Connect with us

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, critici la adresa președintelui Franței în plenul Parlamentului European: ”NATO este viu şi solid tinere Macron şi nu în moarte cerebrală cum neinspirat l-ai declarat tu”

Published

on

© Traian Basescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României, a criticat miercuri, în plenul Parlamentului European, afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind Alianța Nord-Atlantică și apărarea europeană.

”De curând șeful unui stat fondator al NATO şi al UE, afirma nonșalant că NATO ar fi o instituție perimată. Securitatea colectivă a Europei este asigurată, în ultimii 70 de ani, de NATO, organizație în întregime operațională în acest moment. Ce rol ar trebui să aibă, în acest context, viitoarea armată europeană? Este evident că Uniunea Europeană nu va crea o nouă armată, ci pur și simplu va diminua resursele militare alocate NATO ceea ce va duce și la slăbirea forței alianței dar și la scăderea credibilității și a capacității de descurajare a NATO. Paradoxul este că, în condițiile în care cele mai multe state membre UE și NATO nu-și respectă obligația de a aloca 2 la sută din PIB pentru apărare, ne pregătim să ne lansăm într-o aventură a creării unei armate europene, inițiativă care este infinit mai costisitoare decât contribuția de 2 la sută pentru apărare ca aliaţi în NATO. Cu siguranţă, într-un fel se vede securitatea şi siguranţa când ai frontierele la Atlantic şi cu totul altfel când ai frontierele la Marea Neagră sau la Marea Baltică, unde trebuie s-o spun, te învecinezi cu imprevizibilul Putin. Am convingerea că toată lumea democratică are nevoie de NATO ca și garant al propriei noaster independențe, a proprie noastre suveranități, a propriei noastre libertăți”, a susținut Băsescu (PMP, PPE), în plenul Parlamentului European la Bruxelles.

Într-un interviu pentru The Economistpublicat la 6 noiembrie, Macron a afirmat că ”asistăm la moartea cerebrală a NATO” și a pus la îndoială ”eficacitatea” Articolul 5 din Tratatul NATO, clauza care prevede apărarea colectivă a tuturor membrilor Alianței, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei. După ce a afirmat că ”suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit pe un ton sumbru și cu privire la viitorul Uniunii Europene, declarându-se îngrijorat de “fragilitatea extraordinară a Europei”, care “va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume”.

Rusia a salutat declaraţiile ”sincere” și ”cuvintele de aur” despre NATO făcute de preşedintele francez Emmanuel Macron, în timp ce lideri precum cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo, președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen sau premierul polonez Mateusz Morawiecki au criticat poziția radicală a președintelui francez și au reacționat în sprijinul NATO.

În ce-l privește, Traian Băsescu a adăugat, într-o postare pe Facebook, și alte critici la adresa președintelui Franței.

”Nu a făcut parte din discurs: oare tânărul Preşedintele Macron nu reuşeşte să observe că la frontiera de Est a NATO şi UE sunt prezenţi militari americani, britanici, canadieni, germani, polonezi, români, bulgari, înşiraţi de la Marea Baltică la Marea Neagră cu avioanele lor, cu navele lor şi cu maşinile terestre de luptă, descurajând orice acţiune ostilă împotriva statelor membre NATO. Mai mult, de curând SUA au debarcat peste 20.000 de militari în Nordul Continentului, în cel mai mare exerciţiu militar de la încheierea Războiului Rece. NATO este viu şi solid tinere Macron şi nu în moarte cerebrală cum neinspirat l-ai declarat tu”, a spus fostul președinte al României.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Alegeri locale 2020. Traian Băsescu îi îndeamnă pe bucureșteni să iasă la vot: Alegeți pe cel care poate schimba lucrurile în Bucureşti

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul preşedinte Traian Băsescu, candidat din partea PMP la Primăria Capitalei, îi sfătuieşte pe bucureşteni să dea un vot “util pentru ei”, pentru a schimba lucrurile în oraş, informează Agerpres.

“Am votat, cred că bucureştenii vor reuşi să dea vot util pentru ei. Deocamdată, televiziunile i-au sfătuit să dea vot util pentru partide. Eu îi sfătuiesc să dea un vot util pentru ei, să aleagă pe cel care poate schimba lucrurile în Bucureşti. Le doresc o zi bună bucureştenilor”, a declarat duminică eurodeputatul Traian Băsescu, la ieşirea de la urne, îndemnându-i pe bucureșteni să iasă la vot.

Bucureștenii îl vor alege pe cel despre care cred că poate face ceva pentru ei

Cu sondaje și teoria ”votului util”, pentru partide au încercat să vă manipuleze. Bucureștenii sunt greu de păcălit așa că, vor da un vot util pentru București, pentru viața lor de zi cu zi. Bucureștenii îl vor alege pe cel despre care cred că poate face ceva pentru ei.

Publicată de Traian Băsescu pe Duminică, 27 septembrie 2020

Fostul preşedinte a votat împreună cu soţia sa, Maria Băsescu.

Cetățenii români își aleg duminică reprezentanții în administrațiile publice locale și județene, procesul de votare desfășurându-se în condiții speciale în contextul pandemiei de COVID-19.

Cele aproximativ 18.800 de secţii de votare organizate în ţară pentru alegerile locale s-au deschis duminică la ora 07:00, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu critică absența “cooperării UE-NATO” din discursul Ursulei von der Leyen: Cum poți să treci cu tancurile politice peste România sau Polonia?

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), fost președinte al României, a criticat primul discurs privind Starea Uniunii Europene al președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen și omisiunile din alocuțiunea acesteia cu privire la cooperarea în materie de securitate și apărare între UE și NATO.

“Faptul că n-a pomenit colaborarea UE-NATO este o eroare. Comisia Europeană se va confrunta cu pozițiile politice ale țărilor de pe flancul estic. În momentul de față, marii adversari ai ideii de autonomie strategică a Uniunii Europene sunt România, Polonia, Bulgaria și țările baltice. Cum poți să treci cu tancurile politice peste statele astea?”, a spus Băsescu, invitat în cadrul unei dezbateri online cu eurodeputați organizată de CaleaEuropeană.ro pentru analizarea discursului președintelui Comisiei Europene.

 

“Faptul că din punct de vedere al securității n-a abordat problema parteneriatului UE-NATO pentru securitatea Uniunii Europene este o mare eroare și că tratezi Statele Unite ca un partener lângă care să te mai apropii. Dar nu renunți la conceptul de autonomie strategică a Uniunii Europene”, și-a întărit Băsescu mesajul, precizând că Franța și Germania sunt marii susținători ai acestei idei și că Parisul nu dispune de capabilitățile necesare pentru a asigura securitatea nucleară a Europei.

Membru în Comisia pentru afaceri externe și în Subcomisia pentru securitate și apărare, fostul președinte a spus că “abordările de gen autonomie strategică slăbesc Uniunea Europeană”.

Această abordare “mă va îndepărta peste noapte de ideea că aș putea să renunț peste noapte la parteneriatul cu Statele Unite ale Americii”, a punctat Băsescu

“Asta mă va îndepărta de poziția Uniunii Europene”, a insistat el.

El a precizat în cadrul dezbaterilor pe care le-a avut în Subcomisia de securitate și apărare a Parlamentului European niciun funcționar european “nu a fost în stare să-mi definească conceptul” de autonomie strategică

“De ce nu îmi spui că în politica de securitate UE va face o politică de consolidare a relațiilor cu NATO? Ca să stau și eu, în România, liniștit?”, a încheiat Băsescu cu o întrebare retorică către șefa executivului european.

Continue Reading

Traian Băsescu

Traian Băsescu: Fraudarea TVA în România, doar 6 miliarde de euro. Cine sunt marii campioni? Portul Rotterdam nu e la Marea Neagră, ci la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupției

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, a afirmat luni că raportul Comisiei Europene privind pierderile de TVA din statele membre arată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare, însă că suma absolută este de doar șase miliarde din total.

Fostul șef al statului a făcut și un comentariu ironic la adresa Olandei, țara care refuză să susțină aderarea României la spațiul Schengen din cauza corupției și a subliniat că problema corupției nu mai este o temă de dezbatere datorită unei abordări mai pragmatice din partea celor 33 de eurodeputați români.

“Să revenim puțin la acest raport OLAF (…) Deci, atenție, nu mă dezic de ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar vreau să fim foarte clari. Un studiu pe fraudare TVA făcut la nivelul Uniunii Europene constată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare, 30% care înseamnă circa șase miliarde de euro. Fraudarea totală la nivelul Uniunii Europene este de 360 de miliarde de euro, din care României îi revin doar șase miliarde. Nu vreau să vorbim de fraudarea TVA-ului în Olanda, în Italia, în Malta și în multe alte țări în care nu se vorbește despre corupție. (…) E adevărat, suntem campioni din punct de vedere procentual cu 30%, dar în valoare absolută ne revin șase miliarde din 360 de miliarde. Cine sunt marii campioni? Păi portul Rotterdam nu e la Marea Neagră, este la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupției. Pentru că avem o abordare mult mai pragmatică a europarlamentarilor români, problema corupției nu mai este o problemă în dezbatere”, a spus Băsescu într-o conferință de presă.

România a înregistrat cel mai mare decalaj național de TVA în anul 2018, 33,8% din veniturile din TVA dispărând, urmată de Grecia (30,1%) și Lituania (25,9%). Cele mai mici decalaje s-au înregistrat în Suedia (0,7%), Croația (3,5%) și Finlanda (3,6%).

În termeni absoluți, cele mai mari decalaje de TVA s-au înregistrat în Italia (35,4 miliarde de euro), Regatul Unit (23,5 miliarde de euro) și Germania (22 miliarde de euro).

În raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă pentru anul 2019, România figurează ca fiind țara împotriva căreia OLAF a soluționat în 2019 cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în țara noastră.

 

Continue Reading

Facebook

Dacian Cioloș2 mins ago

Dacian Cioloș: Europa este o Uniune a valorilor. Raportul anual privind statul de drept va fi “un câine de pază” a democrației

INTERNAȚIONAL38 mins ago

Este oficial: Cristian Diaconescu, propus de România pentru poziția de secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Eurodeputatul Vlad Nistor consideră retragerea navelor turce de explorare un ”moment important” pentru tensiunile din Mediterana de Est

JUSTIȚIE15 hours ago

Klaus Iohannis: Sunt hotărât ca România să ajungă un exemplu de urmat privind statul de drept. Sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate de statul de drept

JUSTIȚIE15 hours ago

Klaus Iohannis, despre primul raport UE pe statul de drept: România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV-ului care ne discriminează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Brexit: Eurodeputatul Vlad Nistor, despre proiectul de lege care încalcă Acordul de retragere a Regatului Unit, țară ”construită pe respectarea cuvântului dat”: Ar avea consecințe de lungă durată pentru evoluția relațiilor internaționale

Vlad Nistor16 hours ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Deteriorarea relațiilor UE-SUA în cazul unui nou mandat al lui Donald Trump nu este ireversibilă datorită valorilor profunde care ne unesc

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Marian-Jean Marinescu, președintele Intergrupului Cer și Spațiu din PE: Fără sprijinul UE, industria aero-spațială riscă să își piardă competitivitatea

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

UE se pregătește pentru deceniul digital: Comisia Europeană va crea spațiul european al educației până în 2025 și a adoptat noul plan de acțiune pentru educație digitală

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

MEP Vasile Blaga: The new Pact on migration and asylum presented by the European Commission is not “perfect”

SUA3 days ago

Alegeri prezidențiale SUA: Ambasadorul Adrian Zuckerman explică procedura de vot prin corespondență pentru cetățenii americani din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Uniunea Vamală: Comisia Europeană, nou plan de acțiune care să creeze condiții mai bune de funcționare, inovare și eficiență pentru vămile din UE

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu susține reducerea emisiilor de carbon în toate domeniile, dar cu condiția protejării locurilor de muncă în zonele afectate

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA2 weeks ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

Advertisement
Advertisement

Trending