Connect with us

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu cere reformarea politicii externe europene. A depus 72 de amendamente la raportul pentru implementarea politicii externe și de securitate comune

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a afirmat marți că Uniunea Europeană nu va face față globalizării fără o politică externă și de securitate unitară și solidă. Fostul președinte al României a depus 72 de amendamente la Raportul privind implementarea Politicii Externe şi de Securitate Comune a Uniunii Europene. pentru anul 2019.

”Este un raport esenţial, care va prefigura direcţiile de politică externă şi de securitate. Raportor este chiar preşedintele comisiei de Politică Externă, germanul David McAllister care a produs un proiect de raport pe care l-am apreciat ca fiind corect din punct de vedere politic. (…) Încă din campania pentru europarlamentare, aveam foarte bine conturate ideile cu privire la politica externă şi de securitate pe care UE ar trebui să le ducă pentru a rămâne un factor de influenţă la nivel global, alături de SUA, China şi Federaţia Rusă”, a scris Băsescu pe Facebook.

Eurodeputatul a mai explicat că amendamentele sale au rolul de a împinge conceptele teoretice către acţiunea practică, cu scopul de a defini o viziune clară cu privire la modul în care ar trebui să se realizeze politica externă şi politica de securitate ale Uniunii Europene.

”Amendamentele mele pleacă de la premisa că avem nevoie urgentă de o Europă mai puternică şi unită”, a mai spus Băsescu.


Printre amendamentele depuse de Băsescu se află:

– o politică externă bazată pe multilateralism ca fiind cea mai bună soluţie politică;
– o politică industrială corelată cu statele membre având ca obiectiv dezvoltarea unei industrii de apărare performante la nivel UE;
– evitarea blocajelor decizionale prin introducerea votului majoritar în privinţa deciziilor de politică externă şi securitate europeană;
– trecerea de la o politică externă fragmentată la o politică externă unitară etc.;
– o guvernanţă reînnoită a PESC (PESC – Cooperarea Structurată Permanentă) şi definirea clară a obiectivelor PESC;
– trecerea la o politică externă anticipativă, şi nu reactivă aşa cum este acum;
– un rol mai puternic al Parlamentului European în PESC şi CSDP (CSDP – Politica Comună de Securitate şi Apărare) ar fi o componentă cheie a unei politici externe solide;
– trecerea la o politică externă şi de securitate a UE care să fie mult mai bine explicată cetăţenilor europeni;
– debirocratizarea activităţilor pregătitoare şi de execuţie efectivă a activităţilor care ţin de politica externă şi de politica de securitate etc.


”Pentru a fi performantă în politica externă şi în cea vizând securitatea, Uniunea Europeană are nevoie de un grad ridicat de autonomie dată prin vot majoritar de statele membre. (…) Fără o politică externă şi de securitate unitară şi solidă, UE nu va face faţă globalizării şi va pierde consistent din relevanţa şi influenţa globală, atribute aflate, oricum, în scădere în ultimii ani. Consecinţele economice le va suporta populaţia, iar pe cele politice nu le va suporta nimeni!”, a conchis Traian Băsescu

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu critică absența “cooperării UE-NATO” din discursul Ursulei von der Leyen: Cum poți să treci cu tancurile politice peste România sau Polonia?

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), fost președinte al României, a criticat primul discurs privind Starea Uniunii Europene al președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen și omisiunile din alocuțiunea acesteia cu privire la cooperarea în materie de securitate și apărare între UE și NATO.

“Faptul că n-a pomenit colaborarea UE-NATO este o eroare. Comisia Europeană se va confrunta cu pozițiile politice ale țărilor de pe flancul estic. În momentul de față, marii adversari ai ideii de autonomie strategică a Uniunii Europene sunt România, Polonia, Bulgaria și țările baltice. Cum poți să treci cu tancurile politice peste statele astea?”, a spus Băsescu, invitat în cadrul unei dezbateri online cu eurodeputați organizată de CaleaEuropeană.ro pentru analizarea discursului președintelui Comisiei Europene.

 

“Faptul că din punct de vedere al securității n-a abordat problema parteneriatului UE-NATO pentru securitatea Uniunii Europene este o mare eroare și că tratezi Statele Unite ca un partener lângă care să te mai apropii. Dar nu renunți la conceptul de autonomie strategică a Uniunii Europene”, și-a întărit Băsescu mesajul, precizând că Franța și Germania sunt marii susținători ai acestei idei și că Parisul nu dispune de capabilitățile necesare pentru a asigura securitatea nucleară a Europei.

Membru în Comisia pentru afaceri externe și în Subcomisia pentru securitate și apărare, fostul președinte a spus că “abordările de gen autonomie strategică slăbesc Uniunea Europeană”.

Această abordare “mă va îndepărta peste noapte de ideea că aș putea să renunț peste noapte la parteneriatul cu Statele Unite ale Americii”, a punctat Băsescu

“Asta mă va îndepărta de poziția Uniunii Europene”, a insistat el.

El a precizat în cadrul dezbaterilor pe care le-a avut în Subcomisia de securitate și apărare a Parlamentului European niciun funcționar european “nu a fost în stare să-mi definească conceptul” de autonomie strategică

“De ce nu îmi spui că în politica de securitate UE va face o politică de consolidare a relațiilor cu NATO? Ca să stau și eu, în România, liniștit?”, a încheiat Băsescu cu o întrebare retorică către șefa executivului european.

Continue Reading

Traian Băsescu

Traian Băsescu: Fraudarea TVA în România, doar 6 miliarde de euro. Cine sunt marii campioni? Portul Rotterdam nu e la Marea Neagră, ci la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupției

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, a afirmat luni că raportul Comisiei Europene privind pierderile de TVA din statele membre arată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare, însă că suma absolută este de doar șase miliarde din total.

Fostul șef al statului a făcut și un comentariu ironic la adresa Olandei, țara care refuză să susțină aderarea României la spațiul Schengen din cauza corupției și a subliniat că problema corupției nu mai este o temă de dezbatere datorită unei abordări mai pragmatice din partea celor 33 de eurodeputați români.

“Să revenim puțin la acest raport OLAF (…) Deci, atenție, nu mă dezic de ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar vreau să fim foarte clari. Un studiu pe fraudare TVA făcut la nivelul Uniunii Europene constată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare, 30% care înseamnă circa șase miliarde de euro. Fraudarea totală la nivelul Uniunii Europene este de 360 de miliarde de euro, din care României îi revin doar șase miliarde. Nu vreau să vorbim de fraudarea TVA-ului în Olanda, în Italia, în Malta și în multe alte țări în care nu se vorbește despre corupție. (…) E adevărat, suntem campioni din punct de vedere procentual cu 30%, dar în valoare absolută ne revin șase miliarde din 360 de miliarde. Cine sunt marii campioni? Păi portul Rotterdam nu e la Marea Neagră, este la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupției. Pentru că avem o abordare mult mai pragmatică a europarlamentarilor români, problema corupției nu mai este o problemă în dezbatere”, a spus Băsescu într-o conferință de presă.

România a înregistrat cel mai mare decalaj național de TVA în anul 2018, 33,8% din veniturile din TVA dispărând, urmată de Grecia (30,1%) și Lituania (25,9%). Cele mai mici decalaje s-au înregistrat în Suedia (0,7%), Croația (3,5%) și Finlanda (3,6%).

În termeni absoluți, cele mai mari decalaje de TVA s-au înregistrat în Italia (35,4 miliarde de euro), Regatul Unit (23,5 miliarde de euro) și Germania (22 miliarde de euro).

În raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă pentru anul 2019, România figurează ca fiind țara împotriva căreia OLAF a soluționat în 2019 cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în țara noastră.

 

Continue Reading

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu: Sunt capabil să recuperez ”rămânerile în urmă” ale Bucureștiului. Voi cere Comisiei Europene asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor

Published

on

© Print Screen Live Video

Traian Băsescu, actual europarlamentar PMP și PPE, a declarat pentru Calea Europeană, în timpul unei conferințe de presă faptul că prin experiența sa în administrație publică și prin credibilitatea pe care o are la Comisia Europeană, va reuși să recupereze nedezvoltarea Bucureștiului, iar prin fondurile europene speră că va urca Bucureștiul pe locul 15 în topul calității vieții în rândul capitalelor europene, ocupând astăzi locul 27.

„Programul este îndreptat exact către aceste obiective de recuperare a nedezvoltării, de recuperare a calității vieții într-un mare oraș. Nu știu pe ce loc ne va situa Comisia Europeană dacă acest program se va pune în aplicare, dar știu cert că în momentul de față suntem pe penultimul loc din punct de vedere al calității vieții în Uniunea Europeană. Fiind pe locul 27, dați-mi voi să sper că vom ajunge pe locul 15 dacă acest program se pune în aplicare, pentru că nu toate capitalele din Europa ar beneficia de un Băsescu”, a menționat fostul șef al statului Traian Băsescu.

De asemenea, fostul președinte al României a explicat că este pregătit să rezolve ”rămânerile în urmă” ale Bucureștiului și că cele 5,83 de miliarde de euro, fonduri europene, pe care a promis că le va atrage în calitate de primar general al capitalei, le va cheltui eficient și rapid cu ajutorul Comisiei Europene: „Aș avea capacitatea să recuperez rămânerile în urmă ale Bucureștiului, în primul rând prin experiență în administrație, în al doilea rând prin credibilitatea pe care o am la Comisia Europeană pentru a derula rapid fiananțările și în al treilea rând pentru că nu aș sta să pierd vremea, aș cere Comisiei Europene asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor.”

Traian Băsescu a mai subliniat în intervenția sa faptul că programul propus de el pentru un viitor mandat de primar la Primăria Municipiului București este de fapt o „agendă urbană”: „Agenda Urbană a Bucureștiului este programul meu, vreau să merg pe axele principalele pe care le pune la dispoziție Uniunea Europeană.”

Citiți și: Traian Băsescu promite să atragă 5,83 miliarde de euro de la UE pentru creșterea calității vieții în Capitală: Bucureștiul anului 2035 trebuie să fie un oraș verde

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending