Connect with us

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, critici la adresa președintelui Franței în plenul Parlamentului European: ”NATO este viu şi solid tinere Macron şi nu în moarte cerebrală cum neinspirat l-ai declarat tu”

Published

on

© Traian Basescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României, a criticat miercuri, în plenul Parlamentului European, afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind Alianța Nord-Atlantică și apărarea europeană.

”De curând șeful unui stat fondator al NATO şi al UE, afirma nonșalant că NATO ar fi o instituție perimată. Securitatea colectivă a Europei este asigurată, în ultimii 70 de ani, de NATO, organizație în întregime operațională în acest moment. Ce rol ar trebui să aibă, în acest context, viitoarea armată europeană? Este evident că Uniunea Europeană nu va crea o nouă armată, ci pur și simplu va diminua resursele militare alocate NATO ceea ce va duce și la slăbirea forței alianței dar și la scăderea credibilității și a capacității de descurajare a NATO. Paradoxul este că, în condițiile în care cele mai multe state membre UE și NATO nu-și respectă obligația de a aloca 2 la sută din PIB pentru apărare, ne pregătim să ne lansăm într-o aventură a creării unei armate europene, inițiativă care este infinit mai costisitoare decât contribuția de 2 la sută pentru apărare ca aliaţi în NATO. Cu siguranţă, într-un fel se vede securitatea şi siguranţa când ai frontierele la Atlantic şi cu totul altfel când ai frontierele la Marea Neagră sau la Marea Baltică, unde trebuie s-o spun, te învecinezi cu imprevizibilul Putin. Am convingerea că toată lumea democratică are nevoie de NATO ca și garant al propriei noaster independențe, a proprie noastre suveranități, a propriei noastre libertăți”, a susținut Băsescu (PMP, PPE), în plenul Parlamentului European la Bruxelles.

Într-un interviu pentru The Economistpublicat la 6 noiembrie, Macron a afirmat că ”asistăm la moartea cerebrală a NATO” și a pus la îndoială ”eficacitatea” Articolul 5 din Tratatul NATO, clauza care prevede apărarea colectivă a tuturor membrilor Alianței, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei. După ce a afirmat că ”suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit pe un ton sumbru și cu privire la viitorul Uniunii Europene, declarându-se îngrijorat de “fragilitatea extraordinară a Europei”, care “va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume”.

Rusia a salutat declaraţiile ”sincere” și ”cuvintele de aur” despre NATO făcute de preşedintele francez Emmanuel Macron, în timp ce lideri precum cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo, președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen sau premierul polonez Mateusz Morawiecki au criticat poziția radicală a președintelui francez și au reacționat în sprijinul NATO.

În ce-l privește, Traian Băsescu a adăugat, într-o postare pe Facebook, și alte critici la adresa președintelui Franței.

”Nu a făcut parte din discurs: oare tânărul Preşedintele Macron nu reuşeşte să observe că la frontiera de Est a NATO şi UE sunt prezenţi militari americani, britanici, canadieni, germani, polonezi, români, bulgari, înşiraţi de la Marea Baltică la Marea Neagră cu avioanele lor, cu navele lor şi cu maşinile terestre de luptă, descurajând orice acţiune ostilă împotriva statelor membre NATO. Mai mult, de curând SUA au debarcat peste 20.000 de militari în Nordul Continentului, în cel mai mare exerciţiu militar de la încheierea Războiului Rece. NATO este viu şi solid tinere Macron şi nu în moarte cerebrală cum neinspirat l-ai declarat tu”, a spus fostul președinte al României.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Din plenul Parlamentului European, Traian Băsescu cere Uniunii Europene să pună presiuni pentru ca opoziția din Republica Moldova să facă o coaliție pro-europeană

Published

on

© European Parliament

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) a cerut miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, ca Uniunea Europeană să pună presiune pe partidele de opoziţie de la Chişinău (blocul ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, şi Partidul Democrat al oligarhului fugar Plahotniuc) pentru a forma o nouă majoritate care să dea Republicii Moldova un Guvern pro-european.

Fostul preşedinte al României a cerut şi respingerea planului Steinmeier pentru Ucraina, care ar putea duce la alipirea estului ţării la Federaţia Rusă.

“Vreau să mă refer la două ţări din parteneriatul estic: Ucraina şi Republica Moldova. Ucraina ese o ţară cumplit lovită de Federaţia Rusă. O ţară care a pierdut Crimeea, care are un război civil disimulat de fapt în estul teritoriului, o ţară care are porturile adesea blocate la Marea Neagră. De ce acest lucru? Pentru că Federaţia Rusă nu poate accepta orientarea acestei ţări către Uniunea Europeană. Soluţia pentru ca Ucraina să rămână întreagă este să fie sprijinită şi să fie ajutată de experţi europeni arătându-se guvernului eroarea dacă s-ar aplica planul Steinmeier. Este riscul de a pierde estul Ucrainei, pentru că va urma un referendum după federalizare şi va urma declararea independenţei, precum în Osetia, în Abhazia, precum în Crimeea”, a declarat Băsescu.

Potrivit europarlamentarului PMP aceasta “este tehnica rusă”.

Referitor la R. Moldova, acesta consideră necesară formarea unei alianțe pro-europene între liderii de opoziție: blocul ACUM și PDM.

”Legat de Republica Moldova, din păcate, doamna Maia Sandu a intrat singură şi deliberat în situaţia de a pierde guvernarea. În Moldova este un paradox: opoziţia, care este formată din două partide pro-europene, asistă la o guvernare dură, minoritară, a pro-rusului Dodon. Este timpul ca Uniunea Europeană, care investeşte bani, să ceară celor doi lideri din opoziţie şi care, repet, constitutie majoritate, să-şi facă datoria faţă de Republica Moldova preluând guvernarea şi reorientând ţara către vest”, a afirmat Băsescu, în Parlamentul European.

Încă de la momentul demiterii guvernului Maia Sandu prin moțiune de cenzură, Traian Băsescu a susținut că deputații blocului ACUM ar trebui să formeze cât mai repede o nouă majoritate parlamentară împreună cu fracțiunea democraților, pentru a nu admite ascensiunea la guvernare și dominarea partidului pro-rus al socialiștilor, lucru care s-a întâmplat prin instalarea unui cabinet condus de Ion Chicu, fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU cu eurodeputatul Traian Băsescu: Aventurierii vor să înlocuiască ceva care funcționează. Fără NATO și SUA suntem fără un picior. Eu nu am văzut vreun soldat francez la frontiera estică

Published

on

© European Parliament

Fostul președinte al României, eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), a afirmat din nou că respinge teza președintelui francez Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală a NATO” și a precizat că a depus, în Parlamentul European, mai multe amendamente are vizează consolidarea relației transatlantice ca soluție pentru securitatea Europei.

Vorbind într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro la Congresul PPE de la Zagreb, Băsescu a salutat alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, a pledat pentru importanța NATO ca garant al securității europene și a cerut o poziție fermă din partea României în privința armatei europene.

Referindu-se la faptul că Donald Tusk a devenit primul președinte PPE din Europa de Est, fostul președinte al României a spus că ”este semnalul că dacă vom furniza oameni politici valoroși au drumul deschis către funcțiile înalte din Uniunea Europeană”.

”Este un semnal că drumul oamenilor politici din Est este deschis, mai ales pentru cei care sunt în funcții participă la aceste discuții. Poate fi oricând un drum de succes în cariera europeană, cu toate că domnul Tusk stă foarte prost în țară la el din punct de vedere al voturilor primite la ultimele alegeri. Însă, a confirmat ca președinte al Consiliului European și PPE-ul l-a ales ieri președinte”, a spus fostul șef al statului, poziție din care a colaborat cu Donald Tusk în Consiliul European când acesta din urmă era prim-ministrul Poloniei.

Băsescu a readus în discuție solicitările sale de reformare a politicii externe europene, după ce depus, la începutul acestei săptămni, 72 de amendamente la raportul pentru implementarea politicii externe și de securitate comune.

”Am respins categoric în plenul Parlamentului European poziția lui Macron. Mai mult decât atât, în proiectul de raport pentru politică externă și de securitate am introdus foarte multe amendamente care vizează consolidarea relației transatlantice ca soluție pentru securitatea noastră. (…) Aventurierii vor să înlocuiască ceva care funcționează. NATO, de 70 de ani, este garantul securității Europei în ansamblul ei și al Uniunii Europene. Nu a avut niciun eșec și nimeni nu a îndrăznit să violeze teritoriul unui stat membru NATO de la înființarea Alianței, ceea ce arată că NATO este o organizație credibilă și capabilă să descurajeze pe oricine. Un NATO care este construit pe scheletul capacităților militare ale Statelor Unite. (…) Fără ei suntem fără un picior”, a susținut Traian Băsescu, făcând referire la faptul că Europa nu are capacitatea strategică nucleară de descurajare.

”România nu e orice țară. (…) România trebuie să fie fermă în ce privește armata europeană, nu jumătăți de măsură. Că a spus Macron, că a spus Merkel. România trebuie să spună clar: nu merg în acest joc. Este un joc pierzător. În momentul de față eu nu am văzut un soldat francez la frontiera estică a Uniunii Europene și a NATO, dar văd americani, britanici și canadieni. N-am văzut avioane franceze sau vreo urmă de militar francez”, a mai completat eurodeputatul român.

Continue Reading

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu cere reformarea politicii externe europene. A depus 72 de amendamente la raportul pentru implementarea politicii externe și de securitate comune

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a afirmat marți că Uniunea Europeană nu va face față globalizării fără o politică externă și de securitate unitară și solidă. Fostul președinte al României a depus 72 de amendamente la Raportul privind implementarea Politicii Externe şi de Securitate Comune a Uniunii Europene. pentru anul 2019.

”Este un raport esenţial, care va prefigura direcţiile de politică externă şi de securitate. Raportor este chiar preşedintele comisiei de Politică Externă, germanul David McAllister care a produs un proiect de raport pe care l-am apreciat ca fiind corect din punct de vedere politic. (…) Încă din campania pentru europarlamentare, aveam foarte bine conturate ideile cu privire la politica externă şi de securitate pe care UE ar trebui să le ducă pentru a rămâne un factor de influenţă la nivel global, alături de SUA, China şi Federaţia Rusă”, a scris Băsescu pe Facebook.

Eurodeputatul a mai explicat că amendamentele sale au rolul de a împinge conceptele teoretice către acţiunea practică, cu scopul de a defini o viziune clară cu privire la modul în care ar trebui să se realizeze politica externă şi politica de securitate ale Uniunii Europene.

”Amendamentele mele pleacă de la premisa că avem nevoie urgentă de o Europă mai puternică şi unită”, a mai spus Băsescu.


Printre amendamentele depuse de Băsescu se află:

– o politică externă bazată pe multilateralism ca fiind cea mai bună soluţie politică;
– o politică industrială corelată cu statele membre având ca obiectiv dezvoltarea unei industrii de apărare performante la nivel UE;
– evitarea blocajelor decizionale prin introducerea votului majoritar în privinţa deciziilor de politică externă şi securitate europeană;
– trecerea de la o politică externă fragmentată la o politică externă unitară etc.;
– o guvernanţă reînnoită a PESC (PESC – Cooperarea Structurată Permanentă) şi definirea clară a obiectivelor PESC;
– trecerea la o politică externă anticipativă, şi nu reactivă aşa cum este acum;
– un rol mai puternic al Parlamentului European în PESC şi CSDP (CSDP – Politica Comună de Securitate şi Apărare) ar fi o componentă cheie a unei politici externe solide;
– trecerea la o politică externă şi de securitate a UE care să fie mult mai bine explicată cetăţenilor europeni;
– debirocratizarea activităţilor pregătitoare şi de execuţie efectivă a activităţilor care ţin de politica externă şi de politica de securitate etc.


”Pentru a fi performantă în politica externă şi în cea vizând securitatea, Uniunea Europeană are nevoie de un grad ridicat de autonomie dată prin vot majoritar de statele membre. (…) Fără o politică externă şi de securitate unitară şi solidă, UE nu va face faţă globalizării şi va pierde consistent din relevanţa şi influenţa globală, atribute aflate, oricum, în scădere în ultimii ani. Consecinţele economice le va suporta populaţia, iar pe cele politice nu le va suporta nimeni!”, a conchis Traian Băsescu

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending