. Vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan: Prin cooperarea noastră, ne asiguram că vom influența în favoarea României cele mai importante decizii care se vor lua la nivel european

Published

on

© Siegfried Muresan/ Facebook

Prin strânsa relație între Guvernul României, condus de Ludovic Orban, și conducerea celui mai mare grup din Parlamentul European, PPE, ne asigurăm că vom influența în favoarea României cele mai importante decizii care se vor lua la nivel european în următoarele luni, a menționat vicepreședintele Partidului Popular European într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul liberal a participat la întâlnirea premierului Ludovic Orban cu liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Prim-ministrul României se află într-o vizită de trei zile la Bruxelles, unde s-a întâlnit marți cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, cu vicepreşedintele executiv al CE, Frans Timmermans, şi cu Johannes Hann, comisar european pentru buget şi resurse umane.

Miercuri, acesta a avut întrevederi și cu președitele Parlamentului European, David Sassoli, urmând să aibă o întâlnire și cu lideri ai altor grupuri parlamentare, printre aceștia numărându-se și președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș.

De asemenea, premierul va avea, la sediul Comisiei Europene, întrevederi bilaterale cu Margrethe Vestager şi Valdis Dombrovskis, vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, precum şi cu Adina Vălean, comisar european pentru transport. Programul include şi o întâlnire cu europarlamentarii români, care va avea loc la sediul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Vizita prim-ministrului României la Bruxelles se va încheia joi, când urmează să se întâlnească cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Noul Guvern de la Chișinău trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a condus miercuri prima zi a celei de-a 7-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de asociere UE – Republica Moldova, în calitatea sa de președinte al Delegației Parlamentului European la acest comitet, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

La finalul primei zile a reuniunii, Siegfried Mureșan a reiterat sprijinul total pe care delegația Parlamentului îl oferă parcursului european al Republicii Moldova, dar a atras atenția că noul Guvern de la Chișinău trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali, precum Uniunea Europeană. Totodată, eurodeputatul român a explicat că, pentru ca Uniunea Europeană să continue asistența macrofinanciară, sunt necesare progrese reale din partea Guvernului Republicii Moldova pe reformele prevăzute în Acordul de Asociere.

”Suntem un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova. Acesta este rolul nostru. Însă noul Guvern trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, precum Uniunea Europeană. Până la acel moment, UE va rămâne vigilentă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.”, a precizat eurodeputatul român.

”Uniunea Europeană reacționează prompt ori de câte ori se iau decizii prin care sunt implementate prevederile Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova și când sunt întreprinse reforme esențiale. Cu siguranță vom avea aceeași abordare după schimbarea recentă și neprevăzută a Guvernului de la Chișinău.”, a mai spus Mureșan.

Președintele Delegației PE la Comitetul Parlamentar de asociere UE- Republica Moldova a subliniat că nevoia rezultatelor privind investigația referitoare la frauda bancară. ”Doar atunci vom putea avansa în deblocarea mai departe a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene”, a adăugat eurodeputatul român.

”De la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a realizat progrese importante, iar schimburile comerciale între Moldova și Uniunea Europeană au crescut semnificativ. Este important, însă, ca aceste lucruri să fie cunoscute de toți cetățenii Republicii Moldova, și anume, că aceste progrese au fost realizate în mare parte datorită Acordului de Asociere și a sprijinului din partea Uniunii Europene”, a mai spus Siegfried Mureșan, la finalul primei zile a reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending